Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Το νερό - δηλητήριο έφτασε στον Ωρωπό

Ανεξέλεγκτη συνεχίζεται η ρύπανση των υπόγειων νερών σε ολόκληρη την κοιλάδα του Ασωπού παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ τον Οκτώβριο του 2007.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Χαιρώνεια - ENELCO: Σημειώσατε 1!

Με ψήφους εννέα προς πέντε, απέρριψε εχθές το απόγευμα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας ENELCO (σύμπραξη ανάμεσα στην ιταλική πολυεθνική ENEL και τον όμιλο Κοπελούζου)μετά απο πολύωρη διαδικασία.
Ημασταν εκεί 22 μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον, ο Δήμαρχος και δύο δημοτικοί σύμβουλοι Χαιρώνειας, ο Δήμαρχος και οι επικεφαλείς των άλλων δύο δημοτικών παρατάξεων Δαύλειας, ο Νομάρχης Βοιωτίας και ο βουλευτής Β.Τόγιας, δέκα περίπου εκπρόσωποι της ΕΝΕL και... τα ΜΑΤ.
Οι τοποθετήσεις των ενεργών πολιτών όσο και των θεσμικών εκπροσώπων έδωσαν έμφαση στην μη αντιστρεπτή αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα της περιοχής, στην απαξίωση της αρχαιολογικής κληρονομιάς, στην ευρύτερη υποβάθμιση της Βοιωτίας και στην αντίσταση της τοπικής κοινωνίας που δεν ρωτήθηκε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.
Οι εκπρόσωποι της ΕΝΕL, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την αναμενόμενη ρύπανση, να εξισσοροπήσουν τη βλάβη με αόριστες "ωφέλειες" ενώ ισχυρίστηκαν ότι κανείς δεν τους προειδοποίησε ότι η επένδυση που σχεδίαζαν έθιγε άλλες χρήσεις όπως πχ. την αγροτική γή.
Η απόφαση του ΚΑΣ δικαιώνει τον αγώνα που εδώ και ένα χρόνο δίνουν οι πολίτες της περιοχής, επαναλαμβάνει την ιστορία του ΔΑΒΙΔ και του ΓΟΛΙΑΘ και στέλνει ηχηρό μύνημα προς όλες τις κατευθύνσεις: όταν οι τοπικές κοινωνίες κινητοποιούνται όλα είναι δυνατά.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ- ΔΟΜΒΡΑΙΝΑ, 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 8.30 μμ


Η ζωή μας, ο αέρας, η γη, η θάλασσα δε θα γίνουν θυσία στο βωμό του κέρδους των βιομηχάνων!


Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που είτε ζείτε μόνιμα εδώ, είτε έρχεστε τακτικά ή περιστασιακά στη Δομβραίνα και τη Θίσβη για να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Σε όλους εσάς που θεωρείτε ότι έχετε το αυτονόητο δικαίωμα να ψαρεύετε, να κολυμπάτε, να καλλιεργείτε τη γη, να παράγετε λάδι χωρίς τοξίνες, να ασχολείστε με την κτηνοτροφία, να ζείτε από τον τουρισμό, την αλιεία, τη μελισσοκομία, ν’ απολαμβάνετε τα δημόσια αγαθά που η φύση χάρισε στην περιοχή. Μήπως όμως αυτό το δικαίωμα δεν είναι πια τόσο αυτονόητο γιατί οι τελευταίες κυβερνήσεις και οι βιομήχανοι το απειλούν άμεσα; Μήπως πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά τα αυτονόητα;

Στην περιοχή μας, όπως σας είναι ήδη γνωστό, έχει θεσμοθετηθεί η Βιομηχανική Περιοχή Θίσβης, εντός της οποίας λειτουργεί σήμερα η «Σωληνουργεία Κορίνθου», που χρησιμοποιεί μαζί με την ΕΛΒΑΛ και την ΧΑΛΚΟΡ το λιμάνι στο Βαθύ. Αυτό που δεν σας είναι καθόλου γνωστό, γιατί σκόπιμα αποσιωπείται, είναι η ρύπανση που προκαλεί στο περιβάλλον της περιοχής μας το εργοστάσιο αυτό και ότι για χρόνια λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας. Αυτό που δε συζητείται επίσης καθόλου δημόσια είναι οι άθλιες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπου πέντε χρόνια πριν, όταν βρισκόταν ακόμα στην Κόρινθο, 6 εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο εξαιτίας ελλιπών μέτρων προστασίας. Σας έχουν αποκρύψει ακόμα ότι το λιμάνι στο Βαθύ, λειτουργεί παράνομα με την ανοχή όλων των επίσημων φορέων, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της θάλασσας, χωρίς χώρους αποθήκευσης για τα απόβλητα των πλοίων, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις που έχει η λειτουργία του στην υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων της περιοχής, αποτελώντας μια διαρκή απειλή για τον Κορινθιακό κόλπο συνολικά!

Ίσως δεν γνωρίζετε ακόμα, ότι στην περιοχή μας ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες για να εγκατασταθεί σύντομα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, το οποίο με την λειτουργία του θα γεμίσει την περιοχή μας με ρύπους, (περίπου 5.000 τόνους Διοξειδίου του Άνθρακα ημερησίως) και με τοξικές ουσίες που δημιουργούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, νέφος, όξινη βροχή σε μια μακρινή ακτίνα από τον χώρο εγκατάστασης.

Κι ενώ ουσιαστικά ο τόπος προορίζεται να μετατραπεί σε βιομηχανική χαβούζα (όπως και η Βοιωτία συνολικά), στα μυαλά κάποιων αυτή η προοπτική ταυτίζεται με την «ανάπτυξη», δηλ. την ευημερία όλων μας. Όμως, ακόμα και αυτές οι ελάχιστες θέσεις εργασίας (αν θα υπάρξουν καν), θα έχουν το δυσβάσταχτο κόστος της σταδιακής ερημοποίησης της περιοχής, γιατί τα μόνα καθαρά θα είναι τα κέρδη των βιομηχάνων.

Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο και αδράνεια. Επειδή δεν είναι καθόλου δεδομένα πια όσα μέχρι τώρα είχαμε, πρέπει να παλέψουμε για να τα διεκδικήσουμε ξανά. Το δίκιο εξάλλου το έχουμε εμείς, οι πολλοί, που διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή, και όχι αυτοί, οι λίγοι, που μας το στερούν για το κέρδος.

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘOYΜΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Σήμερα το ΚΑΣ για Χαιρώνεια

Συνεδριάζει σήμερα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να εγκρίνει ή όχι την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση της σχεδιαζόμενης μονάδας φυσικού αερίου στη Χαιρώνεια.
Παρόλο που η επίσπευση της διαδικασίας αλλά και τα όσα έχουν προηγηθεί, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά, οι πολίτες της Βοιωτίας πρέπει να παρασταθούν για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους για την διαφύλαξη του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλλοντος.
Θυμίζουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εγκρίνει δύο φορές περιβαλλοντικούς όρους χωρίς να ρωτήσει το ΥΠΠΟ όπως απο το νόμο είχε υποχρέωση να κάνει και ότι η τωρινή διαδικασία είναι πρωθύστερη. Θυμίζουμε ακόμη ότι η Θ Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει κατηγορηματικά τοποθετηθεί κατά της δημιουργίας της μονάδας. Παρόλαυτά το ΚΑΣ αποφάσισε να συστήσει άλλη επιτροπή για να κάνει αυτοψία την περασμένη Τετάρτη 23/7 και στη συνέχεια αιφνιδιαστικά και χωρίς να υπάρξει επαρκής χρόνος για να συνταχθούν πορίσματα - εισήγαγε το θέμα για συζήτηση μεσούντος του καλοκαιριού.
Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία του ΥΠΠΟ, στην οδό Μπουμπουλίνας στις 19.00 και είναι κρίσιμη. Ας είμαστε εκεί.
Δ.Σπ.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ στην ΒΟΙΩΤΙΑ - 2

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ Ι.Τ.Α.Π.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ 2 : Τα “σκουπίδια” και οι Δημαρχίες

Το 2008 δεν μπορεί να μιλάμε γενικά και αόριστα «για σχηματιζόμενα αστικά σκουπίδια» σε έναν τόπο και να συλλέγουν οι δήμοι, το οτιδήποτε, από οπουδήποτε, με χρέωση ενιαίου τέλους, ανά τετραγωνικό μέτρο στεγασμένου χώρου και αφού τα κάνουν «Χαρμάνι» στις βαρέλες συλλογής, να τα κουβαλούν, να τα μεταφορτώνουν ,να τα συμπιέζουν, ξοδεύοντας αφειδώς τα δημόσια λεφτά, ( από τα εισπραττόμενα τέλη καθαριότητας ακόμη και από τους μη φταίχτες) και τελικά, να αναζητούν συνεχώς να βρουν , νέους χώρους απόρριψης, είτε χώρους για να τα θάβουν, (φτιάχνοντας έστω και νέους Χ.Υ.Τ.Α χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων).
Αυτά τα παιχνίδια πλέον τελείωσαν. Αυτές οι πρακτικές είναι παράλογες, οικονομικά ασύμφορες για τους τόπους, και περιβαλλοντικά καταστροφικές.
Eιδικά σε τόπους, όπως η Βοιωτία,( όπου παράγονται καθημερινά, αυθαίρετα και παράνομα, μικτά –επιμολυσμένα επικίνδυνα στερεά απόβλητα από βιομηχανικές, και αγροτοκτηνοτροφικες, δραστηριότητες. Καθώς και μη ανακυκλούμενα.) αυτά είναι πλέον, παλιές πρακτικές και λογικές που δεν πρέπει και δεν μπορεί να εφαρμόζονται το 2008.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ

ECOCITIZENS στην Αντίκυρα


ΑΝΤΙΚΥΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008

ECOCITIZENS

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΗ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ << ΑΡΤΕΜΙΣ >>

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ στην ΒΟΙΩΤΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ Ι.Τ.Α.Π.

Μια σειρά από σημειώματα, γραμμένα σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε έγκαιρα, στο να πετύχει μια νέα προσπάθεια των Ο.Τ.Α με τα στερεά απόβλητα στην Βοιωτία και να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ασφάλεια και η λειτουργικότητα με αυτά. Πιστεύουμε ότι το χρειάζεται ο χώρος, μιας και τον έχουν πνίξει στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Tα στερεά απόβλητα είναι ένα κρισιμότατο συστατικό τους.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1: Στερεά απόβλητα και εξουσίες

Το θέμα της σωστής λειτουργίας των εξουσιών, με τα στερεά απόβλητα που παράγονται στην δεύτερη διαχειριστική ενότητα, του νομού Βοιωτίας (πρωην επαρχεία Θήβας) είναι καυτό και επίκαιρο. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε χωρίς στενή παρακολούθηση και έλεγχο από τον κόσμο του τόπου. Αφορά μια κρίσιμη πτυχή της περιβαλλοντικής διαχείρισης ,που οι εξουσίες μέχρι τώρα τα έχουν κάνει θάλασσα. Tώρα την αναλαμβάνουν οι Ο.Τ.Α., και έτσι δοκιμάζεται με καθοριστικό τρόπο η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα τους ,διότι σε λίγο ξεκινάνε τις αποθέσεις στην νέα περιοχή ταφής στην Θήβα.
Το όλο εγχείρημα, έχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά, σε συνάρτηση με το περιβάλλον της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ.α.ε , όπου στα γραφεία της έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί πανελλήνιο συντονιστικό κέντρο για να κατευθύνει την όλη προσπάθεια σχεδόν πανελλαδικά. Στην έδρα της εταιρείας, στεγάζεται και λειτουργεί το όργανο , της Φο.Δι.Σ.Α. Ένα είδος συντονιστικού οργάνου, Thing Tank για την νέου τύπου διαχείριση των στερεών αποβλήτων, από αυτοδιοίκητα όργανα, από εδώ και πέρα καθορίζοντας διοικητικές-οικονομικές-νομικές πλευρές του ζωτικότατου ζητήματος.
Για το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές συζητήσιμες πλευρές και εμπεριέχονται πολλά ειδικά προβλήματα, Όμως από το πώς θα στηθεί και θα λειτουργηθεί η νέα λύση εξαρτώνται πολλά πράγματα και λύσεις σε τοπικές ανοιχτές πληγές.
Όταν τώρα πλέον το θέμα φορτώνεται στους Ο.Τ.Α , πρέπει τώρα τουλάχιστον, αυτοί να γνωρίσουν
, να προσαρμοσθούν , στα όσα η γνώση επιτάσσει, στα όσα οι υπαρκτοί νόμοι ορίζουν, και στα όσα η κοινή λογική απαιτεί για τα στερεά απόβλητα που παράγονται στους τόπους τους. Και φυσικά πρέπει να γίνει κατορθωτό, να λειτουργήσουν οι ρυθμίσεις, σωστά, νόμιμα και σε συμφέρουσα οικονομική βάση για τον κόσμο . Τότε : Θα έχει υπηρετηθεί η βιωσιμότητα της λύσης και η σωστή ανάπτυξη τις κοινωνίας , στους κατά- ταλαιπωρημένους αυτούς τόπους και αυτό θα είναι σπουδαίο, ιδιαίτερα για τους Βιωτούς, και το δίκαιο.
Επιτελους, τα στερεά απόβλητα πρέπει να λειτουργηθούν σωστά, από τις εξουσίες, στους τόπους αυτούς. Κάθε προηγουμένη διαχείριση τους, από το σύνολο των εξουσιών, μέχρι τώρα, στους τόπους αυτούς, έχει κριθεί ανεπαρκέστατη, επικίνδυνη και ζημιογόνα για το κοινό συμφέρον
Επίσημα, την νέα δουλειά αυτήν, για λογαριασμό των Βοιωτων, την έχει αναλάβει, να την υλοποίηση τώρα, ένα κοινοπραχτικό σχημα,11 Δήμων της Βοιωτίας ,(1) οι οποίοι έφτιαξαν μια ανώνυμη εταιρεία, την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε και από 1-1-05 σε πλήρη στελέχωση,(;;;;) παίρνουν τα λεφτά των φόρων ,από την υπόλοιπη εξουσία ,περιφερειακή και κεντρική, και τα διαχειρίζονται για να φέρουν το αποτέλεσμα με όλα τα στερεά απόβλητα στην περιοχή.
Αλλά: ακόμη γίνεται αντιληπτό ότι: Από την 1-1-09 το έργο μπαίνει σε λειτουργία, στον ειδικό χώρο της υγειονομικής ταφής στην Θήβα και το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στους τόπους αυτούς, πρέπει να τρέξει με άλλες προδιαγραφές λειτουργίας και διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα πλέον.
Ας το βάλουμε συνοπτικά το θέμα :Θα καταλήξουν να θάβουν ότι λάχει ή θα θάβουν ,μη άλλως αξιοποιούμενα ,υπολείμματα μόνον;;;;;.
Είναι κατανοητό ότι: Η δουλειά τις Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ α.ε ,περιλαμβάνει τον έλεγχο προόδου του κατασκευαστικού έργου. Το της προετοιμασίας του χώρου ταφής,(Κελιά υποδοχής, στεγανοποιητικές μεμβράνες, συλλογή και επεξεργασία σταλαγμάτων ,βιολογικό σταθμό επεξεργασίας σταλαγμάτων, συλλογή και αξιοποίηση βιοαερίου ,κ.λ.π.). Επί όλων αυτών, δεν θέλουμε να ασχοληθούμε τώρα ,άλλωστε η ζωή θα δείξει, την επάρκεια και καταλληλότητα κατασκευών. Το βασικό και κύριο είναι, το πως θα λειτουργηθεί ο χώρος και τι στερεά απόβλητα θα καταλήξει να μπαίνουν μέσα. Εκεί θα δείξουν και τα «δόντια τους» οι κατασκευαζόμενες υποδομές.
Άλλο ένα αυτονόητο σημείο και καθήκον, είναι η κατάργηση της αυθαίρετης και απαράδεκτης κατάστασης των χωρών αυθαίρετης διάθεσης στερεών αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α) που οι Δήμοι είχαν δημιουργήσει και λειτουργούν χρόνια τώρα, θάβοντας το οτιδήποτε μαζεύουν, παράνομα, στην όλη περιοχή. Είναι αυτονόητη συμβατική τους υποχρέωση, μια και η κοινωνία του τόπου πληρώνει τα μαλλιοκέφαλα της και κάνουν, τελικά ,το ολον νέο έργο. Οι διάσπαρτοι Χ.Α.Δ.Α πρέπει να κλείσουν, και θα κλείσουν, όποια λειτουργικότητα και αν δοθεί στον νέο χώρο ταφής.
Όμως αυτό είναι το αυτονόητο. Αυτό δεν μπορεί να είναι το συζητούμενο και Το εξεταζόμενο θέμα. Ούτε είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε ότι: Ότι στραβό και μίζερο και αν γίνεται, πρέπει να γίνεται αποδεκτό, αρκεί να επιτευχθεί το αυτονόητο. Όχι το οτιδήποτε γίνεται με τα στερεά απόβλητα δεν γίνεται αποδεκτό πλέον, χρειαζόμαστε σωστά αποτελέσματα, επιτέλους. Το οτιδήποτε που στραβώνει το δέον γενέσθαι Δεν είναι καλώς καμωμένο. Εκείνο που μας απασχολεί και ενδιαφέρει είναι: Το «αν θα αλλάξει ο μανωλιoς και θα βάλλει , τα ρούχα του αλλιώς» δηλαδή: Αν θα επιτραπεί να συνεχιστεί, η ιδία απαράδεχτη καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων και από τους δήμους, μετόχους της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. α.ε στις νέες εγκαταστάσεις;;;; και αν οι μέτοχοι –πελάτες του χώρου ταφής στην Θήβα, θα αξιώνουν την ταφή των όσων συλλέγουν ,όπως τα συλλέγουν.
Δηλαδή θέλουμε να εξετάσουμε :
Αν έχουν συνειδητοποιήσει την αλλαγή νοοτροπίας, δουλειάς και οργάνωσης, που επιβάλλει και συνεπάγεται το νέο εγχείρημα και αν είναι έτοιμοι, (οργανωτικά, λειτουργικά) να δουλέψουν στον κάθε δήμο, με νέο τρόπο, σύμφωνα με τις νέες ,αναγκαίες προδιαγραφές, με όλα τα στερεά απόβλητα, που παράγονται στην περιοχή τους;;
Σε αυτήν την νέα τοπική αυτοδιοίκητη δουλειά, οι ίδιοι οι δήμοι- μέτοχοι, δεν έχουν να περιμένουν από καμιά άλλη εξουσία, κάλυψη, στήριξη, ή άλλη καθοδήγηση. Και γιατί δεν την έχουν και γιατί ίσως δεν θέλουν, να τους την δώσουν, για πολιτικό- κομματικούς λόγους. Δεν θέλουν στην ουσία ,οι κεντρικές εξουσίες, να αλλάξουν τίποτα! Από την δική τους ανάπτυξη (2). Συνηθίζουν να ονοματίζουν «το κρέας ψάρι για να το τρώνε και στις νηστείες» και το κρίμα να το έχουν άλλοι στον λαιμό τους..
Αντίστροφα είναι μοναδική ευκαιρία, οι Δήμοι- μέτοχοι, να διαδώσουν την νέα λογική εκμετάλλευσης- διαχείρισης των σκουπιδιών, ξεκινώντας από τους τόπους της Βοιωτίας για λογαριασμό του κόσμου της Βοιωτίας, και να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες, σε οποίον άλλον, λιγουρεύεται την εκμετάλλευση, του κοινόκτητου, δυνητικά θησαυρού!!!!
Έτσι πρέπει να συν- εξετάσουμε: Σε πιο βαθμό η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. α.ε έχει πετύχει ,λίγους μήνες πριν την έναρξη φόρτισης της νέας περιοχής ταφής, να γίνει εκλαϊκευτής, οργανωτικός φορέας και αποτελεσματικός παράγοντας εμπέδωσης και προσαρμογής των δήμων-μετόχων του, σε αυτόν τον νέο, υποχρεωτικό τρόπο δουλειάς, με τα στερεά απόβλητα;;;
Ομολογούμε ότι δεν είμαστε αισιόδοξοι .Διότι από τα όσα μας δηλώνουν οι ίδιοι, βλέπουμε, ακούμε ,γνωρίζουμε, και ξέρουμε , πηγαίνουμε να δούμε μια από τα ίδια!!!!! και ας έχουν ξοδευτεί τόσα λεφτά .
Το κομβικό σημείο λοιπόν είναι: το πώς θα λειτουργηθεί τελικά ο νέος χώρος ταφής στερεών αποβλήτων!!! Είναι δυνατον να λειτουργηθεί:
1) Είτε σαν ένας χώρος Υγειονομικής ταφής, των όποιων στερεών αποβλήτων (της όποιας δηποτε φύσης, σύστασης, υφής,) συνηθίζουν και συλλέγουν τώρα οι Δημαρχίες – μέτοχοι και ο οποιοσδήποτε ιδιώτης πελάτης και επειδή θα προσφέρει το αντίτιμο και επειδή «τα έχουν φέρει στην πόρτα τους», οι της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ α.ε θα τα παραλαμβάνουν και θα τα θάβουν, Υγειονομικά βέβαια. Νοικοκύρηδες γάρ!!!. ( δηλαδή Χ.Υ.Τ.Α τύπου Λιοσίων με τις γνωστές επιπτώσεις που δεν διαφοροποιείται από το μοντέλο ενός κεντρικού Χ.Α.Δ.Α)
2) Είτε τέλος, μπορεί να λειτουργηθεί σαν χώρος, υγειονομικής ταφής «υπολειμμάτων» από προ-ελεγμένα , αξιοποιηθέντα δια διαχωρισμού και ανακύκλωσης, στερεά απόβλητα των περιοχών τους, δηλαδή σαν (Χ.Υ.Τ.Υ)

Κάθε μοντέλο λειτουργίας, του νέου κεντρικού χώρου ταφής, που μπαίνει μπροστά στην Θήβα, σημαίνει εντελώς διαφορετικές, προοπτικές της όλης εκμετάλλευσης ,από άποψη διαρκείας χρηστικής ζωής του χώρου, από άποψη επικινδυνότητας εργασιών, συνθηκών λειτουργίας , τελικού αποτελέσματος και φυσικά, οικονομικής εκμετάλλευσης και προϋποθέσεις χρήσης προϊόντων ανακύκλωσης και παραπέρα αξιοποίησης τους .Ενώ, κάθε μια τέτοια παράμετρος, για την σωστή υπηρέτηση της, ζητά εντελώς άλλες λογικές και επιχειρησιακές, νοοτροπίες, από τους δήμους μετόχους του εγχειρήματος. Πράγμα που δεν υφίσταται τώρα, και πρέπει να δημιουργηθούν. Ριζικά αλλιώτικες ταχτικές-πολιτικές με τα συλλεγόμενα .
Ας σημειωθεί ότι: η διοίκηση της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. α.ε. και οι μέτοχοι- δήμοι, πριν από όλα, έχουν το καθήκον και οφείλουν, να τον διαφυλάξουν και να τον περιφρουρήσουν, σαν χώρο ταφής που θα διαρκέσει. Διότι, αυτοί, οι χώροι πλέον είναι σπανιότατοι. Έτσι γίνονται, φύλακες και διαχειριστές, των «Δημοσίων Αγαθών» (της Δημόσιας υγείας και του πολυτίμου χώρου, ) πάνω στον οποίο η κοινωνία, δεν τους εξουσιοδοτεί να κάνουν ότι θέλουν και όπως τους βολεύει ή τους συμφέρει ατομικά. Άλλωστε γι’αυτό έχουν φτιαχτεί τόσοι νόμοι τους οποίους και πρέπει να εφαρμόσουν.
Λοιπόν, Αυτό ακριβώς θέλουμε, να είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης μας, αυτή την στιγμή. Κάθε ξεστράτισμα της συζήτησης, σε άλλα σημεία, (όπως προθέσεις, ΘΑ, μακροπροθέσμους σχεδιασμούς και λοιπά,) κρίνουμε ότι, αυτήν την στιγμή, είναι παραπλανητική υπεκφυγή και δεν θέλουμε τώρα να εμπλακούμε σε τέτοιες συζητήσεις «περί την φωτιά». Ευχαρίστως σε άλλη στιγμή, να εξετασθούν και τέτοιες πλευρές της, δουλειάς τους και των προοπτικών της.
Μιας και η σχετική δημόσια συζήτηση, έχει ήδη αρχίσει,(3) θα μας επιτραπεί να δηλώσουμε σαφέστατα ότι : Δηλώσεις, της διοίκησης της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. α.ε. του τύπου ότι:,
«Εξετάστηκε, στις 24-4-08,» σε κλειστές συσκέψεις γραφείων της εξουσίας, «με συμμετοχή του περιφερειάρχη κ. Σκόρδα και του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Νάκου, η δουλειά της εταιρείας, και η πρόοδος των έργων της Χ.Υ.Τ..Α. Θηβών και διαπιστώθηκε η πολύ καλή πορεία της περιοχής μας στον σχεδιασμό(!!!!);;;;για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων»
Αποτελούν το είδος εκείνο των δηλώσεων, που φέρνουν ανατριχίλα !!!
Μας λένε ακριβώς ότι :Οι εξουσίες εκείνες, που τόσα χρόνια τα έχουν κάνει θάλασσα, με τα στερεά απόβλητα στις περιοχές μας, Αυτές που δεν δίνουν δεκάρα για την ουσία τις δουλειάς με τα στερεά απόβλητα ,αλλά, έχουν σαν μόνη τους έγνοια, να αποροφηθούν τα δημόσια λεφτά του Γ! Κ.Π.Σ και ότι θέλει ας γίνει!!!! . Αυτοί λένε πως όλα πάνε καλά !!!
Δηλαδή: Τι είναι αυτό που μας λένε;;;; Τι τελικά, έχουν νομοθετήσει και έχουν κανονίσει, σαν Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των ειδικών- επικινδύνων αποβλήτων στην Στερεά Ελλάδα, ο κύριος περιφερειάρχης και ο υπουργός της κυβέρνησης ;; Είτε, σαν νέοι παλιν εκφραστές –υλοποιείτες της κρατικής πολιτικής , (μιας και νέα διυπουργική επιτροπή, πέρα από τους του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε πήρε την υπόθεση στα χέρια της) με τι στόχο, με τι μέσα και τι δυνατότητες;; έχουν εξοπλίσει τους Ο.Τ.Α, για να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα;;;;
Ρωτάμε ξεκάθαρα:, Τι θα γίνει;;;; με τα ειδικά επικίνδυνα απόβλητα της βιομηχανίας;;; Ποιος έχει εκπαιδευτεί να τα ξεχωρίζει;; Ποιος θα εγγυηθεί να μην συλλέγονται στην ίδια δημαρχιακή βαρέλα;;; Και τα άλλα, τα ανακυκλώσιμα και αξιοποιήσιμα των άλλων εντατικών παραγωγών, που γίνονται σε αυτές τις περιοχές;;; ποιος έχει μάθει να τα ξεχωρίζει;;; Ποιος θα τα εκμεταλλεύεται;;;
Τα ταχτοποιήσατε;;;;;; Πως;;;; Γιατί δεν μας ανακοινώνεται τίποτα από αυτά, κύριοι της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ α.ε. ;;;
Γιατί;; κ.κ. Δήμαρχοι, μέτοχοι της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ α.ε σπεύδετε να φορτώνεσθε ευθύνες άλλων;;;; Πως θα τις διαχειριστείτε, μετά τις πληγές, που σας αφήνουν ανοιχτές, σαν παγίδες, οι προϊστάμενες εξουσίες;;;;(4)
Άλλωστε οι εξουσίες αυτές, Υπουργείο, περιφέρεια , και νομαρχία , είναι που έχουν συμβάλλει, στην περιπλοκή και την διαιώνιση του προβλήματος, τόσα χρόνια, γιατί «θέλουν ομελέτα, χωρίς να σπάσουν αυγά» με τους μεγάλους ρυπαντές και έχουν αφήσει να λειτουργεί η συμφορά και η περιβαλλοντική κρίση στους τόπους αυτούς, και με τα στερεά απόβλητα!!!!!.
Έτσι, θεωρούμε ότι, στερούνται της έξωθεν καλής μαρτυρίας, οι βαθμίδες της εξουσίας αυτές, για να βεβαιώνουν το οτιδήποτε, επί του εξεταζόμενου θέματος.
Επειδή η αναγκαιότητα του να πετύχετε, είναι μονόδρομος, θα πρέπει να ξέρετε ότι όλη η εξουσία του πρακτέου, είναι στα χέρια των 11 Ο.Τ.Α.- μετόχων του όλου εγχειρήματος, τώρα πλέον.
Δεν πρέπει να σας φταίει κανένας άλλος, για το προσδοκόμενο αποτέλεσμα ,αν εμφανισθούν επιπλοκές λειτουργίας του

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
οι δήμοι που συμμετέχουν στην εταιρεία αυτή είναι: Θήβας, Ακραιφνίας, Αλίαρτου, Πλαταιών, Τανάγρας, Σχηματαρίου ,Οινοφύτων, Δερβενοχωρίων, Θεσπιέων, Βαγίων, Θίσβης.
Δες σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Για μια αλλού τύπου τοπική ανάπτυξη……………….διαφορετική, για εμάς τους άλλους επιτέλους»
Στο http://www.oikologio.gr/ kai to http://www.asopos.sos.gr/
3. Δες παρέμβαση μου στις 5-5-08 στο http:/symparataxi.blogspot.com/2008/05/blog-post-05.html με τίτλο «Για τον Χ.Υ.Τ.Α. Θήβας» και την απάντηση του Γενικού Διευθυντή της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. α.ε. κ. Χ. Τοσκανή στο ίδιο.
4. σε αυτό βρίσκετε και η αντίθεση μας στην εργολαβία που ξεκίνησε η Νομαρχία με 3 δήμους(Θήβας, Οινοφύτων, Σχηματαρίου) για κατάρτιση «εθελοντικού μητρώου ρυπαντών» βάση απαντήσεων!!!!! σε ερωτηματολόγιο που θα δίνουν οι ρυπαντές, Την στιγμή που παραμελούν- αγνοούν την εκ του νόμου προκύπτουσα( 13588/725/Μάρτιος 2006) υποχρέωση τους, για αναθεώρηση αδειών διάθεσης αποβλήτων, αναθεώρηση προϋποθέσεων λειτουργίας ρυπαντών-βιομηχάνων και την υποχρεωτική προσαρμογή τους στα νέα ζητούμενα των νόμων.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Γιατί βιάζονται;;;

Απο τo ιστολόγιο thespies viotia :
Πριν κλείσει μία εβδομάδα από την αυτοψία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη Χαιρώνεια (22 Ιουλίου), για Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της εταιρίας ENELCO Α.Ε. για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, στην περιοχή Άγιος Βλάσιος του Δήμου Χαιρώνειας συνέρχεται τη Τρίτη 29 Ιουλίου 2008 για να αποφασίσει. Η εταιρεία ENELCO A.E. συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου με αίτημάτά της προς το Υπουργείο Πολιτισμού ζητά άδεια για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, στην περιοχή Άγιος Βλάσιος, Δήμου Χαιρώνειας στο Νομό Βοιωτίας. Το αίτημα αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τρίτη 29/7.
Η κατασκευή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή του Αγίου Βλασίου θα έχει ανεπανόρθωτες καταστροφικές συνέπειες στους περιβάλλοντες αρχαιολογικούς χώρους και στο φυσικό τοπίο της περιοχής. Θα μετατρέψει επίσης μια εύφορη αγροτική περιοχή σε βιομηχανική ζώνη με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και το υπέδαφος της περιοχής.
Η βλάβη που θα προκαλέσει στις αρχαιότητες και στον περιβάλλοντα χώρο είναι ανυπολόγιστη. Ο χώρος οικοδόμησης του εργοστασίου βρίσκεται σε κοιλάδα η οποία περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από κηρυγμένους ή υπό κήρυξη σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στη θέση γύρω από αυτόν έχουν εντοπιστεί πυκνά ίχνη αρχαιοτήτων.
Συγκεκριμένα, η περιοχή χωροθέτησης του θερμοηλεκτρικού σταθμού απέχει 830 μέτρα από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας, ο οποίος περιλαμβάνει ακρόπολη με ίχνη οχύρωσης, θέατρο και κατάλοιπα της αρχαίας πόλης. Εντός του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται ο μαρμάρινος λέοντας της Χαιρώνειας μνημείο των πεσσόντων στη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Ενδεικτικό της σημασίας της περιοχής είναι η πρόσφατη ανακαίνιση και επανέκθεση της συλλογής του αρχαιολογικού Μουσείου Χαιρώνειας που πραγματοποιήθηκε με πιστώσεις του Γ΄ ΚΠΣ.
Το γήπεδο της ENELCO A.E. απέχει επίσης 2700 μέτρα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης του αρχαίου Πανοπέα, με ισχυρή οχύρωση σωζόμενη σε εξαιρετική κατάσταση, η οποία είναι επισκέψιμη.
Σε απόσταση 8 χλμ βρίσκεται η αρχαία Δαύλεια που σώζει σημαντικά τμήματα αρχαίας και μεσαιωνικής οχύρωσης. Στον κάμπο του Μαυρονερίου που περιβάλλει τον χώρο οικοδόμησης του εργοστασίου έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια σε απόσταση από 2.700 έως 360 μέτρα πλήθος αρχαιοτήτων (ταφές, κλίβανοι, εστίες, δεξαμενές), γεγονός που μαρτυρεί ότι ολόκληρη η περιοχή οικοδόμησης της μονάδας είναι γεμάτη αρχαιότητες. Επίσης αρχαιολογικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και περιμετρικά του γηπέδου της ENELCO.
Εκτός από την ύπαρξη κηρυγμένων και υπό κήρυξη αρχαιολογικών χώρων, η περιοχή έχει ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα εφόσον αποτέλεσε το πεδίο μάχης των στρατών του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ΄ και του ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ., οι οποίες σηματοδότησαν την πλήρη υποταγή της Ελλάδας στη ρωμαϊκή εξουσία. Στην ευρύτερη περιοχή έλαβε επίσης χώρα η μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., ενώ ανατολικά του χώρου κατασκευής του εργοστασίου περνούσε κατά την αρχαιότητα ο δρόμος που οδηγούσε από τη νότια Ελλάδα στους Δελφούς.
Η μονάδα ισχύος 447 MW θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από καύση φυσικού αερίου ή εναλλακτικά από πετρέλαιο ντίζελ. Θα ανεγερθεί σε γήπεδο έκτασης 110 στρεμμάτων και θα καταλάβει έκταση 13.039 τμ, με κτηριακές εγκαταστάσεις ύψους 37,5 μ. και ύψος καμινάδων 50 μ. Είναι κατανοητό ότι το μέγεθος και η φύση του έργου θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Οι αρχαιολογικές θέσεις και το φυσικό τους περιβάλλον θα υποστούν εσαεί υποβάθμιση, εφόσον βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και οπτική επαφή με τη βιομηχανική μονάδα.
Ο Δήμος Χαιρώνειας με επιστολές προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τον Υπουργό Πολιτισμού ενημερώνει για την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην οικολογική και πολιτισμική καταστροφή που θα προκληθεί από την κατασκευή της μονάδας. Συγκεκριμένα θα υπάρξει βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, καταστροφή των εύφορων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και περαιτέρω υποβάθμιση της λεκάνης του Κηφισού.
Επισημαίνεται τέλος ότι η Κ.Υ.Α. ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΑΝ (αρ. Πρωτ. 140460/06-02-2007) ελήφθη χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες Θ΄ ΕΠΚΑ και 23 ΕΒΑ να έχουν εισηγηθεί ως προς την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ως εκ τούτου οι αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων εισηγήθηκαν την αναστολή της χορηγηθείσας άδειας και την εισαγωγή του θέματος για γνωμοδότηση στο ΚΑΣ. Η Θ΄ ΕΠΚΑ έχει εισηγηθεί αρνητικά ως προς την κατασκευή της μονάδας στον συγκεκριμένο χώρο, ζητώντας την εύρεση άλλης θέσης κάποια χιλιόμετρα βορειότερα, σε χώρο που δεν γειτνιάζει με αρχαιολογικούς χώρους. Επιτροπή του ΚΑΣ πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο στις 22-07.
Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού στο κρίσιμο αυτό θέμα θα είναι καθοριστική για το μέλλον της περιοχής. Σε μια ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντολογικά περιοχή η διάσωση μιας ως σήμερα παρθένας περιοχής και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος είναι απολύτως απαραίτητη.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Αυτοψία με πολλούς μάρτυρες....



Σήμερα Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008 ήλθαν στο χώρο του αγροκτήματος ENELCO (όμιλος Κοπελούζου) στον Άγιο Βλάσιο του Δήμου Χαιρώνειας Βοιωτίας τα μέλη του Κ.Α.Σ. με σκοπό την πραγματοποίηση αυτοψίας για τη μονάδα ισχύος 447 MW, που σχεδιάζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από καύση φυσικού αερίου.
Τα μέλη της Επιτροπής αυτοψίας (Μουρτζάς, Παλαιοκρασά, Θεοχαρόπουλος, Βαλαβάνης και Ξηντάρης) επισκέφτηκαν το οικόπεδο της ENELCO περίπου στις 10:00, στο οποίο στο μεταξύ είχαν συγκεντρωθεί ενεργοί πολίτες και φορείς από τη Χαιρώνεια, τη Δαύλεια, τον Άγιο Βλάσιο, το Μαυρονέρι, την Αντίκυρα και τη Λιβαδειά και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους για την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, που απειλεί την αγροτική γη, τον αέρα και το μικροκλίμα, τους αρχαιολογικούς χώρους, την υγεία των κατοίκων και τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Στη συνέχεια η Επιτροπή αυτοψίας του Κ.Α.Σ. συνεδρίασε στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου της Χαιρώνειας, όπου άκουσε και τις απόψεις του Νομάρχη Βοιωτίας και των δημάρχων Χαιρώνειας και Δαύλειας, οι οποίοι τάχτηκαν εναντίον της κατασκευής αυτού του έργου, όπως εξαρχής είχαν δηλώσει.
Στη σύσκεψη της Επιτροπής προσήλθαν και εκπρόσωποι της εταιρίας ENELCO, οι οποίοι υποστήριξαν τη δική τους θέση.
Τέλος εμφανίστηκαν ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωποι της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον και πολιτών από τη Χαιρώνεια, τη Δαύλεια, το Μαυρονέρι και τη Λιβαδειά, οι οποίοι εξέφρασαν τις δικές τους αρνητικές θέσεις για την κατασκευή του εργοστασίου, εστιάζοντας κατ’ απαίτηση της Επιτροπής μόνο στα αρχαιολογικά θέματα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι ενεργοί πολίτες ήταν συγκεντρωμένοι στην αυλόπορτα του Μουσείου και διαδήλωναν την αντίθεσή τους με αναρτημένο πανώ και συνθήματα, ενώ παρέδωσαν και ψήφισμα στην Επιτροπή και σε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Νομάρχης Βοιωτίας και οι Δήμαρχοι Χαιρώνειας και Δαύλειας, μίλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος και περιέγραψαν τις θέσεις που υποστήριξαν στην Επιτροπή του Κ.Α.Σ.
ΚΑΝΕΝΑΣ βουλευτής του νομού Βοιωτίας δεν παρέστη για να ενισχύσει τις απόψεις των πολιτών και των εκφραστών της τοπικής κοινωνίας παρ’ ότι είχαν όλοι ειδοποιηθεί για το γεγονός. Η παρουσία όμως των ενεργών πολιτών και των μελών της Συμπαράταξης έδειξε για ακόμη μια φορά ότι οποιαδήποτε εποχή του έτους και οποιαδήποτε ώρα θα υπάρχει ικανός αριθμός ευαισθητοποιημένων πολιτών να παλέψει και να αντικρούσει ότι καταστρέφει στη Βοιωτική γη.
Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Αθήνα προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για το αν η κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου ενοχλεί την αρχαιολογική φυσιογνωμία της περιοχής, θα παραστούν και μέλη των ενεργών πολιτών της Χαιρώνειας και των γειτονικών πόλεων, καθώς και μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Το ψήφισμα που επιδόθηκε στα μέλη του ΚΑΣ ήταν το ακόλουθο:
23 Ιουλίου 2008, Ψήφισμα
Ενεργοί πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Αγ. Βλασίου όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 447 MW- ιδιοκτησίας ENELCO, στη μέση ενός παραγωγικού κάμπου με αμιγή αγροτική χρήση, εκτός οργανωμένης ζώνης παραγωγικών δραστηριοτήτων και χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός, δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση μας στη δημιουργία της μονάδας που:
- θα παράγει τεράστιες ποσότητες αέριων ρύπων που θα επιβαρύνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα και την υγεία των κατοίκων
- θα εκλύει σε συνεχή βάση μεγάλες ποσότητες θερμότητας και υγρασίας που θα επηρεάσουν το τοπικό κλίμα και τις αγροτικές καλλιέργειες
- θα υποβαθμίσει τις σημαντικές αρχαιότητες της περιοχής που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά
- θα υποβαθμίσει το υδατικό δυναμικό και τη γη υψηλής παραγωγικότητας
- θα αλλοιώσει το τοπίο που υπήρξε θέατρο πολλών και σημαντικών μαχών κατά την αρχαιότητα
- θα μεταβάλλει βίαια την φυσιογνωμία της περιοχής από αγροτική σε βιομηχανική
- θα αναστείλει τις προσπάθειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού
εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι η μονάδα αυτή – όπως και άλλες εννέα που εγκαθίστανται διάσπαρτα στο νομό Βοιωτίας και τον απειλούν με πλήρη καταστροφή και υποβάθμιση- αδειοδοτήθηκε από την Πολιτεία χωρίς να ληφθεί υπόψη:
- η γνώμη των τοπικών κοινωνιών που μετατρέπονται σε απλούς θεατές εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους
- τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής όπως το κλίμα, η μορφολογία, οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, η αντοχή του φυσικού περιβάλλοντος, η τοπική οικονομία,
και καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και τους εκπροσώπους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να εμείνουν στην αρνητική άποψη που έχει εκφράσει με πλήρη τεκμηρίωση η Θ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και για τους λόγους που επικαλείται στις σχετικές εισηγήσεις της, να προστατέψουν τα μνημεία και να μας δώσουν την ευκαιρία μιας ανάπτυξης με σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά και τους φυσικούς πόρους της περιοχής

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Έρχονται για αυτοψία απο το Κεντρικό Αρχαιολ. Συμβούλιο στη Χαιρώνεια. Να είμαστε όλοι εκεί!

Έρχεται αύριο το πρωί - γύρω στις 10.οο- η επιτροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη Χαιρώνεια, προκειμένου να προβεί σε αυτοψία για τη μονάδα ισχύος 447 MW της ENELCO, η οποία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από καύση φυσικού αερίου και σχεδιάζεται να ανεγερθεί σε έκταση 110.000 τ.μ. στην περιοχή Αγιος Βλάσιος του Δήμου Χαιρώνειας, Βοιωτίας
Την επιτροπή αποτελούν οι: Μουρτζάς (γεωλόγος), Παλαιοκρασά (καθηγ.Πανεπιστημίου, αρχαιολόγος), Θεοχαρόπουλος (αρχιτέκτονας) , Βαλαβάνης (καθηγ.Πανεπιστημίου αρχαιολόγος), Ξηντάρης (στέλεχος ΥΠΕΧΩΔΕ). Θυμίζουμε ότι η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Χαιρώνειας έχουν εξαρχής εκφραστεί αρνητικά για την εν λόγω μονάδα που απειλεί την αγροτική γή, τους σπουδαίους αρχαιολογικούς πόρους της περιοχής και την υγεία των κατοίκων.
Η κινητοποίηση όλων είναι απαραίτητη

Υπέγραψε η ENELCO με τον ΔΕΣΜΗΕ

Απο τον Ριζοσπάστη 18/7/08 : Υπέγραψε τις συμβάσεις με ENELCO
Υπογράφηκαν οι συμβάσεις μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και ENELCO για την κατασκευή της επιδοτούμενης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 447 MW και για την παροχή διαθεσιμότητας ισχύος στο Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ENELCO μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο η λειτουργία της μονάδας θα επιδοτείται με ένα συγκεκριμένο ποσό για ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής της. Η νέα μονάδα προβλέπεται να μπει σε λειτουργία σε 27 μήνες.
Η εκτίναξη της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, με την οποία πωλούν οι ιδιώτες στο σύστημα, μετά τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, έκαναν τους υπόλοιπους υποψήφιους ηλεκτροπαραγωγούς να κινηθούν εκτός διαγωνισμού, αφού τα υπερκέρδη τους εξασφαλίστηκαν μ' αυτό τον τρόπο.

Δυσμενής εξέλιξη απο το ΣτΕ για την Αντίκυρα

Με την απόφαση υπ' αριθμόν 764/08 που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου 2008, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΤΕΜΙΣ για τη διακοπή των εργασιών και επιτρέπει τη συνέχιση της κατασκευής του Σταθμού παραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου 430MW της ENDESA HELLAS στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.
Παρότι έχει ενδιαφέρον να δούμε το σκεπτικό της απόφασης, ωστόσο ακολουθούν η δίκη για την προσφυγή - αίτηση ακύρωσης κατά των αδειών της μονάδας. Είναι ακόμη πιο κρίσιμο και επιτακτικό να υπάρξει συσπείρωση όλης της τοπικής κοινωνίας, γιατί όλες οι μονάδες που έχουν σχεδιαστεί στην περιοχή μας ξεκινούν η μία μετά την άλλη.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Όλα τα 'χε ο Ελικώνας, τα μεταλλεία έλειπαν

Μετά την πρόσφατη γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργείου ανάπτυξης να εγκρίνει την επέκταση του εγκατεστημένου αιολικού πάρκου στην Αγία Άννα, διπλασιάζοντας τις ανεμογεννήτριες και τη συνολική ισχύ της εγκατάστασης από 24 σε 48 MW, μια νέα αρνητική εξέλιξη για τον πολύπαθο Ελικώνα είναι γεγονός:

Με τη βούλα, πλέον, απέκτησαν άδεια λειτουργίας 2 νέα μεταλλεία βωξίτη, σε απόσταση αναπνοής από την Αρβανίτσα, της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΑΙ ΕΛΙΚΩΝΟΣ – Γ. Λ. ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε”, που ανήκει, πλέον, στην “S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.”, του ομίλου Κυριακόπουλου. Η πρώτη εγκατάσταση βρίσκεται στη θέση “Άνω Φούσκες” (στα όρια της κοινότητας Κυριακίου) και η άλλη εγκατάσταση στις θέσεις “Όμορφη Λάκκα και Καφενέζα” (η πρώτη στα όρια της κοινότητας Κυριακίου και η δεύτερη στα όρια του δήμου Κορώνειας, Δ.Δ. Αγίας Άννας). Πώς, όμως, φτάσαμε ως εδώ:

· Στις παραπάνω περιοχές έχει παραχωρηθεί, με βασιλικό διάταγμα του 1959 (που τροποποίησε παλιότερο διάταγμα του 1929), δικαίωμα μεταλλειοκτησίας στο Γ. Λ. Μπάρλο.
· Η εταιρεία υπέβαλλε αίτηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, στις 26/4/2006, και αίτηση έγκρισης τεχνικής μελέτης, στις 12/4/2007.
· Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2007, το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας δίνει αρνητική γνωμοδότηση και το κοινοτικό συμβούλιο Κυριακίου θετική.
· Στις 28/2/2007, το νομαρχιακό συμβούλιο (σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου) δίνει αρνητική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση στη θέση “Όμορφη Λάκκα - Καφενέζα” και στις 28/3/2007 θετική γνωμοδότηση για τη θέση “Άνω Φούσκες”.
· Το έγγραφο, όμως, που αποστέλλει το νομαρχιακό συμβούλιο στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέρει ότι δίνει θετική γνωμοδότηση και για τις δύο εγκαταστάσεις.
· Στις 19/12/2007, το ΥΠΕΧΩΔΕ εκδίδει τις αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, και για τις δύο εγκαταστάσεις, κάνοντας μνεία θετικής γνωμοδότησης του νομαρχιακού συμβουλίου, και τις κοινοποιεί στο νομαρχιακό συμβούλιο.
· Στις 7/3/2008, το υπουργείο ανάπτυξης εκδίδει απόφαση έγκρισης της τεχνικής μελέτης.
· Στις 6/5/2008, η διεύθυνση δασών Ν. Βοιωτίας παρέχει έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση και στις 8/5/2008, το δασαρχείο Λιβαδειάς υπογράφει το πρωτόκολλο εγκατάστασης της εταιρείας. Έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος και ανοίγει ο δρόμος για την κανονική λειτουργία των μεταλλείων.

Όταν οι επιτροπές των κατοίκων (Μάϊος 2008), βλέποντας να προχωρούν οι εργασίες στην επίμαχη περιοχή, ανακινούν το θέμα και αναζητούν τις αδειοδοτήσεις, έρχεται στο φως το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, αλλά και η λαθροχειρία της διαστρέβλωσης της απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου, για τη μία εγκατάσταση. Αρχικά, οι υπηρεσίες του Ν.Σ. αποδίδουν το γεγονός σε λάθος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια ότι το ίδιο το Ν.Σ. απέστειλε παραποιημένη την απόφασή του. Τότε, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αποστέλλει έγγραφο επανόρθωσης στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σημειώνουμε και το εξής: έγγραφο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, που γνωμοδοτεί για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, αναφέρει ότι η διέλευση των φορτηγών με το βωξίτη θα γίνεται μέσα από την Αρβανίτσα. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της εταιρείας, ούτε στην περιβαλλοντική και την τεχνική μελέτη, ούτε και στις αποφάσεις έγκρισής τους δεν υπάρχει σχετική αναφορά και δέσμευση.

Τα ερωτήματα έρχονται αυθόρμητα:

· Ποια η σκοπιμότητα (αν υπάρχει) της παραποίησης της απόφασης του Ν.Σ. και ποια η αντίδραση του Ν.Σ. στο γεγονός αυτό;
· Από την περίοδο των γνωμοδοτήσεων (αρχές 2007), μέχρι και την εποχή των εγκρίσεων (Δεκέμβρης 2007 – Μάρτιος 2008), ασχολήθηκε κανείς από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ή το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας με την υποστήριξη των αρνητικών γνωμοδοτήσεων που έδωσαν; Μήπως θεωρούν ότι με την έκδοση τυπικών αρνητικών γνωμοδοτήσεων, εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και απεκδύονται των ευθυνών τους;
· Ακόμη και όταν εκδίδονται οι εγκρίσεις, γιατί δεν ενημερώνουν την τοπική κοινωνία, γιατί δεν την κινητοποιούν και γιατί αφήνουν να παρέλθουν οι προθεσμίες για την άσκηση ένδικων μέσων;
· Ασχολήθηκε κανείς, έστω και εκ των υστέρων, με την υπόθεση της διαδρομής μεταφοράς του βωξίτη; Τους φαίνεται τόσο απλό να μετατραπεί η Αρβανίτσα σε κρανίου τόπο;

Σημειώνουμε ότι και η απόφαση επέκτασης του υπάρχοντος αιολικού πάρκου στην Αγία Άννα αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο. Η περίοδος για την άσκηση ένδικων μέσων (13 Ιουλίου 2008) παρήλθε, χωρίς ο δήμος Κορώνειας, παρά τις σχετικές αποφάσεις και υποσχέσεις, να κάνει το παραμικρό.

Γι αυτά και άλλα πολλά, όπως τα σχεδιαζόμενα νέα αιολικά πάρκα και το τεράστιο δίκτυο των αντίστοιχων γραμμών μεταφοράς, θα συζητήσουμε στην πλατεία της Αγίας Άννας, το Σάββατο 26/7, στις 8 μ.μ., με πρωτοβουλία της επιτροπής φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας.


Όσοι πιστοί προσέλθετε!


Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Σαράντι


ΚΑΛΕΣΜΑ

Όχι στην καταστροφή της γης, του αέρα και της θάλασσας
Η ζωή των κατοίκων πάνω από τα κέρδη των βιομηχάνων

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που είτε ζείτε μόνιμα στα Χώστια και στο Σαράντι, είτε έρχεστε τακτικά ή περιστασιακά, για να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Σε όλους εσάς, που θεωρείται ότι έχετε το αυτονόητο δικαίωμα να καλλιεργείτε τη γη, να παράγετε λάδι χωρίς τοξίνες, να ασχoλείσθε με την κτηνoτροφία, με την αλιεία, την μελισσοκομία, να ζείτε από τον τουρισμό, να κολυμπάτε στις καθαρές παραλίες μας, να απολαμβάνετε τα αγαθά που πλούσια η φύση χάρισε στην περιοχή μας. Μήπως όμως αυτό το δικαίωμα στην περιοχή μας σήμερα κάποιοι το απειλούν άμεσα; Mήπως θα πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά, αυτά που τόσα χρόνια ήσαν αυτονόητα δικαιώματά μας;
Στην περιοχή μας, όπως σας είναι ήδη γνωστό, έχει θεσμοθετηθεί η Βιομηχανική Περιοχή Θίσβης, εντός της οποίας λειτουργεί σήμερα η «Σωληνουργεία Κορίνθου», που χρησιμοποιεί μαζί με την ΕΛΒΑΛ και την ΧΑΛΚΟΡ το λιμάνι στο Βαθύ. Αυτό που δεν σας είναι καθόλου γνωστό, γιατί σκόπιμα αποσιωπείται, είναι η ρύπανση που προκαλεί στο περιβάλλον της περιοχής μας το εργοστάσιο αυτό και ότι για χρόνια λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας. Σας έχουν αποκρύψει ακόμα ότι το λιμάνι στο Βαθύ, λειτουργεί παράνομα με την ανοχή όλων των επίσημων φορέων, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της θάλασσας, χωρίς χώρους αποθήκευσης για τα απόβλητα των πλοίων, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις που έχει η λειτουργία του στην υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων της περιοχής.
Ίσως δεν γνωρίζετε ακόμα, ότι στην περιοχή μας ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες για να εγκατασταθεί σύντομα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, το οποίο με την λειτουργία του θα γεμίσει την περιοχή μας με ρύπους, (περίπου 900.000 τόνους Διοξειδίου του Άνθρακα τον χρόνο) και­ με τοξικές ουσίες που δημιουργούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, νέφος, όξινη βροχή σε μια μακρινή ακτίνα από τον χώρο εγκατάστασης.
Για όλα αυτά και όχι μόνο, τα ζητήματα, για να σταματήσουν οι παρανομίες που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, για το μέλλον των παιδιών μας:

Σας καλούμε σε ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, Σάββατο 19 Ιουλίου 2008, ώρα 8 μ.μ., στην Παραλία Σαράντι.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Φωτιά στα Δερβενοχώρια

10.000 στρέμματα πευκοδάσους στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας αποτεφρώθηκαν στη χθεσινή πυρκαγιά, που ξεκίνησε στις 11 το πρωί από την Οινόη και γρήγορα επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Η φωτιά έφθασε μόλις 10 μέτρα από τις εγκαταστάσεις της « ΠΥΡΚΑΛ», ενώ απειλήθηκε σοβαρά και ο Οικισμός Πάνακτος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις επαναλήφθηκαν με μεγάλη ακρίβεια τα ... ίδια λάθη που έγιναν και στις περσινές φωτιές που ξεκίνησαν απο το ίδιο μέρος και κατέκαψαν την Πάρνηθα.

Απόφαση -σταθμός για το εξασθενές χρώμιο

Απόφαση με ιδιαίτερη σημασία απο το Πρωτοδικείο Θηβών:

Παρακάμπτοντας την ελληνική νομοθεσία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που ορίζουν ώς όριο για το πόσιμο νερό τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού για το ολικό χρώμιο, το δικαστήριο δέχθηκε το σκεπτικό της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας ότι στο πόσιμο νερό το εξασθενές χρώμιο πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικό (0,2 μικρογραμμάρια στο λίτρο). Το πρωτοδικείο επέβαλλε ασφαλιστικά μέτρα στον Δήμο Οινοφύτων μετά απο από αίτημα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ για την υδροδότηση του Δηλεσίου με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο με 24 έως και 28 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού και αναγνώρισε ότι «Πιθανολογείται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό σε τόσο υψηλές τιμές συνδέεται με (ενδεχομένως μη αναστρέψιμες) βλάβες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως στομαχικές διαταραχές, παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, ενώ από πολλές επιστημονικές έρευνες πιθανολογείται αυξημένος κίνδυνος καρκίνου μετά από έκθεση σε εξασθενές χρώμιο μέσω της εισπνοής ή της καταπόσεως» .
Έτσι σε λίγες μέρες, από τη στιγμή δηλαδή που καθαρογραφεί και επιδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών, ο Δήμος Οινοφύτων, στον οποίον υπάγεται το Δήλεσι, θα πρέπει να προμηθεύει καθημερινά με υδροφόρες ασφαλές νερό συνολικής ποσότητας 1.200 κυβικών μέτρων στους 6.000 κατοίκους της περιοχής μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία νέου υδροδοτικού δικτύου!
Την πρόταση να γεμίζει με βυτία τις δεξαμενές του δικτύου είχαμε απευθύνει ήδη απο πέρυσι τον Σεπτέμβρη, στον Δήμαρχο Οινοφύτων, θεωρώντας άκρως επικίνδυνο το νερό που κυκλοφορούσε στα δίκτυα ύδρευσης.
Η απόφαση τουΠρωτοδικείου Θήβας δημιουργεί για πρώτη φορά ένα προηγούμενο απο την πλευρά της Πολιτείας, αποδέχεται την ανεπάρκεια του επίσημου ορίου για το ολικό χρώμιο και ανοίγει το δρόμο για προσφυγές και σε κατοίκους άλλων περιοχών με ανάλογο πρόβλημα.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Για το νερό και τα προβλήματα της Θήβας

Θηβαίοι Πολίτες για το περιβάλλον
Δελτίο Τύπου
Είναι τραγικό να διαπιστώνει κανείς με πόση ανευθυνότητα χειρίζονται το θέμα της παρουσίας τοξικών ρύπων στο πόσιμο νερό ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Σβίγγος στην εισήγηση του με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό του Δημοτικού έργου ενώ βρίσκει απόλυτα κατανοητή την απαίτηση κάθε πολίτη να πίνει καθαρό νερό απαλλαγμένο από κάθε ρυπογόνο ουσία , θεωρεί ταυτόχρονα απαράδεκτο να διαδίδονται φήμες περί ακαταλληλότητας του νερού ….
«Επιτέλους κύριοι θα κατανοήσετε ότι όταν το πόσιμο νερό είναι ρυπασμένο είναι ακατάλληλο για χρήση ;»
Θα κατανοήσετε ότι η παρουσία και μόνο του εξασθενούς χρωμίου στο νερό το καθιστά ακατάλληλο;
Θα κατανοήσετε ότι το εξασθενές χρώμιο είναι τοξικός ρύπος που ευθύνεται για καρκινογενέσεις ;
Θα κατανοήσετε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν οι βιομηχανίες σταματήσουν να απορρίπτουν ανεξέλεγκτα τα απόβλητα τους ;
Θα κατανοήσετε ότι δεν φταίει η ομάδα των πολιτών Θήβας, όπως αναφέρετε στον απολογισμό σας, για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό ούτε προσπαθεί κανείς να τρομοκρατήσει τους συμπολίτες μας;
Γνωρίζετε κύριε Δήμαρχε και κύριε πρόεδρε της ΔΕΥΑΘ ότι υπάρχει δικαστική απόφαση των Δικαστηρίων Θήβας, η οποία λέει ότι το νερό με περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου από 0,05 mg/lt και πάνω είναι ακατάλληλο για χρήση;
Τη θεωρία σας ότι το νερό της Θήβας είναι κατάλληλο και ας μην είναι καθαρό σε ποια επιστημονική θεωρία την ανακαλύψατε;
Αγαπητοί συμπολίτες
Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του προβλήματος με το νερό και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα .
Στην κατεύθυνση αυτή ούτε ο Δήμος ούτε η ΔΕΥΑΘ έχουν κάνει καμία ενέργεια. Αντίθετα από κοινού με την Νομαρχία Βοιωτίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθούν να κουκουλώσουν το πρόβλημα παίζοντας με την υγεία των πολιτών με την υγεία των παιδιών μας.

ΧΥΤΑ – ΔΕΠΟΔΑΘ
Για τον ΧΥΤΑ Θήβας θέλουμε να τονίσουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους όσους εμπλέκονται στη σύσταση και λειτουργία της επιχείρησης. Η ύπαρξη τεραστίων όγκων βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή των 11 Δήμων εγκυμονεί κινδύνους για τη άμεση μετατροπή του σε χωματερή.
Για να μην φτάσουμε για μια ακόμη φορά να απορούμε για την ύπαρξη υψηλών τιμών εξασθενούς χρωμίου στη γεώτρηση των Καλών Κυράδων και όχι μόνο, θα πρέπει να διασφαλισθεί η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία..
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ
Στον πρόσφατο απολογισμό του ο κύριος Σβίγκος δεν αναφέρθηκε στο έργο που προωθεί η Δημοτική Αρχή για τη δενδροφύτευση των περυσινών καμένων του Μοσχοποδιού. Εμείς όμως θα πρέπει να εκφράσουμε την απορία μας.
Δεν είναι πάρα πολλά τα λεφτά για τη μελέτη δενδροφύτευσης που ανατέθηκε στο Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος ΤΕΡΑ;
Με 180.000 ευρώ (60 εκ. δρχ) μήπως θα μπορούσαν να καλυφθούν και άλλες λειτουργικές ανάγκες του Δήμου;
Μεγάλη απλοχεριά όταν την ίδια στιγμή ο Δήμος προβαίνει στη σύναψη δανείου για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών. Υποψιαζόμαστε ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΥΛΕΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
Το βράδυ της ίδιας μέρας (13 Ιουλίου 2008), που έγινε η απόβαση ενέργειας στην Αντίκυρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση Δαυλειωτών πολιτών στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Η Δαύλεια, όπως είναι γνωστό εκτός από το πρόβλημα της εγκατάστασης του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου Κοπελούζου με χρήση φυσικού αερίου, που απειλεί τον αέρα και το υπέδαφος, αντιμετωπίζει και την από ξηράς επίθεση καταπατητών δημοσίων εκτάσεων, οι οποίοι εποφθαλμιούν την καταπάτηση χιλιάδων στρεμμάτων.

Τους συγκεντρωμένους πολίτες, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Εταιρίας Δημοτικών Προβλημάτων Δαύλειας Γιάννης Πραγιάννης, ενώ παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Βοιωτίας, ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δαύλειας και κτηνοτρόφοι της περιοχής, που βρίσκονται υπό διωγμό από τους καταπατητές.
Από την ενημέρωση προέκυψε ότι στην καταπάτηση πρωτοστατούν η Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ, η Επισκοπή Θηβών και Λεβαδείας και ο Α. Λιάπης, αδελφός του σημερινού Αρχιεπισκόπου, ενώ οι τοπικές αρχές σιωπούν ηχηρά.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Στάθης Κυτέας, Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, που επιβεβαίωσε την υπαναχώρηση του Δήμου Δαύλειας από την υποστήριξή του στους κτηνοτρόφους και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Παραβρέθηκαν επίσης και τοποθετήθηκαν για το σύνολο των προβλημάτων του νομού μέλη της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Από τη συγκέντρωση απουσίασαν οι τοπικοί άρχοντες, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι και οι πολιτευτές του νομού, οι οποίοι όμως δεν έλειψαν από το γλέντι, της ομάδας του «Πανδαυλειακού» που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ακριβώς μέρα. Εκεί, επέδειξαν, όπως τόνισαν οι ομιλητές όλες τις χορευτικές τους ικανότητες, τις ικανότητές τους στο φαγοπότι και τις ικανότητές τους στις χειραψίες προς γνωστούς και αγνώστους. Η κούρασή τους όμως ήταν εμφανής την επόμενη γι αυτό και δεν ηδύναντο να παρευρεθούν ούτε στην Αντίκυρα, ούτε στη Δαύλεια. Να τους χαιρόμαστε……….

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Απουσίες


Εκτός απο τον Δήμαρχο Θίσβης, Κ. Κοβάνη, που συμμετείχε, κανείς εκλεγμένος εκπρόσωπος του νομού, δεν έδωσε το παρόν στην απόβαση ενέργειας:
- Ο Δήμαρχος Διστόμου, Αθ. Πανουργιάς (στην διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η ΑτΕ) και μόνιμος συνομιλητής του κ.Μυτιληναίου, για άλλη μία φορά έλαμψε με την απόλυτη απουσία του.
- Ομοίως και οι κοινοτάρχες Αντίκυρας και Κυριακίου, των δύο κοινοτήτων που θίγονται άμεσα απο τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις

Καμμία έκπληξη: όλοι οι παραπάνω έχουν επανειλημμένα εκφραστεί θετικά για τις σχεδιαζόμενες ενεργειακές μονάδες του κ.Μυτηλιναίου και του ισπανικού κολοσσού.

Επίσης δεν εμφανίστηκε κανείς απο τους βουλευτές και την Ν.Α. Βοιωτίας. Αναρωτιώμαστε:
- πότε θα πάρουν θέση οι Α. Κουτσούμπας και Β. Μπασιάκος απο τη ΝΔ για την άναρχη βιομηχανοποίηση της Βοιωτίας;
- πού ήταν ο Μ. Γιαννάκης, ο οποίος έχει πάρει θέση αλλά παρόλαυτά υπερψήφισε στη Βουλή το νέο χωροταξικό που νομιμοποιεί αυτές τις καταστροφικές επιλογές;
- που χάθηκε και αυτή τη φορά ο Β.Τόγιας του ΠΑΣΟΚ, που δήλωνε κατά τη διάρκεια της Παμβοιωτικής κινητοποίησης ότι είναι έτοιμος για όλα;
- που ήταν ο Νομάρχης Κ. Περγαντάς, και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της Βοιωτίας; Ακόμη δεν έχουν συναισθανθεί το μερίδιο της ευθύνης τους και την επείγουσα ανάγκη για κινητοποίηση και αντίσταση;
Δ.Σπ.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Κύριε Μυτηλιναίε, δεν θέλουμε τα απόβλητα του πλουτισμού σου


Απόβαση ενέργειας στην προκυμαία της Αντίκυρας. 500 ενεργοί πολίτες απο την άλλη όχθη του Κορινθιακού απο την "Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού", ναύλωσαν ένα φέρυ και μας συνάντησαν στην προκυμαία της Αντίκυρας. Όλοι μαζί βρεθήκαμε στο χώρο του Αλουμινίου της Ελλάδος για να ζητήσουμε να σταματήσει το οικολογικό έγκλημα. Μαζί μας αντιπροσωπείες απο:
- την ΠΑΝΔΟΙΚΩ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων)
- πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
- πολίτες κατά του λιθάνθρακα
- κινήσεις πολιτών Φωκίδας
- ΣΥΡΙΖΑ Αχαίας, Βοιωτίας, Φωκίδας
- τους Οικολόγους Πράσινους
- ΚΚΕ ΜΛ
-Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας
καθώς και:
- οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψαριανός και Ν.Τσούκαλης
- ο δήμαρχος Θίσβης, οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Ευρωστίνης και Σικυωνίων,

Παράλληλα, έγιναν και δύο συμβολικές ακτιβιστικές ενέργειες. Πολίτες κατέβασαν τη σημαία του ομίλου Μυτιληναίου από την είσοδο του εργοστασίου και ανάρτησαν μαύρες σημαίες στη θέση της, δείχνοντας την αντίθεσή τους στα επιχειρηματικά τους σχέδια, που θα μαυρίσουν το μέλλον όλων μας, για να κάνουν πιο πλούσιους λίγους και "εκλεκτούς". Την ίδια ώρα, ακτιβιστές μπήκαν με κανό στο λιμάνι του εργοστασίου και ύψωσαν μαύρες σημαίες σε τέσσερα σημεία του εργοστασίου.

BLACKOUT στον Κορινθιακό

Στο χώρο της Αλουμίνιο της Ελλάδος (ΑτΕ):
  • Δημιουργούνται δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο 750 MW.
  • Δρομολογήθηκε τρίτη μονάδα 600 MW με λιθάνθρακα.
  • Ενδέχεται η εγκατάσταση και τέταρτης μονάδας.

Για να εξασφαλίσουν την ανοχή μας, έστησαν μια επιχείρηση εξαπάτησης.

Μας είπαν: Το φυσικό αέριο θα αντικαταστήσει το βρώμικο μαζουτ.
Ψέματα! Η ΑτΕ δεν θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Αντίθετα: Οι νέες μονάδες θα παράγουν και θα εμπορεύονται ρεύμα. Το πρώτο εργοστάσιο θα αυξήσει συνολικά τις εκπομπές αερίων κατά 80%, το δεύτερο κατά 180% και το τρίτο κατά 500%! Σε ένα και μόνο σημείο θα παράγονται αέριοι ρύποι υπερδιπλάσιοι από αυτούς που παράγονται από όλα τα οχήματα της Αθήνας!
Μας είπαν: Το φυσικό αέριο είναι φιλικό με το περιβάλλον.
Όχι! Το φυσικό αέριο παράγει λιγότερους ρύπους όταν χρησιμοποιείται απευθείας ως καύσιμο στα σπίτια και στις βιομηχανίες. Αντίθετα: Στην ηλεκτροπαραγωγή χάνονται έως και τα 2/3 της θερμογόνου αξίας του, που υπερθερμαίνουν τα νερά ή τον αέρα ενώ παράγονται πολλαπλάσια καυσαέρια.
Μας λένε: Στο φυσικό αέριο λέμε ναι, στον άνθρακα όχι.
Μας κοροϊδεύουν! Εάν η πρώτη μονάδα λειτουργήσει ανεξάρτητα από το Αλουμίνιο, τότε η περιοχή χαρακτηρίζεται βιομηχανική και ανοίγει ο δρόμος για όλες τις άλλες μονάδες. Αντίθετα: Οι ενέργειες για τη μονάδα άνθρακα έχουν ξεκινήσει και ουδέποτε υπήρξε δημόσια δήλωση της Edesa Hellas για ακύρωση.
Μας λένε: Οι νέες μονάδες θα στηρίξουν την βιωσιμότητα της ΑτΕ
Άσχετο! Οι νέες μονάδες θα ανήκουν σε πολυεθνικό κολοσσό.
Αντίθετα: Οι μεγάλοι όμιλοι δεν καθορίζουν τις επιχειρηματικές τους αποφάσεις με βάση «ηθικές δεσμεύσεις» που κανείς –ας σημειωθεί- δεν έχει αναλάβει.
Μας λένε: Οι νέες μονάδες θα προσφέρουν απασχόληση και ανάπτυξη.
Ψέματα! Οι νέες μονάδες είναι αυτοματοποιημένες με ελάχιστες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Αντίθετα: Με την θερμική και χημική ρύπανση των νερών, υποθηκεύουν το μέλλον της περιοχής και ολόκληρου του Κορινθιακού! Αν τη δεκαετία του 1960, η δημιουργία της τότε ΠΕΣΙΝΕ έμοιαζε μοναδική ελπίδα για την περιοχή, σήμερα οι παράκτιες περιοχές του Κορινθιακού αναπτύσσονται τουριστικά. Με τις νέες μονάδες της Edesa Hellas χαρίζεται αθόρυβα και σιωπηρά, η τεράστια έκταση που απαλλοτριώθηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου και αποξενώνεται η τοπική κοινωνία από τα δικαιώματά της εάν η ΑτΕ σταματήσει να λειτουργεί.
Όλα αυτά μπορούμε να τα σταματήσουμε

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11.30, ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΦΑΡΟ, ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Κάτι νέο γεννιέται στον Κορινθιακό κόλπο, ας το στηρίξουμε ενεργά

Είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Οικολόγοι- Πράσινοι που συμμετέχουν στην αυριανή Απόβαση Ενέργειας. Το πλήρες κείμενο

Ο Θαπατέρο, η Αντίκυρα και ...εμείς

Τα παράπονά του στην Κυβέρνηση ήρθε να υποβάλλει ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο. Μαζί με την ισπανική Endesa (που συνεργάζεται με τον όμιλο Μυτηλιναίου), υπέδειξαν τους λόγους για τους οποίους καθυστερούν οι επενδύσεις τους: ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, γραφειοκρατία, πολυνομία αλλά και - θαυμάστε- οι εύκολες και αζήμιες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και οι τοπικές αντιδράσεις.
Και επειδή τα παράπονα απευθύνονταν προς την Ελληνική πολιτεία, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι οι λύσεις είναι συγκεκριμένες :
- να γίνουν ακόμη πιο ακριβές οι προσφυγές στα δικαστήρια (ήδη κάθε μια κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ) ή και να τιμωρούνται όσοι προσφεύγουν
- να αγνοούνται ή να καταστέλλονται οι τοπικές αντιδράσεις (ακόμη περισσότερο απο ότι ήδη γίνεται)
Δείτε σχετικό δημοσίευμα.
Εντωμεταξύ αυξήθηκε η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας στο 72% σε αντίθεση με το μέσο όρο εξάρτησης της Ε.Ε. που μειώθηκε κατά 2,1%. Μαζί με τις διαρκείς αυξήσεις στις τιμές των -εισαγόμενων -καυσίμων, διαμορφώνουν ένα ακόμη πιο δύσκολο τοπίο για την Ελληνική Οικονομία και κάνουν ακόμη πιο επίκαιρο το αίτημα για μια εναλλακτική ενεργειακή πολιτική και εφαρμογή μέτρων και τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.
Δ. Σπ.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Περιβαλλοντικό "μπλακάουτ" στην Αντίκυρα

Απο την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 6/12/2008:

Περιβαλλοντικό «μπλακάουτ»

Στη «μέγκενη» ενός ενεργειακού και βιομηχανικού κλοιού, που απειλεί να προκαλέσει ασφυξία, βρίσκεται ο μυχός της Αντίκυρας στο βόρειο Κορινθιακό κόλπο.

Το πλήρες δημοσίευμα εδώ

Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μονάδα του Κοπελούζου στη Χαιρώνεια

Συζητήθηκε χθες στο ΚΑΣ, η επιχειρούμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο 447 MW της ENELCO στη Χαιρώνεια.
Αναλυτικά δημοσιεύματα σε όλες τις σημερινές εφημερίδες:

Ενέργεια ή αρχαιότητες στη Χαιρώνεια; Ενδεχόμενη λειτουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή έχει θορυβήσει υπηρεσίες του ΥΠΠΟ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αυτοψία στη Χαιρώνεια για το εργοστάσιο ενέργειας- ΕΘΝΟΣ

Για το νερό στα Βάγια

Η Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον σας καλεί στην ενημερωτική συγκέντρωση για το εξασθενές χρώμιο την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008 & ώρα 21.00 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Δρ. ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Λέκτορας Χημείας Τροφίμων Πανεπιστημίου Αθηνών
Δρ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, Ενδοκρινολόγος, Αναπλ. Δ/ντρια Νοσ/μείου Αγίου Σάββα
Πατήρ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Πρόεδρος της κίνησης ″Πολίτες για την Αειφορία″

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Οι πολίτες του Κορινθιακού συναντιούνται στην Αντίκυρα

Απο την πλευρά της Βοιωτίας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας κ.λ.π. συναντιόμαστε 11 π.μ. στην Αντίκυρα.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ


Κύριοι,
σε ενημερωτική - επικοινωνιακή καταχώρησή σας στον βοιωτικό τύπο με τίτλο: «Με γνώση και όραμα δεσμευόμαστε και υλοποιούμε», αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, ότι ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ αναπτύσσει καινοτόμες δράσεις της σύγχρονης περιβαλλοντικής ηθικής, όπως η αισθητική περιβάλλοντος και ο ανοιχτός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες».

Επειδή πιστεύουμε ότι αυτές οι δράσεις αφορούν και στις δύο μονάδες φυσικού αερίου (λειτουργούσα και υπό κατασκευή) στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε:

• αν στο πλαίσιο της πρώτης καινοτόμας δράσης (αισθητική περιβάλλοντος), έχετε αναλάβει κάποιες επιπλέον ειδικότερες δεσμεύσεις για τον περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος
• και, εάν στο πλαίσιο της δεύτερης καινοτόμας δράσης (ανοιχτός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες), σκοπεύετε να ενημερώσετε τις τοπικές κοινωνίες, μέσω ανοιχτών εκδηλώσεων και διαλόγου, για τις όποιες επιπτώσεις από τη λειτουργία των δύο προαναφερόμενων μονάδων.

Σας ευχαριστούμε

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ

Hλεκτροπαραγωγή Θίσβης: τα χωματουργικά έργα άρχισαν

Oι πληροφορίες που είχαμε επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς. Tα χωματουργικά έργα, για την κατασκευή του ρυπογόνου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση φυσικού αερίου, στη BI.ΠE Θίσβης, έχουν ξεκινήσει εδώ και, περίπου, 10 μέρες και έχει περιφραχθεί ο γύρω χώρος.

Πρόκειται για ένα από τα 11 συνολικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, που σχεδιάζονται να λειτουργήσουν στη Bοιωτία, μετατρέποντάς την σε θάλαμο αερίων. H συγκεκριμένη μονάδα θα είναι ισχύος 422 MW και υπολογίζεται να λειτουργήσει στο τρίτο τρίμηνο του 2010. Mέτοχοι της εταιρίας Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης είναι η Edison, η HE & D και η Χαλκόρ 5%.

Tώρα, που επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι ανησυχίες μας, είναι επείγουσα ανάγκη να συντονίσουμε τις μέχρι τώρα ενέργειές μας κάνοντάς τις ακόμα πιο δυναμικές, για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική χαβούζα. Eίναι καιρός να ανησυχήσουν πραγματικά και οι καπιταλιστικοί όμιλοι που νομίζουν ότι μπορούν να πραγματοποιούν ανεμπόδιστα τα σχέδια τους.

Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού

Η "Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού" (ν. Κορινθίας) οργανώνει δυναμική και πρωτότυπη αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στην απέναντι πλευρά του Κορινθιακού και, ειδικά, στη Βοιωτία. Παραθέτουμε το σχετικό δελτίο τύπου:
Την Κυριακή 13/7/2008, οργανώνουμε την «ΑΠΟΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» στον κόλπο της Αντίκυρας. Θα ξεκινήσουμε από το λιμάνι του Κιάτου με ναυλωμένο καράβι, χωρητικότητας 500 ατόμων (Επιβίβαση: 9.30 π.μ., Επιστροφή: 6.00 μ.μ.) και άλλα πλωτά μέσα, για να πάμε στην Αντίκυρα, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη δημιουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, που θα αποτελειώσουν τον Κορινθιακό κόλπο. Καλούμε τους πολίτες της Κορινθίας να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή και όλους όσους έχουν δικό τους πλωτό μέσο να συνοδεύσουν το καράβι μας.

Περνάμε απέναντι για να κάνουμε γνωστό σε όλους ότι λέμε:
  • ένα μεγάλο όχι στο εργοστάσιο λιθάνθρακα και στην υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών φυσικού αερίου στον Κορινθιακό
  • ένα μεγάλο όχι στην υπεραλίευση και ζητάμε άμεσο περιορισμό στις τράτες και στα συρόμενα εργαλεία
  • ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον
  • ναι στις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας
  • ναι στα θαλάσσια καταφύγια
  • Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ρίχνει στον Κορινθιακό, τα απόβλητα του πλουτισμού του
  • Θέλουμε τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας
  • Θάλασσα ένωσης σκέψης και δράσης, που με την ενέργεια και τη δυναμική των αυτοοργανωμένων κατοίκων της θα μπορέσει να σωθεί και να αναδείξει την ιστορία, τα προϊόντα και τις ομορφιές της

Τα καλύτερα έρχονται

«Απόβαση» στην Αντίκυρα από τους πολίτες του Κορινθιακού

Την Κυριακή 13 Ιουλίου, υποδεχόμαστε στην Αντίκυρα, ενεργούς πολίτες από την άλλη πλευρά του Κορινθιακού, για να διαδηλώσουμε μαζί την αντίθεσή μας στις νέες ενεργειακές μονάδες που σχεδιάζονται σε Αντίκυρα και Θίσβη και απειλούν την κοινή μας ζωή.

Οι δύο περιοχές της Βοιωτίας, μετατρέπονται σε πηγές μόλυνσης για το νομό μας και σε θανάσιμες απειλές για την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού. Έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση βιομηχανικών και ενεργειακών μονάδων σε δύο περιοχές που εδώ και χρόνια επιβαρύνονται από την χωρίς έλεγχο λειτουργία του Αλουμινίου της Ελλάδος στη Αντίκυρα και των Σωληνουργείων Κορίνθου στη Θίσβη και η δημιουργία μεγάλων λιμενικών εγκαταστάσεων για φορτηγά πλοία που θα μεταφέρουν πρώτες ύλες (όπως χημικά και κάρβουνο) και προϊόντα.

Η συνεργασία των φορέων και των πολιτών και από τις δύο πλευρές του κόλπου, ξεκίνησε από πέρυσι το καλοκαίρι, κορυφώθηκε με την συνάντηση στη γέφυρα του Ρίο τον περασμένο Φλεβάρη και συνεχίζεται αμείωτη με κοινές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα. Η «Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού», καλεί όλους τους πολίτες να συναντηθούν στην Αντίκυρα για να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε όσα σχεδιάζονται χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και υποθηκεύουν το κοινό μας μέλλον.

Πληροφορούμαστε ότι ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ», που σχεδίαζε να συνεδριάσει 12-13/7, στη Θίσβη, ανέβαλλε τη συνεδρίασή του, για να διευκολύνει τη συμμετοχή στην παραπάνω κινητοποίηση των πολιτών.