Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Αρνητική γνωμοδότηση του Δ.Σ. του Δήμου Λιβαδειάς στην εγκατάσταση Α/Γ

Στη  χθεσινή (27/8) συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λιβαδειάς απορρίφτηκε από το σύνολο των μελών η αίτηση εγκατάστασης σταθμών μέτρησης αέρα και εγκατάστασης Α/Γ, της εταιρίας ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΒΕΤΕ και συνεργαζόμενων εταιριών στις βουνοκορφές του Λαφυστίου όρους (Ξεροβούνι), των Κολλιέδων, της Μεγάλης Λούτσας Ζερικίου και της Περδικόβρυσης.
Ο μέγιστος, πλην σύντομος  προβληματισμός των μελών του Δ.Σ. αφορούσε την ασάφεια της αίτησης σε δυο τουλάχιστον σημεία:
  1. Στην έλλειψη αναφοράς της αίτησης στις "συνεργαζόμενες εταιρίες".
  2. Στην πονηριά της αίτησης, που αναφερόταν σε εγκατάσταση σταθμών μέτρησης αιολικού δυναμικού και στην τοποθέτηση Α/Γ, χωρίς άλλες επεξηγήσεις.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρέστησαν φυσικά μέλη της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ.
Μοίρασαν φυλλάδιο στα μέλη του Δ.Σ. και στους παρόντες δημοσιογράφους, που ανέφερε ερωτηματικά, που αφορούν στην εγκατάσταση Α/Γ αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβουν από τη στιγμή που εξ αρχής φάνηκαν οι προθέσεις του συνόλου των μελών του Δ.Σ. για αρνητική γνωμοδότηση. 

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ή ύπαρξη ανενομετρητή στην κορφή Κολλιέδες εδώ και ένα περίπου χρόνο, χωρίς άδεια φυσικά.

ΟΙ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς για εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Το 24ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008 και ώρα 7:00 μ.μ. αφορά:

"Γνωμοδότηση για την πραγματοποίηση προγράμματος μέτρησης αιολικού δυναμικού και εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές του Δήμου Λεβαδέων".

Οι θέσεις της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Ελικώνα είναι γνωστές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την άλωση των βουνοκορφών του Ελικώνα, το τσιμέντωμά τους (500 κ.μ. μπετόν στη βάση της κάθε Α/Γ), την τοποθέτηση μεγαθηριακών μεταλλικών κατασκευών, την αποψίλωση των δασών και τη μεταφορά ρεύματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Δε δεχόμαστε καμιά αισθητική και ηχητική ρύπανση σε ένα βουνό δασωμένο και
κατοικήσιμο που έχει όλες τις προδιαγραφές για ήπια ανάπτυξη.

Μέλη της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ θα παραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα παρέμβουν υπέρ της σωτηρίας του Ελικώνα και κατά της άναρχης τοποθέτησης ανεμογεννητριών σ' αυτόν.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29/9 ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Αποφάσεις Σουφλιά για έγκριση περιβαλλοντικών όρων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.

Τις αποφάσεις με τις οποίες αναθεωρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν στη λειτουργία των εταιρειών Αλουμίνιον Α.Ε. και ΛΑΡΚΟ υπέγραψε ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Με τις νέες Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), προβλέπονται, προκειμένου να εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία, προληπτικά αντιρρυπαντικά μέτρα την υιοθέτηση των οποίων έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ολοκληρωμένης Πρόληψης και Ελέγχου της Ρύπανσης (IPPC)

Η απόφαση αναθεώρησης των περιβαλλοντικών όρων για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. μεταξύ άλλων προβλέπει:

1) Εγκατάσταση μέχρι τέλους του 2008 δεύτερης φιλτρόπρεσσας και χρονοδιάγραμμα για την παύση των καταλοίπων βωξίτη στη θάλασσα, από το 2008 ώστε να μηδενιστεί στο τέλος του 2011.
2) Εγκατάσταση νέου σταθμού μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
3) Όροι και μέτρα για την λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων.
4) Αποκατάσταση του υφιστάμενου Χώρου διάθεσης αδρανών και μη επικίνδυνων αποβλήτων, μέτρα για τη συνέχιση της λειτουργίας του Χώρου Διάθεσης Αδρανών Αποβλήτων (ΧΔΑΑ), λειτουργία χώρου διάθεσης μη επικίνδυνων αποβλήτων, επέκταση χώρου διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων και σταδιακή αποκατάσταση του ΧΥΤΕΑ, κατασκευή χώρου διάθεσης καταλοίπων βωξίτη.
5) Λειτουργία του ΣΗΘ συμπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και με την έναρξη λειτουργίας αυτού θα διακοπεί οριστικά η λειτουργία της μονάδας παραγωγής ατμού στο εργοστάσιο αλουμίνας, που χρησιμοποιεί σαν καύσιμο μαζούτ.
6) Mείωση των εκπομπών του Φθορίου για το σύνολο των εγκαταστάσεων.
7) Πρόβλεψη για δυνατότητα μείωσης της ποσότητας του απορριπτόμενου θερμού νερού όταν επικρατούν αρνητικές μετεωρολογικές συνθήκες (π.χ. άπνοια, καύσωνας).
8) Παρακολούθηση και καταγραφή σε ηλεκτρονικό αρχείο ημερησίως της παροχής του νερού ψύξης καθώς και της θερμοκρασίας του νερού αναρρόφησης και εκροής της μονάδας ΣΗΘ. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού εκροής να μην υπερβαίνει τους 8 βαθμούς σε σχέση με την θερμοκρασία της θάλασσας.
9) Μετά την έναρξη λειτουργίας του ΣΗΘ να παρακολουθείται η κατάσταση των βενθικών βιοκοινωνιών, από έγκυρο οργανισμό με ικανή σχετική εμπειρία. Ανάλογα με την αξιολόγηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την απόρριψη του θερμού νερού θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ συμμορφούμενο με την οδηγία 96/61/ΕΚ προχώρησε στις αποφάσεις αναθεώρησης των περιβαλλοντικών όρων.
Οι αποφάσεις αυτές δικαιώνουν τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και τον Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ», που από πέρυσι πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για την ύπαρξη και την τήρηση των Περιβαλλοντικών όρων.

ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ.

ΟΚ απο Σουφλιά για ΣΗΘ- Αλουμίνιο

Έληξε η πολύμηνη εκρεμμότητα και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ
"υπέγραψε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) με την οποία αναθεωρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν τη λειτουργία του συνόλου των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. και των συνοδών έργων της (Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, Λιμενικές εγκαταστάσεις, Λατομείο ασβεστολίθου, Χώροι απόθεσης στερεών αποβλήτων), που είναι εγκατεστημένη στη θέση Άγ. Νικόλαος Διστόμου του Ν. Βοιωτίας. Με την εν λόγω ΑΕΠΟ επιβάλλεται η εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στα πλαίσια εφαρμογής της οδηγίας 96/61/ΕΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (IPPC). "
με βάση σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ (25-8-08, minenv.gr)

H υπόθεση εκρεμμούσε από το Σεπτέμβρη του 2007, οπότε και είχε λήξει η περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΑΤΕ. Στις 26-09-2007, η πορεία του δικτύου των κινήσεων πολιτών: «Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον» κατέληξε σε δυναμική παράσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Ν.Σ. γνωμοδότησε, ομόφωνα, αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούσαν στην ΑτΕ και τις νέες εγκαταστάσεις της μονάδας ΣΗΘ 334MW με φυσικό αέριο και ζητήθηκε από την εταιρεία να φέρει νέους όρους που να σέβονται το περιβάλλον και να εφαρμόζουν τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (όπως αναφέρεται και στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ) .

Την επόμενη ημέρα το ΥΠΕΧΩΔΕ χορήγησε (με θαυμαστή ταχύτητα) άδεια ισχύος των παλαιών όρων μέχρι νεωτέρας. Οι μήνες περνούσαν, νέοι όροι δεν υπήρχαν και ναι μεν το Αλουμίνιο δεν είχε πρόβλημα αλλά υπήρχε η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που δεν είχε παλαιότερους όρους. Η μονάδα που για το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρείται ακόμη ¨συνοδό έργο" του Αλουμινίου, αλλά για το ΥΠΑΝ έχει γίνει ανεξαρτητη μονάδα παραγωγής δια χειρός του κ. Φώλια, από το βράδυ της Μ. Πέμπτης του 2008. Για τον ίδιο τον κ. Μυτιληναίο μάλιστα, έχει από τον Ιούλιο εισφερθεί στην EDESA HELLAS - τη σύμπραξή του με την ισπανική πολυεθνική - αλλά όλα αυτά για την ελληνική πολιτεία είναι αμελητέα.

Κατά τα άλλα, οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι φαίνεται να είναι - με βάση την ανακοίνωση, γιατί δεν έχουμε ακόμη πάρει το πλήρες κείμενο - μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, αν και με μάλλον ασαφή τρόπο. Παρόλ' αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα από τα αιτήματα των πολιτών (με πράσινο στην ανακοίνωση).

"Το εν λόγω σχέδιο ΑΕΠΟ περιλαμβάνει τα κατάλληλα προληπτικά αντιρρυπαντικά μέτρα και τις οριακές τιμές εκπομπής με βάση τα Κείμενα Αναφοράς των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (ΒΑΤ Reference Documents – BREFs) που έχουν εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Γραφείο ΙPPC για τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων και για λοιπές εγκαταστάσεις/συστήματα, που βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους όπως: α) τα συστήματα ψύξης, β) η αποθήκευση υλικών, γ) οι εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, δ) τα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι μεταξύ των άλλων μέτρων προβλέπονται:

1) Εγκατάσταση μέχρι το τέλος του 2008 δεύτερης μονάδας διήθησης (φιλτρόπρεσσα) και χρονοδιάγραμμα για την παύση της απορριπτόμενης ποσότητας καταλοίπων βωξίτη στη θάλασσα, ούτως ώστε σταδιακά αρχής γενομένης από το 2008 να μειωθεί τουλάχιστον κατά 65% εντός του 2009 και να μηδενιστεί στο τέλος του 2011.
2) Εγκατάσταση νέου σταθμού μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας κατ΄ αρχήν στην περιοχή του Οσίου Λουκά , η οποία σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία , το ανάγλυφο της περιοχής, το ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει καθώς και τη μελέτη διασποράς των αερίων ρύπων είναι η πιο αντιπροσωπευτική .
3) Όροι και μέτρα για την λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων.
4) Αποκατάσταση του υφιστάμενου Χώρου διάθεσης αδρανών και μη επικίνδυνων αποβλήτων, μέτρα για τη συνέχιση της λειτουργίας του Χώρου Διάθεσης Αδρανών Αποβλήτων (ΧΔΑΑ), λειτουργία χώρου διάθεσης μη επικίνδυνων αποβλήτων, επέκταση χώρου διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων και σταδιακή αποκατάσταση του ΧΥΤΕΑ, κατασκευή χώρου διάθεσης καταλοίπων βωξίτη.
5) Λειτουργία του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ) με καύσιμο φυσικό αέριο και με την έναρξη λειτουργίας αυτού θα διακοπεί οριστικά η λειτουργία της μονάδας παραγωγής ατμού στο εργοστάσιο αλουμίνας, που χρησιμοποιεί σαν καύσιμο μαζούτ.
6) Mείωση των εκπομπών του Φθορίου σε 2,5 kg F ανά t παραγομένου αλουμινίου, κατά μέγιστον, για το σύνολο των εγκαταστάσεων.
7)Πρόβλεψη για δυνατότητα μείωσης της ποσότητας του απορριπτόμενου θερμού νερού όταν επικρατούν αρνητικές μετεωρολογικές συνθήκες (π.χ. άπνοια, καύσωνας).!!!!
8) Παρακολούθηση και καταγραφή σε ηλεκτρονικό αρχείο ημερησίως της παροχής του νερού ψύξης καθώς και της θερμοκρασίας του νερού αναρρόφησης και εκροής της μονάδας ΣΗΘ. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού εκροής να μην υπερβαίνει τους 8 0 C σε σχέση με την θερμοκρασία της θάλασσας. Επίσης μετά την έναρξη λειτουργίας του ΣΗΘ να παρακολουθείται η κατάσταση των βενθικών βιοκοινωνιών, με έμφαση στην εγκατάσταση θερμόφιλων ειδών στο βυθό του κόλπου της Αντίκυρας σε ετήσια βάση για την πρώτη πενταετία από έγκυρο οργανισμό με ικανή σχετική εμπειρία. Ανάλογα με την αξιολόγηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την απόρριψη του θερμού νερού θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ
.

Είναι αρκετά; Ασφαλώς όχι. Εκτός από τις επιμέρους σοβαρές αντιρρήσεις π.χ. η ποσότητα του νερού εκροής παραμένει 22.000 κ.μ. την ώρα, με μια αξιοθαύμαστη λεκτική ακροβασία για"πρόβλεψη για δυνατότητα μείωσης (!) σε ακραίες συνθήκες" , το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η τήρηση των όρων επαφίεται στη φιλοτιμία του επιχειρηματία και στον "αυτοπεριορισμό" του που θα 'λεγε και ο κ.Φώλιας.

Σε μια επιχείρηση που πρακτικά λειτουργεί χωρίς έλεγχο επί 45 χρόνια, αποτελεί σαφώς κατάκτηση που έστω τώρα αναγκάστηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Νομαρχία να λάβουν κάποια μέτρα ( και να γίνουν έλεγχοι τα αποτελέσματα των οποίων δεν εχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί), αλλά τα προβλήματα παραμένουν και θα διογκωθούν με τη λειτουργία της νέας μονάδας. Οι φορείς του νομού και ιδιαίτερα οι επιστημονικοί πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο θέμα την ώρα, που οι πολίτες της Βοιωτίας αλλά και ολόκληρου του Κορινθιακού κάνουν διαρκείς κινητοποιήσεις εδώ και 1,5 χρόνο.

Δέσποινα Σπανούδη

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Απορρίφτηκε από το ΣτΕ η προσφυγή Κοπελούζου κατά της ΑτΕ

Από πληροφορίες, που αντλήθηκαν από το www.capital.gr, προκύπτει ότι το β΄ τμήμα διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα των εταιρειών Προμηθέας Gas και Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της εκτέλεσης των αποφάσεων του υπουργού Ανάπτυξης, που αφορούσαν την τροποποίηση των αδειών παραγωγής της «Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.» για τη μονάδα συμπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και την μεταβίβαση αυτών στην εταιρεία «Αλουμίνιον Α.Ε.»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την απόρριψη της προσωρινής αυτής διαταγής συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα λειτουργίας του Σταθμού Συμπαραγωγής και Θερμότητας (ΣΗΘ) της Endesa Hellas και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του συνόλου της μονάδας, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Η μάχη για την ενεργειακή πίτα καλά κρατεί. Προς γνώση και ... συμπαράταξη στους αγώνες.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Συνάντηση των "Πολιτών κατά του λιθάνθρακα" για τη ΔΕΘ


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24.09.08, στην Αθήνα (Nosotros), συνάντηση εκπροσώπων των κινήσεων πολιτών, που συμμετέχουν στο πανελλαδικό δίκτυο "Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα", με σκοπό το συντονισμό της δράσης στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


Συμμετείχαν μέλη κινήσεων από την Αθήνα, την Κορινθία, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Αιτωλοακαρνανία και τη Θεσσαλονίκη. Αποφασίστηκαν τα βασικά οργανωτικά μέτρα της κινητοποίησης, όπως ο τόπος, ο χρόνος και η μορφή της συγκέντρωσης (Καμάρα, ώρα 18:00 το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη), καθώς και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες της οργάνωσης και της δημοσιοποίησής της.


Τονίστηκε η ανάγκη δυναμικής παρουσίας των κινήσεων της νότιας Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Κορινθία, Μαγνησία, Εύβοια, Αττική) και ρυθμίστηκε ο τρόπος παραλαβής και αξιοποίησης του ενημερωτικού υλικού υλικού (αφίσες, προκηρύξεις) από τις επί μέρους κινήσεις. Συζητήθηκαν τα θέματα της διανυκτέρευσης των συμμετεχόντων και η δυνατότητα άλλων παράλληλων δρστηριοτήτων.

Τα μέλη της Συμπαράταξης, θα μοιράσουν τις αφίσες και τις προκηρύξεις που θα παραλάβουν, θα συντονιστούν για το ταξίδι και θα ειδοποιήσουν τους Βοιωτούς φοιτητές της Θεσσαλονίκης να ενισχύσουν τη συγκέντρωση.


ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εγκαίνια Δ.Ε.Θ.
Σάββατο 6/9, 6μμ ΚΑΜΑΡΑ

Θα είμαστε όλοι εκεί

Εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Βαθύ

Μετά από προσυγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στη Θίσβη, πλήθος κόσμου (περίπου 300 άτομα) υπό το άγρυπνο βλέμμα της – διακριτικής κατά τα άλλα - αστυνομίας, συγκεντρώθηκε στο Βαθύ του όρμου της Νούσας το βραδάκι της 23 Αυγούστου 2008.

Κάτοικοι της περιοχής, συναγωνιστές από την Αθήνα, μέλη του δικτύου "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα" και μεγάλος αριθμός μελών της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον από τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τα Βάγια, την Κορώνεια, τα Οινόφυτα, τον Αλίαρτο, τις Θεσπιές και τη Θίσβη έδωσαν για μια ακόμη φορά το δυναμικό τους παρόν στον αγώνα για τη σωτηρία της Θίσβιας χώρας, ενάντια στο υπό κατασκευή εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, στο παράνομο λιμάνι και την αυθαίρετη καταπάτηση του δημόσιου χώρου και τη μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική χαβούζα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το σούρουπο με ομιλίες μελών της επιτροπής αγώνα και της Συμπαράταξης. Περιγράφηκαν τα προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή, αναπτύχτηκαν οι συλλογιστικές και τονίστηκαν τα αισιόδοξα μηνύματα, που προέκυψαν από την προσέλευση του κόσμου, ενώ τονίστηκε η απουσία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θίσβης. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα (DJ set πάρτυ) που επιμελήθηκαν οι ACTIVE MEMBER.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης αναρτήθηκε πανό στα βράχια της δυτικής πλευράς του όρμου, που παρέπεμπε στην εκδήλωση κατά του λιθάνθρακα, που θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης (Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 6 μ.μ.), ενώ κατά τη διάρκεια του μουσικού προγράμματος ακτιβιστές γκρέμισαν συμβολικά τμήμα του συρματοπλέγματος, που παράνομα είχε τοποθετηθεί αποκλείοντας τμήμα του όρμου από τους πολίτες.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε όλους η βιαιότατη συμπεριφορά των φερόντων τον πολιτισμό στην περιοχή απέναντι στο Περιβάλλον, αφού οι εκσκαφές και τα μπαζώματα θυμίζουν τοπίο, που πρέπει επειγόντως να εξαφανιστεί από το χάρτη. Η εικόνα δε της φραγμένης εισόδου του λιμανιού θυμίζει συνοριακό φυλάκιο, που οδηγεί σε χώρα αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΘΥ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ!
ΝΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΒΙΠΕ!
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ!

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

ΠAME OΛOI BAΘY!


Στις 23 Aυγούστου στον Όρμο Nούσας (Bαθύ) να είμαστε όλοι εκεί σε μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας (DJ set πάρτυ με τους ACTIVE MEMBER) ενάντια στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που τώρα κατασκευάζεται, στο παράνομο λιμάνι και την αυθαίρετη καταπάτηση του δημόσιου χώρου και τη μετετροπή συνολικά της περιοχής σε βιομηχανική χαβούζα.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

ΠΑΜΕ ΒΑΘΥ; Εκδήλωση στον κόλπο που έχει παράνομα καταληφθεί απο τη Σωληνουργεία Κορίνθου

"Δεν είχαν συναίσθηση ότι κατέστρεφαν. Στη δική τους γλώσσα έλεγαν ότι έχτιζαν και δημιουργούσαν. Πίστευαν ειλικρινά ότι έφερναν τον πολιτισμό.
Μιλούσαν για δρόμους, σπίτια, λιμάνια, εργοστάσια και για πολιτισμό. Υπήρε και μια άλλη λέξη που σήμαινε το ίδιο στη γλώσσα των Σιδηρότεχνων. Ήταν η λέξη πρόοδος. Ο Πολιτισμός και η Πρόοδος ήταν δύο θεοί που απαιτούσαν μεγάλες θυσίες. Από το βωμό τους έτρεχαν ποτάμια από λάδια μηχανής ανάκατα με αίμα, αίμα ανθρώπων και ζώων, προσφορές στην Πρόοδο και τον Πολιτισμό "
«Λαμπερά Αγκάθια», Γιώργος Μπόνης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΙΣΒΗΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ :

Πηγαίνουμε στον όρμο της Νούσας, στο Βαθύ, όπως το ξέρουμε από τα παιδικά μας χρόνια, για να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει,
· Λέγοντας ένα βροντερό ΟΧΙ στην ύπαρξη ενός παράνομου λιμανιού, που αποτελεί διαρκή απειλή για τον κλειστό Κορινθιακό κόλπο, όπως και οι εγκαταστάσεις του Μυτιληναίου στην Αντίκυρα με τις 750.000 τόνους ετησίως κόκκινης λάσπης που παράγουν και τα βαρέα μέταλλα που μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα!
· Λέγοντας ένα βροντερό ΟΧΙ σ’ ένα λιμάνι όπου δεν τηρείται καμιά περιβαλλοντική νομοθεσία, που δεν υπάρχει σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων, που δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ρύπανσης, που αγνοούμε τη ρύπανση που έχει ήδη προκληθεί και συνεχίζει να προκαλείται!
· Λέγοντας ένα βροντερό ΟΧΙ τόσο στη σημερινή του λειτουργία όσο και στη σχεδιαζόμενη εμπορική του επέκταση που θα το μετατρέψει σ’ ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Στερεάς Ελλάδας πλήττοντας την υγεία μας, τις παραλίες μας και όλες τις παράκτιες περιοχές όπου εκατοντάδες κόσμου ήδη κινητοποιούνται!
Λέμε ένα ΟΧΙ στις περιφράξεις των δημόσιων χώρων και την περιφρόνηση των βιομήχανων απέναντι στα δικαιώματά μας! Κι αν γι’ αυτούς τα κέρδη είναι το μόνο που τους απασχολεί, τότε ίσως θ’ αναγκαστούν να μας σεβαστούν αφού πρώτα μας φοβηθούν!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΘΥ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ!

ΝΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΒΙΠΕ!

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΒΑΘΥ στις 23 Αυγούστου!
DJ set πάρτυ με τους ΑCTIVE MEMBER!

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΙΣΒΗΣ, 18.00


Διαβάστε το πλήρες κείμενο της προκήρυξης εδώ

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ απο την ΑΡΤΕΜΗ

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας « Η ΑΡΤΕΜΙΣ », πιστή στις δεσμεύσεις της για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, σας ανακοινώνει:
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008 το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας « Η ΑΡΤΕΜΙΣ » για διακοπή των εργασιών εγκατάστασης της 2ης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο Ελληνοϊσπανικών συμφερόντων ισχύος 412MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το ΣτΕ είχε διατάξει την προσωρινή αναστολή των εργασιών εγκατάστασης της 2ης μονάδας από το Νοέμβριο του 2007. Η απόφαση της περασμένης Παρασκευής επιτρέπει - μετά από 8 μήνες - τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής της ηλεκτροβιομηχανίας και τίποτα παραπάνω (οριστική αναστολή).
Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης των αδειών εγκατάστασης της 2ης μονάδας που θα συζητηθεί το Φεβρουάριο του 2009 ίσως και νωρίτερα. Η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης είναι η σημαντική και αποτελεί μεν σταθμό για το μέλλον της Αντίκυρας, δεν είναι ωστόσο το τέλος του δρόμου…
Τα τελευταία γεγονότα όμως συνδυάζονται με καταστάσεις που το λιγότερο προκαλούν απορίες…
Κάποιοι βιάστηκαν να ανακοινώσουν το τέλος του αγώνα σκορπίζοντας ανυπόστατες φήμες ότι δήθεν εξαγοραστήκαμε, προφανώς συνηθισμένοι υπηρέτες αφεντικών ή απελπισμένοι κυνηγοί μικροπρονομίων ή και δωρεάν εισιτηρίων για συναυλίες. Ή απλά φοβισμένοι από το πλήθος των ανθρώπων που ήρθαν στην Αντίκυρα και συμμετέχουν πλέον στον αγώνα από την Πελοπόννησο και τη Βοιωτία, από την Ερατεινή και την Πάτρα, από την Αθήνα, το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη έχοντας συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής. Έχει αρχίσει η εξόφληση γραμματίων για την σιωπή ή και την ανοχή τους στο επερχόμενο έγκλημα.
Άλλοι πάλι πανηγυρίζουν με ανακοινώσεις στον έντυπο, ηλεκτρονικό και τηλεοπτικό τύπο περί περιφανούς νίκης. Τόσο περιφανούς μάλιστα ώστε ανέβηκε, λέει, η μετοχή της μητρικής εταιρίας στην Ισπανία μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση για τη συνέχιση των εργασιών. Αλήθεια έχουμε τέτοια δύναμη ε ώστε να επηρεάζουμε τόσο σημαντικές οικονομικές αποφάσεις ;
Σας ενημερώνουμε ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και Πανελλήνιες καταναλωτικές οργανώσεις όπως το ΙΝΚΑ, η ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλες προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δικαιωμάτων τους από την επιβάρυνση των τιμολογίων της ΔΕΗ λόγω της ετήσιας ζημίας αυτής ύψους 80 εκατομμυρίων € από τη λειτουργία της 1ης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΣΗΘ 334MW.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν ήδη δύο προσφυγές κατά της χαριστικής υπουργικής απόφασης για την 1η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΣΗΘ 334MW.
Θυμίζουμε τέλος ότι η ΣΗΘ 334MW έχει απεξαρτηθεί πλήρως από την Αλουμίνιον Α.Ε. και έχει εισφερθεί στην ENDESA ΕΛΛΑΣ. Δεν έχει δηλαδή σχέση με το εργοστάσιο αλουμινίου και αποτελεί τελείως ανεξάρτητη μονάδα. Εξακολουθεί να μην έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους (χρήση θαλασσινού νερού ψύξης 22.000m3/h – απόρριψη αυτού εντός του κλειστού κόλπου της Αντίκυρας θερμότερου κατά 8-10 C – χρήση χημικού MEXELL – μεγάλη οικολογική καταστροφή) και άδεια χρήσης θαλασσινού νερού - υδροληψίας δηλαδή από το Γ. Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε τι μέλλον προετοιμάζουμε για τα παιδιά μας…..

· Όταν το εργοστάσιο του αλουμινίου για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει να παράγει (άλλωστε αριθμεί ήδη 44 χρόνια συνεχούς λειτουργίας) τι θα μείνει στην περιοχή; Τα φουγάρα της ηλεκτροπαραγωγής να σκορπίζουν θάνατο και μόνο…….ούτε καν θέσεις εργασίας…….
· Όταν δεν έχει γίνει καμιά επίσημη προσπάθεια ανάκλησης της ανθρακικής μονάδας στους επίσημους θεσμούς του κράτους, παρά μόνο προφορικές και διφορούμενες δηλώσεις…, μήπως απλά περιμένουν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αδειοδοτήσουν και τον άνθρακα; Αληθεύει ότι πωλείται ο οικισμός του Ταρσού πάνω από το χώρο της σχεδιαζόμενης ανθρακικής μονάδας;
· Όταν κάτοικοι, και θεσμικοί φορείς, στη Χαιρώνεια, στα Βάγια, στη Θίσβη, στην Ελαφόνησο Μεσσηνίας, λένε όχι σε ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου, στη δική μας περίπτωση γιατί συμφωνούν όχι μόνο για ένα αλλά για δύο εργοστάσια τέτοιου τύπου σ΄ ένα ήδη επιβαρημένο περιβάλλον;
· Όταν καθημερινά ακούμε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πώς είναι δυνατόν να μην αντισταθούμε σ΄ αυτά που ετοιμάζουν στην πατρίδα μας; Ας μην ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι εκτός από τους επί πλέον ρύπους, οι 2 αυτές μονάδες θα αλλάξουν το μικροκλίμα της περιοχής μετατρέποντας την σε θερμοκήπιο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας (για την παραγωγή 750MW απαιτείται 3πλάσια ποσότητα φυσικού αερίου, δηλ. τα 2/3 του καύσιμου χάνεται ως θερμότητα ανεπιστρεπτί στην ατμόσφαιρα ή στη θάλασσα). Άλλωστε, μια μικρή γεύση παίρνουμε από τη μερική λειτουργία της ΣΗΘ 334MW.

Φίλες και φίλοι,

κανείς πια δεν είναι αθώος…όλοι πια γνωρίζουν , ακόμη και αυτοί που κάνουν πως δεν γνωρίζουν.
Η κατασκευή της 2ης μονάδας φυσικού αερίου 412MW θα ανοίξει το δρόμο για το σχεδιαζόμενο ενεργειακό κέντρο. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες προγραμματίζεται και 3η μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού μάλιστα κύκλου λειτουργίας, τριπλάσιας ισχύος 800MW, με υπερτριπλάσιες απαιτήσεις σε θαλασσινό νερό για την ψύξη του. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε τη σύγκληση έκτακτου Κοινοτικoύ Συμβουλίου.
Φαίνεται πως κάποιοι αποφάσισαν να θυσιάσουν τον τόπο και τις ζωές μας για τα συμφέροντα των ολίγων,

Ελάτε να αγωνιστούμε όλοι μαζί πριν να είναι αργά. Διαφορετικά ας ψάξουμε για καινούργια πατρίδα.

Οι στόχοι μας παραμένουν και θα κάνουμε τα πάντα για να τους πετύχουμε έχοντας τη συνείδησή μας ήσυχη για τον έντιμο αγώνα μας:


ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ Η ΑΡΤΕΜΙΣ

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Agenda


Στο αμέσως επόμενο διάστημα :

- 7/8 εκδήλωση στον Πάνορμο (Φωκίδα) για την προστασία του Κορινθιακού και τις απειλές απο τις βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις σε Θίσβη- Αντίκυρα
- 7-10/8, camping στη Μεσοχώρα Τρικάλων, από την πανελλαδική επιτροπή κατά της εκτροπής του Αχελώου
- στις 23/8, οργανώνουμε κινητοποίηση στη Θίσβη για τις ενεργειακές δραστηριότητες της EDISON - ΕΛ.ΠΕ., τη βιομηχανική επέκταση και την παράνομη λειτουργία του λιμανιού
- στις 6/9 οργανώνουμε κινητοποίηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Σε χρόνο - ρεκόρ τα μεταλλεία βωξίτη στην Αρβανίτσα

Σε χρόνο – ρεκόρ, δύο πλαγιές του Ελικώνα ξηλώνονται για να δημιουργηθεί το μεταλλείο επιφανειακής εξόρυξης βωξίτη. Αναφερόμαστε στην εγκατάσταση στις θέσεις “Καφενέζα – Όμορφη λάκα”, πάνω ακριβώς από την Αρβανίτσα (που στις 15 Αυγούστου υποδέχεται τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα). Πρόκειται για ενιαία εγκατάσταση, με την πρώτη περιοχή να ανήκει στο δήμο Κορώνειας και τη δεύτερη στην κοινότητα Κυριακίου. Μια δεύτερη εγκατάσταση υλοποιείται στην κοντινή θέση “Άνω φούσκες”, της κοινότητας Κυριακίου. Θυμίζουμε ότι ο δήμος Κορώνειας ήταν αρνητικός στην εγκατάσταση (χωρίς, ωστόσο, να κάνει το παραμικρό για να υποστηρίξει τη θέση του), ενώ η κοινότητα Κυριακίου ήταν θετική (γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε).

Στο μεταξύ, ακόμη, περιμένουμε μια επίσημη εξήγηση από το νομαρχιακό συμβούλιο, για το περιστατικό παραποίησης της απόφασής του, που γνωμοδοτούσε αρνητικά στην εγκατάσταση στη θέση “Καφενέζα – Όμορφη λάκα”. Να ξαναθυμίσουμε ότι το νομαρχιακό συμβούλιο, ενώ είχε δώσει αρνητική γνωμοδότηση, στο έγγραφο που απέστειλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι γνωμοδότησε θετικά.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις θέσεις Καφενέζα και Όμορφη λάκα. Αφιερωμένες, εξαιρετικά, στο νομαρχιακό συμβούλιο, στην κοινότητα Κυριακίου, στο δήμο Κορώνειας και στο τοπικό συμβούλιο της Αγίας Άννας.

Η "Καφενέζα" από το δρόμο Αγίας Άννας - Κυριακίου (αριστερά η κορυφή του Ελικώνα “Παλιοβούνα”, δεξιά η Αρβανίτσα, μπροστά μια στάνη)

"Καφενέζα"

"Καφενέζα"

"Όμορφη λάκα"

Eνημέρωση στη Δομβραίνα

Πάνω από 200 άτομα, κυρίως κάτοικοι της περιοχής, ήταν το Σάββατο 2 Αυγούστου, το βράδυ, στην πλατεία της Δομβραίνας, όπου η Επιτροπή Αγώνα Θίσβης, διοργάνωσε ανοιχτή συνάντηση πολιτών. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών, …αλλά και του Δήμαρχου, που παρέστη, για τις επιπτώσεις της ρύπανσης που προκαλούν οι εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή. Οι ομιλητές, αναφέρθηκαν αναλυτικά και τεκμηριωμένα :

- Στην ποσότητα και το είδος των αποβλήτων από την εγκατάσταση «Σωληνουργεία Κορίνθου», που είναι τοξικά και επικίνδυνα και διατίθενται μυστηριωδώς, αφού η βιομηχανία, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την ασφαλή διάθεσή τους.
- Στην ανεξέλεγκτη ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των νερών της περιοχής, μια και στη ΒΙΠΕ δεν υπάρχει καμία υποδομή για την επεξεργασία των αποβλήτων.
- Στην εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 400 MW με φυσικό αέριο και στην δεύτερη αντίστοιχη μονάδα που σχεδιάζεται για την περιοχή, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και θα δημιουργήσουν αναντίστρεπτες συνθήκες στη φυσιογνωμία της περιοχής, αφού θα προσελκύσουν και άλλες οχλούσες εγκαταστάσεις.
- Στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, αφού με βάση σχετική μελέτη, αποδεικνύεται ότι εκεί παρουσιάζεται το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, που εγκλωβίζει τους ρύπους πάνω από το έδαφος, εμποδίζοντας τη διασπορά τους στην ατμόσφαιρα και διοχετεύοντάς τους απευθείας στον ανθρώπινο οργανισμό.
- Στην παράνομη λειτουργία του λιμανιού στο Βαθύ, που με την ανοχή όλων των αρμοδίων, κατέστρεψε τον αρχαιολογικό χώρο και προκαλεί τεράστια ρύπανση στον Κορινθιακό.
- Στην αδειοδότηση και επικείμενη εγκατάσταση πολλών αιολικών πάρκων στα βουνά της περιοχής, που θα διοχετεύουν την ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, με πυλώνες υψηλής τάσης.
- Στην απουσία συγκεκριμένης αρνητικής θέσης από τη Δημοτική Αρχή, η οποία, μεταξύ άλλων τουλάχιστον αμφίσημων αναφορών, επέμενε, παρά την ύπαρξη αδιάσειστων στοιχείων, πως η Σωληνουργία είναι χαμηλής όχλησης και δεν παράγει απόβλητα.

Οι πολίτες της Θίσβης το Σάββατο το βράδυ έστειλαν το μήνυμα πως «η ζωή, ο αέρας, η γη, η θάλασσα, δεν θα γίνουν θυσία στο βωμό των βιομηχάνων». Απαιτούν πραγματική ανάπτυξη για όλους και όχι ανάπτυξη του πλουτισμού των βιομηχάνων και καλούν όλους τους πολίτες, στις 23 Αυγούστου, στο Βαθύ, σε συνάντηση διαμαρτυρίας ενάντια στην ασύδοτη λειτουργία της ΒΙΠΕ και στους σχεδιασμούς που ακυρώνουν τα αυτονόητα δικαιώματα στην ζωή, την υγεία, το περιβάλλον, την φύση, την πολιτιστική κληρονομιά.

Γράμμα για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας

Απο το πανελλαδικό δίκτυο "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα" - ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Προς
το Συμβούλιο εθνικής ενεργειακής στρατηγικής
Αθήνα 31 Ιουλίου 2008

Αξιότιμα μέλη του ΣΕΕΣ,

ακούσαμε από τα χείλη του υπουργού ανάπτυξης κ. Φώλια, όταν του παραδώσατε την έκθεσή σας, να διαβεβαιώνει ότι:“Παίρνουμε επίσης μια καινοτόμα πρωτοβουλία: Να τεθεί η έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής σε ευρεία διαβούλευση με φορείς, πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε με υπευθυνότητα να διαμορφώσουμε μια ενεργειακή πολιτική που να απολαμβάνει της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.”

Διαβάσαμε στο κείμενο της έκθεσής σας ότι: “Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής πιστεύει ότι οι διατάξεις των παραπάνω νόμων καθώς και η νηφάλια και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των παραμέτρων του ενεργειακού σχεδιασμού, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, μπορεί να ενισχύσει τη χώρα μας υιοθετώντας μια ενεργειακή στρατηγική που θα ανταποκρίνεται πλήρως στη λογική του πράσινου ενεργειακού σχεδιασμού”.

Με βάση τα παραπάνω, είχαμε μια μικρή ελπίδα ότι, αυτή τη φορά και για ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, όπως ο ενεργειακός σχεδιασμός, θα γίνονταν ένας ουσιαστικός και απροκατάληπτος δημόσιος διάλογος. Από τα όσα γνωρίζουμε και, δυστυχώς, όχι από επίσημη πληροφόρηση δική σας, η δημόσια διαβούλευση, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχει περιοριστεί στην αποστολή ενός ερωτηματολογίου σε επιλεγμένους φορείς. Με ημερομηνία αποστολής την 12η Ιουνίου (ημέρα δημοσιοποίησης της έκθεσής σας) και χρονικό όριο για την υποβολή απαντήσεων την 30ή Ιουνίου 2008.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας ρωτήσουμε:
· Η αναμενόμενη δημόσια διαβούλευση εξαντλείται στην παραπάνω διαδικασία;
· Αν όχι, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και ποιος ο χρονικός ορίζοντας της δημόσιας διαβούλευσης;
· Ποιοι είναι οι αποδέκτες του ερωτηματολογίου σας και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή τους (δεν υπονοούμε, φυσικά, ότι κακώς ρωτήθηκαν οι συγκεκριμένοι φορείς, αναρωτιόμαστε, απλά, γιατί περιορίστηκε ο κατάλογος των παραληπτών);
· Σκέφτεστε να εντάξετε στο διάλογο τους πολίτες και τους φορείς τους, ιδιαίτερα των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας;
· Αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να διοργανώσετε διαδικασίες δημόσιου διαλόγου, με αντιπαράθεση επιχειρημάτων και απόψεων όσων υποστηρίζουν διαφορετικά μοντέλα και λογικές για τον ενεργειακό σχεδιασμό;
· Ισχύει η προφορική απάντηση που λάβαμε, όταν ζητήσαμε το κείμενο του ερωτηματολογίου, ότι υπάρχει μια άτυπη συμφωνία εχεμύθειας ανάμεσα στο ΣΕΕΣ και τους παραλήπτες του ερωτηματολογίου;
· Γιατί δεν δημοσιοποιείτε το ερωτηματολόγιο, που διανείματε, και τις απαντήσεις που έχετε λάβει από τους συνομιλητές σας;
· Σκέφτεστε να αξιοποιήσετε την ιστοσελίδα σας (ξεκινώντας από τη λειτουργία του e-mail) για την υποστήριξη της δημόσιας διαβούλευσης;
Ελπίζοντας ότι η επιστολή μας αυτή δεν θα θεωρηθεί αταίριαστη με το μέχρι τώρα, τουλάχιστον, κλίμα μυστικοπάθειας που επικρατεί, αναμένουμε την απάντησή σας. Και, κυρίως, αναμένουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διεξαγωγή ενός πλατιού, ουσιαστικού, χωρίς προαπαιτούμενα και προειλημμένες αποφάσεις διαλόγου. Ο ενεργειακός σχεδιασμός δεν είναι υπόθεση μόνο των τεχνοκρατών ή των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, την οποία, υποτίθεται ότι, πρέπει να εξυπηρετεί και η οποία, επίσης, βιώνει και θα βιώσει τις συνέπειες (θετικές ή αρνητικές) του όποιου σχεδιασμού.