Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Νέα αναβολή στην εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ για τα αιολικά του Ελικώνα

Αναδημοσίευση από το blog: Στη σκιά του Ελικώνα
Στις 3 Μαρτίου επρόκειτο να συζητηθούν στο ΣτΕ οι προσφυγές των πολιτών, και του δήμου Κορώνειας, κατά της υφιστάμενης εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο Περδικοβούνι και στην Καλύβα, όπως και κατά του υποσταθμού και της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης.


Η υπόθεση αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά και παραπέμφθηκε στις 19 Μαΐου 2010. Αν και λόγω της ολοκλήρωσης και της λειτουργίας του έργου, έχει πάψει να υπάρχει το ουσιαστικό αντίκρυσμα της υπόθεσης, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πως εκτιμά το όλο έργο το ΣτΕ. Πολύ δε περισσότερο, όταν βρισκόμαστε σε μια φάση, κατά την οποία προωθείται το αίτημα της επέκτασης της υφιστάμενης εγκατάστασης.


Θυμίζουμε, με την ευκαιρία, ότι το δασαρχείο Λιβαδειάς έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά στο αίτημα της επέκτασης στην περιοχή Τούμπα (στην κορυφή του Ελικώνα). Ανησυχία μας προκαλεί το γεγονός ότι η διεύθυνση δασών ν. Βοιωτίας δεν έχει εκδώσει τη δική της γνωμοδότηση, παρότι έχει στα χέρια της τη γνωμοδότηση του δασαρχείου από το τέλος Δεκέμβρη του 2009. Η συνήθης πρακτική, μέχρι τώρα, ήταν η διεύθυνση δασών να επικυρώνει τις γνωμοδοτήσεις του δασαρχείου και να τις προωθεί στην υπερκείμενη υπηρεσία. Η επίσημη ενημέρωση είναι ότι υπάρχει ανεπάρκεια προσωπικού. Είναι, μόνο, αυτός ο λόγος;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέλειωσαν οι συνήθεις πρακτικές, τώρα έχουν πλάτη από το ΥΠΕΚΑ. Μακάρι να αποδειχτώ ψεύτης αλλά το κύριο επιχείρημα του ΣΤΕ για ακύρωση των έργων ήταν η έλλειψη χωροταξικού για ΑΠΕ. Αυτό τώρα υπάρχει οπότε δεν νομίζω το ΣΤΕ να πάρει θέση κατά της εγκατάστασης. Νομίζω έχει γίνει ήδη στην Πελλοπόνησο.

Και κάτι άλλο, όταν υπάρχει ήδη εγκατάσταση είναι πιο εύκολο να πας σε επέκταση παρά να ξεκινήσεις από την αρχή σε νέα θέση. Μας το είχε πει δικηγόρος αλλά δεν θυμάμαι την ορολογία. Γιαυτό δεν πρέπει να μπαίνει ούτε μία. Γιατί δημιουργείται προηγούμενο.

Λυπάμαι που δεν έχω κάτι πιο ενθαρρυντικό.