Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Η κοινωνική έκρηξη


Ενδιαφέρουσα ανάλυση του Κ.Βεργόπουλου αντιγράφω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα για τα κοινωνικά κινήματα και τη σχέση τους με την πολιτική:

"Τα νέα κοινωνικά κινήματα δεν προκαλούνται από κομματικές σκοπιμότητες, αλλά είναι αυτόνομα: προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική των επιμέρους κοινωνικών χωρών, όχι από την πολιτική, αλλά από τις ρίζες της κοινωνίας. Εάν σήμερα αναζητούν πολιτική έκφραση, αυτό συμβαίνει όχι γιατί σχετίζονται με οιαδήποτε συνιστώσα του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, αλλά ακριβώς διότι διαπιστώνουν την αδυναμία όλων των συνιστωσών να εκφράσουν την πραγματική κοινωνική οδύνη, που στις μέρες μας λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις."

"Η εξέγερση της κοινωνίας δεν είναι εξουσιομανής ούτε ψηφοθηρική, αλλά επιδιώκει να αφυπνίσει, ακόμη και όσους εψήφισαν τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν ισχυρίζεται αλαζονικά ότι κατέχει κατ' αποκλειστικότητα το νόημα της Ιστορίας. Εάν σήμερα σηκώνει κεφάλι, αυτό δεν οφείλεται σε κάποια «ιστορική αποστολή», αλλά σε καυτά ζητήματα, που την ωθούν να ξεσηκωθεί, ακόμη και εάν αδυνατεί να προδιαγράψει το μέλλον. Το ότι τα εναλλακτικά κοινωνικά πρότυπα έχουν καταρρεύσει δεν συνιστά επαρκή λόγο για να γίνεται αποδεκτό το υπάρχον. Κι ακόμη λιγότερο, για ν' αναιρούνται κοινωνικές και ανθρώπινες αξίες, ιστορικά κεκτημένα του πολιτισμού μας. "

Για την αντιγραφή Δ.Σπ.

Στις πόσες ερωτήσεις απαντάει το ΥΠΕΧΩΔΕ;


Δεύτερη ερώτηση για το θέμα της κόκκινης λάσπης του Αλουμινίου της Ελλάδος, κατέθεσαν οι βουλευτές Τσούκαλης και Παπαγιαννάκης, αφού η προηγούμενη, που είχαν καταθέσει στις 2 Οκτώβρη, δεν είχε απαντηθεί. Αφορμή για την δεύτερη ερώτηση, (το πλήρες κείμενο της οποίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ ) αποτέλεσε απάντηση του κ. Δήμα, εκ μέρους της Ευρωπαικής Επιτροπής (το πλήρες κείμενο εδώ) σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Αρναουτάκη (το κείμενο εδώ)

Το όλο θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η εταιρεία εμφανίζει προβλήματα το τελευταίο διάστημα, ενώ στην περιοχή ο ίδιος όμιλοςέχει ξεκινήσει την εγκατάσταση ενεργειακού κέντρου.

Νέες πληγές στη Χαλκιδική

Μεταλλεία Χαλκιδικής: μεταλλουργεία όχι μόνο χρυσού, αλλά και μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού προγραμματίζει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!

150.000 νεκροί τον χρόνο από τον άνθρακα!

Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ ρύπων με πρωταγωνιστή τον «δολοφόνο» άνθρακα επιφυλάσσει στη χώρα μας η λειτουργία των τεσσάρων νέων λιθανθρακικών μονάδων σε Μαντούδι, Αλιβέρι, Αντίκυρα και Αστακό.
Εάν υλοποιηθούν οι «βρόμικοι» σχεδιασμοί της κυβέρνησης, υπολογίζεται ότι οι μονάδες αυτές θα αυξήσουν τις εκπομπές των ρύπων στο 10%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 13.500.000 εκ. επιπλέον τόνους CO2 κάθε χρόνο. Περισσότερα: 150.000 νεκροί τον χρόνο από τον άνθρακα!

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Επιχειρησιακό για κλάματα

( στη συμβολική τιμή των 236 εκ. € )
Αγανάκτισε η φίλη "κατακαημένη Λιβαδείτισα" που μας έστειλε ένα καυστικό σχόλιο - απο περιβαλλοντική και όχι μόνο άποψη- για το σχέδιο που εκπονήθηκε και ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς, την Τετάρτη 28/1. Ιδού:

«Κατακαημένη Λιβαδειά»
Είναι ο εναλλακτικός τίτλος του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Λιβαδειάς και των Νομικών του Προσώπων. Πρόκειται για κείμενο μεγαλειώδους έμπνευσης ! Μνημείο οραματισμού και φαντασίας ! Επίσης μνημείο συγκρότησης και ευρηματικότητας. Είναι ένα αριστούργημα, που μας υπόσχεται πως η Λιβαδειά θα γίνει αγνώριστη σε λιγότερο από 2 χρόνια (Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν διάρκεια μιας Δημαρχιακής θητείας, δηλαδή το συγκεκριμένο ως το 2010).

Για να πάρετε όλοι μια ιδέα (να μην κρατήσω αυτόν τον πλούτο μόνο για τον εαυτό μου), αντιγράφω ολίγα μαργαριτάρια :
- Στη Λιβαδειά θα δημιουργηθούν και Βιομηχανικό Πάρκο και περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) και υποδοχέας προς εξυγίανση της μεταποιητικής δραστηριότητας (επιστημονικός όρος για τους μυημένους). Όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως, τι διάολο πρωτεύουσα είμαστε ; Τα χρειαζόμαστε, δεν τα χρειαζόμαστε, άστα να υπάρχουν για μια ώρα ανάγκης, άνθρωποι είμαστε βρέ αδελφέ!
- Στην πόλη δεν θα κατασκευαστούν νέες πλατείες και παιδικές χαρές, ούτε θα εμπλουτιστεί με πράσινο. Αλλά το υπάρχον θα συντηρείται. Τι τα θέλουμε τα πολλά – πολλά ; Για φασαρία ; Άμα θέλουμε άπλες και πρασινάδες, εδώ δίπλα είναι τα βουνά, πεταγόμαστε και ψήνουμε και κανα κοντοσούβλι.
- Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας. Η δύναμη είναι στο «πώς» : Με δημιουργία αιολικών πάρκων στον Ελικώνα ! Μεγαλοφυές : ξεριζώνεις τα έλατα, φυτεύεις ανεμογεννήτριες και η τοπική οικονομία ανθεί αυτομάτως (Κάθε Λιβαδείτης θα έχει δική του ανεμογεννήτρια . Ετοιμαστείτε παιδιά, θα φάμε με χρυσά κουτάλια… )
- Βελτιώσεις στην καθαριότητα δεν προβλέπονται, είναι όλα τέλεια. Επίσης άριστος είναι και ο εξοπλισμός της, να μην μπούμε σε έξοδα… Άλλωστε η καθαριότητα είναι μικροαστική αντίληψη, που μας αποσπά την προσοχή από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για τα σκουπίδια. Εις το εξής θα τα καίμε. Και τα δικά μας και της Αττικής παρέα, που θα μας τα εμπιστευτεί, καθότι είμαστε φερέγγυοι.

Η συνέχεια και Το πλήρες κείμενο εδώ

Κατηγορηματικός ο Δήμας για την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου


Τα στοιχεία μελέτης 17 ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ινστιτούτων, για τον Κορινθιακό και την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου, επικαλεσθηκε σε σχετική ερώτηση του ο ευρωβουλευτής κ. Αρναουτάκης. Ο κ. Δήμας εξ ονόματος της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει την άγνοια της Επιτροπής για τη εν λόγω μελέτη και στη συνέχεια απαντάει ότι:
«Η λειτουργία των εγκαταστάσεων της εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος υπόκειται στην οδηγία 2008/1/EΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (IPPC) και την οδηγία 2006/21/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας (οδηγία για τα απόβλητα από εξορυκτικές δραστηριότητες).………………… Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όπως η εγκατάσταση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όφειλαν να έχουν τεθεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας IPPC έως τις 30 Οκτωβρίου 2007 ..... Επειδή η Ελλάδα δεν εξέδωσε νέες ή επικαιροποιημένες άδειες για μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων εντός της καταληκτικής ημερομηνίας της οδηγίας IPPC, δηλαδή την 30ή Οκτωβρίου 2007, η Επιτροπή δρομολόγησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της χώρας αυτής .......Επιπλέον, η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ) 2000/60/ΕΚ ορίζει προστασία όλων των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, με την υποχρέωση να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης, ώστε, κατά κανόνα έως το 2015, να έχει επιτευχθεί καλή κατάσταση των υδάτων. Σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο, τα κράτη μέλη είχαν την υποχρέωση να διεξάγουν εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λεκανών απορροής των ποταμών και να έχουν αποστείλει συνοπτική έκθεση στην Επιτροπή μέχρι το Μάρτιο του 2005 (ΟΠΥ, άρθρο 5 παράγραφος 1 και άρθρο 15 παράγραφος 2). Στην έκθεση που υπέβαλε η Ελλάδα επισημαίνεται ο κίνδυνος, ο κόλπος της Αντίκυρας να μην ανταποκριθεί στους στόχους της ΟΠΥ, προσδιορίζοντας ως κύριο πρόβλημα τις εγκαταστάσεις IPPC. Αυτό σημαίνει ότι ο κόλπος της Αντίκυρας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο του προγράμματος μέτρων της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα, προκειμένου, έως το 2015, να έχει επιτευχθεί καλή κατάσταση ή, υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, να μπορεί να υπόκειται σε εξαιρέσεις. …………..Όσον αφορά τις ραδιενεργές ουσίες, αυτές υπόκεινται στις διατάξεις της οδηγίας 96/29/Ευρατόμ του Συμβουλίου. Τα ραδιενεργά στοιχεία στην κόκκινη λάσπη είναι τα αποκαλούμενα φυσικά ραδιονουκλεΐδια και οι απαιτήσεις για τις εν λόγω ουσίες περιέχονται στα άρθρα 40 και 41 της οδηγίας Ευρατόμ. Εναπόκειται στο κράτος μέλος να εξασφαλίσει τον προσδιορισμό των δραστηριοτήτων στις οποίες υπεισέρχονται φυσικές πηγές ακτινοβολίας που μπορεί να προκαλούν ανησυχίες από άποψη ακτινοπροστασίας. Για τις δραστηριότητες αυτές, το κράτος μέλος απαιτεί τη θέσπιση κατάλληλων μέσων για την παρακολούθηση της έκθεσης στην ακτινοβολία.» Περισσότερα :
Η κόκκινη λάσπη της Αλουμίνιο της Ελλάδας ξανά αντικείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Απορίες


Απορίες δημιουργούνται σε ορισμένους δύσπιστους συμπολίτες μας σε σχέση με τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητα του Νομάρχη Βοιωτίας για τον έλεγχο της βιομηχανικής ρύπανσης. Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση με το ΤΕΕ (συνάντηση που συνοδεύτηκε απο τις συνήθεις τυμπανοκρουσίες), αναρωτιέται το ιστολόγιο ενεργός πολίτης-ενημερωμένος πολίτης:

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΜΕΣΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2008, ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ!

ΡΩΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ:
- ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ (ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΤΟ 2007 ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ
- ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
- ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ
- ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Ας ξε-μπλοκάρουμε απο τους πάτρωνες

ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ! Η άποψη ενός αγρότη, ή μήπως περισσότερων;

S.O.S.


Θερμοκήπιο μη... αναστρέψιμο: «Μη αναστρέψιμες για 1.000 χρόνια» είναι οι συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου, ακόμη κι αν με κάποιο τρόπο ήταν εφικτό να σταματήσουν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.
Αλλά εμείς το βιολί μας: «Καίμε» περισσότερο για θέρμανση απ΄ ό,τι η Φινλανδία «Αιμορραγούν» ενεργειακά τα ελληνικά σπίτια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Πέρα από το ότι κατέχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης στην Ευρώπη των 15, οι ελληνικές κατοικίες σημείωσαν κατά τη 15ετία 1990- 2005 και τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση ενέργειας- συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Απο την σύνταξη

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο,  καλοθελητές να τυπώνουν σχόλια απο το ιστολόγιο μας και να τα μοιράζουν προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Διευκρινίζουμε ότι τα σχόλια, όπως και τα επώνυμα άρθρα ή τα άρθρα με αρχικά, ψευδώνυμα κλπ, εκφράζουν μόνο ατομικές απόψεις. Οι θέσεις της Συμπαράταξης εκφράζονται αποκλειστικά και μόνο μέσα απο τα κείμενα θέσεων, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, προκηρύξεις που υπογράφονται απο τη Συμπαράταξη.

Η Πολεδομία υπερ ENDESA

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
« Η ΑΡΤΕΜΙΣ »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πολεοδομικό γραφείο Λιβαδειάς χορήγησε οικοδομική άδεια στην ENDESA HELLAS Α.Ε. (υπ΄ αριθμ. 346/08) για την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στο χώρο της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α. Ε. στο Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 412MW, παραβιάζοντας κατάφωρα τη νομοθεσία (N. 3028/02). Συγκεκριμένα, ενώ από το νόμο προβλέπεται ότι σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για να χορηγηθεί οικοδομική άδεια από την πολεοδομία υπέρ ιδιώτη ή νομικού προσώπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί θετική γνωμοδότηση του αρχαιολογικού συμβουλίου, η πολεοδομία Λιβαδειάς αγνόησε τη διάταξη αυτή και βιάστηκε να προχωρήσει παράνομα στην έκδοση της παραπάνω άδειας.
Εκ των υστέρων βέβαια και μετά από αντιδράσεις φορέων προσπάθησαν «να τα μαζέψουν» αναστέλλοντας προσωρινά την ισχύ της πολεοδομικής άδειας μέχρι να γνωμοδοτήσει σχετικά το αρχαιολογικό συμβούλιο.
Καταγγέλλουμε την παραπάνω ενέργεια του πολεοδομικού γραφείου Λιβαδειάς που δείχνει περίεργη σπουδή και ενδιαφέρον υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.
Περιμένουμε με την ίδια σπουδή και το ίδιο ενδιαφέρον να σταματήσει άμεσα τις εργασίες κατασκευής της μονάδας αφού είναι γνωστό ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης από την Κεντρική Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Πληθαίνουν οι φωνές υπερ των πυρηνικών


Διάλογο για την πυρηνική ενέργεια ζητά η αρμόδια Επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών: Τη διοργάνωση, από κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς, διαλόγου σχετικά με την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο, καθώς και τη θεώρηση από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς της ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας εισηγείται η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.

Για την άλλη άποψη, δείτε εδώ: Οχι στον Πυρηνικό Εφιάλτη

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Πρόσκληση σε ανοιχτή συνέντευξη τύπου της Συμπαράταξης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συνέντευξη τύπου με θέμα:
«ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ»

Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον σας καλεί σε εκδήλωση- συνέντευξη τύπου τo Σάββατο, 31 Ιανουαρίου και ώρα 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας στη Λιβαδειά. Θέματα:
- η οξύτατη περιβαλλοντική κρίση με την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό και στον υδροφόρο ορίζοντα σε μεγάλο μέρος της Βοιωτίας, της Αν. Αττικής και της Εύβοιας
- η υποβάθμιση του Κορινθιακού από τις υφιστάμενες και τις σχεδιαζόμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Θίσβη και Αντίκυρα
- η ανεξέλεγκτη βιομηχανική επέκταση σε όλη τη Βοιωτία
- η μετατροπή Βοιωτίας - Εύβοιας σε νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο με άμεση επίπτωση στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
- η καταγγελία των παρανομιών μεγάλων επιχειρήσεων της Βοιωτίας.
- ο καταμερισμός ευθυνών σε Υπουργεία και Αυτοδιοίκηση
- οι διεκδικήσεις των πολιτών
Τα θέματα θα παρουσιάσουν μέλη των κινήσεων πολιτών της Βοιωτίας που συμμετέχουν στην Συμπαράταξη. Ελπίζουμε να παρευρεθείτε.

έντιμε άνθρωπε κυρ- Παντελή

Έφυγε στα 84 ο Πάνος Τζαβέλας, ο αντιστασιακός τραγουδοποιός.

Εναλλακτική ανάπτυξη για την οικονομία και το περιβάλλον


Χιλιάδες ακτιβιστές έχουν συγκεντρωθεί στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ Περίπου 100.000 ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μπέλεμ της Βραζιλίας την Τρίτη, ανοίγοντας τις εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ με μια εντυπωσιακή πορεία υπό τους ήχους ντραμς.
Περιβαλλοντολόγοι, σοσιαλιστές, Ινδιάνοι, συγκεντρώθηκαν, μαζί με άλλους, στη Βραζιλία από όλα τα μέρη του κόσμου. Η συνάντηση γίνεται για πρώτη φορά στην περιοχή του Αμαζονίου. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι η οικονομική κρίση φανερώνει τη σημασία των εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης. Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο έγινε για πρώτη φορά το 2001 ως απάντηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου.

Πνίγεται ο πλανήτης από το διοξείδιο του άνθρακα

Ανεξέλεγκτες οι αλλαγές
Με απρόβλεπτη ταχύτητα αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Ουάσινγκτον. Ακρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης για τις κλιματικές αλλαγές, η οποία έδειξε ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε κατά 35% ταχύτερα από ό,τι αναμένετο το 2000. Περισσότερα

Για την Γκιώνα

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΓΚΙΩΝΑΣ : Συνοπτική παρουσίαση ενεργειών απο http://politesfokidas.blogspot.com/

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Υπόδουλα ΜΜΕ- ελεύθεροι λαοί

- απόφαση BBC και Sky News να μην παίξουν σποτ για συγκέντρωση βοήθειας για τη Γάζα!!!
Το Σάββατο 24/1 έγινε μαζικότατη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων στο Λονδίνο για να ανατραπεί η απόφαση του «αμερόληπτου» BBC να μη μεταδώσει μήνυμα ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα. Τα πλακάτ λένε BBC=Ράδιο Ισραήλ
Μια γεύση από τον όγκο της διαδήλωσης. Μπράβο στους Βρετανούς... Περισσότερα εδώ

Για την στάση των ηγετών της Ε.Ε. αναφορά του Franco Frattini, υπουργού εξωτερικών Ιταλίας εδώ
Για την αντιγραφή: Δ. Σπ.

αμαρτίες της ΔΕΗ

Κατά του νέου λιγνιτορυχείου που θα ανοίξει η ΔΕΗ στην Ποντοκώμη Κοζάνης (μετακομίζουν και το χωριό) αναφέρεται σε αναλυτικό σημείωμα της η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ. Εκτός όλων των άλλων αναφέρουν ότι η ΔΕΗ εξαιρέθηκε της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με "την ΚΥΑ 189708 / 3440, που έπεσε σαν «βόμβα» στην περιοχή, και δίνει το δικαίωμα στη ΔΕΗ να ξεκινήσει εκσκαφές …αύριο το πρωί στη διασταύρωση Ποντοκώμης χωρίς να έχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων !!. " Απο το τεκμηριωμένο σημείωμα που αποδεικνύει την μη βιωσιμότητα απο οικολογική και οικονομική άποψη αντιγράφουμε ένα σημείο που μας αφορά όλους : "Χρόνια τώρα κάποιοι θέτουν τεχνητά στην κοινωνία το γνωστό δίλημμα «ΔΕΗ ή ΑΝΕΡΓΙΑ». Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει, αφού το αποτέλεσμα μετά από 60 χρόνια είναι και ΔΕΗ & ΑΝΕΡΓΙΑ."
'Ετσι είναι ακριβώς, το κατεστραμμένο περιβάλλον θα αποδειχτεί ανίκανο να υποστηρίξει όσους το υπονόμευσαν. Μόνο που οι κύριοι υπαίτιοι θα έχουν ήδη φύγει....

Εμείς και οι άλλοι

Δύο... μεγάλοι δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ
Η Αλουμίνιον της Ελλάδος απαιτεί τώρα επιδοτούμενο τιμολόγιο – «Φέσι» 12 εκατ. ευρώ η Λάρκο, συνέχεια κλικ εδώ

Γειτονεύοντας με το λεκανοπέδιο

Από 1/1/2011 μεταφορά της ΠΥΡΚΑΛ στα Δερβενοχώρια;;;

Μέτρα

Μέτρα για την αντιμετώπιση του αγροτικού προβλήματος

Διαμαρτυρία για ΛΑΡΚΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ...

Οι τρομοκράτες κρατάνε δένδρα

Απολαύστε τους

Αιολική ενέργεια για μας και όχι για τους κερδοσκόπους


Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του Τέλη Τύμπα, αναφέρεται στην ιστορία των Ανεμογεννητριών και στην υποκατάσταση του αρχικού οικιακού- αγροτικού μοντέλλου που κυριάρχησε μαζικά μέχρι το μεσοπόλεμο στην Αμερική απο βιομηχανικά αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες κολοσσιαίων διαστάσεων. Επειδή για λόγους χώρου είναι δύκολο να δημοσιευτεί όλο, για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο κάντε κλικ εδώ . Αντιγράφουμε ενδεικτικά αποσπάσματα:

" Η ιστορία της χρήσης αξιοσημείωτα βιώσιμων τεχνικά ανεμογεννητριών έχει ένα βαθύτερο παρελθόν απ' ότι συνήθως υποτίθεται. Το παρελθόν αυτό δεν ξεκινάει με την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970 και δεν σχετίζεται με τις απόπειρες να κατασκευασθούν γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες για να τροφοδοτήσουν ένα μακρύ δίκτυο μεταφοράς. .. Η ιστορία του εξηλεκτρισμού...υποθέτει μια ορθολογική-εξελικτική πορεία προς την τεχνικά υπέρτερη (υποτίθεται) τεχνολογία των μακρών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στην αφήγηση αυτή δε θα μπορούσε να χωρέσει η ιστορία του μισού εκατομμυρίου των μεσοπολεμικών ανεμογεννητριών, καθώς αυτές εκπροσωπούσαν το ακριβώς αντίθετο, την πλήρη απεξάρτηση από κάθε δίκτυο μεταφοράς ενέργειας "



Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Τσιμέντο να γίνει


Κουκιά τρώνε, κουκιά μαρτυράνε

Αφιερωμένο στους "πράσινους" κλικ εδώ

Η ΛΑΡΚΟ στο χείλος του γκρεμού

Ένα βήμα πριν το γκρεμό βρίσκεται πλέον η ΛΑΡΚΟ, μετά την αρνητική στάση των βασικών μετόχων στην προοπτική αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η ΑΜΚ επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση, σε έκτακτη γενική συνέλευση την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο οι δύο βασικοί μέτοχοι, πλην του δημοσίου, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ κατέστησαν εκ των προτέρων σαφές ότι η πρόταση δε θα γινόταν δεκτή, με αποτέλεσμα, η Γ.Σ. να ματαιωθεί. Έτσι η εταιρεία η οποία ήδη από το Δεκέμβριο έχει σταματήσει να πληρώνει προμηθευτές, έχει ως επιλογές είτε την προσφυγή εκ νέου στο δανεισμό ή την πτώχευση.Από τα πλέον παράδοξα στην πορεία της ΛΑΡΚΟ, είναι ότι η κατάστασή της επιβαρύνεται από τον ίδιο το μέτοχό της. Ο λόγος για το κόστος ρεύματος, το οποίο μετά τις αυξήσεις που επέβαλε η ΔΕΗ, έχει μετατραπεί σε «βραχνά» για τη βιομηχανία. Περισσότερα κλικ εδώ

H Ελλάδα κλείνει τα μάτια και επιμένει βρώμικα

Τη στιγμή που ρυπογόνοι κολοσσοί, όπως η γνωστή σε όλους γερμανική RWE, εξαγγέλλουν την αναστολή των επενδύσεων τους σε μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, η Ελλάδα επιμένει βρώμικα, τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.
Σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε πρόσφατα άδεια στην εταιρία ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής μονάδας λιγνίτη στη Φλώρινα, ενώ η ΔΕΗ εξακολουθεί να πιέζει για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα.
Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου η συντονιστική επιτροπή φορέων Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα και η Greenpeace διοργανώνουν δεντροφύτευση στο χώρο που η ΔΕΗ θέλει να εγκαταστήσει μονάδα λιθάνθρακα. Το WWF Ελλάς στηρίζει την πρωτοβουλία και συγχαίρει τους διοργανωτές της. Περισσότερα κλικ εδώ

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Σημαντικές εκδηλώσεις για την κρίση, τον Δεκέμβρη και την Παλαιστίνη


Διήμερο πολιτικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25/1 στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας στην Κρύα με τη συνδιοργάνωση φοιτητών και πολιτών της Λιβαδειάς.

Το Σάββατο, η συζήτηση αφορούσε την πολυεπίπεδη κρίση στην ελληνική κοινωνία και στην παγκόσμια κοινότητα, με ανάλυση γύρω απο τη φύση, την έκταση και την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, την οικολογική κρίση, την κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης, τη γενικευμένη απαξία των θεσμών, την απόσυρση και τον ατομικισμό, στοιχεία που αποτέλεσαν και το υπόβαθρο της νεολαίστικης εξέγερσης του περασμένου Δεκέμβρη. Παράλληλα αναφέρθηκαν και τα θέματα που χαρακτήρισαν την περίοδο που διανύουμε όπως τα θέματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και βάναυσης μεταχείρισης των μεταναστών, έντονης κρατικής καταστολής, παραπομπής ανηλίκων σε δίκη με χρήση του τρομο-νόμου.

Την Κυριακή, η εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ήταν ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στους αγώνες και τις διώξεις του μαρτυρικού λαού, απο τον Μιχιάρ Εκτάμι, πρόεδρο της Ένωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων. Ο κ. Εκτάμι, αποτύπωσε το διαρκές έγκλημα που συντελείται σε βάρος ενός λαού που δεν απόκτησε ποτέ πατρίδα, το ρόλο της παγκόσμιας κοινότητας και κυρίως των δυτικών και των αραβικών κρατών στην διευκόλυνση του Ισραήλ και αιτιολόγησε την αναπόφευκτη και απελπισμένη αντίσταση των Παλαιστινίων. Ανέφερε επίσης το ρόλο των οργανώσεων και της Αριστεράς καθώς και τις γέφυρες που επιχειρούν με τους δημοκράτες εργαζόμενους στο Ισραήλ. Η συζήτηση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν, που είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν για κρίσιμα θέματα όπως τις επιδιώξεις του Ισραήλ στο άμεσο μέλλον, την εμπλοκή των άλλων κρατών και λαών της Μέσης Ανατολής, τα αιτήματα των Παλαιστινίων και τους στόχους των οργανώσεων τους, τις προοπτικές συνύπαρξης των δύο λαών. Στα άμεσα μέτρα για την έμπρακτη στήριξη του μαρτυρικού λαού, αναφέρθηκε και το μπουκοτάζ των επιχειρήσεων και των προιόντων που παράγονται ή υποστηρίζουν έμπρακτα το στρατό του Ισραήλ. (Αναλυτικά εδώ)

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Εκφράζουμε αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών της Βοιωτίας. Καταδικάζουμε την μεροληπτική και αντι-αγροτική πολιτική που:

- με την αύξηση του κόστους παραγωγής και την μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, επί χρόνια τώρα συρρικνώνει το εισόδημα και τον αγροτικό πληθυσμό της Βοιωτίας και ερημώνει τα χωριά
- απαξιώνει την υψηλής παραγωγικότητας γεωργική χρήση της βοιωτικής γής, καταστρέφει τους βοσκότοπους και φέρνει τον αγρότη και κτηνοτρόφο κοντά στο χείλος του γκρεμού.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κυβέρνηση να κάνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματα και να δώσουν άμεσα λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των Βοιωτών αγροτών. Καλούμε τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να μην υλοποιήσει τον χωροταξικό νόμο που αξιοποιώντας το ξεκλήρισμα της αγροτιάς θέλει να μετατρέψει ολόκληρη τη Βοιωτία σε μια τεράστια ανεξέλεγκτη βιομηχανική περιοχή.

Οι εύφοροι κάμποι της Κωπαϊδας, των Βαγίων, των Θηβών, του άνω Κηφισού, των Πλαταιών και των Θεσπιών που παραδοσιακά αποτελούν τους σιτοβολώνες της χώρας δεν πρέπει να μετατραπούν σε Οινόφυτα ούτε οι αγρότες σε ανειδίκευτους εργάτες στα εργοστάσια και εργάτες γης σε λίγους ιδιοκτήτες.

Οι κάμποι μας πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των Βοιωτών με την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας, με τον σύγχρονο αναπροσανατολισμό των καλλιεργειών, με υποδομές για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, τη μείωση των φυτοφαρμάκων και του κόστους, με συλλογικότητες που θα παλεύουν την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων και θα σχεδιάζουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.

Μια άλλη ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι εφικτή. Μια ανάπτυξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των αγροτών και των πολιτών της Βοιωτίας. Ας την διεκδικήσουμε όλοι μαζί.


Την συμπαράστασή μας στους αγρότες συμπολίτες μας εκφράζουμε με επισκέψεις στα μπλόκα της Βοιωτίας. Kαλούμε όλους τους Βοιωτούς, να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο αγροτικός πληθυσμός πρέπει να διασωθεί, να παράγει, να ευημερεί. Η νίκη τους θα είναι και δική μας.
φωτογραφίες από

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ, εκδήλωση στις 11.30, στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας

Το κράτος του Ισραήλ εξαπέλυσε στη λωρίδα της Γάζας τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων 40 χρόνων με την συνενοχή των ΗΠΑ και την διεθνή ανοχή.

Από τις 27 Δεκέμβρη, ο Ισραηλινός στρατός επιτέθηκε με σφοδρότητα σε 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους πρώτα βομβαρδίζοντας και ύστερα εισβάλλοντας στην Γάζα, ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης περικυκλωμένο από τείχη και περιφράξεις. Όλα τα αναγκαία μέσα επιβίωσης από το νερό και τον ηλεκτρισμό έως τα τρόφιμα και τα φάρμακα ελέγχονται και μπλοκάρονται από το Ισραήλ. Στις μέρες της σφαγής οι νεκροί ανέρχονται σε πάνω από χίλιους, οι δε αβοήθητοι τραυματίες σε χιλιάδες. Και παρά την προσωρινή εκεχειρία, όσο παραμένουν οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ μέσα στη Γάζα, κάθε προσπάθεια ειρήνευσης υπονομεύεται και μια νέα αιματοχυσία είναι ενδεχόμενη.

Μπροστά σ’ αυτή τη σφαγή, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε «ουδέτεροι». Συνένοχη είναι και η Ελληνική κυβέρνηση, μέλος του ΝΑΤΟ, που διευκολύνει εδώ και χρόνια τον ανεφοδιασμό του Ισραηλινού στρατού διαμέσου των ελληνικών λιμανιών (Αστακός, Στυλίδα) και της βάσης της Σούδας. Η έγκαιρη μαζική αντίδραση απέτρεψε την τελευταία στιγμή το δρομολογημένο σχέδιο για την μεταφορά όπλων κατά τη διάρκεια της σφαγής. Αλλά θα πρέπει να επαγρυπνούμε. Κάθε βόμβα ή σφαίρα που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα θα’ ναι ένα πλήγμα για τον Παλαιστινιακό λαό κι ένα επιπλέον πλήγμα στην ήδη βαριά πληγωμένη ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπειά μας.

Είναι ιερή ευθύνη όλων μας η έκφραση συμπαράστασης με κάθε κινηματική διαδικασία ενάντια σε κάθε τι που αντιπροσωπεύει το κράτος του Ισραήλ (διπλωματικά - εμπορικά). Η αντίδραση μας αυτή δεν έχει σαν στόχο συλλήβδην τον Ισραηλινό λαό, ούτε συμπολίτες μας εβραϊκού θρησκεύματος. Η αντίδραση μας έχει σαν στόχο το Ισραηλινό κράτος.

Το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ είναι από την «τεχνητή» δημιουργία του το 1948, μια μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στρατηγική περιοχή για τον έλεγχο των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου. Ο ισραηλινός στρατός είναι το όργανο του σιωνιστικού εθνικιστικού κινήματος που διαμέλισε τη Παλαιστίνη, που εκδίωξε εκατομμύρια Παλαιστινίων από τη γη τους, αναγκάζοντάς τους να ζουν ως πρόσφυγες για δεκάδες χρόνια στα γειτονικά κράτη ενώ για όσους παρέμειναν «φρόντισε» για την συστηματική εξόντωση τους. Είναι ένας αποικιοκρατικός στρατός που δημιουργεί «γκέτο», χρησιμοποιεί εκτοπίσεις, δολοφονίες, βασανισμούς, καταστροφές σπιτιών, συλλογικές τιμωρίες, μαζικές εκτελέσεις, όλα όσα χαρακτηρίζουν μια γενοκτονία.


Παρ’ όλη την ένταση της καταστολής ο Παλαιστινιακός λαός αντιστέκεται και δεν συνθηκολογεί. Σε πείσμα και ενάντια ακόμα και σε επιλογές συνθηκολόγησης κάποιων πολιτικών ηγεσιών του είναι εκεί ορθώνοντας το μικρό και γι ‘αυτό τόσο μεγάλο ανάστημά του. Η αλληλεγγύη μας είναι απαραίτητη.

  • Λευτεριά στους πολιτικούς κρατουμένους των φυλακών του Ισραήλ
  • Επιστροφή όλων των προσφύγων
  • Να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας
  • Ας σταματήσουμε έστω και μια βόμβα, έστω και μια σφαίρα που προορίζεται για το σώμα των αδερφών μας, για το ίδιο μας το σώμα και τη ψυχή μας.
Επιτροπή Αλληλεγγύης

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

"Δημοσκοπήσεις" και δημοκόποι


"Δημοσκόπησεις" έχουν επιστρατεύσει ο επιχειρηματίας Βωβός (που έκανε την Κηφισίας - Βωβόπολη) και οι βοηθοί του προκειμένου να πείσουν για το παλλαικό αίτημα να φυτευθεί Mall, αντί για δένδρα στον Ελαιώνα στην Αθήνα. Η εγκυρότητα και η αναμφισβήτητη επιστημονική μέθοδος με την οποία διενεργήθηκαν οι δημοσκοπήσεις αναλύονται με ακρίβεια στο indy.gr . Τις δημοσκοπήσεις φέρεται οτι διενήργησε η MRB.

Δεν είναι πρωτότυπο. Η ίδια εταιρεία φέρεται ότι διενήργησε ανάλογης αντικειμενικότητας δημοσκόπηση και στη Χαιρώνεια για λογαριασμό της ENELCO που επιχειρεί να κατασκευάσει ρυπογόνο μονάδα, μέσα σε αγροτική γή και δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο. Δείτε σχετικά: Χοντροκομμένη προβοκάτσια από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για το...
Πως να βγάλουν τα έξοδα και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων;
Το σκιτσάκι είναι αναδημοσίευση και σατυρίζει την ευκολία με την οποία αλλάζουν οι καραμέλες στα στόματα των δημοκόπων (κάντε κλικ επάνω για να μεγαλώσει).
Για τους βοηθούς του κ.Βωβού: Μηδενική ανοχή στους τηβεννοφόρους του ΣτΕ
Το μπλόγκ των πολιτών του Ελαιώνα που άκουσαν τα εξ'αμάξης απο τους εργαζόμενους του κ.Βωβού μέχρι τους οπαδούς της ΠΑΕ-ΠΑΟ...
Δ.Σπ.

Ευθύνες για την Κ.Κούνεβα


Η δολοφονική επίθεση με οξύ, στις 22/12 στην συνδικαλίστρια Κ.Κούνεβα, που είχε σαν αποτέλεσμα να παλεύει μέχρι σήμερα να επιβιώσει, καθώς και τα όσα ακολούθησαν δεν είναι "τυχαία γεγονότα". Υπάρχουν ευθύνες ισχυρίζονται οι κινήσεις και τα σωματεία που κράτησαν το θέμα μέχρι σήμερα ψηλά στην ατζέντα των κινητοποιήσεων:

-της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ που αν και έχουν κατ’ επανάληψη δεχθεί καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν στα κάτεργα των εταιριών καθαρισμού, αδιαφορούν.
-της Επιθεώρησης Εργασίας, που καλύπτει την όλη κατάσταση και προσπερνά την ωμή παραβίαση του εργατικού Δικαίου επιβάλλοντας κατά καιρούς διάφορα «συμβολικά» πρόστιμα
- της Αστυνομίας που ενώ χρειάστηκε να περάσουν 7 μέρες για να πάει στον τόπο της επίθεσης για τη συλλογή στοιχείων, εντούτοις έσπευσε να παρατάξει διμοιρίες να φυλάξουν τα γραφεία της εταιρείας (ΟΙΚΟΜΕΤ) όπου δούλευε η Κωνσταντίνα
- των ΜΜΕ που φρόντισαν να θάψουν το θέμα

- του Κράτους και του ΗΣΑΠ ειδικότερα, που αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό αναθέτουν σε υπεργολαβικές εταιρείες «μεσίτες» μόνιμα λειτουργικά καθήκοντα (όπως ο καθαρισμός των σταθμών)
Το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο γίνεται κάτω από τα μάτια μας!
- Να χορηγηθεί στην Κωνσταντίνα, εφ’ όρου ζωής μισθός που θα καλύπτει τις ανάγκες της συντήρησής της
-Να πάψει το απαράδεκτο καθεστώς υπενοικίασης/υπεργολαβίας εργαζομένων
-Ίσα εργατικά/ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους –γηγενείς και μετανάστες

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Για την ΕΑΒ

φωτο απο το http://www.photoenatos.gr/
ΑΠΟ: Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ (Χημικός- Μsc Βιοχημικός Μηχανικός.
Οινόφυτα 9-1-09

ΠΡΟΣ: Εφημερίδα REAL NEWS
Λ. Κηφισίας 215, Μαρούσι 151-24.
Υπ. Όψιν : κ. Θοδωρή Κούβακα (Planet)., κ. Αλεξάνδρα Χαϊνη
ΘΕΜΑ: Απάντηση σε Εξώδικη Διαμαρτυρία- Πρόσκληση της ΕΑΒ προς Πρόεδρο του ΙΤΑΠ κ. Αθανάσιο Παντελόγλου για την συνέντευξη στο REAL NEWS (PLANET) 21-12-08
Αγαπητοί κ. Κούβακα, κα Χαϊνη
Σας στέλνω για γνώση και δημοσίευση την εξώδικη απάντηση που έστειλε ο δικηγόρος μας κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος προς την ΕΑΒ την οποία συμπληρώσουμε με λίγα σχόλια.
Στο Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ), οι συνάδελφοι μου και εγώ ασχολούμαστε συστηματικά με την «τραγωδία του Ασωπού», ένα τόσο σημαντικό θέμα βιομηχανικής ρύπανσης με επιπτώσεις πλέον στην δημόσια υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων.
Σε διάφορες συνεντεύξεις μας αναφέρουμε τα συμπεράσματα δουλειάς μας αυτής, διότι θεωρούμε πως μόνο η ελεύθερη δημόσια διαβούλευση πάνω στο πρόβλημα είναι δυνατόν να βοηθήσει στην διαμόρφωση και επιλογή ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων καθώς και πως η ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων, δεδομένων και επιστημονικών τεκμηρίων-αποδείξεων είναι o μόνος τρόπος για να διευθετηθεί το ζήτημα μας.
Πιστεύουμε ότι επιλογή μέσων πίεσης όπως τα εξώδικα που χρησιμοποιούν ορισμένοι ρυπαίνοντες τόσο ανέξοδα και εύκολα (τερτίπια γνωστά ως SLAPP) εξυπηρετούν την αποφυγή απάντησης επί της ουσίας και επιδιώκουν την μετατροπή δημόσιων θεμάτων σε ιδιωτική διαμάχη και τριβή. Δηλώνουμε ότι κάθε τέτοια προσπάθεια φίμωσης και διακοπής της δημόσιας αντιπαράθεσης πάνω στο θέμα μας δεν θα πετύχει.
Ειδικά όταν εμπλέκονται δημόσιες-κρατικές εταιρείες σε θέματα δημιουργίας κίνδυνων της δημόσιας υγείας και καταστροφής περιβάλλοντος, ο ισότιμος, δημόσιος, ανοιχτός διάλογος, η δημόσια οργανωμένη διαβούλευση με ανταλλαγή τεκμηριωμένων επιχειρημάτων είναι αυτονόητα και επιβεβλήμένα. Σε μια τέτοια επίσημη και ανοιχτή διαδικασία, έχουμε καλέσει και καλούμε ξανά την ρυπαίνουσα βιομηχανία της περιοχής μας.
Τονίζω κατηγορηματικά πως δεν έχουμε (ως ΜΚΟ αλλά και ως άτομο) να εξυπηρετήσουμε κανένα κερδοσκοπικό συμφέρον παρά μόνο την τεκμηριωμένη προβολή των παραμέτρων και την ανάδειξη του συνόλου των γεγονότων της ρύπανσης που οδήγησαν σε αυτό που ονομάζεται πλέον «Τραγωδία του Ασωπού». Ένα καυτό, κοινωνικό, επιστημονικό θέμα που το υπηρετούμε εθελοντικά με τις υπαρκτές δυνάμεις μας, με συνέπεια προς τα γεγονότα και την αλήθεια. Ενώ οι ρυπαντές μας, μεταξύ αυτών και η δημόσια εταιρεία ΕΑΒ, επιδιώκουν να το υπηρετήσουν με «αυτοκρατορική αντίληψη» ότι μπορεί να βρίσκονται υπεράνω της κρίσης των νόμων. Αυτό ακριβώς δείχνουν τα επίσημα εταιρικά κείμενα-ανακοινώσεις τους σχετικά με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και των αρμόδιων κρατικών οργάνων όταν τεκμηριώνουν τις παραβάσεις τους.
Τέλος τονίζουμε πως με την μεθοδολογία των εκφοβιστικών εξώδικων για να σιωπήσουν οι αντίθετες γνώμες, η κρατική EAB δεν υλοποιεί και δεν υπηρετεί αυτά που διακηρύττει για «…ολόπλευρη συνεργασία για την Πράσινη Ανάπτυξη…» και για πέρασμα «…από την ατομική μας στάση στην ομαδική δράση, για την υπηρέτηση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος, που βασανίζει τον τόπο».
Κατανοώντας λοιπόν ότι τα λόγια είναι ευκολότερα από τις πράξεις παραμένουμε αταλάντευτα στρατευμένοι για δράσεις πάνω στους γνωστούς στόχους του Ινστιτούτου μας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης με αειφορία, πλάι στους κατοίκους και τους εργαζομένους που πλήττονται πολλαπλά από τις αυθαίρετες ενέργειες λίγων.
Φιλικά για το ΙΤΑΠ
Αθανάσιος Παντελόγλου

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

φωτο : diavima.gr

Ήδη, έχουν αποστείλει σχετική ενημερωτική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στα πολιτικά κόμματα.
Στο πανελλαδικό όργανο μετέχουν εκπρόσωποι συντονιστικών επιτροπών από τα μπλόκα του Προμαχώνα, της Κομοτηνής, των Φαρσάλων, των Τρικάλων, της Χαλκηδόνας, της Λοκρίδας, της Δράμας (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Εξοχής), του Έβρου (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Κήπων), της Καβάλας, των Αλμυρού- Μαγνησίας- Πηλίου και οι νέοι αγρότες της Καρδίτσας (βρίσκονται στις Μικροθήβες), των Σερρών, της Φθιώτιδας, του Δομοκού του Στρυμωνικού Σερρών, του Κιλκίς (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Ευζώνων), Χρυσούπολης Καβάλας και Κερδυλίων Σερρών. Απέχουν οι αγρότες, που βρίσκονται στα Τέμπη και εκείνοι που έχουν κλείσει κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Βαγγέλης Μπούτας.
«Τις προηγούμενες σαράντα 48 ώρες ήρθαμε σε επαφή με όλες τις συντονιστικές επιτροπές από το Κάστρο της Βοιωτίας μέχρι και το Εβρο για να συγκροτήσουμε μια πανελλαδική συντονιστική επιτροπή, που θα εκπροσωπεί όλους τους αγρότες», δήλωσε ο Βασίλης Κιλάφας ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα των επαφών των αγροτών και αποφεύγοντας τα σχόλια για τη μη συμμετοχή των συναδέλφων τους από τα Τέμπη. Άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές απόψεις.
«Είναι μέσα στη Συντονιστική όλα τα σημεία, όπου υπήρχαν μπλόκα αγροτών. Συζητήσαμε μαζί τους και όλοι τους υπέγραψαν το συγκεκριμένο κείμενο, που είναι στα χέρια του υπουργού», συμπλήρωσε ο κ. Κιλάφας προσθέτοντας πως «το συντονιστικό όργανο παραμένει ανοιχτό και μέσα σ' αυτό θα ενταχθούν τα επόμενα 24ωρα και αγρότες από άλλες περιοχές της χώρας, με τους οποίους μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή». Ε
ΝΤΩΜΕΤΑΞΎ έγινε Βουλγαρικό διάβημα για το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών ελέγχου.
Σημείωση : ο Βασίλης Κιλάφας είναι δραστήριο μέλος και της κίνησης πολιτών Δομοκού, που αγωνίζονται κατά της εγκατάστασης των μονάδων φυσικού αερίου της ΗΡΩΝ.

Η Αλουμίνιον ΑΕ παραιτήθηκε από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ


Στην παραίτηση από την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, προχώρησε η εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:
«Κατά τη σημερινή μετά από αναβολή (που ζήτησε η Αλουμίνιον ΑΕ) δικάσιμο της αίτησης της Αλουμίνιον ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείο Αθηνών για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, λόγω της από 1/7/08, κατ' εφαρμογή της σχετικής Υπουργικής Αποφάσεως, αύξησης κατά 10% στο τιμολόγιο Υψηλής Τάσης (Α150), η Αλουμίνιον παραιτήθηκε από την αίτησή της αυτή.
Ως αιτιολογία για την παραίτηση προέβαλε ότι η ένδικη αίτηση κατέστη για αυτήν άνευ αντικειμένου, καθότι, και αν ακόμη γινόταν δεκτή από το Δικαστήριο, και πάλι η Αλουμίνιον «κλείνει» διότι αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το τιμολόγιο Α150 χωρίς την αύξηση του 10%.
Η δημόσια αυτή στο Δικαστήριο δήλωση επιβεβαιώνει τη θέση της ΔΕΗ ότι οι ισχυρισμοί της Αλουμίνιον περί δήθεν παράνομης επιβολής σε αυτήν της αύξησης του 10% εκ μέρους της ΔΕΗ, ήταν εξ αρχής προσχηματικοί και στόχευαν στην απόκρυψη της πραγματικής ουσίας της υπόθεσης.
Μετά την άρνηση ουσιαστικά της Αλουμίνιον να αναμείνει την απόφαση της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης για την μεταξύ μας έστω και προσχηματικά, τεθείσα, διαφορά, η ΔΕΗ θα προβεί με κάθε νόμιμο μέσο στη διασφάλιση των απαιτήσεών της κατά της Αλουμίνιον ΑΕ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ΔΕΗ δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί αυτή η αντιπαράθεση ως άλλοθι για να αποκρυβούν πιθανόν ειλημμένες, για άλλους λόγους, άσχετους με τη ΔΕΗ, επιχειρηματικές αποφάσεις της άλλης πλευράς».
απο kathimerini.gr
και ένα σχόλιο:
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση : Σε κρίση οι μεγάλες μονάδες της περιοχής μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν το Αλουμίνιο, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΛΑΡΚΟ. Το πρότυπο της καταστροφικής ανάπτυξης που υιοθετήθηκε επί δεκαετίες, όχι μόνο δεν στάθηκε ικανό να εξασφαλίσει την επιβίωσή του αλλά υποθήκευσε και συνεχίζει να υποθηκεύει και κάθε άλλη εναλλακτική δραστηριότητα.
Η συνήθης πρακτική των επιχειρηματιών είναι -όπως φαίνεται και απο την είδηση- να προσπαθούν να φορτώσουν τις δικές τους οδυνηρές αποφάσεις σε άλλους. Αλλά οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, οι αγρότες που η γή τους μετατρέπεται σε βιομηχανικό χώρο και το νερό τελειώνει και δηλητηριάζει τα προιόντα τους, οι ψαράδες, οι άλλοι επαγγελματίες, οι κάτοικοι που η υγεία τους βλάπτεται, έχουν κοινά συμφέροντα. Aν το καταλάβουμε, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και τον τόπο που ζούμε. Δ.Σπ.

για την πολιτική οικολογία

Ένα ενδιαφέρον νέο ιστολόγιο είναι το http://socialist-ecology.blogspot.com/
Φιλοξενεί το πολύ ενδιαφέρον άρθρο Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ του συναγωνιστή Ευθύμη Παπαδημητρίου απο τους Πολίτες της Φωκίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. (http://politesfokidas.blogspot.com/)

Οι αγρότες χρειάζονται την συμπαράστασή μας

Ανακοίνωση της συντονιστικής των Βαγαίων Αγροτών

Attilas

Θύτης και θύμα ταυτόχρονα, γνωστός τούρκος ηθοποιός ο Αττίλα Ολγκατς αποκαλύπτει σε συνέντευξή του τη δολοφονία αιχμαλώτων Κυπρίων. Άδικα περιμένουν τόσα χρόνια οι συγγενείς των αγνοουμένων. Περισσότερα : στην παραπολιτική και εδώ

Διαδήλωση για την Κούνεβα

Δείτε ρεπορταζ και τηλεοπτικό υλικό εδώ Διαμαρτυρόμενοι εναντίον της στοχοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, την Πέμπτη το απόγευμα, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια έκαναν πορεία διαμαρτυρίας έως το υπουργείο Απασχόλησης, στην οδό Πειραιώς.

Διήμερο πολιτικών εκδηλώσεων για την Παλαιστίνη και το Δεκέμβρη

Η κίνηση αυτόνομων φοιτητών Πανεπιστημίου Λιβαδειάς και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, διοργανώνουν εκδηλώσεις :

- για την αιματοχυσία στη Γάζα και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού,
τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη, την παραπομπή σε δίκη εφήβων και νεολαίων με τον τρόμο-νόμο, τη βία απέναντι σε μετανάστες και εργαζόμενους, την έκφραση αλληλεγγύης απέναντι στην συνδικαλίστρια Κων/να Κούνεβα, την ραγδαία οικονομική κρίση.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009, 7.00 μ.μ.:
Προβολή ταινίας: The Take (2004) του Avi Lewis
Συζήτηση για τα γεγονότα του Δεκέμβρη και την Οικονομική Κρίση

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009, 11.30 π.μ.:
Προβολή ντοκιμαντέρ για την Γάζα
Συζήτηση με τον Μιχιάρ Εκτάμι, πρόεδρο της Ένωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Μια δεντροφύτευση διαφορετική απο τις άλλες


Από τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ της Εύβοιας, με τους οποίους συμμετέχουμε στο πανελλαδικό δίκτυο κατά του λιθάνθρακα, λάβαμε το ακόλουθο κάλεσμα και σκοπεύουμε να ανταποκριθούμε:΅

ΚΑΛΕΣΜΑ
Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο Αλιβέρι στη μαζική δενδροφύτευση της περιοχής «Στάχτες», για να αποτρέψουμε τη μονάδα λιθάνθρακα.
Ανοικτό κάλεσμα προς όλους τους Συλλόγους και κινήσεις πολιτών, προς όλους τους πολίτες της Εύβοιας, έστειλε η συντονιστική επιτροπή φορέων περιοχής Αλιβερίου κατά της μονάδας λιθάνθρακα, για την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, στην μαζική δενδροφύτευση που έχουν οργανώσει στην περιοχή «Στάχτες» όπου η ΔΕΗ σκοπεύει να κάνει τη μονάδα. Σε ένα οικόπεδο που δεν της ανήκει. Αδιαφορώντας για την αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Ταμυναίων, του Δημοτικού Συμβουλίου Διστύων, της μεγάλης αντίθεσης των κοινωνικών οργανώσεων και των πολιτών της περιοχής κατά της μονάδας λιθάνθρακα. Παρ'όλα αυτά η σημερινή ηγεσία της ΔΕΗ επιμένει να κάνει τη μονάδα. Παρότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δεχθεί να γίνει η μονάδα φυσικού αερίου, αυτή καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και χρόνια. Ούτε καν τα έργα για τον αγωγό προς το Αλιβέρι δεν έχουν ξεκινήσει. Σημείο που δείχνει ότι οιυποστηρικτές του λιθάνθρακα δίνουν όλες τους τις δυνάμεις να περάσει η απόφασή τους για τη μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.

Έτσι από τα πράγματα το Αλιβέρι γίνεται σημείο – κλειδί, αν θα περάσουν τα σχέδια εκείνων που προωθούν το λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Οι υποστηρικτές του λιθάνθρακα, μετά το ναυάγιό τους στο Μαντούδι, στην Καβάλα, στα Αντίκυρα, στον Αλμυρό Βόλο, χωρίς να έχουν παραιτηθεί οριστικά από τις περιοχές αυτές, ρίχνουν όλες τις δυνάμεις τους στο Αλιβέρι, θεωρώντας το, τον αδύνατο κρίκο.
Καλούμαστε όλοι οι πολίτες της Εύβοιας να τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος. Το Αλιβέρι, ο τόπος που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση του νομού, πρέπει να τους χαλάσει τα σχέδια. Να γίνει το «Βατερλώ» τους. Και αυτό εξαρτάται από όλους μας. Από όλους τους πολίτες του νομού ανεξάρτητα που μένουν και που εργάζονται. Η κοινωνία του Αλιβερίου μέσω του συντονιστικού των φορέων τους, μας καλούν σε συμπαράσταση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στον χώρο που προγραμματίζουν την μονάδα λιθάνθρακα για μια μεγάλη δενδροφύτευση.

Όλοι μας, με ότι μέσον μπορεί ο καθένας να πάμε στο Αλιβέρι την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στις 10 π.μ. στην περιοχή «Στάχτες», στον οικισμό Μυλάκι για να συμετάσχουμε στην μεγάλη δενδροφύτευση που οργανώνουν οι φορείς της περιοχής και για να συμπαρασταθούμε έμπρακτα στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για ένα καθαρό ουρανό.

Χαλκίδα 22-1-2009

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

http://www.keli.gr/
Στείλε e-mail με όνομα, επάγγελμα, πόλη στο kratoumenoi@yahoo.gr για να υπογράψεις κι εσύ το ακόλουθο κείμενο:
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ
Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα.Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο

Η διαφορά

Η διαφορά του να είσαι αγρότης από το να είσαι τράπεζα
από τον αγροτοτραπεζικό

Η πρώτη ιδιωτική λιγνιτική μονάδα με εισαγόμενο λιγνίτη


Το «πράσινο φως» εξασφάλισε από το υπουργείο Ανάπτυξης ο όμιλος της ΓΕΚ/Τέρνα για λιγνιτική μονάδα ισχύος 460 MW στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Η ΡΑΕ είχε γνωμοδοτήσει θετικά από πέρσι το καλοκαίρι στην αίτηση που υπέβαλε ο όμιλος πριν από ενάμισι περίπου χρόνο και στις 23 Δεκεμβρίου 2008 το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την έκδοση άδειας για την πρώτη λιγνιτική μονάδα από ιδιώτη. Όπως έχει ήδη μεταδώσει το euro2day.gr, η ΡΑΕ είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την άδεια παραγωγής της λιγνιτικής μονάδας αφού η Ήρων Θερμοηλεκτρική προσκόμισε έγγραφα από ορυχείο της Fyrom ότι θα έχει εξασφαλισμένες εισαγωγές λιγνίτη περί τους 3 εκατ. τόνους ετησίως. Η συγκεκριμένη επένδυση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνον γιατί θα είναι η πρώτη ιδιωτική λιγνιτική μονάδα, αλλά και γιατί η Ήρων αυτή τη στιγμή διαθέτει έναν ισχυρό εταίρο, την GDF-SUEZ, για την κατασκευή της μονάδος. Στην ίδια περιοχή λιγνιτική μονάδα ενδιαφέρεται να κατασκευάσει και η ΔΕΗ και η προθεσμία για την υποβολή προσφορών είναι στις 18 Φεβρουαρίου. Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ατμοηλεκτρικής μονάδας ΙΙ στη Μελίτη Φλώρινας, ισχύος 420-450MW, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας ισχύος 70 MWh για τηλεθέρμανση. Περισσότερα κλικ εδώ

Απραξία για τον Ασωπό


Η Ελλάδα όφειλε να υποβάλλει έκθεση, σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τα ύδατα, το Μάρτιο του 2007
"Τα στοιχεία που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν την απουσία κατάλληλου σχεδιασμού και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού" απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Ο κ. Δήμας ενημέρωσε την Επιτροπή για δύο έρευνες, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, οι οποίες καταγράφουν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Αύγουστο 2008 ότι πλέον δεν ανιχνεύεται το καρκινογόνο χρώμιο στα νερά του Ασωπού. Επίσης, έθετε συνολικότερα το ζήτημα της εφαρμογής της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60 για τα Ύδατα και ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα προστασίας για τον Ασωπό και να αξιολογήσει την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο στην Ελλάδα.
Ο ευρωπαιος Επίτροπος τόνισε ότι η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασίες κατά της Ελλάδας, για την παράλειψή της να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατάλληλη νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, επισημαίνοντας, ότι η περίπτωση του Ασωπού έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, η οποία εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Όσον αφορά στην εφαρμογή της Οδηγίας- Πλαίσιο για τα Ύδατα ο Επίτροπος επεσήμανε τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής για την καθυστέρηση στην κατάρτιση προγραμμάτων για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων στην Ελλάδα, όπως απαιτείται από σχετική οδηγία. Μάλιστα υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα όφειλε να υποβάλλει σχετική έκθεση το Μάρτιο του 2007. "Η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, οφείλουν να εγκαταλείψουν αμέσως την παραπλανητική τακτική και τη διγλωσσία και να προωθήσουν κατεπειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απορρύπανσης και σωτηρίας του Ασωπού ποταμού", τόνισε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Xoλέρα

skai.gr
Χιλιάδες οι νεκροί από τη χολέρα
Eπιδημία της χολέρας που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις από τον Αύγουστο στη Ζιμπάμπουε, έχει προκαλέσει το θάνατο 2.755 ανθρώπων, ενώ άλλοι 48.623 έχουν νοσήσει, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Από την ασθένεια που μεταδίδεται από τα ακάθαρτα ύδατα, έχουν χάσει τη ζωή τους 2.755 άνθρωποι ενώ έχουν προσβληθεί άλλοι 42.623.

Παναγόπουλος-Κούνεβα: η ζωή τους έχει διαφορετική αξία;

Ενδιαφέρον σχόλιο του Στ.Κούλογλου εδώ

Ηχητικό ντοκουμέντο με συνέντευξη Κούνεβα

Μουσική

εκδηλώσεις απο το Τροφώνειο Ωδείο

Για την Παλαιστίνη και το Δεκέμβρη


Διήμερο πολιτικών εκδηλώσεων στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας
Η κίνηση αυτόνομων φοιτητών Πανεπιστημίου Λιβαδειάς και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, διοργανώνουν εκδηλώσεις
- για την αιματοχυσία και την Ισραηλινή εισβολή και κατοχή στη Γάζα,
- τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη, τις συλλήψεις εφήβων και νεολαίων, τη βία απέναντι σε μετανάστες και εργαζόμενους, την ραγδαία οικονομική κρίση.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν :
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009, 7.00 μ.μ.:
Προβολή ταινίας: The Take (2004) του Avi Lewis
Συζήτηση για τα γεγονότα του Δεκέμβρη και την Οικονομική Κρίση

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009, 11.30 π.μ.:
Προβολή ντοκιμαντέρ για την Γάζα
Συζήτηση με τον Μιχιάρ Εκτάμι, πρόεδρο της Ένωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Στο Κάστρο



Στο Κάστρο χτυπάει η καρδιά των αγροτών της Βοιωτίας. Και όχι μόνο...

Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον

Η Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον χαιρετίζει το νέο Συντονιστικό όργανο των Βαγαίων Αγροτών και τους εύχεται καλούς αγώνες και επιτυχίες στο δύσκολο έργο τους.
Η Πρωτοβουλία ενόψει των Πανελλαδικών Κινητοποιήσων δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στο Δίκαιο Αγώνα των Αγροτών ενάντια στον αφανισμό της αγροτιάς και αντιτίθεται στην μετατροπή του εύφορου κάμπου μας σε βιομηχανική περιοχή.

Σαν σήμερα

24 Ιανουαρίου1924

8.30 μ.μ., σβήστε τα φώτα


για όσους αντέχουν, δείτε :

περί ΕΑΒ

Πάμε για ανάκληση αδειών λειτουργίας της ΕΑΒ!!!

κιάλλο Meatrix

more meatrix

Ο Σκλιάς της Στερεάς

Ο νέος Περιφερειάρχης Παντελής Σκλιάς - Βίος και πολιτεία

Φώς

Χύθηκε άπλετο φως...

βαρέα και ανθυγιεινά

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ: Αρκεί η υπεράσπιση των επιδομάτων;
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009, 2.00-7.00 μ.μ.στην Ένωση Ελλήνων Χημικών, Κάνιγγος 27, Αθήνα

Eκκωφαντική σιγή των αμνών


(αναδημοσίευση)


Σε σχέση με τη σφαγή των αμάχων (που κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έχει δει τουλάχιστον δέκα παιδάκια κατακρεουργημένα καθισμένος αναπαυτικά μπροστά στην TV του), δεν με ενδιαφέρει πώς συμπεριφέρεται η Ευρώπη και κάποιοι άλλοι. Εμένα με απασχολεί τι γίνεται εδώ, στη χώρα μας. Πώς αντιδρούν οι απλοί άνθρωποι και κυρίως η νεολαία μας. Και φυσικά πάνω απ’ όλα αυτοί που πήραν μέρος στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, που άλλοι τα ονόμασαν «έκρηξη» κι άλλοι «επανάσταση». Το αθώο αίμα που χύνεται στη γειτονιά μας, οι ανελέητοι βομβαρδισμοί και οι βόμβες φωσφόρου που καίνε τις σάρκες προκαλώντας αφόρητους πόνους είναι το κριτήριο για την ψυχική υγεία ή για την γήρανση και τον μαρασμό ενός λαού. Κι απ’ ό,τι είδαμε έως τώρα από τις αντιδράσεις τόσο του λαού μας όσο και των πάσης φύσεων εκπροσώπων, πρωτοποριών και παλληκαράδων της φράσης, βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχουμε μπει πια στη φάση της αναισθησίας, της αφασίας, του κοινωνικού μαρασμού των πάντων (με ελάχιστες εξαιρέσεις) από τη βάση ως τις κορυφές. Το να υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου και να παλεύω γι’ αυτά είναι αυτονόητο και αποτελεί μια βασική κοινωνική μας κατάκτηση. Δεν παύει όμως ο αγώνας αυτός να είναι «εγωιστικός» από την άποψη ότι εξυπηρετεί τα στενά προσωπικά συμφέροντα ενός πολίτη είτε μιας ομάδας πολιτών. Δεν έχει μέσα του το στοιχείο της αλληλεγγύης, που ταυτίζεται συχνά με την προσωπική θυσία για τον άλλον, δηλαδή το πέρασμα από το Εγώ στο Εμείς, που μονάχα αυτό οδηγεί ένα Λαό σε αποφάσεις και ενέργειες ικανές να τον ανυψώσουν στο επίπεδο της ιστορικής ευθύνης που μονάχα αυτή τον κατατάσσει ανάμεσα στους ζωντανούς και ενεργητικούς Λαούς, άξιους να καθορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους. Χωρίς αυτό το στοιχείο της συλλογικής υπέρβασης δεν μπορεί να είμαστε παρά ένα άθροισμα ατόμων ασύνδετων μεταξύ τους, που ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του και φυσικά αδιαφορεί για ό,τι γίνεται γύρω του, αφού ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρει ούτε για το τι γίνεται στην ίδια του τη χώρα, όπως συμβαίνει στη σημερινή Ελλάδα. Το γεγονός ότι πίσω από τα εγκλήματα των Ισραηλινών βρίσκεται η αμέριστη βοήθεια των ΗΠΑ, δεν φαίνεται να επηρεάζει την κοινή γνώμη. Αντιθέτως τώρα, με την έναρξη της θητείας του Ομπάμα, υπάρχει μια γενική συστράτευση των πάσης φύσεως διαμορφωτών της συλλογικής σκέψης, οι οποίοι σε όλους τους τόνους βρίσκουν ευκαιρία να καταδικάσουν τις σχέσεις μας με την Ρωσία, με σκοπό να μας οδηγήσουν στην 100% πειθαρχική επαναφορά μας στο άρμα των ΗΠΑ. Τι σημασία είχαν, αλήθεια, μερικές χιλιάδες θύματα ενός λαού β΄ κατηγορίας, όπως αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ τους Παλαιστίνιους… Ίσως λοιπόν το γεγονός αυτό του φόβου ή της λαγνείας απέναντι στην υπερδύναμη, να εξηγεί κατά κάποιο τρόπο αυτή την εκκωφαντική σιγή των αμνών, ανθρώπων του πνεύματος, επιστημόνων, καλλιτεχνών, κοινωνικών στελεχών και πολιτικών μπροστά στο νέο έγκλημα των ΗΠΑ-Ισραήλ κατά της ανθρωπότητας. Σαν να λένε «είμαστε φρόνιμα παιδιά και μετανοιώνουμε για το αμαρτωλό μας παρελθόν». Εμείς όμως, δηλαδή η Ορχήστρα, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην συναυλία-εκδήλωση και ο Δήμος Περιστερίου δεν έχουμε μετανοήσει. Για άλλη μια φορά δεν πρόκειται να «συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις». Παραμένουμε πιστοί στην ιστορία μας και στους αγώνες του Λαού μας ενάντια στον πόλεμο και στους εχθρούς της Ειρήνης. Είμαστε λίγοι. Πάρα πολύ λίγοι. Όμως αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Γιατί πιστεύουμε ότι στα βάθη του Λαού μας υπάρχει πάντα αναμμένη η φλόγα που όσο κι αν την εμποδίζουν, δεν μπορεί παρά να ξανάρθει η μέρα που θα λάμψει, όπως συνέβη τόσες και τόσες φορές στην ιστορία του τόπου μας.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Δελτίο Τύπου για Περιβαλλοντική αγωγή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιβαλλοντική Ομάδα της Χ.Ε.Ν. Θήβας συνεχίζοντας για 3η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα της οικολογικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μελών της αλλά και όσων πολιτών επιθυμούν, έχει ξεκινήσει και φέτος Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής, εισηγήτρια του οποίου είναι η Κα Αναστασίου Χ. Ειρήνη, Βιολόγος.
Στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος η Περιβαλλοντική Ομάδα της Χ.Ε.Ν. Θήβας σε συνεργασία με την Greenpeace διοργανώνει ομιλία με θέμα «Τοξικά στην κουζίνα μας», στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, στην αίθουσα «Αρμονία», ημέρα Δευτέρα 26.1.2009 και ώρα 6 μ.μ. Ομιλήτρια θα είναι η Κα Τσιγαρίδου Ναταλία, Υπεύθυνη Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.
Ιδιαίτερες προσκλήσεις δε θα σταλούν.

To ΞΕΝΙΑ επαναλειτουργεί στην Κοζάνη

Λάβαμε δελτίο τύπου με παράκληση για δημοσίευση και το δημοσιεύουμε επειδή κάτι μας θυμίζει...

Ικανοποίηση από την απόφαση για επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Χάθηκαν 7 χρόνια, αλλά δε χάθηκε το ΞΕΝΙΑ. Η μακρά περίοδος των δικαστικών αγώνων και των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Δήμου Κοζάνης, της ΕΤΑ και των υποψήφιων ιδιωτών αγοραστών κατέληξε σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία συνεπάγεται την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ.
Οι ιδιώτες θα ενοικιάσουν το ΞΕΝΙΑ, θα επισκευάσουν και θα ανακαινίσουν το κτίριο και θα το λειτουργήσουν ως ξενοδοχείο.
Η φόρμουλα αυτή παρότι δεν λύνει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα (μιας και εξακολουθεί να ισχύει η «συγκατοίκηση» Δήμου και ΕΤΑ) θεωρείται ικανοποιητική και λειτουργική υπό τις παρούσες συνθήκες. Για το ύψος και τη διάρκεια του μισθώματος επιφυλασσόμαστε να εκφράσουμε άποψη μόλις πληροφορηθούμε τις λεπτομέρειες.

Μπορούμε λοιπόν να θεωρήσουμε ότι δικαιώνονται σε ικανοποιητικό βαθμό οι αγώνες της Οικολογικής Κίνησης, του Συλλόγου μηχανικών και των άλλων φορέων, που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν στην αρχική απόφαση του Δήμου να πωληθεί το δημοτικό οικόπεδο του ΞΕΝΙΑ έναντι χαμηλού τιμήματος, καθώς και να γίνουν προσθήκες ορόφων και επεκτάσεις, οι οποίες θα αλλοίωναν την αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου. Σε μια τέτοια προοπτική είχαν εναντιωθεί και αρκετοί πολίτες που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας.
Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν; Όχι ακριβώς, διότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και εκκρεμότητες.
Προς το παρόν όμως διασώζεται το δημιούργημα του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, για το οποίο η Οικολογική Κίνηση έχει ζητήσει από την 4η Εφορία νεότερων μνημείων Θεσσαλονίκης να χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλες κινήσεις διάσωσης και ανάδειξης είχαν γίνει και για άλλα Ξενία της χώρας. Τελικώς πέντε (5) από αυτά χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα. (Η υπόθεση του Ξενία της Κοζάνης, καθυστερεί ακόμη, αλλά γενικά είναι σε καλό δρόμο).
Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα ΞΕΝΙΑ άλλων πόλεων, τα οποία είτε κατεδαφίστηκαν (Ιωάννινα) είτε κακοποιήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν (Άνδρος), παρά τους αγώνες του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και τη στήριξη διεθνών οργανισμών.
Η Οικολογική Κίνηση προτείνει κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του ΞΕΝΙΑ να υπάρξει, πέραν της επίβλεψης, μια Επιτροπή αρχιτεκτονικού και περιβαλλοντικού ελέγχου, στην οποία διατίθεται να συμμετάσχει με ένα μέλος της.

20-1-2009

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

ΥΓ. Για άλλη μια φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημοσίως τον αρχιτέκτονα Κώστα Δεσποτίδη για την αναλυτική τεκμηρίωση και υποστήριξη της αίτησης μας προς την 4η Εφορία νεότερων μνημείων Θεσσαλονίκης.

Μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών

Σε δύο κομβικά σημεία απέκλεισαν από τη 1:30 το μεσημέρι την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, καθώς και σε ένα την παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών. Παράλληλα, για περίπου μισή ώρα οι αγρότες απέκλεισαν και τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος της Δαύλειας. Η κυκλοφορία γίνεται με πολύ μεγάλη ταλαιπωρία μέσω επαρχιακών και αγροτικών δρόμων, στους οποίους συνεχώς επεκτείνουν τους αποκλεισμούς τους οι αγρότες.

Περισσότερο από έξι ώρες χρειάζονται οι οδηγοί των αυτοκινήτων για να διανύσουν μέσα από παράπλευρους δρόμους μια διαδρομή της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας που δεν ξεπερνούσε τη μία ώρα. Για να φτάσουν από τη Θήβα μέχρι τη Λαμία είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν από εναλλακτικές διαδρομές και να φτάσουν στην Αράχοβα και την Άμφισσα, και από εκεί να κατευθυνθούν προς τη Λαμία. Δεκάδες αυτοκίνητα κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς στην παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στα χωριά Ελάτεια και Παρόρι, αλλά και στην παράκαμψη της Λαμίας και στα χωριά Μοσχοχώρι, Ηράκλεια και Δαμάστα.

Ειδικότερα, στη Λαμία, οι αγρότες από τη 1:30 το μεσημέρι έχουν αποκλείσει με τρακτέρ την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο 210 χλμ, λίγο πριν τον κόμβο της Λαμίας. Η Αστυνομία εκτρέπει προς το παρόν την κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών και κατευθύνει όλα τα αυτοκίνητα στο Μπράλλο. Από κει και μετά, τα μεν φορτηγά κατευθύνονται προς την Άμφισσα για να συνεχίσουν προς Δελφούς-Αράχοβα και από κει προς τη Λιβαδειά για να βγουν και πάλι στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Θήβας.

Σε ό,τι αφορά τα ΙΧ, από το Μπράλλο συνεχίζουν προς Αμφίκλεια -Τιθορέα - Ελάτεια και από κει μέσα από αγροτικούς δρόμους παρακάμπτουν το μπλόκο των αγροτών που έχει στηθεί στην παλιά εθνική οδό στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, για να συνεχίσουν προς τη Λιβαδειά και τη Θήβα και να μπουν και πάλι στο εθνικό δίκτυο στο ύψος της διασταύρωσης των Θηβών. Οι αγρότες στην περιοχή της Λαμίας απειλούν να διευρύνουν αύριο τους αποκλεισμούς, κλείνοντας και την παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών. Στον κόμβο του Κάστρου έχει αποκλειστεί η εθνική οδός από τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί από τη Λιβαδειά, τα Βάγια και τον Ορχομενό. Μέχρι τις 3 το μεσημέρι οι αγρότες είχαν αφήσει ανοιχτούς κάποιους παραπλευρους δρόμους για να εξελίσσεται η κυκλοφορία, τους οποίους όμως έκλεισαν στη συνέχεια. Το τρίτο μπλόκο των αγροτών, είναι στην παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, όπου τρακτέρ έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο δρόμο, που αποτελούσε εναλλακτική διαδρομή του εθνικού οδικού άξονα. Οι αγρότες προς το παρόν επιτρέπουν την κυκλοφορία μέσα από χωριά, ενώ αναφέρουν ότι στη συνέχεια, και ανάλογα με την εξέλιξη, θα προχωρήσουν και σε αυτό τον αποκλεισμό. Οι αγρότες, στις 3:30 μετά το μεσημέρι, απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μισή ώρα τη σιδηροδρομική γραμμή που διέρχεται από κείνο το σημείο. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα κομβικά σημεία που έχουν αποκλείσει.Περισσότερα εδώ : ενώ το μεσημέρι έγινε κατάληψη και των γραμμών του ΟΣΕ: Έκλεισαν και τις γραμμές του ΟΣΕ στη Δαύλεια

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Meatrix- η πραγματικότητα

Αξίζει ένα κλικ εδώ:

http://www.themeatrix2.com/greek/subtitled/
http://www.themeatrix.com/intl/greek/themeatrix_greek.swf

Χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να περνάνε όπλα

Δείτε δύο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις: Κι' όμως από τη Στυλίδα έφυγαν πυρομαχικά για Λίβανο
και Δεν απάντησε

Δεν ξεχνάμε την Κωνσταντίνα Κούνεβα


Αποσπάσματα απο δημοσίευμα:

Ενώ η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή της στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του «Ευαγγελισμού», ένα νέο στοιχείο έρχεται να επιβεβαιώσει τις μαρτυρίες των συναδέλφων και της οικογένειάς της πως δεχόταν απειλές για τη ζωή της λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα όταν εργαζόταν στο σταθμό των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο στο νέο site της Ελευθεροτυπίας

Το ντοκουμέντο που φέρνει στο φως σήμερα η «Κ.Ε.» ενισχύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα όσα το περιβάλλον της Κούνεβα ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία από τις 24 Δεκεμβρίου: Οτι η συνδικαλίστρια στοχοποιήθηκε και κάποιοι αποπειράθηκαν να την εξοντώσουν λόγω της αγωνιστικής της δράσης και ότι το πρωτοφανές -για την τελευταία 50ετία- έγκλημα δεν είναι πάθους.

**Ενα μήνα νωρίτερα, στις 26 Νοεμβρίου, η Κούνεβα έδωσε συνέντευξη στον βέλγο φωτορεπόρτερ Ζακί Ντελόρμ. Ο Ντελόρμ ήρθε στην Ελλάδα για μια εβδομάδα και ερεύνησε το θέμα του δουλεμπορίου εργατών.

**Σε αυτό το πλαίσιο συνάντησε την Κούνεβα σε σταθμό των ΗΣΑΠ. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που μας έστειλε ο ίδιος ο Ντελόρμ, την Παρασκευή το βράδυ, ακούγεται η φωνή της Κούνεβα να λέει «με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν».

*Αυτό είναι το απόσπασμα της συνέντευξης. Η συζήτηση ξεκινάει έτσι:* «Οι συναδέλφισσές μου δεν με χαιρετάνε. Τόσο πολύ φοβούνται. Γιατί αν τους δουν μαζί μου να μιλάνε ή κάτι να πάρουν από μένα, τους διώχνουν από τη δουλειά. Τόσο πολύ».*

Αλλα προβλήματα σε σχέση με τη συνδικαλιστική σου δράση;- Με κατηγόρησαν για κλοπή, λαμβάνω απειλητικά τηλεφωνήματα. Δέχομαι ευθείες απειλές, όχι συγκεκαλυμμένες. Τους υποψιάζομαι ότι έχουν προσπαθήσει να μεθοδεύσουν την απέλασή μου. Με έχουν πάρει τηλέφωνο, με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν. Μια μέρα έστειλαν την Αστυνομία να με πιάσει, περικύκλωσαν τον σταθμό των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι όπου εργάζομαι τρία αυτοκίνητα, σαν να ήθελα να σκοτώσω τον πάπα. Περισσότερα: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=37204620,44963852


Εντωμεταξύ : "Οπως όπως φαίνεται πως έκλεισαν τον «φάκελο Κούνεβα» οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές που είχαν αναλάβει να διενεργήσουν την έρευνα."

"Η εισαγγελέας Πρωτοδικών όμως Ελένη Ράικου που μελέτησε τον φάκελο έκρινε ότι η Αστυνομία έκανε «μισή δουλειά» και της επέστρεψε -πριν από λίγες ημέρες- τη δικογραφία ."

Ανταπόκριση από την μαρτυρική Γάζα


απόσπασμα απο http://www.antinews.gr/?p=4974

Μπαίνοντας στην πόλη της Γάζας, από τη νότια συνοικία Ταλ Αλ Χάουα η εικόνα είναι τρομακτική. Πολυώροφα κτίρια ξεκοιλιασμένα, το νοσοκομείο (Αλ Κουτσ) τζαμιά, και φτωχικά σπίτια, άλλα ισωπεδωμένα, άλλα καμένα και άλλα βαριά πληγωμένα. Η μυρωδιά που αναδύουν τρομακτική. Σε όλα τα γύρω κτίρια που έχουν μείνει όρθια, παράθυρα και πόρτες χάσκουν ανοικτά. Προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης οι πληγές μεγαλώνουν, σε κάθε γειτονιά και ένα κτίριο χτυπημένο, χαλάσματα, έπιπλα, κουβέρτες, σκεύη ένας θλιβερός σωρός. Σπίτια ερείπια, άνθρωποι που κοιτούν με τρόμο τα χαλάσματα, άλλοι μιλούν για την ώρα που έπεσε η βόμβα, για τους τραυματίες και τους νεκρούς, για τη στιγμή του μεγάλου τρόμου που τους κύκλωνε από παντού, γιατί οι βομβαρδισμοί ήταν συνεχείς και σχεδόν παντού.

Aρμοδιότητες

Δια παν ενδεχόμενον:

Φανή Παπαθωμά : αρμόδια Αντινομάρχης για θέματα Βιομηχανίας – Πολεοδομίας –Περιβάλλοντος και Διοίκησης.Ταυτόχρονα Πρόεδρος της 2ης Νομαρχιακής Επιτροπής Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων.
Λουκάς Καράντζαλης αρμόδιος Αντινομάρχης για θέματα Μεταφορών – Εμπορίου και Κτηνιατρικής και Πρόεδρος της 3ης Νομαρχιακής Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποδομών.
Νίκος Παπαναγιώτου : αρμόδιος Αντινομάρχης για θέματα Γεωργικής Ανάπτυξης – Εγγείων Βελτιώσεων και Τοπογραφικής και Πρόεδρος της 1ης Νομαρχιακής Επιτροπής Διοίκησης και Οικονομικών.
Δημήτρης Νταλιάνης : αρμόδιος Αντινομάρχης για θέματα Υγείας – Πρόνοιας – Πολιτικής Προστασίας και Λαϊκής Επιμόρφωσης και Πρόεδρος της 4ης Νομαρχιακής Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής – Αθλητισμού – Παιδείας – Νεότητας και Τουρισμού.

Στην πορεία ο Ασωπός εξελίσσεται


σε αυλάκι υποδοχής βιομηχανικών λυμάτων. Και η πραγματικότητα για όσους τον έχουν δει απο κοντά αδικείται απο τις εικόνες. Οι φωτογραφίες εξάλλου δεν μυρίζουν.

Και όμως ο Ασωπός είναι ποτάμι


.....τουλάχιστον στην αρχή

φωτο απο το http://www.photoenatos.gr/,

Σάββατο, 1 Νοεμβρίου του 2008

Κώστας Βεντούρης

Απο φωτογράφηση που οργάνωσαν τα μέλη των Δημοτικών Εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφικής Έκφρασηςτων Πνευματικών Κέντρων των Δήμων Αγ. Παρασκευής και Χαϊδαρίου, του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μελισσίων, της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης Περιστερίου και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ψυχικού.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Aμλετ, μνημόσυνο Αλέξη Γρηγορόπουλου

“Αν είχα χρόνο. Αν μ’ άφηνε ο θάνατος που κανείς δεν σταμάτησε. Αν μπορούσα να σας πω. Πεθαίνω. Ομως εσείς ζείτε. Δικαιώστε με. Πείτε για μένα. Προπάντων στους ανύποπτους. Σε κείνους που δεν ξέρουν… Οι φίλοι μου με λέγαν πρίγκιπα. Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι το όνομά μου θα επικρατούσε τόσο πολύ στον κόσμο. Αυτοί οι πρίγκιπες πεθαίνουν αθώοι, δολοφονημένοι σε μάχες που δεν δόθηκαν ποτέ.”
Τα λόγια του Σαίξπηρ, στον τάφο του Αλέξη.
Σήμερα, 18 Γενάρη, έγινε το μνημόσυνο για τις 40 μέρες απο το θάνατο του.

Εκεχειρία, όμως..


Μονομερή εκεχειρία, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Ισραήλ,μετά απο τρεις εβδομάδες και 1.200 νεκρούς Παλαιστινίους. Το σχέδιο της εκεχειρίας, ωστόσο, δεν προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας. «Η μονομερής εκεχειρία δεν σημαίνει το τέλος της ισραηλινής κατοχής και της ισραηλινής πολιορκίας. Αυτά συνιστούν πράξεις πολέμου και δεν συνεπάγεται το τέλος της αντίστασης» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Χαμάς Φαουζί Μπαρχούμ.

Εκδήλωση συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό διοργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών Λιβαδειάς με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λιβαδειάς, την Παρασκευή 23/1/09. Προσκεκλημένος εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Κοινότητας στην Ελλάδα, ο κ. Μιχιάρ Εκτάμι, πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστίνιων Εργαζομένων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή ντοκυμαντερ και συζήτηση για τις εξελίξεις στην λωρίδα της Γάζας.

Το Σάββατο 24/01/09 θα γίνει προβολή ταινίας και συζήτηση για τρέχοντα θέματα με αιχμή την οικονομική κρίση, την εξέγερση του Δεκέμβρη και τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Λευτερωστ' τσ!


Διαβάστε για την πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες μαθητές που παραπέμπονται ως τρομοκράτες στη Λάρισα:
Άνεμος ελευθερίας φύσηξε στη Λάρισα