Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Οι νέοι αγρότες, ο Ασωπός και τα ρέστα απο την Νομαρχία

Πιθανολογεί ο Νομάρχης Βοιωτίας, ότι ο Ασωπός είναι μολυσμένος (!) όπως ανέφερε σε εκδήλωση συνδιοργάνωσε με την Ένωση Νέων Αγροτών Βοιωτίας με θέμα «Αγροτικό Περιβάλλον & Αγρότης, η επίδραση του Ασωπού» (που πιθανολογείται), την Δευτέρα 27 Απριλίου, στην Αλίαρτο.
Στη συνέχεια, ο κεντρικός ομιλητής ο κ. Γ. Ζιώγας, αναφέρθηκε σε θέματα άσχετα με το κεντρικό θέμα όπως στις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι αγρότες κατά το ράντισμα. Οι αγρότες που συμμετείχαν ήταν ελάχιστοι - ενδεχομένως γιατί και οι ίδιοι πιθανολόγησαν το ενδιαφέρον της ημερίδας.
Η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε με τις παρεμβάσεις μελών της Συμπαράταξης των κινήσεων πολιτών Βαγίων και Θήβας, που ... επανέφεραν το θέμα της εκδήλωσης δηλαδή τη μόλυνση των νερών της Βοιωτίας και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παρισταμένων αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια του κ. Ζιώγα. Ο τελευταίος αποκάλεσε τους πολίτες αργόσχολους- ίσως πιθανολόγησε ότι μόνο αργόσχολοι προσέρχονται σε τέτοιες εκδηλώσεις - (και άλλα ανάλογα, αλλά ανάξια να μνημονευτούν).
Οι τοποθετήσεις των πολιτών αφορούσαν τον έλεγχο που έχουμε ζητήσει για συγκεκριμένες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θήβας, τα αναπάντητα ερωτήματα, το μέγεθος του προβλήματος της ρύπανσης των νερών που είναι κοινό για όλους αλλά και την αλληλεγγύη προς τους θιγόμενους αγρότες. Η ανταπόκριση των παριστάμενων αγροτών ήταν πολύ θετική. Έτσι η εκδήλωση που ξεκίνησε κάπως άδοξα κατέληξε τουλάχιστον σε μια καλή επαφή ανάμεσα στα θιγόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη: τους αγρότες και τους ενεργούς πολίτες.

ankyr.blogspot.com

Το ΙΤΑΠ για την ημερίδα «Τραγωδία του Ασωπού» που έγινε στις Βρυξέλλες 15-4-09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχετικά με την ημερίδα με Θέμα «Τραγωδία του Ασωπού» που έγινε στις Βρυξέλλες 15-4-09
Σε μια επιτυχημένη μεταφορά του αγώνα στις Βρυξέλλες, το ΙΤΑΠ και οι συνδιοργανωτές (Πράσινοι Ευρώπης και Οικολόγοι Πράσινοι Ελλάδας, που βοήθησαν αποτελεσματικά στην όλη προσπάθεια) επέτυχαν να γίνουν σαφέστατα 4 βασικά πράγματα
1. Η Επιτροπή της Ε.Ε αναγνωρίζει επιτέλους ότι: Το καταπινόμενο εξασθενές χρώμιο, είναι σοβαρότατος τοξικός παράγοντας. Αποδέχεται τα νέα τοξικολογικά δεδομένα (1) και ξεκίνα επισήμως τώρα την διαδικασία αναθεώρησης τις ντιρεκτίβας 98/83 για το πόσιμο νερό με σκοπό ,την καθιέρωση της «μηδενικής περιεκτικότητας» του πόσιμου νερού σε εξασθενές χρώμιο.(2) Οι υπηρεσιακά αρμόδιοι της Ε.Ε. εκτιμούν ότι, η διαδικασία αυτή χρειάζεται περίπου 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί με τις παρούσες νομοτεχνικές προϋποθέσεις και εκλογικές συγκυρίες στην Ε.Ε.
2.Με την λεπτομερειακή παρουσίαση του θέματος της «Τραγωδίας του Ασωπού» και την παρέμβαση μας στις διαλογικές συζητήσεις των πτυχών του θέματος, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες τις Επιτροπής, έγιναν σαφέστατα τα ακόλουθα σημεία:
2α) Επεισόδια εκτεταμένης ρύπανσης με βαρέα μέταλλα και τοξικά χημικά υλικά, προερχόμενα από αυθαίρετη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων. Είναι ένα πρόβλημα που εκτός από την Ελλάδα ,έχει παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία κ.λ.π) Άρα πρόκειται για ένα υπαρκτό, καυτό, Ευρωπαϊκό Πρόβλημα που χρειάζεται αντιμετώπιση.
2β).Η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη (!!!!) συγκροτημένη πολιτική και σχετικές ντιρεκτίβες ,για να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα γεγονότα τοξικής ρύπανσης. Δεν έχει προετοιμαστεί, με ενεργοποίηση συγκεκριμένων Γενικών Διευθύνσεων της και με μια έτοιμη-συγκροτημένη-νομιμοποιημένη «δέσμη άμεσων και επειγόντων ενεργειών» ,για να παρεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, με σκοπό: Την αντιμετώπιση των κινδύνων για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, όπως εμφανίζονται σε τέτοιες περιστάσεις. Ειδικά η Γενική Διεύθυνση Υγείας (sanco) της E.E. αναγνωρίζει ότι«δεν έχει έτοιμη πλατφόρμα» για να αναπτύξει άμεση παρέμβαση, όπως μπορεί και κάνει σε περιπτώσεις επεισοδίων ζωονόσων, μαζικών εμβολιασμών και άλλων επεισοδίων κινδύνου της δημόσιας υγείας από μολυσματικούς παράγοντες. Αναγνωρίζουν όλοι όμως την ανάγκη κατάρτισης άμεσα μιας τέτοιας ειδικής πολιτικής. Όλοι οι συζητητές υπηρεσιακοί παράγοντες της Ε.Ε, αναγνώρισαν το πρόβλημα για το κενόν της δυνατότητας άμεσης παρέμβασης για προστασία της Δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, που υπάρχει στην περίπτωση της «Τραγωδίας του Ασωπού». Αλλά, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα, συζητούν την ενεργοποίηση άλλων τρόπων παρέμβασης, και λήψη μέτρων για την τήρηση άλλων παραβιαζόμενων νόμων. Τέτοια και τόσα μέτρα, που να ύπαρξη «εναλλακτικός δρόμος»για άμεση προστασία της υγείας των πολιτών. Εκτιμούν ότι με χρήση συνδυασμένων υπαρκτών νόμων( ντιρεκτίβες) από διάφορα άλλα υπαρκτά πεδία( π.χ Προστασία τις υγείας στην δουλειά, Προστασία υπόγειων υδάτων, και διαχείρισης τοξικών απόβλητων κ.λ.π.) είναι δυνατόν να καλυφτεί ο στόχος. έστω και μερικά.
2γ) Έτσι σε δημόσια συζήτηση και επί μέρους επεξεργασίες του θέματος, ξεκαθάρισαν ότι: Αυτά ακριβώς τα εναλλακτικά εργαλεία, η Ελληνική Κυβέρνηση, Οφείλει, Υποχρεούται και Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και να επιτύχει, σε συνδυασμό με κάθε άλλο εθνικό μέτρο την ανακοπή των αυθαιρεσιών και των παρανομιών, που συμβαίνουν τόσο με το πόσιμο νερό, όσο και την λειτουργία των εργοστασίων –ρυπαντών . Ειδικά: Μετά την αναφερόμενη στην παράγραφο 1 αλλαγή της θέσης της Ε.Ε, για το εξασθενές χρώμιο, Τα χέρια της Ελληνικής κυβέρνησης είναι λυμένα και ειδικοί πόροι διατίθενται. Αρκεί να Θέλει.
Η πρόσφατη Περίπτωση της αντιμετώπισης της ανάλογης βιομηχανικής ρύπανσης σε μεγάλη βιομηχανική περιοχή της Γαλλίας , με συνδυασμό χρήσεως υπαρκτών περιβαλλοντικών ευρωπαϊκών νόμων και αδειοδοτικών διαδικασιών των εργοστασίων , κρίνεται ότι είναι ένας χρήσιμος και δοκιμασμένος δρόμος, για τον χειρισμό από την Ελληνική Κυβέρνηση, αν το θελήσει, της αυθαίρετης συνέχισης της ρύπανσης στις περιοχές του Ασωπού, με σκοπό την διακοπή της.
3) Η Επιτροπή τις Ε.Ε πλέον, βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία (Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) για μια σειρά περιβαλλοντικά κρίσιμα θέματα , με την Ελληνική Κυβέρνηση, διότι απορροφά τα σχετικά κονδύλια αλλά δεν εφαρμόζει τελικά στην πράξη μια σειρά από σχετικές υποχρεώσεις τις ,για να προστατέψει τον Έλληνα πολίτη και το περιβάλλον (π.χ. Διαχείριση Στέρεων αστικών αποβλήτων. Ελεγχόμενη διαχείριση Ειδικών- Επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων. Εφαρμογή της ντιρεκτίβας για την εισαγωγή των βέλτιστων τεχνικών παραγωγής στην βιομηχανία (ΙPPC) κ.λ.π.). Ταυτόχρονα καταγγέλλεται η Ελληνική Κυβέρνηση και Διοίκηση ,ότι δεν παρέχουν στην επιτροπή (όπως υποχρεούνται) τα αναγκαία στοιχεία «προόδου έργου και σχετικών ενεργειών» σε μια σειρά από περιπτώσεις, που τους ζητά απολογισμό και πληροφόρηση η Επιτροπή. ( και που σχετίζονται και με την υπόθεση της «τραγωδίας του Ασωπού»).Ως εκ τούτου:, Αποφάσισαν να αποδέχονται και θα κάνουν χρήση, στοιχείων και επισήμων εγγράφων ,που αφορούν σχετικά δεδομένα, τα όποια οι Έλληνες πολίτες και οι Οργανώσεις πολιτών, θα αποστέλλουν στην επιτροπή, για τα θέματα που τους απασχολούν, και θα σχετίζονται με αυτές τις υποθέσεις.
4) Ενώ: Σε τεχνικό –υπηρεσιακό επίπεδο, αυτή η ανυπαρξία ενεργειών και μέτρων,από μεριάς Ελληνικής Κυβέρνησης, καταδικάζεται και αντιμετωπίζεται με το μόνο όπλο που διαθέτει η Επιτροπή, (δηλ. το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο),
Σε Πολιτικό επίπεδο: ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ.ΔΗΜΑΣ συνεχίζει να κάνει «πολιτικό σημειωτόν» και «προσφέρει πλάτες» στην αδρανούσα Ελληνική Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Εξαντλεί τις τελευταίες «ρανίδες πολιτικής ανοχής και κάλυψης» προσφέροντας την στην απραξία τους ,ενεργώντας όμως, εις βάρος των πολιτών που θίγονται και έτσι κινδυνεύει να μείνει έκθετος για «μονομέρεια σε βάρος» του έργου της Ε.Ε και του Έλληνα πολίτη. Σε επίπεδο non paper συζητήσεων, φροντίζουν να αποτυπώνεται , η σχετική δυσαρέσκεια του. Όμως, ο κ. Επίτροπος, δεν προβαίνει σε επίσημες δηλώσεις για «την τραγωδία του Ασωπού». Αρκείται σε έκφραση των υπηρεσιακών προειδοποιήσεων μόνον. Δεν δέχεται δημόσια να μιλήσει με πολιτική σαφήνεια, για παραλήψεις και εμφανέστατες παρανομίες, που οι υπηρεσίες του αναγνωρίζουν στην συγκεκριμένη περίπτωση και αποφεύγει εντέχνως να πάρει «ανοιχτή πολιτική θέση» στο θέμα, ως εκ του ρόλου του οφείλει.
Παραπομπές:
1.Αποφαση N.I.H (USA) της 16-Μαιου 2007 Δες http:// ntp.niehs.nih.gov/go/29184
2.Δες κείμενο επερώτησης Ευρωβουλευτή κ. Θανάση Παφιλη του Κ.Κ.Ε 3-4-09

HOWARD ZINN, NOAM CHOMSKY στο B-Fest

H εφημερίδα ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ διοργανώνει διεθνές, αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ στις 27-31 Μαΐου στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Aπο το πρόγραμμα του φεστιβάλ :

(ΤΕΤΑΡΤΗ-WEDNESDAY 27) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ - CIVIL DISOBEDIENCE

· ΟΜΙΛΙΕΣ(SPEECHES)
17:ΟΟ ΑΝΤΡΕΪ ΓΚΡΟΥΜΠΑΣΙΤΣ (ΣΥΖΗΤΗΣΗ): ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΗΣ (ADREJ GRUBACIC (DISCUSSION): DIRECT ACTION )
20:40 ΕΛΛΗΝ. ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ (DECEMBER UPRISING)
21:00 ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΖΙΝ: ΑΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ
HOWARD ZINN: THE VALUE OF POLITICAL DISOBEDIENCE

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ (POLITICAL WORKSHOPS)
ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ (PRISON MOVEMENT)
TO TΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ( THE END OF HEGEMONY IN NEW MOVEMENTS)
ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΖΙΝ «ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ»
(BABYLONIA: BOOK PRESENTATION HOWARD ZINN “DECLARATIONS OF INDEPENDENCE”)

(ΠΕΜΠΤΗ-THURSDAY 28) MEΙΟΝΟΤΗΤΕΣ & ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ - ΜΙΝΟRITIES & INEQUALITIES

OMIΛΙΕΣ(SPEECHES)
17:00 ΑΝΝΑ ΛΥΔΑΚΗ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ (ANNA LYDAKI: ON MINORITIES)
21:00 ΜΑΪΚΛ ΑΛΜΠΕΡΤ: ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ:ΚΡΙΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ (MICHAEL ALBERT: CAPITALISM: CRISIS & SOCIAL INEQUALITIES)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ(WORKSHOPS)
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ (REFUGEES-EUROPE FORTRESS)
ΑΝΑΠΗΡΟΙ ( DISABLED PEOPLE)
ΨΥΧΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ (MENTAL MINORITIES)
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ-ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΖΗΤΗΜΑ ( SEXUALITY- GENDER ISSUE)

3. (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-FRIDAY 29) ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - LAND & FREEDOM

· ΟΜΙΛΙΕΣ(SPEECHES)
17:00 ΚΡΙΣ ΣΠΑΝΟΣ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΟΛΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ( CHRIS SPANNOS: PARticipatory SOCiety - URBAN SPACE & FREEDOM)
21:00 ΒΑΝΤΑΝΑ ΣΙΒΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΦΥΣΗ ( VANDANA SHIVA: SOCIETY & ΝΑTURE)

· ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ(WORKSHOPS)
ΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ (URBAN SPACE)
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ( ENERGY)
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (AGRARIAN ISSUE-ECOFARMING)

(ΣΑΒΒΑΤΟ-SATURDAY 30) ΟΙΚΟΝΟΜΙA: ΚΙΝΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ECONOMΥ: MOVEMENTS & VISIONS

· ΟΜΙΛΙΕΣ (SPEECHES)
17:00 BIFO, ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ( BIFO, LABOUR ACTIVISTS: ECONOMIC CRISIS AND RESISTANCE )
20:00 ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ( NOAM CHOMSKY: ECONOMIC CRISIS)
21:00 ΜΑΪΚΛ ΑΛΜΠΕΡΤ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (MICHAEL ALBERT: PARticipatory ECONomy)

· ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ(WORKSHOPS)
ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ( PRECARITY)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ( EDUCATION)
12:00 ΚΡΙΣ ΣΠΑΝΟΣ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΖΝΕΤ- ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ
16:00 ΜΑΪΚΛ ΑΛΜΠΕΡΤ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

5. (ΚΥΡΙΑΚΗ-SUNDAY 31) ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ - TOWARDS A DIFFERENT SOCIETY

· ΟΜΙΛΙΕΣ(SPEECHES)
12:00 ΑΝΤΡΕΪ ΓΚΡΟΥΜΠΑΣΙΤΣ(ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΛ): ΤΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ,
ΧΘΕΣ & ΣΗΜΕΡΑ ( NDREJ GRUBACIC (PANEL): ANARCHIST MOVEMENT IN BALKANS, YESTERDAY & TODAY)
14:00 ΜΑΪΚΛ ΑΛΜΠΕΡΤ: ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ( MICHAEL ALBERT: AGAINST POLITICAL PARTIES)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΔΡΩΜΕΝΟ (HAPPENING)
17:00 «Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας!» “Reclaim the Streets”

Αντιδρούν ΤΕΕ και ΔΣΑ για την παραχώρηση των αιγιαλών σε Δήμους και ιδιώτες

Για εμπορευματοποίηση του αιγιαλού κάνουν λόγο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, με αφορμή, απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, που προβλέπει την απευθείας παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού σε ιδιώτες από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι στην απόφαση δεν υπάρχει πρόβλεψη για διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και καλούν την τοπική αυτοδιοίκηση να μην υλοποίηση την απόφαση και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κάθε άλλο αρμόδιο δικαστικό λειτουργό να παρέμβουν, όπως αναφέρουν "για τη τήρηση της νομιμότητας σε συνδυασμό με την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας".
Σχετικά θέματα: Θετικές αντιδράσεις για την εκμετάλλευση των αιγιαλών
Στους Δήμους ο αιγιαλός λιμνών και ποταμών

Καύση σκουπιδιών στο Αλιβέρι;

Ερώτηση του Π.Κοροβέση προς τον Υπουργο ΠΕΧΩΔΕ: Σχεδιασμός για καύση τυποποιημένων σκουπιδιών (RDF) από ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι
Θα αντιμετωπίσει επιτέλους το ΥΠΕΧΩΔΕ το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων συνολικά και ορθολογικά, εφαρμόζοντας μέτρα για την καθαρή παραγωγή, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση και κομποστοποίηση στην πηγή;

SOS Κορινθιακός

Επιστολή της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού προς τον Νομάρχη Φωκίδας, για το θέμα του αγκυροβόλιου πλοίων σε Ιτέα και Γαλαξείδι

Απόσπασμα απο την επιστολή:΅ " Ο Κορινθιακός κόλπος όπως και σεις ο ίδιος γνωρίζετε, είναι μια κλειστή θάλασσα και τα νερά της ανανεώνονται μόνο από τα στενά του Ρίου - Αντιρίου. Είναι δηλ. μια Μεσόγειος μέσα στην Μεσόγειο θάλασσα.
Η επί σαράντα και πλέον έτη εναπόθεση της κόκκινης ιλύος στον βυθό του Κορινθιακού κόλπου, η αυξητική τάση ρύπανσης των νερών από βιομηχανικές δραστηριότητες και αστικά απόβλητα και η ρύπανση που προκαλείται από την διέλευση όλο και περισσότερων πλοίων, έχουν φθάσει την ποιότητα του οικοσυστήματος του κόλπου σε οριακό σημείο, πιθανά μη αναστρέψιμο.
Η επί πλέον επιβάρυνση από τα αγκυροβόλια των πλοίων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή γι’ αυτούς τους όρμους αλλά και μια καθοριστική για το μέλλον του Κορινθιακού επιβάρυνση.
Οι συνέπειες από τα αγκυροβόλια των δεκαετιών του ’70 και του ’80 είναι ακόμη εμφανείς, και η επανάληψη τους ξυπνά εφιάλτες του παρελθόντος ."
Απο το ιστολόγιο Πολίτες της Φωκίδας

ΟΧΙ στην ENELCO απο Λιβαδειά και Θεσπιές

Ομόφωνη ήταν η απόφαση που λήφθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων για την έγκριση του ψηφίσματος των λαικών συνελεύσεων των δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας κατά της εγκατάστασης του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της ENELCO, στη Χαιρώνεια. Κατά τη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών, τονίστηκε η ανάγκη να αναλάβει έμπρακτη δράση και πρωτοβουλία ο Δήμος Λεβαδέων αφού οι επιπτώσεις απο τη λειτουργία της μονάδας θα επηρρεάσουν άμεσα τη Λιβαδειά και την ευρύτερη περιοχή.
Αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση έλαβε και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσπιέων.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Περιβάλλον-Νερό

απο το ιστολόγιο: oikomargarita.blogspot.comΤα 2/3 των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η ποιότητα και η ποσότητα του νερού είναι σήμερα ένα μείζον πρόβλημα! Το 85 % του πληθυσμού πιστεύει ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στο νερό από την κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό που πραγματικά τους ανησυχεί είναι η ρύπανση των υδάτινων πόρων, που προέρχεται από τις βιομηχανικές και αγροτικές δραστηριότητες.
Περισσότερα

Ιός των χοίρων: Γιατί εξαπλώνονται και ποιους χτυπούν οι σύγχρονες επιδημίες;

Η τυφλή γιγάντωση μονάδων εκτροφής ζώων και η έκρηξη της φτώχειας φέρνει μεταλλάξεις σε ιούς που δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει. Κι εδώ η ρίζα βρίσκεται στην οικονομία και στον τρόπο οργάνωσης της λειτουργίας της. Περισσότερα

Κίνδυνοι απο τα εμφιαλωμένα νερά


Κινδύνους για την υγεία φαίνεται ότι κρύβουν τα πλαστικά μπουκάλια στα οποία εμφιαλώνεται το νερό, καθώς Γερμανοί επιστήμονες διεπίστωσαν ότι μπορεί να προκληθούν ορμονικές διαταραχές στους άνδρες. Παρ΄ ότι οι γερμανικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: μήπως αυτή η έρευνα είναι ένας επιπλέον λόγος για να απαγορευθούν τα πλαστικά μπουκάλια;Το εμφιαλωμένο νερό έχει ήδη ενοχοποιηθεί για την καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον, καθώς για την παραγωγή των πλαστικών μπουκαλιών καταναλώνονται τόνοι πετρελαίου και νερού. Από μια νέα έρευνα προκύπτει ότι τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να είναι επιβλαβή και για την υγεία αφού το νερό που εμφιαλώνεται σε πλαστικό περιέχει δύο φορές περισσότερες ορμόνες από το νερό που εμφιαλώνεται σε γυάλινο μπουκάλι ή το νερό της βρύσης. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι το πλαστικό απελευθερώνει στο νερό συστατικά που προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Οι συνέπειες της κατανάλωσης σε πολύ μικρές δόσεις δεν είναι ακόμη γνωστές, ωστόσο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλούνται διαταραχές στη σεξουαλική και αναπαραγωγική λειτουργία του άνδρα.Στη Γερμανία Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δυο Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης εξετάζοντας είκοσι διαφορετικά πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για την εμφιάλωση νερού στη Γερμανία. Όπως διεπίστωσαν οι Μάρτιν Βάγκνερ και Γιοργκ Όεχλμαν, όλα τα μπουκάλια περιείχαν το χημικό συστατικό τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο ή ΡΕΤ όπως αναγράφεται στη συσκευασία των μπουκαλιών. Αυτή η χημική ουσία εντοπίστηκε επίσης στα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για τα ανθρακούχα ροφήματα και το μαγειρικό λάδι. Η βιομηχανία χρησιμοποιεί το ΡΕΤ, καθώς με αυτό το συστατικό το πλαστικό γίνεται διαφανές, περισσότερο ανθεκτικό στα χτυπήματα, έχει λιγότερο βάρος και συγκρατεί τα αρώματα του υγρού περιεχομένου. Όπως ήταν φυσικό η έρευνα των δύο Γερμανών τοξικολόγων, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Εnvironmental Science and Ρollution Research», προκάλεσε αντιδράσεις στη γερμανική βιομηχανία πλαστικού και ανησυχία στους καταναλωτές. Από την πλευρά της, η κρατική υπηρεσία αξιολόγησης των κινδύνων ΒFR εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι από τα συμπεράσματα της επίμαχης έρευνας δεν προκύπτει κίνδυνος για την υγεία. Εξάλλου, δεν ήταν αυτός ο σκοπός των δύο ερευνητών. Όπως σημειώνουν στην έρευνά τους, ήθελαν απλώς να επισημάνουν την ύπαρξη ορμονών στα πλαστικά μπουκάλια. Άγνωστο παραμένει, επίσης, από πού προέρχονται αυτές οι ορμόνες. Μια πιθανή εξήγηση βρίσκεται στο ΡΕΤ, αλλά δεν αποκλείεται οι ορμόνες να προέρχονται από το αντιμόνιο, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατάλυση του πλαστικού και συνδέεται με τις ορμονικές διαταραχές.«Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης όσον αφορά τις συσκευασίες των τροφίμων. Δεν ξέρουμε την ακριβή σύνθεσή τους», σημειώνει στην εφημερίδα «Le Figaro» ο Γάλλος τοξικολόγος Ρενέ Αμπέρ.TA NEA, 23.4.2009

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

To T.E.E. Aν.Στερεάς για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας, συνεδρίασε εχθές στο κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου στη Λιβαδειά για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας.
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν:

1. Η διοργάνωση ημερίδας μαζί με το κεντρικό τμήμα του ΤΕΕ, με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων για την εξυγίανση της περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου- Ασωπού
2. Η άποψη της επιτροπής θεμάτων νομού Βοιωτίας για το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της ENELCO στην Χαιρώνεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και μηχανικοί- μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον που ανέφεραν τις απόψεις και τις θέσεις που διαμόρφωσαν οι πολίτες του νομού για την βιομηχανική ρύπανση, την έλλειψη χωροταξικής οργάνωσης και κυρίως την διάσπαρτη εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ενεργειακών μονάδων στο νομό. Ειδικά για το τελευταίο θέμα ζητήθηκε η τεκμηρίωση άποψης του ΤΕΕ Αν.Στερεάς για το θέμα της μετατροπής του νομού σε ενεργειακό κέντρο.

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Μαλιακός sos! όχι άλλη ρύπανση!

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!

http://www.gopetition.com/online/27261.html

Ο Μαλιακός Κόλπος απειλείται άμεσα. Όλοι εμείς, ψαράδες, αγρότες, επαγγελματίες, ερασιτέχνες ψαράδες, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής, αγωνιούμε γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια είναι ένα από τα δείγματα. Όλοι ξέρουν την αιτία. Είναι η χρόνια ρύπανση από τις γνωστές «πηγές». Είναι τα λύματα των εργοστασίων, των ελαιοτριβείων, τα αστικά λύματα με την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και την μη σωστή λειτουργία των βιολογικών της Λαμίας και των Καμένων Βούρλων, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων, τα σκουπίδια και οι παράνομες χωματερές κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού και κατά μήκος της ακτής με την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων οικοδομών. Είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης από μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε μια απόλυτη ασυδοσία σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών. Κατά τα άλλα ο Μαλιακός, το Δέλτα και η Κοιλάδα του Σπερχειού είναι προστατευόμενη περιοχή στο Δίκτυο NATURA 2000.

Σας παρακαλούμε να υπογράψετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, και να προωθήσετε το κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών, που είναι στη διεύθυνση :

http://www.gopetition.com/online/27261.html

και λέμε
Ο Μαλιακός Κόλπος θα ζήσει. Είναι το σπίτι μας!

Προωθήστε το στις δικές σας λίστες e-mail.
Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν πολλές υπογραφές

με εκτίμηση

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS”
http://maliakos-sos.blogspot.com/

Παροπλισμος πλοίων: η νέα απειλή για τον Κορινθιακό

απο τους Πολίτες της Φωκίδας η είδηση: Παροπλισμος πλοιων στον Κρισσαικο κολπο

Γυρνάμε δεκαετίες πίσω όταν ανάμεσα στην Ιτέα και το Γαλαξείδι βρίσκονταν παροπλισμένα δεκάδες πλοία. Μετά από μεγάλες προσπάθειες οι κάτοικοι κατάφεραν, κάποια στιγμή, να τα διώξουν. Σήμερα, παρόλο που ο Κορινθιακός είναι γνωστός πια για την επιβάρυνση του από τα κάθε λογήςαπόβλητα που καταλήγουν στα βάθη του, ζητήθηκε και πάλι η γνώμη τωνΔημοτικών Συμβουλίων Γαλαξειδίου και Ιτέας (η οποία ήταν αρνητική) σχετικά με τον πιθανό παροπλισμό πλοίων, ένεκα οικονομικής κρίσης. Το πως θα επιβιώσει το "μαγευτικό" Γαλαξείδι και η Ιτέα δεν απασχολεί βέβαια τους πλοιοκτήτες και τους ανθρώπους τους στα υπουργεία.Αυτοίείναι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς άλλωστε...για τους οποίους, οιπεριοχές Natura (όπως η Παραλιακή ζώνη Ιτέας-Ναυπάκτου) κι η διατήρηση ενός θαλάσσιου οικοσυστήματος είναι απλώς γραφικότητες. Το θέμα θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Από όσο γνωρίζουμε στην Κόρινθο (όπου αναμένεται μέσα στο 2009 ναπαροπλιστούν πάνω από 200 πλοία)* έχουν αρχίσει ήδη να παροπλίζονται πλοία. Μήπως είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί άμεσα από όλους όσους ενδιαφέρονται για τον Κορινθιακό, αφού οι συνέπειές του παροπλισμούπλοίων αφορούν το σύνολό του?*http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=83073&nt=108&lang=1

Πρωτομαγιά στο Μαυρομάτι (μετά τη συγκέντρωση)


Πρόταση για την Πρωτομαγιά απο το Μαυρομάτι (μετά τις εργατικές συγκεντρώσεις, εννοείται) γιατί κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι γιορτή της άνοιξης και ευκαιρία για υπαίθριο ψήσιμο.... αλλά επέτειος εργατικής εξέγερσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.









Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Απόντες οι ευρωβουλευτές απο την ημερίδα για τον Ασωπό


Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι 22 απο τους 24 έλληνες ευρωβουλευτές, στην παρουσίαση του εγκλήματος του Ασωπού στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Το ιστολόγιο asopossos.wordpress.com/ τους στιγματίζει : Οι αντιπρόσωποι σας στην Ευρώπη… έναν- έναν ονομαστικά:
Ιωάννης ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Αντώνης ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Γεώργιος ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Ρόδη ΚΡΑΤΣΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ήταν ΑΠΟΥΣΑ
Γιάννης ΓΚΛΑΒΑΚΗΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Μαρία ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ - ήταν ΑΠΟΥΣΑ
Γιώργος ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ- ήταν ΠΑΡΩΝ
Νικόλαος ΒΑΚΑΛΗΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Μανώλης ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ - ήταν ΑΠΩΝ (τον είδαμε να τριγυρνά, αλλά δεν μπήκε στον κόπο να μας τιμήσει με την παρουσία του)
Μαργαρίτης ΣΧΟΙΝΑΣ- ήταν ΑΠΩΝ
Μανώλης ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Μαίρη ΜΑΤΣΟΥΚΑ - ήταν ΑΠΟΥΣΑ
Σταύρος ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ- ήταν ΑΠΩΝ
Σταύρος ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Κατερίνα ΜΠΑΤΖΕΛΗ - ήταν ΑΠΟΥΣΑ
Ευαγγελία ΤΖΑΜΠΑΖΗ - ήταν ΑΠΟΥΣΑ
‘Αννυ ΠΟΔΗΜΑΤΑ - ήταν ΑΠΟΥΣΑ
Κωσταντίνος ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Μαριλένα ΚΟΠΠΑ - ήταν ΑΠΟΥΣΑ
Αθανάσιος ΠΑΦΙΛΗΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Γιώργος ΤΟΥΣΣΑΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Kωνσταντίνος ΔΡOΥTΣAΣ - ήταν ΑΠΩΝ
Δημήτριος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ - ήταν ΠΑΡΩΝ
Γεώργιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ήταν ΑΠΩΝ
—————————————————————-
Οι μόνοι Έλληνες ευρωβουλευτές που ήρθαν στην ημερίδα για τον Ασωπό ήταν οι κ.κ. Παπαστάμκος και Παπαδημούλης. Είχαν προσκληθεί ΟΛΟΙ.
Όσο για τους άλλους, συγκρατήστε τα ονόματά τους. Ίσως, κάποια στιγμή στο μέλλον, να μας ζητήσουν την ψήφο μας. Δεν ξέρω για εσάς, ο Asopos πάντως ΔΕΝ θα τους την δώσει.

και το ανάλογο σχόλιο απο το ιστολόγιο Μη μαδάτε την Μαργαρίτα :
Σε λίγο θα ζητήσουν την ψήφο μας. Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές. Και ήταν ΟΛΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ!
ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ κ.κ. Γιώργο ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟ της Νέας Δημοκρατίας και τον Δημήτρη ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ του ΣΥΡΙΖΑ, που ομολογουμένως είναι πάντα παρών!
Όλοι οι άλλοι - 22 τον αριθμό - δεν έκαναν καν τον κόπο ούτε ένα πέρασμα να κάνουν από τον χώρο του Συνεδρίου, όπου κάποιοι Έλληνες αγωνιζόταν για να σταματήσει το έγκλημα!!!
Δεν έκαναν τον κόπο να κάνουν δυο βήματα από τα γραφεία τους για ένα έστω πέρασμα !!!
Έχουμε τους ηγέτες, τους πολιτικούς που μας αξίζουν ? ΚΡΙΜΑ!
Δεν αξίζουν όμως σε όλους, και ας τους υφιστάμεθα! Αυτό το “κάλεσμα” - προσκλητήριο, που έκανε το ιστολόγιο ASOPOS SOS πρέπει να δημοσιευθεί παντού! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Πρέπει όλοι να μάθουν για την προκλητική αδιαφορία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών για μια τόσο σημαντική εκδήλωση που διοργανώθηκε από Έλληνες για το πιο κρίσιμο περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεχίζει να συντελείται στην περιοχή Οινοφύτων-Ασωπού!

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Φωνάζει ο Μυτηλιναίος, να φοβηθούν οι πολίτες

Το παραπάνω έγγραφο, στάλθηκε το Νοέμβριο του 2008 απο το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά. Το ΕΛΚΕΘΕ, επισημαίνει ότι με βάση σποραδικές αναλύσεις στο έδαφος και στο βυθό, οι τιμές σε ρύπους (πολλοί απο αυτούς είναι καρκινογενετικοί) είναι αυξημένες. Εφιστά την προσοχή, στο γεγονός ότι σχεδιάζονται και νέες εγκαταστάσεις και προτείνει λεπτομερέστερη μελέτη.
Εξ' όσον γνωρίζουμε, κανείς απο τους "εκπρόσωπους " μας, δεν συγκινήθηκε. Οι μετρήσεις όμως που έγιναν, κατέγραψαν εφιαλτικά αποτελέσματα και κατατέθηκαν απο την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας σε αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που ξεκινάει στο χώρο της Αλουμίνιο της Ελλάδας. Στην προσπάθειά να σταματήσουν την επίπτωση απο τις μετρήσεις αυτές, ο όμιλος Μυτηλιναίου φέρεται να μήνυσε τόσο τους επιστήμονες όσο και τους πολίτες! κατηγορώντας τους ότι επρόκειτο για πλαστή έρευνα που δεν εκπονήθηκε απο το ΕΛΚΕΘΕ με την προβλεπόμενη τυπική διαδικασία!
Φωνάζει ο κλέφτης ή μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βαρύτερη λέξη;
Γιατί το αδίκημα, είναι έγκλημα. Ένα έγκλημα με συνεργούς:
Τον Σεπτέμβρη του 2008, το ΥΠΕΧΩΔΕ, εγκρίνει τους νέους περιβαλλοντικούς όρους της Αλουμίνιο της Ελλάδας και της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Αυτή, παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ρίχνουν την κόκκινη λάσπη απο την παραγωγική διαδικασία (έως και 800 χιλ.τόνους ετησίως) στη θάλασσα με τη δέσμευση για σταδιακή εναπόθεσή της στην ξηρά μέχρι το 2011. Παράλληλα νομιμοποιεί την απόληψη και απόρριψη των 600.000 m3/ημέρα θαλασσινού νερού που θα χρησιμοποιούνται για την ψύξη της ΣΗΘ και θα απορρίπτονται θερμότερα 8ο – 10ο C στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας «εμπλουτισμένα» με χλώριο και το χημικό MEXEL.
Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ "μπάζει" σε πολλά σημεία τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε αναγκαστεί να γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά, όταν ένα χρόνο πριν απο την έγκριση (τον Σεπτέμβριο του 2007), η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, είχε κάνει πορεία και παράσταση κατά την συζήτηση του θέματος.
Τον Νοέμβριο του 2008, αντιπροσωπεία 15 ατόμων απο τη Συμπαράταξη, επισκέφθηκαμε τον Νομάρχη Βοιωτίας και ζήτησαμε μεταξύ άλλων, την προσφυγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κατά της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (που και οι ίδιοι είχαν απορρίψει). Την ίδια εποχή είναι και το έγγραφο - προειδοποίηση του ΕΛΚΕΘΕ. Τον Ιανουάριο του 2009, δώσαμε συνέντευξη τύπου για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας, ενώ στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και την πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Υποβάλλαμε κατάλογο με αναλυτικά αιτήματα και ζητήσαμε σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν οι κινήσεις και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των θεμάτων της Βοιωτίας. Στη συνέχεια κάναμε παράσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Τι έκανε ο Νομάρχης και η Νομαρχιακή Αρχή;

Δείτε: Μήνυση κατά πολιτών, απο τον Μυτηλιναίο;
Βρώμικη επιχείρηση κατά των πολιτών που αγωνίζονται για το περιβάλλον
Το 92% της Εndesa, κατέχει πλέον η ΕΝΕL
Γή και ύδωρ απο το Αλουμίνιο στην Endesa. Δικά τους είναι και τα νοικιάζουν;
Εκεί που μας χρωστούσανε...
Στις πόσες ερωτήσεις απαντάει το ΥΠΕΧΩΔΕ;
Κατηγορηματικός ο Δήμας για την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου
Tη Νομαρχία κατηγορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου
Συνεχίζεται ο θόρυβος για την κόκκινη λάσπη Τοξική λάσπη πνίγει τον Κορινθιακό Λόφοι από άκρως επικίνδυνα βαρέα μέταλλα καλύπτουν τον βυθό
Το "βρώμικο" Αλουμίνιο της Ελλάδας
300.000 ευρώ καμπάνα για την Αλουμίνιο
Αποφάσεις Σουφλιά για έγκριση περιβαλλοντικών όρων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.

23 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ

Η πυρηνική ενέργεια παραμένει επικίνδυνη και ακριβή
Δελτίο Τύπου 23 Απριλίου 2009

Εν όψει της συμπλήρωσης 23 χρόνων από το τραγικό πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, το WWF Ελλάς, με την έκθεσή του «Πυρηνική ενέργεια: επικίνδυνη και ακριβή», καταδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε βιώσιμη λύση ούτε όμως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.
Η ανθρωπότητα υφίσταται ακόμη και σήμερα τις τραγικές συνέπειες του Τσερνόμπιλ. Αυτή η καταστροφή προκάλεσε την έκλυση 6,7 εκ. τόνων ραδιενεργών υλικών, που διαχύθηκαν σε όλη την Ευρώπη, ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως ο αριθμός των θυμάτων, ούτε και εκείνος των ανθρώπων που πρόκειται να αποβιώσουν ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους στο ραδιενεργό ‘νέφος’. Ενδεικτικά, μελέτη των επιστημόνων Ίαν Φέρλυ και Ντέϊβιντ Σάμερ εκτιμά ότι περίπου 30.000 – 60.000 επιπλέον άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού.
«Η ιστορία θα έπρεπε να διδάσκει για τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε, πάντα στη βάση της αρχής της προφύλαξης. Δυστυχώς, όμως, το πέρασμα του χρόνου αμβλύνει τις μνήμες του Τσερνόμπιλ και αφήνει χώρο σε ολίγους να αναστήσουν μια επικίνδυνη και ακριβή τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού» τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.
Το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, η πυρηνική ενέργεια επιχειρείται να εμφανιστεί ως ‘πράσινη’ και φθηνή. Και όμως, η παραγωγή μιας κιλοβατώρας ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια κοστίζει 15,31 σεντς, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τα αιολικά είναι μόλις 8,91 σεντς, και για τη γεωθερμία 10,19. Ένα ακόμα στοιχείο που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι πυρηνικές μονάδες σε σχέση με κάθε άλλη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού από ενεργειακές πηγές. Ενδεικτικά, για κάθε παραγόμενη τεραβατώρα (TWh) η πυρηνική ενέργεια προσφέρει μόλις 75 θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η αιολική ενέργεια προσφέρει τουλάχιστον 918 και τα φωτοβολταϊκά τουλάχιστον 29.500.
Στην Ελλάδα, οι δεσμεύσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για αποκλεισμό ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις σχεδόν όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφύγει σε μια επικίνδυνη, όσο και ακριβή, λύση.
«Θέσεις, όμως, όπως αυτές της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, που σπεύδει να υπερασπιστεί τη χρήση πυρηνικής ενέργειας χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και χωρίς να απαντά στους προβληματισμούς για τους εξαιρετικά σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που επιφυλάσσει είναι τουλάχιστον ανεύθυνες» επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.
Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, βάσει και της ξεκάθαρης στάσης των Ελλήνων που διαχρονικά είναι αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια, η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ηγηθεί του ‘αντιπυρηνικού’ αγώνα και να εγείρει άμεσα ενστάσεις για τις πυρηνικές σκέψεις των γειτονικών κρατών. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει, επίσης, να προβάλει σοβαρές αντιρρήσεις για τη χρηματοδότηση της ΕΕ (έμμεσα ή άμεσα) σε ‘πυρηνικές’ επενδύσεις, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο εις βάρος των δράσεων εξοικονόμησης, διείσδυσης των ΑΠΕ και βελτίωσης των δικτύων.

Περισσότερες πληροφορίες
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς, 6974 029 295, a.plitharas@wwf.gr

Αντιδράσεις για το θέμα του Ασωπού

Στον απόηχο της εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη σωτηρία του Ασωπού πολλά δημοσιεύματα αποτύπωσαν το κλίμα και τα αποτελέσματα της ιδιαίτερα επιτυχημένης διοργάνωσης...

[http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1005292] Άρθο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ "Για απουσία θεσμικού πλαισίου κατά της ρύπανσης επέκρινε την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μόλυνση του ποταμού Ασωπού" ... (για περισσότερα κλικάρετε στον τίτλο)
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=35940] Άρθρο του Κώστα Μοσχονά από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
"Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίθηκε σφόδρα χθες κατά τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από πρωτοβουλία της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων και του ελληνικού κόμματος των Οικολόγων". (για περισσότερα κλικάρετε στον τίτλο)
[http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_15/04/2009_275562] "Δριμεία κριτική για τη συνεχιζόμενη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό άσκησαν στην ελληνική Πολιτεία ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ απάντησαν με αυστηρές συστάσεις στην προσπάθεια του γγ του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελου Μπαλτά να υποβαθμίσει το όλο θέμα" (για τη συνέχεια κλικάρετε στον τίτλο).
Απο το ιστολόγιο oikomargarita.blogspot.com/

Αποφάσεις της κίνησης ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λαμία, 22.4.2009
Συνεδρίασε απόψε Τετάρτη 22 Απριλίου η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS στο ΚΠΕ Στυλίδας. Κατά τη συνεδρίαση έγινε ο απολογισμός της δράσης της Κίνησης για το διάστημα από την προηγούμενη συνεδρίαση και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις εξελίξεις για το δράμα του Μαλιακού και των νεκρών ψαριών.
Συζητήθηκαν επίσης και αποφασίστηκαν μια σειρά άμεσων δραστηριοτήτων με στόχο την προώθηση των αιτημάτων και των σκοπών της Κίνησης. Αυτές είναι:
1. Επιστολές στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς που σχετίζονται με το θέμα για την παρουσία και το προφίλ της Κίνησης.
2. Επισκέψεις στον νομάρχη και στους παράκτιους δήμους του Μαλιακού
3. Καταγραφή και αποτύπωση των εστιών ρύπανσης
4. Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία πλημμελειοδικών κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση
5. Προεργασία για την πραγματοποίηση ημερίδας στη Λαμία με θέμα τον Μαλιακό
6. Συναυλία με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και της νεολαίας
7. Ανάρτηση πανό και κυκλοφορία πλατιά ενημερωτικού υλικού της Κίνησης
8. Κάλεσμα όλων των πολιτών για μαζική συμμετοχή στο έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας.
9. Συμμετοχή αντιπροσωπείας στην Ημερίδα της Νομαρχ Αυτοδ/σης τη Δευτέρα 27/4
10. Εκλογή τέλος της πενταμελούς γραμματείας, που θα συντονίζει τη δράση της Κίνησης μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής

Η Συντονιστική Επιτροπή επίσης συζήτησε και επικαιροποίησε το πλαίσιο των αιτημάτων της Κίνησης, τα οποία είναι:
- Να μας δοθούν όλα τα αποτελέσματα των ελέγχων των νερών, που έγιναν ως τώρα από τους επιστημονικούς φορείς και τις υπηρεσίες
- Ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει και συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες, που αφορούν την τύχη του Μαλιακού (αυτό περιλαμβάνει φυσικά και τον Σπερχειό)
- Λειτουργία Μόνιμου Δικτύου Σταθμών Μέτρησης της ποιότητας των νερών του Κόλπου
- Καταγραφή και καθημερινός αυστηρός έλεγχος όλων των εστιών ρύπανσης
- Αναβάθμιση του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΔΙΧΩΠΕ σε Διεύθυνση Περιβάλλοντος με ανάλογη στελέχωση
- Πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» με διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών
- Πρόσληψη αλιειοφυλάκων για τη φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής από την παράνομη αλιεία
- Αποζημίωση άμεσα όλων των αλιέων και πάγωμα των χρεών τους στις τράπεζες
- Ένταξη σε πρόγραμμα απονιτροποίησης όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της κοιλάδας του Σπερχειού
- Εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 ΕΕ για τα νερά και υλοποίηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αφορούν την προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου NATURA 2000 για τον κόλπο του Μαλιακού
- Ανάδειξη του ρόλου της Αγροφυλακής για τον έλεγχο των ρυπαντών

Η Γραμματεία
Μακρυνίτσας Δημήτρης Καμένα Βούρλα 6978257500
Μαρκατσέλης Ευάγγελος Στυλίδα 6974472485
Παπαλέξη Ιουλιέττα Μελίσσια 6939047462
Πολύμερος Χρήστος Καραβόμυλος 6976562635
Σταμέλλος Στέφανος Λαμία 6977261256

Συναυλία νέων μουσικών συγκροτημάτων

Η πολιτιστική εταιρεία ΠΟΛΙΣ διοργανώνει συναυλία νέων μουσικών συγκροτημάτων στο Bar PIU την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009. Η συναυλία γίνεται σε συνεργασία με το περιοδικό VELVET.
VELVET BUS
EXPERIMENTO MÚSICO CON PAMPERO
Μια περιοδεία νέων μουσικών συγκροτημάτων στην Ελλάδα
23 Απριλίου-11 Μαΐου 2009
Το VELVET bus - experimento músico con Pampero είναι ένα μουσικό φεστιβάλ εν κινήσει, μία περιοδεία νέων μουσικών σχημάτων στην Ελλάδα με στόχο την παρουσίαση και προβολή της ανεξάρτητης μουσικής δημιουργίας, αλλά και την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου διαλόγου μεταξύ των δημιουργών και ενός πολυποίκιλου κοινού από διαφορετικές πόλεις/σταθμούς.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Οι πολίτες έχουν λόγο για την ενέργεια - Παρέμβαση φορέων και κινήσεων πολιτών

Δελτίο τύπου

Δημόσια παρέμβαση για τα ζητήματα της ενέργειας, με έμφαση στην ηλεκτροπαραγωγή, επιχειρούν φορείς και κινήσεις πολιτών, οι οποίοι έχουν συνδέσει τη δράση τους με πλήθος ενεργειακών δραστηριοτήτων και τις επιπτώσεις τους, σε όλη τη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σαν συνέχεια της συνάντησης εκπροσώπων τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2009, στην Αθήνα και σαν επιστέγασμα μιας σταθερής σχέσης ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών και αλληλοϋποστήριξης, η οποία γίνεται καθημερινά και πιο ουσιαστική.

Με την παρέμβασή μας θέλουμε να υπογραμμίσουμε, με τον πιο σαφή τρόπο:

· Την απόφασή μας να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε σε όλα τα μέτωπα των ενεργειακών εξελίξεων, είτε αυτές αφορούν τοπικές δραστηριότητες και τις επιπτώσεις τους, είτε αφορούν παρεμβάσεις σε εθνική κλίμακα και μακροχρόνιους σχεδιασμούς
· Τη διάθεσή μας να διεκδικήσουμε σαν τοπικές κοινωνίες και σαν κοινότητες ευαισθητοποιημένων – ενεργών πολιτών το ρόλο που μας αντιστοιχεί στις διαδικασίες λήψης των όποιων αποφάσεων, μακριά από οποιαδήποτε παθητική ή μοιρολατρική αντίληψη και στάση
· Την πρόθεσή μας να αναζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήματος για τα ζητήματα της ενέργειας, που θα συνενώνει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται. Ενός κινήματος που θα ενσωματώνει στη δράση του και τους ευρύτερα αποδεκτούς στόχους του διεθνούς περιβαλλοντικού κινήματος, για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη γενναία συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο

Η χρονική στιγμή, κατά την οποία εκδηλώνεται η πρωτοβουλία μας, σημαδεύεται από μια σειρά σημαντικά γεγονότα, όπως: η κυβερνητική αναδίπλωση στο θέμα του λιθάνθρακα, τα απανωτά περιβαλλοντικά “επεισόδια” στις λιγνιτικές μονάδες, η εξαγγελία νέων λιγνιτικών μονάδων, οι επεκτάσεις λιγνιτωρυχείων και οι αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις οικισμών, η διαφαινόμενη ραγδαία και ανεξέλεγκτη στροφή σε μονάδες φυσικού αερίου, η επιμονή στην προσπάθεια εξωραϊσμού της πυρηνικής ενέργειας, τα προβλήματα στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, η συνέχιση της λογικής των μεγάλων φραγμάτων, οι επεκτάσεις των μονάδων διύλισης πετρελαίου. Τα γεγονότα αυτά διαδραματίζονται μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές σκηνικό για το περιβάλλον και για το μέλλον του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών που αυτό συνεπάγεται. Φαινόμενα και αλλαγές που οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στις κάθε είδους ενεργειακές δραστηριότητες.

Όλα αυτά ένα πράγμα υπαγορεύουν: μια ριζική στροφή στη λογική με την οποία χαράσσεται και υλοποιείται η ενεργειακή πολιτική. Μπορεί το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής να δήλωσε, πρόσφατα, ότι αδυνατεί να διαμορφώσει (πριν το φθινόπωρο) πρόταση για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Από την πλευρά μας, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες ότι καλύπτουμε αυτό το κενό, αισθανόμαστε την υποχρέωση να δώσουμε στη δημοσιότητα ένα βασικό κορμό εκτιμήσεων και προτάσεων, που αποτελούν το συμπύκνωμα των επιμέρους εμπειριών μας.

Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε να ανατροφοδοτήσουμε έναν ευρύτερο διάλογο για τα ζητήματα της ενέργειας, να συνδέσουμε τις δραστηριότητές μας με τους προβληματισμούς άλλων πρωτοβουλιών (για τη φυσιογνωμία των πόλεων, το συγκοινωνιακό και τις μετακινήσεις, την ποιότητα των κτιριακών κατασκευών, τα καταναλωτικά πρότυπα και μοντέλα κλπ.), προκαλώντας την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση περισσότερων συμπολιτών μας. Καλούμε τους φορείς και τις συλλογικότητες, που έχουν έναν αντίστοιχο προβληματισμό, να συνυπογράψουν το κείμενο που δημοσιοποιούμε σήμερα και να συμβάλλουν σε μια συλλογική προσπάθεια επεξεργασίας ενός εναλλακτικού ενεργειακού μοντέλου.

21/4/2009

Οι φορείς και κινήσεις πολιτών:

Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου

Οικο-δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας
Οικολογική κίνηση Κοζάνης
Οικολογική κοινωνική - παρέμβαση Πτολεμαΐδας
Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανάπτυξη Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου
Σύλλογος περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής δήμου Δημ. Υψηλάντη
Σύλλογος πληττομένων Μαυροπηγής

Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου

Σύλλογος προστασίας Αράχθου
Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου
Περιβαλλοντική οργάνωση “Αχελώου ρους”

Επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
Ένωση Ταμυναίων πολιτών "Παρέμβαση" (Αλιβέρι)
Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο
Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού
Πρωτοβουλία πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στο λιθάνθρακα
Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος περιοχής Αλιβερίου
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Για τους Καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες



Πρόσφατα στο Agrochanel, αναρτήθηκε είδηση σχετικά με την συνάντηση ενός είδους καρχαρία με ψαροντουφεκάδες, στην Λιβαδώστρα, το Μ.Σάββατο. Η συνάντηση αποδείχτηκε μοιραία για το κήτος των 5 μέτρων: Καρχαρίας στη Βοιωτία- αποκλειστικό

Για τους καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες, η παρακάτω αναφορά:

Τα Σαγόνια του Ανθρώπου Ι
του Γιάννη Κουτελίδα - 09/04/2009
Αφότου κάποιοι σκηνοθέτες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αποφάσισαν να μετατρέψουν κάθε είδος καρχαρία σε φόβο και τρόμο των απανταχού λουομένων και ψαράδων, έκτοτε το άκουσμα της εμφάνισης τους σε εγγύτερα νερά συνήθως προκαλεί ακραίες αντιδράσεις. Έως κάποιο σημείο ο φόβος είναι απόλυτα εύλογος και ανάλογος με κάθε φοβικό συναίσθημα που συνοδεύει πιστά το άγνωστο.
Ίσως όμως να αποφεύγαμε τέτοιου είδους αντιδράσεις, αν γνωρίζαμε ορισμένα πράγματα για συγκεκριμένα είδη καρχαριών που ζουν είτε μόνιμα, είτε ως περιστασιακοί επισκέπτες στις ελληνικές θάλασσες. Κάποια από τα είδη αυτά είναι ιδιαίτερα σπάνια και αυστηρά προστατευόμενα όπως το είδος Σαπουνά (Cetorhinus maximus) γνωστός και ως Basking shark,και το λεγόμενο Βιολί (Angel shark Squatina squatina). Στις ελληνικές θάλασσες ζουν 47 είδη καρχαριοειδών , πολλά από τα οποία διέπονται από καθεστώς διεθνούς προστασίας και απαγορεύεται τόσο το κηνύγι τους, όσο και η εμπορική εκμετάλλευση τους έπειτα από ακούσια αλίευση τους. Ωστόσο, παρατηρείται μία στάση άγνοιας και αδιαφορίας από λιμενικές αρχές και αλιευτικούς συλλόγους, αλλά και τις αρμόδιες εθνικές αρχές που υποτίθεται ότι είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την προστασία αυτών των σπάνιων ειδών. Περισσότερα

Διασπώμενες Πλαστικές Σακούλες: Εχθρικές προς το περιβάλλον - Φιλικές για κάποιους άλλους


του Γιάννη Κουτελίδα - 06/04/2009
Πολύς ο λόγος για τις πλαστικές σακούλες που έχουν κατακλύσει εδώ και μισό αιώνα κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Υπερμεγέθη νούμερα, τόσο για την ποσότητα τους (υπολογίζεται ότι μέχρι το 2003 χρησιμοποιούνταν κάθε χρόνο 500 δις -1 τρις πλαστικές σακούλες) όσο και για τον χρόνο εξαφάνισης τους από το φυσικό περιβάλλον, που οποιαδήποτε επαλήθευση στερείται ακριβούς τεκμηρίωσης. Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α παίρνει τεκμηριωμένη θέση στο ζήτημα της χρησιμότητας των εναλλακτικών τσαντών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και στην καταφαινόμενη φενάκη που καλύπτει το ζήτημα. Με την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης τα τελευταία χρόνια και των παράπλευρων επιχειρηματικών ωφελειών που προκαλεί, έχει αναπτυχθεί έντονος διάλογος γύρω από τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι πλαστικές σακούλες στο φυσικό περιβάλλον και γίνονται προσπάθειες για αντικατάσταση τους με τσάντες φιλικές προς το περιβάλλον. Σε αυτό το παιχνίδι, που καλοπροαίρετα ή τεχνηέντως έχει στηθεί, συμμετέχουν πολλοί. Επιστήμονες, πολυδιαφημιζόμενες περιβαλλοντικές Οργανώσεις, ακόμα και όψιμα ευαισθητοποιημένες πολυεθνικές εταιρείες και αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.
Αρχικά οι φωτο-διασπώμενες σακούλες, τις οποίες βαφτίζουν για προφανείς λόγους φωτο – βιοδιασπώμενες. Περιέχουν πολυαιθυλένιο, έναν χημικό καταλύτη, με προ-οξειδωτικά πρόσθετα (με την ένδειξη PE-HD) το οποίο διασπά ταχύτερα την πλαστική σακούλα, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί ότι την μετατρέπει σε προϊόν κατάλληλο για κομποστοποίηση. Χαρακτηρίζονται επίσης ως ανακυκλώσιμες, με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα καθώς η ανάμειξη ενός υλικού από πολυαιθυλένιο με προ-οξειδωτικά πρόσθετα, με ένα υλικό από σκέτο πολυαιθυλένιο ακυρώνει τη διαδικασία της ανακύκλωσης, γιατί τα προ-οξειδωτικά στοιχεία οδηγούν στην καταστροφή του παράγωγου υλικού. Τέλος χαρακτηρίζονται και οικολογικές. Ωστόσο η οικολογικότητα τους αναιρείται από την ιδιότητα τους να διασπώνται γρήγορα σε μικροσκοπικά κομμάτια. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι επιβαρυντικά ιδιαίτερα για τα οικοσυστήματα στεριάς και θάλασσας και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτά. Οι περισσότεροι τύποι πλαστικού, βοηθούμενοι από την ηλιακή ακτινοβολία και το αλάτι θρυματίζονται μέσα σε διάστημα μηνών (ή ακόμα και σε λίγες εβδομάδες, ανάλογα με τον τύπο πλαστικού). Το Αρχιπέλαγος, μόλις προ ολίγων ημερών έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία από σχετική έρευνα σχετικά με τις μικροσκοπικές ίνες πλαστικού που βρίσκονται πλέον διάσπαρτες σε κάθε ακτή της ελληνικής επικράτειας και στο σωματικό ιστό κάθε ζωντανού θαλάσσιου οργανισμού. (Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Αρχιπελάγους εδώ...)
Η δεύτερη εκδοχή είναι οι βιοδιασπώμενες σακούλες που κατασκευάζονται από άμυλο, μη (;) γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι κ.α, οι οποίες δεν ανακυκλώνονται, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να βιοδιασπώνται σε συνθήκες κομποστοποίησης. Οι ενδοιασμοί είναι και εδώ αρκετοί καθώς δεν γνωρίζουμε πάντα την προέλευση των πρωτογενών υλικών παραγωγής, ούτε την ενεργειακή κατανάλωση που απαιτείται για την παρασκευή τους. Επίσης, το γεγονός ότι πρόκειται για πιο ακριβό προϊόν, το καθιστά προφανώς ασύμφορο για τις επιχειρήσεις.

Μήνυση κατά πολιτών, απο τον Μυτηλιναίο;


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα : "Μήνυση από «Μυτιληναίος» κατά «ΑΡΤΕΜΙΣ» για πλαστό έγγραφο ", ο όμιλος Μυτιληναίου, υπέβαλε μήνυση ζητώντας την ποινική δίωξη των μελών της περιβαλλοντικής κίνησης Αντίκυρας "Άρτεμις" και επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Ο λόγος είναι ότι οι επιστήμονες εκπόνησαν μια έρευνα και οι πολίτες την κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία αποδεικνύεται οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Αλουμίνιο της Ελλάδας.

Η έρευνα, με τίτλο "«Ανιχνευθείσες επιπτώσεις στον χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος Όρμος Αντίκυρας- Κορινθιακός Κόλπος», τον Ιανουάριο του 2009, περιελάμβανε τα ιζήματα, στο έδαφος και στο βυθό και τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων, ενισχύει την προσφυγή των πολιτών κατά των ενεργειακών μονάδων που εγκαθίστανται στην ίδια περιοχή αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί προυποθέσεις για άσκηση ένδικων μεσων από τους πολίτες της περιοχής και του Κορινθιακού κατά του ομίλου, για την βλάβη που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα.
Η επιδίωξη των μηνυτών, εάν πράγματι έγινε η μήνυση, είναι προφανώς η προσπάθεια να μην γίνουν γνωστά τα στοιχεία της έρευνας, μέσω ενός νομικού ελιγμού (κατά πόσο δηλαδή η έρευνα διεξήχθη με την δέουσα τυπική διαδικασία). Είναι όμως αργά.
Το πλήρες δημοσίευμα έχει ως εξής:
Μήνυση κατά της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας «Άρτεμις» και δύο ακόμα ατόμων ενός ιζηματολόγου και ενός ωκεανογράφου κατέθεσε πρόσφατα ο όμιλος «Μυτιληναίος» για κατάρτιση πλαστού εγγράφου.
Σύμφωνα με τον όμιλο «το έγγραφο παρουσιάστηκε ότι εκδόθηκε δήθεν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και χρησιμοποιήθηκε για παραπλάνηση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας» αφού κατατέθηκε πρόσφατα μαζί με την αίτηση αναστολής.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα κατατέθηκαν δύο ενστάσεις κατά της 160645/14.07.2006 απόφασης του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 412 MW της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο. Αφορούν δε στη αναστολή εκτέλεσης της συγκεκριμένης απόφασης και των εργασιών κατασκευής της μονάδας. Οι δύο ενστάσεις κατατέθηκαν στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την ίδια ημέρα. Και πιο συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου του 2009. Η πρώτη με αριθμό 299 και η δεύτερη με 295. Η μια της «ΑΡΤΕΜΙΣ» και η άλλη της εταιρίας «DAMCO ENERGY A.E.»
Πιο συγκεκριμένα τώρα όπως υποστηρίζει ο όμιλος τα δύο άτομα για λογαριασμό της ΑΡΤΕΜΙΣ κατήρτισαν μια μελέτη με τίτλο «Ανιχνευθείσες επιπτώσεις στον χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος Όρμος Αντίκυρας- Κορινθιακός Κόλπος», τον Ιανουάριο του 2009.
Η μελέτη αυτή σύμφωνα πάντα με τον όμιλο Μυτιληναίος «παρουσιάζεται ως επίσημη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ και η οποία κατατέθηκε από την ΑΡΤΕΜΙΣ ως υποστηρικτικό υλικό για την απόδειξη των αβάσιμων ισχυρισμών τους στον Εισηγητή της Επιτροπής Αναστολών».
Το ΕΛΚΕΘΕ με επίσημη επιστολή του προς τον Όμιλο «Μυτιληναίος» επιβεβαιώνει ότι η μελέτη δεν έχει εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς καμία μελέτη ή ερευνητικό πρόγραμμα με τον τίτλο αυτό δεν έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ. Πέρα από αυτό ο όμιλος αμφισβητεί και στοιχεία της μελέτης που κατατέθηκε.
Με τη μήνυση αυτή ο Όμιλος «Μυτιληναίος» ζητά «την ποινική δίωξη των δύο ατόμων για το αδίκημα της πλαστογραφίας», και των μελών της ΑΡΤΕΜΙΣ για «εν γνώσει χρήση του πλαστού εγγράφου, προκειμένου να προκαλέσουν σημαντική οικονομική ζημία».
Α. Πανουργιάς: Η λειτουργία των δύο μονάδων θα μειώσει τους ρύπους
Το θέμα της λειτουργίας της δεύτερης μονάδας παραγωγής ενέργειας του ομίλου πάντως είναι γεγονός ότι δεν αφήνει αδιάφορη την τοπική κοινωνία όπως αυτή εκφράζεται από τον δήμο Διστόμου ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης δεδομένου.
Πρωταρχικός στόχος του δημάρχου Αθανάσιου Πανουργιά είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στην Αλουμίνιον της Ελλάδος αφού αν λόγω της κρίσης υπάρξουν απολύσεις η περιοχή θα έχει σοβαρό πρόβλημα. «Δεν θα ήμουν ρεαλιστής -είπε ο κ. Πανουργιάς πρόσφατα σε δηλώσεις του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας - αν θα έλεγα ότι δεν ανησυχώ δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις αν το Αλουμίνιον αντιμετωπίσει προβλήματα και αναγκαστεί να κάνει απολύσεις. Η περιοχή θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να μείνουν ως έχουν. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και για αυτό κάνουμε καθημερινά αγώνα».
Παράλληλα στις δηλώσεις του ο κ. Πανουργιάς επισημαίνει την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διστόμου για την λειτουργία της δεύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς όπως τονίζει θα μειωθούν αισθητά οι ρύποι.
«Είπαμε ναι γιατί ακριβώς στόχος μας ήταν να αυξηθούν ο θέσεις εργασίας και το κυριότερο απ΄ όλα είναι ότι σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό των όμορων δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποδεικνύεται ότι με τα δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μειώνεται σχεδόν στο 50%. Και αυτό διότι από την στιγμή που θα δουλεύουν οι δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο θα σταματήσουν οι καυστήρες με το μαζούτ οπότε τα αέρια απόβλητα θα μειωθούν σημαντικά», κατέληξε ο κ. Πανουργιάς.
Πηγή: www.diavima.gr

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Η ενέργεια από βιομάζα ενδέχεται να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον

σύμφωνα με έρευνα από τη βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Περισσότερα

Υδάτινος Κόσμος στο μέλλον η Γη

Αργό αλλά σταθερό το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής σύμφωνα με νέες έρευνες :«Πρέπει να περαστεί επιτέλους το μήνυμα ότι αν δεν γίνει σύντομα κάτι για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά τουλάχιστον πέντε μέτρα μέσα στους προσεχείς αιώνες θα είναι αναπόφευκτη» Συνέχεια

Μαύρη επέτειος

Πριν απο 42 χρόνια.

Θέσεις των κομμάτων για το περιβάλλον

Απο την ΜΚΟ Σόλων, η είδηση και το ρεπορτάζ:
Στις 21 Μαρτίου 2009 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου στα πλαίσια της ημερίδας "Υδάτινος και Δασικός Πλούτος της Ευρυτανίας-Προοπτικές Αειφορικής Διαχείρισης" με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας. έγιναν τοποθετήσεις των:-Δημοσθένης Τσιαμάκας, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας-Ηλίας Μπεριάτος, βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ηλίας Καρανίκας, βουλευτής Ευρυτανίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Μπάμπης Πηλίνης, εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Στέφανος Σταμέλλος, εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πρασίνων.
Την ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Παράρτημα Καρπενησίου του ΤΕΙ Λαμίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου.Η βιντεοσκόπηση έγινε από την Μ.Κ.Ο. "Σόλων για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό". Το πλήρες κείμενο με τις θέσεις εδώ:
Οι θέσεις των κομμάτων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας – Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας – Καρπενήσι 2009

Στον δρόμο για την Κοπενχάγη


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ 2009
Η συλλογικότητα F.A.R.M.A. καλεί όλες τις συλλογικότητες, στέκια,καταλήψεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και όσους/ες ενδιαφέρονται να μαζευτούμεγια να κουβεντιάσουμε συγκέντρωση-δράση για την προπαρασκευαστικήσυνάντηση κορυφής στην Αθήνα, που θα γίνει στις 12 και 13 Μαΐου στο ξενοδοχείο Hilton στα πλαίσια της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα τοΔεκέμβρη του 2009 στην Κοπεγχάγη. Ο σκοπός του συνεδρίου θα είναι η προώθηση της πράσινης οικονομίας, σταπλαίσια ενός καπιταλισμού που πρασινίζει ως λύση για την έξοδο από τηνοικονομική και την κλιματική κρίση. Οι ομιλητές θα είναι κορυφαίοι εκπρόσωποι από κάθε μορφής εξουσίας, όπως πολιτικοί, οικονομολόγοι,επιχειρηματίες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και ΜΚΟ. Κύριο θέμα θα είναι ηπροώθηση των επενδύσεων σε ‘πράσινες λύσεις’ στον χώρο της Μεσόγειου, ηασφάλεια στην παροχή ενέργειας και η προώθηση “εναλλακτικών” τεχνολογιών,στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η πυρηνική ενέργεια και η δέσμευση καιαποθήκευση άνθρακα γνωστή ως “καθαρός άνθρακας”.Η προετοιμασία για την σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη από την μεριά τηςκυριαρχίας, έχει ήδη αρχίσει! Μια σύνοδος κλειδί, όπου θα προβληθεί από ταΜΜΕ ως η μεγάλη και η μοναδική μας ευκαιρία απέναντι στην οικονομική καικλιματική κρίση αλλά στην ουσία θα κρίνει το οικονομικό αλισβερίσι για τοπεριβάλλον μετά το 2012, οπότε και λήγει η συνθήκη του Κιότο, ανανεώνονταςταυτόχρονα το κοινωνικό προφίλ του συστήματος και ξαναβρίσκοντας τηνπολυπόθητη συναίνεση.Η συνάντηση θα γίνει στο Αυτόνομο στέκι (Ισαύρων και Ζωοδόχου Πηγής) 30Απριλίου 2009 ώρα 20.00Συλλογικότητα F.A.R.M.A.Farmazapatista.blogspot.comΠληροφορίες για το Athens Summit 2009 στοhttp://www.ftglobalevents.com/athenssummit/overview.asp

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Η επίκαιρη Λούξεμπουργκ


Πρόσκληση

Ρόζα Λούξεμπουργκ: Η επικαιρότητα μιας σκέψης, το παράδειγμα μιας πολιτικής πρακτικής

Φέτος συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη δολοφονία μιας κορυφαίας μορφής του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, της Ρόζας Λούξεμπουργκ (1870-1919) . Και δεν είναι μόνο η συμβολή της, αυτής μιας γυναίκας, στην παγκόσμια ιστορία, αφού ηγήθηκε μιας επανάστασης στο Βερολίνο που ανέτρεψε το γερμανικό στρατιωτικό κατεστημένο και σταμάτησε τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η ίδια η πολιτική της σκέψη που προσδιόρισε το σύνολο της ιστορίας του εργατικού κινήματος, διατηρώντας αναλλοίωτη, παρά το διάβα του χρόνου, την επικαιρότητά της. Δεδομένης της έντασης των σημερινών οικονομικών προβλημάτων, της συνθετότητας των πολιτικών απαιτήσεων της συγκυρίας και έναντι μιας νεανικής κοινωνικής εξέγερσης που εκδηλώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι νομίζουμε αναγκαίο να εγκύψει κανείς στη σκέψη αυτή, επιδιώκοντας τις αναγκαίες αναγωγές που συνεπάγεται η διαύγαση των απαιτήσεων της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας.

Για το λόγο αυτό σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 25 Απριλίου 2009 στις 8.00 μ.μ στο θέατρο της Λιβαδειάς με ομιλητές τους:

Ευθύμη Παπαδημητρίου, Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιδρυτικό μέλος των περιοδικών «Ουτοπία» και «Οικοτοπία» με θέμα: «Η επικαιρότητα της σκέψης της Λούξεμπουργκ για τον Αυθορμητισμό και την Πρωτοπορία» και

Μιχάλη Λυμπεράτο, διδάσκοντα Σύγχρονη Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εκπαιδευτικό, με θέμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ: Η συμβολή ενός ιστορικού πολιτικού παραδείγματος στην ανάλυση της τελευταίας πολιτικής συγκυρίας».


Συν- διοργάνωση:
Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς
Ομάδα κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού
Όμιλος Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς

Πόσα Hinkley έχουμε στην Ελλάδα;

του Γιάννη Ζαμπετάκη (προδημοσίευση)
izabet@chem.uoa.gr
www.zabetakis.net
Eπίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor (HACCP, ISO), Tμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σκηνή πρώτη: στη Νέα Φιλαδέλφεια, νεόδμητο ξενοδοχείο με εξωτικό όνομα δεν είναι συνδεδεμένο με την κεντρική αποχέτευση μιας και ο κεντρικός αγωγός σταματά 100 μέτρα μακριά κι έτσι το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί τον αγωγό ομβρίων για τα απόβλητά του που καταλήγουν στον Κηφισό. Η οσμή είναι χαρακτηριστικά αποκρουστική ειδικά τις ζεστές μέρες. Τους κατοίκους ποιος μας σέβεται;
Σκηνή δεύτερη: στον Μαλιακό, από τις 11.3.2009, η θάλασσα ξεβράζει νεκρά ψάρια, μικρά και μεγάλα, βυθόψαρα κι αφρόψαρα, ολική οικολογική καταστροφή. Οι εκεί εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας μετράνε εκατομμύρια νεκρά ψάρια. Αυτές τις εταιρείες αλλά και τους αλιείς της περιοχής ποιος θα τους αποζημιώσει;
Σκηνή τρίτη: Μεγάλη Τετάρτη του 2009 στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ασωπός γίνεται Ευρωπαϊκό θέμα! Ο εκπρόσωπος του κ. Δήμα, κ. Δ. Γιοτάκος παραδέχεται δημόσια ότι ο φάκελος Ασωπός είχε κλείσει το 2006 αλλά οι διαμαρτυρίες των πολιτών (με άλλα λόγια οι κινήσεις των ρομαντικών ενεργών πολιτών;) ανάγκασαν την Κομισιόν να ανοίξει πάλι τον φάκελο το 2007. Οι κάτοικοι της Θήβας, των Οινοφύτων, της Αυλίδας, του Ωρωπού, και των γύρω χωριών ως πότε όμως θα πίνουν τοξικό νερό;
Κοινός παρανομαστής στις τρεις παραπάνω σκηνές: «διαχείριση αποβλήτων». Δύο λέξεις με μηδενικό νόημα στην Ελλάδα του 2009. Διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο ένα Hinkley όπου η Έριν Μπρόνκοβιτς έγινε διάσημη για τον αγώνα της κατά των εταιρειών που σκότωναν το περιβάλλον και τους ανθρώπους με εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)]. «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» λέει ο ποιητής και πόσο δίκιο έχει…Όποιο ποτάμι κι αν σκεφτώ, ένα Hinkley μου έρχεται στο μυαλό, όπου αντί για Cr(VI), οι ρυπαντές πετάνε ανεξέλεγκτα βιομηχανικά ή αστικά λύματα, τοξικά απόβλητα, κοκτέιλ βαρέων μετάλλων, μπάζα, λιπάσματα, εντομοκτόνα. Όλα αυτά υπό την ανοχή της επίσημης πολιτείας και των τοπικών αρχόντων (δημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών).
Στην Ελλάδα μπορούμε να λέμε πλέον «τι Σπερχειός, τι Ασωπός». Όπως λέγαμε πέρσι τον Φλεβάρη «τι Ασωπός, τι Αμβρακικός» όταν πέθαναν 1.000.000 κιλά ψάρια στον Αμβρακικό κόλπο! Η κοντόφθαλμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και η ανύπαρκτη διαχείριση των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων και απορριμμάτων καταστρέφουν κάθε μέρα την πατρίδα μας. Και στον Μαλιακό υπάρχει ανέλεγκτη ρύπανση! Είναι μαθηματικά και χημικά βέβαιο! Οι αρχές έκρυβαν (;) επιμελώς το πρόβλημα για ένα μήνα, μέχρι τις 13.4.09 οπότε μάθαμε ότι έχουμε ευτροφισμό φυκιών που παράγουν επικίνδυνες (και για τον άνθρωπο;) τοξίνες. Για να αναπτυχθούν αυτά τα φύκη όμως χρειάζονται τροφή πλούσια σε φωσφόρο και άζωτο, δηλ. ανθρωπογενή ρύπανση: φωσφόρο από οργανοφωσφορικές ενώσεις προερχόμενες από φυτοφάρμακα και άζωτο από λύματα όχι πλήρως επεξεργασμένα μιας και ο βιολογικός καθαρισμός της ΔΕΥΑΛ στη Λαμία είναι μόνο 2ου βαθμού και δυναμικότητα για 60.000 και όχι 180.000 ανθρώπους!
Άρα, πρέπει να βρούμε άμεσα τους ρυπαντές: από το μητρώο επιχειρήσεων βρίσκουμε ποια είναι η δραστηριότητα κάθε εταιρίας και την αξιολογούμε περιβαντολογικά. Ξεκινάμε από τις πιο «επικίνδυνες» για το περιβάλλον εταιρείες με άμεσους ελέγχους και έτσι σε λίγες μέρες βρίσκουμε τους ρυπαντές και αναστέλλουμε την λειτουργία τους μέχρι να συμμορφωθούν πλήρως με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ. Αυτά μάς υπαγορεύει η ελεγκτική κουλτούρα την οποία όμως δεν έχουμε (ή δεν θέλουμε να έχουμε) στην Ελλάδα. Ο οργανισμός που θα εφαρμόσει τον νόμο όμως δεν μπορεί να στελεχώνεται από αιρετούς (π.χ. Νομάρχες). Διότι, οι αιρετοί θα προτάξουν το πολιτικό κόστος και όχι την εφαρμογή του νόμου! Κι έτσι τα ψάρια αλλά και η αλιεία της χώρας θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από τους ανέλεγκτους ρυπαντές και η χώρα θα πάψει να ελκύει τουρισμό, την μόνη εξαγώγιμη υπηρεσία που μας έχει απομείνει.
Απαραίτητο βήμα για να επιτευχθεί κάποια στοιχειώδης πρόοδος είναι να εκπαιδευτούν άμεσα οι ελεγκτικές αρχές της χώρας στο να κάνουν αποτελεσματικούς ελέγχους. Διότι σε πρόσφατη κλίση μου σε δικαστήριο ως μάρτυρας, το κατηγορητήριο ανέφερε ίχνη μούχλας σε τηγανόψωμο όταν οι ελεγκτικές αρχές πήραν δείγμα του τροφίμου στις 28.3.06 και το έβαλαν στην κατάψυξη στις 3.4.06! Το κατηγορητήριο κατέπεσε πανηγυρικά στο δικαστήριο αφού πώς να μην πιάσει μούχλα ένα ευπαθές τρόφιμο όταν το αφήσουμε για μία εβδομάδα εκτός ψυγείου; Με τέτοιους ελέγχους-παρωδία θα προστατεύσουμε την Δημόσια Υγεία και θα σταματήσουμε τους ρυπαντές στον Σπερχειό, στον Ασωπό, στον Ευρώτα, στον Πηνειό, στον Λούρο ή στον Άραχθο;

Γιάννης Ζαμπετάκης
697 22 22 869

Για ΤΑ ΝΕΑ

Κυριακή, 19 Απριλίου 2009
9:48:20 μμ

Κυριακή 19 Απριλίου 2009




geliografia.blogspot.com, iatridis.blogspot.com, ankyr.blogspot.com


Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Ένα σχόλιο απο την εφημερίδα "Θάρρος των Βοιωτών"

Στο θέμα της ENELCO, αναφέρεται σχόλιο απο την κ.Εσπινόζα για την εφημερίδα "Θάρρος των Βοιωτών":
Θα ήθελα να εκφράσω παράπονα σχετικά με τα σχόλια για τις πληρωμένες καταχωρίσεις στα ΜΜΕ του νομού απο το μπλογκ.Όπως θα διαπιστώσατε, η εφημερίδα μας και όχι μόνο σε αυτό το θέμα, έχει τη δική της ανεξάρτητη "γραμμή".
Χρόνια στο περιβάλλον, (μελισσοκόμος), φιλόζωοι όλοι μας και με ελεύθερη επιλογή να μείνουμε στη Λιβαδειά για τον καθαρό της αέρα κυρίως (όσο γίνεται βέβαια) δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε με το κεφάλαιο και τους εργοστασιάρχες! Όμως, ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαφημιστεί (αφού πληρώνει) και να πει τη δική του άποψη (δεοντολογικά).
Εμείς έχουμε πάντα τον τελευταίο λόγο όμως!
Φιλικα,
Καίτη Εσπινόζα
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

http://ankyr.blogspot.com/

Όχι μεταλλαγμενο ρύζι απο την Bayer!

απο την Greenpeace: Αγαπητοί φίλοι, ζητάμε επειγόντως τη βοήθεια σας, γιατί αν πετύχει η Bayer να καλλιεργηθεί το μεταλλαγμένο ρύζι της, θα είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο προϊόν έρχεται απευθείας στο πιάτο μας! Υπόγραψε και εσύ! Κάνε κλικ, πάρε θέση!Η Bayer έχει βάλει στο μάτι το ρύζι και θέλει να πετύχει την καλλιέργεια και την κατανάλωση του μεταλλαγμένου ρυζιού της. Αν τα καταφέρει, τότε αποκτά τον έλεγχο του καθημερινού είδους διατροφής του μισού πληθυσμού του πλανήτη. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να προστατέψουν τους καταναλωτές και τους αγρότες από το μεταλλαγμένο ρύζι της Bayer, εμποδίζοντας την καλλιέργεια και την κατανάλωσή του. Πρώτος μας στόχος είναι η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, κα Βασιλείου. Βοηθήστε μας, σε αυτή τη φάση, να μαζέψουμε στην Ελλάδα 5.000 υπογραφές διαμαρτυρίας μέχρι τις 22 Απριλίου. Και αν νομίζετε πως μια υπογραφή δεν έχει δύναμη απέναντι στους πολιτικούς και τις πολυεθνικές, τότε θα σας κάνουμε ένα δώρο για να σας αλλάξουμε γνώμη: μετά από τρομερές πιέσεις πολιτών, αγροτών και οργανώσεων, η κυβέρνηση της Γερμανίας σταματάει την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto, του μόνου μεταλλαγμένου που έχει άδεια να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη (το οποίο η Ελλάδα ποτέ δε δέχτηκε να καλλιεργήσει). Πιέζουμε, κερδίζουμε! Κάνε και εσύ κλικ, πάρε θέση! ΥΓ. αν έχετε ήδη υπογράψει στείλτε το μήνυμα σε φίλους σας
Υπόγραψε και εσύ!

Για τους Φούρνους, την Ικαρία και όχι μόνο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική εφημερίδα μας ήρθε:
Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα
Προσωπική ηλεκτρονική έκδοση αναπτυξιακού χαρακτήρα της Επαρχίας Ικαρίας
Εκδότης: Ηλίας Γιαννίρης igiann@tee.gr
Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το νέο τεύχος www.asda.gr/ikariaka και αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κανείς. Μεταξύ άλλων έχει αφιερώματα για το μπάζωμα του Λιμανιού στον Εύδηλο και τον ξυλοδαρμό του καθηγητή Χρ. Δάμαλου, στην ενέργεια και την ανακύκλωση, στην ακτοπλοοία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον. Η άλλη Ελλάδα. Των πολιτών.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Mια άλλη άποψη για το εξασθενές χρώμιο

Μια κάπως διαφοροποιημένη άποψη για το εξασθενές χρώμιο, κατέθεσε ο Δημήτρης Χρυσαφίδης στην ημερίδα των Οικολόγων πρασίνων που έγινε στην Θήβα, στις 5/4/2009. Την παραθέτουμε αυτούσια για τις ανάγκες του διαλόγου, με αφορμή ένα παρόμοιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε στα σχόλια σε προηγούμενη ανάρτησή μας: H Bουλή στον Ασωπό

Παίζοντας κρυφτούλι με το εξασθενές χρώμιο

Ας κοιτάξουμε λίγο το θέμα της πιθανής επιμόλυνσης των ζαρζαβατικών στην περιοχή του Ασωπού από την μεριά των κανόνων του εμπορίου. Στην ευρωπαϊκή Νομοθεσία σχετικά με την δήλωση και την επισήμανση των τροφίμων, που θα την βρείτε στο άρθρο 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, αναφέρεται : Απαγορεύεται η διαφήμιση και παρουσίαση τροφίμων όταν φαίνονται να διαφοροποιούνται από αντίστοιχα ομοειδή χωρίς λόγο, δηλ. χωρίς ο διακινητής να μπορεί να αποδείξει ότι είναι καλλίτερα. Η Νομοθεσία αυτή, ας σημειωθεί, όταν ψηφίστηκε είχε στηριχθεί και από Οργανώσεις Καταναλωτών για να προστατεύει τον Ευρωπαίο πολίτη από την παραπλάνηση. Τι σημαίνει όμως αυτό στην περίπτωσή μας; Σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται στον παραγωγό καρότων από άλλες περιοχές της Ελλάδας να διαφημίζει τα καρότα του ότι είναι καθαρά, ότι δεν έχουν χρώμιο, ή ότι δεν είναι Ασωπού (παραπέμποντας σε διαφορά στην ποιότητα) χωρίς να μπορεί να το αποδείξει. Τελικά μπορεί ή δεν μπορεί να το κάνει ;
Ακούμε καθημερινά για μελέτες ή γνώμες επονομαζόμενων «ειδικών» Ο πολίτης υφίσταται έναν βομβαρδισμό πληροφοριών και δεν ξέρει πια τι να πιστέψει. Πληροφορίες που δεν μπορεί να ελέγξει, κρατικοί φορείς που είτε σιωπούν, είτε είναι ανεπαρκείς στα επιχειρήματά τους. Και ο καθένας με πτυχίο χημικού θεωρεί ότι μπορεί να εκφράζεται κατά βούληση, συχνά με ιδιοτελείς στόχους. Αποτέλεσμα : Ελλιπής πληροφόρηση και αδυναμία επιλογής του σημαντικού από το λιγότερο σημαντικό, το λανθασμένο ή το ασήμαντο. Για τον Ασωπό δεν χωρά αμφιβολία. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα όσον αφορά τη μη τήρηση της προβλεπόμενης Νομοθεσίας για την διαχείριση των αποβλήτων. Επειδή πριν να συνεχίσω θα πρέπει να σας βάλω λίγο στον κόσμο της χημείας δώστε λίγη προσοχή να διευκρινίσουμε ένα πράγμα. Το χρώμιο είναι μέταλλο που έχει μεγάλη χρήση στη μεταλλουργία, αλλά και στις βιομηχανίες χρωμάτων και αλλού. Όταν διαλύεται στο νερό μπορεί να εμφανίζεται συνήθως με διάφορα σθένη. Το σθένος σχετίζεται με την μορφή οξείδωσης του στοιχείου. Τα σθένη 3 και 6 είναι τα πιο συχνά απαντώμενα για το χρώμιο. Το εξασθενές μετατρέπεται ευκολότερα σε τρισθενές (μια μετατροπή που μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο και που εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν), ενώ το ανάποδο γίνεται πολύ δύσκολα και μόνο σε ακραίες οξειδωτικές συνθήκες που συμβαίνουν σπάνια στη φύση. Θεωρείται ότι η προέλευση του εξασθενούς χρωμίου είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες χωρίς όμως να μπορεί ποτέ να αποκλειστεί και η σπάνια περίπτωση να προέρχεται από ισχυρά οξειδωτικές συνθήκες. Το χρώμιο με σθένος 3 αποτελεί απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό. Κάποια ένζυμα του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζονται χρώμιο και υπάρχει ανάγκη ημερήσιας πρόσληψης. Μια πλήρης διατροφή δεν απαιτεί ιδιαίτερη πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής. Υπάρχει όμως η περίπτωση να εμφανισθεί έλλειψη χρωμίου και γι’αυτό η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει την προσθήκη τρισθενούς χρωμίου σε τρόφιμα. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για τρόφιμα εμπλουτισμένα, τα οποία περιέχουν τελικά τρισθενές χρώμιο σε επίπεδα κάποιων μιλλιγκράμ, δηλαδή τουλάχιστον 200 φορές παραπάνω από το όριο στο πόσιμο νερό για το ολικό χρώμιο. Τι είναι όμως το ολικό χρώμιο και γιατί εμφανίζεται στην Νομοθεσία για το νερό. Σαν ολικό θεωρείται το άθροισμα του τρισθενούς και του εξασθενούς μαζί. Και γιατί εμφανίζεται λοιπόν στη Νομοθεσία σαν ολικό χρώμιο και με τόσο αυστηρό όριο; Για να προστατέψει τον καταναλωτή από το εξασθενές χρώμιο με καταγραμμένη τοξικότητα, το οποίο είναι βέβαια επικίνδυνο στην πόση αλλά περισσότερο από την αναπνοή σε σταγονίδια.
Η ρύπανση που προκαλείται στον Ασωπό έχει συσχετισθεί με τις αυξημένες τιμές του εξασθενούς χρωμίου στο νερό που συχνά ξεπερνάν το όριο των 50 μg/l και καθιστούν το νερό «μη πόσιμο». Αυτό το νερό χαρακτηρίζεται σαν «μη ασφαλές» και κανένας φορέας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτός που θα το πιει δεν θα πάθει κάποια βλάβη στην υγεία του. Το όριο αυτό έχει προταθεί και ισχύει στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία εδώ και χρόνια και όποιος επιστημονικός φορέας προτείνει διαφορετικό όριο, πρέπει να το στοιχειοθετήσει κατάλληλα και αν τα στοιχεία είναι επαρκή, θα πρέπει να τροποποιηθεί το Ευρωπαϊκό αυτό όριο για να ισχύσει ενδεχόμενα σε χαμηλότερο επίπεδο. Ακούγεται η πρόταση της μηδενικής λύσης (λες και το 0 σημαίνει κάτι το μη μετρήσιμο, ενώ μπορεί να σημαίνει 0,4 μg/l, ανάλογα πως στρογγυλοποιείται το αποτέλεσμα, άρα είναι απλά ένα άλλο αυθαίρετο όριο). Ακούγεται ακόμη η αμφισβήτηση του ισχύοντος ορίου, ότι δήθεν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ισχύει και άλλο όριο, το οποίο βέβαια είναι ψέμα. Μετά από πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών στο Πρωτοδικείο της Θήβας, που διαβάσαμε στον τύπο υπάρχει εισήγηση για 0,02 μg/L. Όταν οι δικαστικές αρχές αποδέχονται το όριο αυτό, και θεσπιστεί το όριο αυτό στην Ελλάδα, τότε το Υπουργείο Υγείας που θεωρείται το υπεύθυνο Υπουργείο για την Νομοθεσία στο νερό, οφείλει να λογοδοτήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαφοροποίησή του από τα Ευρωπαϊκά όρια. Τότε όλη η επιχειρηματολογία από την Ένωση Ελλήνων Χημικών θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία και να θεσμοθετηθεί ενδεχόμενα νέο ευρωπαϊκό όριο. Τότε όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί για να κάνεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχεις ειδικούς επιστήμονες, να έχεις πρόσβαση στα σύγχρονα στοιχεία και όχι σε εκείνα που έχουν αναθεωρηθεί και το κυριότερο, να έχεις την δυνατότητα να αξιολογείς τις πηγές σου, δηλαδή την προέλευση της πληροφορίας. Αν η ΕΕΧ πιστεύει ακράδαντα στην πρόταση αυτή, θα πρέπει να την καταθέσει στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή, για να πίνει και όλη η Ευρώπη καθαρότερο νερό, εάν βέβαια συντρέχει λόγος. Γιατί σκεφτείτε το περιβαλλοντικό κόστος όταν μεγάλες ομάδες πληθυσμού σταματήσουν να πίνουν το νερό της βρύσης τους και χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο, πόσα επιπλέον πλαστικά μπουκάλια θα καταλήγουν στις χωματερές και πόσα δίκτυα θα αχρηστευθούν. Τελικά, αντί να προστατευθεί κάποιος από μια αβέβαιη αιτία θα επιβαρύνει το περιβάλλον κατά πολύ περισσότερο.
Τι γίνεται λοιπόν τώρα με τα καρότα. Έχουν ή δεν έχουν εξασθενές χρώμιο ; Τα στοιχεία λένε ότι στους φυτικούς οργανισμούς το εξασθενές χρώμιο μετατρέπεται συνήθως σε τρισθενές. Το ίδιο το φυτό μπορεί να πάθει σοβαρές βλάβες όταν η συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου φυσικά είναι υψηλή, αλλά όταν το απορροφήσει το μετατρέπει σε τρισθενές και θυσιάζεται κατά κάποιο τρόπο για να μην φάμε εμείς το εξασθενές χρώμιο. Στην περίπτωση όμως των άλλων βαρέων μετάλλων (Νικελίου, μολύβδου, υδραργύρου, καδμίου) το πρόβλημα αλλάζει. Εκεί μπορεί το φυτό να μαζέψει βαριά μέταλλα και να καταστεί επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αλλά και τότε, θα πρέπει να ξέρει κανείς, ποιο όριο θα πρέπει να θεσπίσει για να προστατέψει την δημόσια υγεία. Γιατί είναι κανένας σίγουρος ότι το καρότο Βοιωτίας διαφέρει πραγματικά από το καρότο Θεσσαλονίκης ή άλλων περιοχών σε βαριά μέταλλα, για να μπορεί να πουλιέται το δεύτερο σαν ανώτερης ποιότητας ;
Για την ανάλυση του εξασθενούς χρωμίου δυστυχώς στην περίπτωση των τροφίμων η μεθοδολογία δεν είναι το ίδιο εύκολη όπως αυτή για το νερό. Και εκεί ακριβώς πολλές μελέτες αναφέρονται στο ολικό χρώμιο γιατί δεν μπόρεσαν να μετρήσουν χωριστά το εξασθενές από το τρισθενές. Έτσι, η παραπληροφόρηση συνεχίζεται και αποκρύπτεται η αναλυτική πραγματικότητα. Από πληροφορίες μου δεν υπάρχουν μετρήσεις που να αναφέρονται στο εξασθενές χρώμιο σε καρότα με την σωστή μεθοδολογία. Αντίθετα, σε κάποιες ανακοινώσεις που έχουν εμφανιστεί στον τύπο, κάθε φορά που ο ΕΦΕΤ ζήτησε περισσότερα στοιχεία, δόθηκε η αιτιολογία ότι οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ή ότι υπήρξε παρανόηση. Όποιος λοιπόν διαθέτει τα επιστημονικά στοιχεία, πρέπει να τα καταθέσει για αξιολόγηση.
Στην Βοιωτία ακούγεται συχνά η κραυγή : «βοήθεια πεθαίνουμε» γιατί φαίνεται ότι καταγράφονται συνέχεια αυξημένες περιπτώσεις θανάτων από καρκίνο. Ξεχνάμε όμως ότι όλα τα άλλα στοιχεία της ζωής στην Βοιωτία δεν είναι ιδανικά για να μπορεί κανείς να στηριχθεί μόνο στο εξασθενές χρώμιο του νερού για να βγάλει συμπεράσματα. Επειδή λοιπόν ακριβώς είναι αδύνατο να εντοπιστεί η αιτία των θανάτων οφείλουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον με όσο τον δυνατό καλλίτερο τρόπο, γιατί, όταν εμφανιστεί το φαινόμενο είναι δύσκολο να τα μαζέψεις. Η λήψη λοιπόν όλων των δυνατών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. περιορισμός στη χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, περιορισμός στις καύσεις σε χωματερές που παράγουν διοξίνες, χρήση αμόλυβδης βενζίνης και έλεγχος καυσαερίων, ανακύκλωση και αποφυγή ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από τα απόβλητα αστικά και βιομηχανικά, αλλαγή τρόπου ζωής) είναι αναγκαία για να αποφεύγονται οι επιπτώσεις στην υγεία.
Τελικά μπορεί κάποιος να διαφημίζει τα καρότα του ότι αυτά είναι καθαρά και δεν είναι μολυσμένα όπως του Ασωπού ; Προς το παρόν μάλλον όχι.
Προτείνω στα τοπικά κινήματα να κρατάν την αξιοπιστία του λόγου τους, να μην μπλέκουν σε αβέβαιες επιστημονικές διαπιστώσεις, να μην προσπαθούν με το ζόρι να τρομοκρατήσουν χωρίς αδιάσειστα στοιχεία, γιατί αυτή η πρακτική θα γυρίσει μπούμεραγκ. Εκείνο που είναι αδιάσειστο στοιχείο είναι η συνεχιζόμενη ρύπανση του Ασωπού, το ότι το πόσιμο νερό πάνω από τα 50 μικρογραμμάρια στο λίτρο δεν πίνεται και ότι υπάρχουν εκτός από το εξασθενές χρώμιο και άλλα βαριά μέταλλα που ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μένουν σε ευχολόγια για την προστασία του περιβάλλοντος όπως τα άλλα κόμματα. Δεν επιρρίπτουν μόνο ευθύνες στους αρμόδιους ή μόνο στη βιομηχανία, αλλά εμπλέκουν και τον κάθε πολίτη στο παιγνίδι. Γιατί η διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος αποτελεί μια συλλογική διαδικασία, όπου η συλλογικότητα δεν αναφέρεται μόνο σε μια κοινωνική ομάδα ή μια χώρα αλλά σε όλον τον πλανήτη. Η οικονομική ανάπτυξη χωρίς την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος είναι από μόνη της παράλογη διαδικασία και ουσιαστικά είναι ένα παιγνίδι σε βάρος του σήμερα και του αύριο. Τελικά μπορεί κάποιο κόμμα να κερδίζει συνεχώς στις εκλογές, αλλά αν η επιτυχία του με οικονομικές παροχές προς τους πολίτες συνοδεύεται από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής θα σταθεί κάποτε μπροστά σε έναν λυπητερό λογαριασμό που θα λέει : ξέρετε κάτι, τελικά τα χρήματα δεν τρώγονται.
Δημήτρης Χρυσαφίδης
Μέλος της Θεματικής Ομάδας «Γεωργία» των Οικολόγων Πράσινων

Διεθνές περιβαλλοντικό πρόβλημα


Δριμεία κριτική για τη συνεχιζόμενη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό άσκησαν στην ελληνική πολιτεία ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού, ενώ απάντησαν με αυστηρές συστάσεις στην προσπάθεια του γγ του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελου Μπαλτά να υποβαθμίσει το όλο θέμα.Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε και ο ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα και Διευθυντής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτρης Γιωτάκος ανέφερε ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Πολιτεία παραβιάζει τη νομοθεσία σχετικά με τα ύδατα, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει στην Επιτροπή ελλιπή στοιχεία, με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία χρόνια να είναι υπόλογη στην ΕΕ στην ενημέρωση τόσο για την κατάσταση των επιφανειακών, όσο και των υπόγειων νερών της. Είπε ακόμα ότι η Κομισιόν θα θεσπίσει όρια για το εξασθενές χρώμιο στα ύδατα, αναθεωρώντας την υπάρχουσα οδηγία καθώς νέες μελέτες καταδεικνύουν ότι το εξασθενείς είναι πολύ πιο τοξικό απ΄ ότι αρχικά υπολογίζονταν.
• H πρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων Μόνικα Φρασόνι τόνισε ότι το πρόβλημα του Ασωπού είναι ευρωπαϊκό, ενώ η αμερικανίδα ακτιβίστρια Έριν Μπρόκοβιτς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, τόνισε ότι η μόλυνση του Ασωπού είναι διεθνές περιβαλλοντικό πρόβλημα και χρειάζεται άμεση λύση."Όχι άλλα λόγια και όχι άλλη κοροϊδία. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ενταχθεί το πρόγραμμα για την απορρύπανση του Ασωπού στο Δ΄ΚΠΣ, ώστε με κοινοτικά χρήματα και εθνικούς πόρους να χρηματοδοτηθεί η σωτηρία της περιοχής", δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης. Η πρώην επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι η Κομισιόν ουσιαστικά ζητά τη συνδρομή των απλών πολιτών, καθώς καλεί όποιον πολίτη έχει τεκμηριωμένα στοιχεία, σχετικά με τη ρύπανση του Ασωπού, να ενημερώσει την Επιτροπή. http://www.skai.gr/

Η Μεσοχώρα αρνείται να ...εξαφανιστεί

Η Μεσοχώρα είναι ένα χωριό των Τρικάλων που πρόκειται να υποστεί ..κατακλυσμό κατόπιν φράγματος στα πλαίσια της εκτροπής του Αχελώου. Όμως ο αγώνας των κατοίκων είναι σθεναρός και δημιουργεί προβλήματα στην προσπάθεια εφαρμογής των διατάξεων του ν. 3734/2008 (με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται το χρονοδιάγραμμα για τις απαλλοτριώσεις).
Η ιστοσελίδα των Μεσοχωριτών που " δεν πουλάνε"
http://www.mesochoranet.gr/
γράφει: "Το χωριό δεν είναι σπίτια, είναι μια κοινωνία ανθρώπων. Αυτή την κοινωνία μας ζητάνε να πουλήσουμε" και έχει πολλά στοιχεία απο την ιστορία αντίστασης ελάχιστων αλλά αποφασισμένων κατοίκων, απέναντι σε ένα φαραωνικό έργο και κρατικούς φορείς (ΔΕΗ, ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ)