Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Διαμαρτυρία ενάντια στην εκδήλωση προπαγάνδας των μεταλλαγμένων



Διαμαρτυρία ενάντια στην εκδήλωση προπαγάνδας των μεταλλαγμένων που διοργανώνει στη Θήβα το Σάββατο 30/1 η εταιρεία προώθησης και ανάπτυξης των μεταλλαγμένων), θα κάνουν αγρότες βιοκαλλιεργητές και μέλη των Θηβαίων Πολιτών για το Περιβάλλον ( Συμπαράταξη Βοιωτών) στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου.


Όπως γράψαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση, πριν απο λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν επισήμως μελέτες για το Τοξικό μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Μonsanto, (ο «γίγαντας» των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών), το οποίο καλλιεργείται και στην Ευρώπη.


Στο http://www.combat-monsanto.co.uk/ μπορεί να δεί κανείς την καμπάνια των πολιτών ενάντια στη συγκεκριμένη πλανητική απειλή.


Ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα : Τοξικολογία των γ.τ.ο.: Μοριακή αιτιολόγηση του κινδύνου που ενέχουν για την διατροφή τα γ.τ. τρόφιμα του Δ. Κουρέτα, Καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας΄.
Η διαμαρτυρία αφορά όλους:
Τους αγρότες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον στη γεωργία και την αγροτική παραγωγή,
Τους πολίτες που αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη των μεταλλαγμένων στην πόρτα τους και στο πιάτο.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Υπό την Αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ…….μας …σερβίρονται τα μεταλλαγμένα !...


«Ο αγώνας ενάντια στην κυριαρχία και την επιβολή του ολοκληρωτικού ελέγχου επάνω στον άνθρωπο και τη φύση είναι αγώνας για τη ζωή και την ελευθερία. »

Η διοργάνωση δύο (!) ημερίδων, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, σχετικά με την ψηφιακή υγεία, η πρώτη και με την αγροτική παραγωγή του 21ου αιώνα η δεύτερη, στον ίδιο χώρο, την ίδια μέρα, υπό την αιγίδα μάλιστα του Δήμου Θηβαίων και του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου, από φορείς που έχουν αναλάβει την προπαγάνδιση και την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμη μια σοβαρή πρόκληση και δυσμενή εξέλιξη για την περιοχή μας, τους κατοίκους και το ήδη επιβαρημένο περιβάλλον της.
Τα μεταλλαγμένα, κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους.
Η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό είναι σημαδιακή. Τώρα που οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, και προσπαθούν να βρούν μια άκρη με τα τεράστια θεσμικά, οικονομικά και καλλιεργητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τώρα, οι φορείς των ΓΤΟ επέλεξαν να πλασάρουν την "πράσινη Βιοτεχνολογία".
Η ευθύνη του Δήμου είναι τεράστια και η σπουδή του να δώσει βήμα σ’ αυτούς που απροκάλυπτα τα προωθούν, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και υποψίες.
Η τοπική κοινωνία έχει διατρανώσει κατηγορηματικά την αντίθεση της στα μεταλλαγμένα, με αποφάσεις ομόφωνες του Δημοτικού Συμβουλίου, και της Νομαρχίας, θέτοντας την Θήβα και την Βοιωτία, στο δίκτυο των ελληνικών πόλεων και Νομαρχιών ελεύθερων από τα μεταλλαγμένα.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιοτεχνολογίας ( European Federation of Biotechnology) υπογράφει την αφίσα και συμμετέχει σύμφωνα με το πρόγραμμα στην υλοποίηση των ημερίδων στη Θήβα με τον εκπρόσωπο της στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλος από την BIONOVA http://www.bionova.gr/ εταιρεία προώθησης και ανάπτυξης της Βιοτεχνολογίας στην ΝΑ Ευρώπη με κέντρο την Ελλάδα. (Bionova: Δελτίο Τύπου Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα στην ημερίδα θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών.
Ο τρόπος και όλη η μεθόδευση της παρουσίασης των ημερίδων, αποκαλύπτει ότι οι κινήσεις των βιοτεχνολογικών μηχανισμών γίνονται όλο και περισσότερο μελετημένες και ακολουθούνε πια πλάγιες και λιγότερο επισφαλείς οδούς για να την εφαρμογή του προγράμματός τους.
Η ατζέντα τους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, βιοτεχνολογικές καινοτομίες σε ιατρική και βιολογία, το πατεντάρισμα γονιδιακού υλικού και συνεργασίες του επιχειρηματικού με τον ακαδημαϊκό κόσμο.
Επιδιώκουν έτσι, με προφάσεις επιστημονικής και κοινωνικής ανάπτυξης, να δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για την αποδοχή των παραπάνω θεμάτων από την Πολιτεία, τον ακαδημαϊκό χώρο και τους πολίτες ανοίγοντας τον δρόμο για την αμετάκλητη επιβολή των βιοτεχνολογικών εταιρειών.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας σε μεθοδεύσεις που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να επιβάλουν την λεγόμενη πράσινη Βιοτεχνολογία που στην ουσία είναι η εφαρμογή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην γεωργία.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

"...σ’ έναν κόσμο καθολικής εξαθλίωσης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη". Η αντίσταση είναι η μόνη μας επιλογή!

«Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον» 27 Ιανουαρίου 2010

Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα κειμένων και πληροφοριών σχετικά με το θέμα και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προστρέξει.
Εμείς ενδεικτικά παραθέτουμε ένα σχετικό άρθρο ενός ειδικού του καθηγητή της γενετικής κ. Σ. Ν. Αλαχιώτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» την Κυριακή 31 Αυγούστου 2008.

« ΤΟ ΒΗΜΑ» Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Σ. Ν. Αλαχιώτης καθηγητής Γενετικής
Η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Το ίδιο και η επαγγελλόμενη πράσινη επανάσταση με μοχλό τη βιοτεχνολογία. Μόνο που η «φάρσα» αυτή είναι ιδιαιτέρως πικρή, καθώς οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από τη διάδοση των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων είναι πολλοί και απρόβλεπτων διαστάσεων
Η βιοτεχνολογία αφορά κάθε τεχνική που χρησιμοποιεί ζωντανούς οργανισμούς ή μέρη τους για να κατασκευαστούν ή να τροποποιηθούν προϊόντα για ειδικούς σκοπούς. Και από την προϊστορική βιοτεχνολογική χρήση λ.χ. της ζύμης για την παρασκευή ψωμιού ή τη βελτίωση φυτών και ζώων, φθάσαμε στις νέες ριζοσπαστικές μοριακές βιοτεχνολογικές μεθόδους της γενετικής μηχανικής για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ).

Αν και ο σκοπός της πράσινης ΠΕ στις φτωχές χώρες του Νότου ήταν η αποκόμιση κερδών, διά του ελέγχου των συστημάτων τροφίμων, από εταιρείες και ινστιτούτα του Βορρά, ο Συμβουλευτικός Όμιλος για τη Διεθνή Γεωργική Έρευνα (CGIAR) υποστηρίζει ότι η ΠΕ προσπέρασε την Αφρική! Η ΠΕ ήταν ένα παράδειγμα άτακτου βιομηχανικού εκμοντερνισμού, μια καμπάνια διείσδυσης στις αγροτικές αγορές του Νότου· ήταν πρωτίστως μια πολιτική στρατηγική εξάρτησης, η πολιτική διάσταση της σημερινής κρίσης που αποσιωπάται από την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους πρωταγωνιστές της ΠΕ. Η βιοτεχνολογική βιομηχανία των ΓΤΟ χαρακτηρίζεται πάλι από ευκαιριακές επενδύσεις χημικών και σπόρων και, βέβαια, ανεξέλεγκτων κερδών.
Υψηλή επικινδυνότητα
Τα προβλήματα όμως της Νέας ΠΕ είναι απείρως περισσότερα· και φθάνουν ως την πιθανή τελική κατάρρευση των καλλιεργειών ΓΤΟ στο μέλλον. Η μεταφορά λ.χ. γονιδίων ΓΤΟ - γρασιδιού βρέθηκε 21 χιλιόμετρα μακριά από την πηγή σε συγγενικό είδος (Agrostis)· γυρεόκοκκοι ταξίδεψαν 2.000 χιλιόμετρα. Παρατηρήθηκε επίσης γενετική μόλυνση του αραβοσίτου του Μεξικού παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης για τροποποιημένες καλλιέργειες· το Μεξικό είναι το κέντρο προέλευσης του αραβοσίτου, από τις πιο σημαντικές τροφές παγκοσμίως, και με δεσπόζουσα θέση στην κουλτούρα της χώρας. Π.χ. οι Μάγια ενέταξαν τον αραβόσιτο στην ιστορία της δημιουργίας θεωρώντας ως τη μόνη ύλη στην οποία ο Θεός ήταν ικανός να δώσει την αναπνοή της ζωής· τον χρησιμοποίησε δε, για να πλάσει τη σάρκα των τεσσάρων πρώτων ανθρώπων της Γης.
Η επίπτωση των ΓΤΟ στην αλλαγή της αγροτικής και περιβαλλοντικής κατάστασης, μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό ή στη δημιουργία ανθεκτικών ειδών, σε γενετικές επιμολύνσεις και γενετική διάβρωση ειδών με διασπορά ξένων γονιδίων. Τα λάθη όμως που γίνονται σήμερα περνούν σε όλες τις επόμενες γενιές ζωής. Η γενετική αστάθεια των ΓΤΟ ως διαγονιδιακών σειρών, γνωστή από το 1994 μπορεί να εκτείνει λ.χ. το γενετικό ανασυνδυασμό και συνακόλουθα την οριζόντια μεταβίβαση γονιδίων. Καλλιέργειες ανθεκτικές σε ιούς εγκυμονούν κινδύνους για ανασυνδυαστικά γεγονότα και πιθανή δημιουργία νέου τοξικού ιού που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες σε ζώα και σε ανθρώπους, ασύλληπτης έκτασης.
Ο ιός της μωσαϊκής του καπνού π.χ. που υπάρχει σε τροποποιημένη σόγια και αραβόσιτο, είναι ένα εν δυνάμει επικίνδυνο γονίδιο καθώς μοιάζει με τον ιό της ηπατίτιδας Β και σχετίζεται με τον HIV. Ο υποκινητής 25S αυτού του ιού βρίσκεται πρακτικά σε όλες τις καλλιέργειες ΓΤΟ, έχει μια θερμή περιοχή ανασυνδυασμού και είναι ενεργός στα φυτά, βακτήρια, φύκη, ζύμες, ζώα και κύτταρα. Η κατάρρευση των καλλιεργειών ΓΤΟ είναι λοιπόν πιθανή λόγω της γονιδιωματικής τους αστάθειας αλλά και της πιθανότητας υψηλής μεταλλαξιγένεσης, που οδηγούν στην καταστροφή ένα πληθυσμό.
Μπορεί λοιπόν να λέμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται· και η ΠΕ βρίσκεται στην επανάληψή της. Ωστόσο έχει αλλάξει η παιδεία του κόσμου· και θέσεις όπως αυτή 410 επιστημόνων από 55 χώρες, που το 2005 έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς όλες τις κυβερνήσεις προτείνοντας ένα μορατόριο για την απελευθέρωση των ΓΤΟ επειδή δεν είναι ασφαλείς, είναι πολύ χρήσιμες· οι ίδιοι πρότειναν την απαγόρευση του πατενταρίσματος και υποστήριξαν την προώθηση της οργανικής, αειφόρου και ολιστικής καλλιέργειας· και όμως υπάρχουν επιστήμονες, ακόμη και στη χώρα μας, ακόμη και βιολόγοι, που δεν έχουν πεισθεί για του λόγου το αληθές! Ο πολύς κόσμος όμως διαισθάνεται καλύτερα και άλλα πιστεύει· τα σωστά· διότι ξέρει ότι η πείνα είναι η μεγαλύτερη ταπείνωση.
Επίσης, πριν απο λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν επισήμως μελέτες για το Τοξικό μεταλλαγμένο καλαμπόκι
Η Μonsanto, ο «γίγαντας» των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών, αναγκάστηκε για πρώτη φορά να δημοσιεύσει τα αρχικά δεδομένα τοξικολογικών μελετών που διεξήγαγε σχετικά με τρεις ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού της, ΜΟΝ 810, ΜΟΝ 863, ΝΚ 603, εκ των οποίων μόνο η πρώτη καλλιεργείται στην Ευρώπη. Ανεξάρτητη ανάλυση των στοιχείων αυτών που έγινε από τον Ζυλ- Ερίκ Σεραλινί του Πανεπιστημίου της Καέν στη Γαλλία έδειξε ότι η κατανάλωση του μεταλλαγμένου αραβόσιτου από αρουραίους επί τρεις μήνες μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο ήπαρ και στους νεφρούς τους. Ο ερευνητής ανακάλυψε συγκεκριμένα εμφάνιση ασυνήθιστων συγκεντρώσεων ορμονών και άλλων ουσιών στο αίμα και στα ούρα των τρωκτικών που κατανάλωσαν και τις τρεις ποικιλίες καλαμποκιού, γεγονός που μαρτυρεί πρόκληση προβλημάτων τόσο στη νεφρική όσο και στην ηπατική λειτουργία. Στο τέλος των πειραμάτων μάλιστα, θηλυκά πειραματόζωα που κατανάλωσαν το ΜΟΝ 863 παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και τριγλυκεριδίων (προάγγελοι διαβήτη). Παράλληλα υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με σημάδια βλαβών στους νεφρούς των ζώων που κατανάλωσαν την ποικιλία ΝΚ 603. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Μonsanto αντέκρουσε τα ευρήματα, τονίζοντας ότι δεν αποδεικνύουν κίνδυνο για τους καταναλωτές. Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η ανακοίνωση του Συμβουλίου Βιοτεχνολογίας της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η μελέτη δεν παρέχει νέα στοιχεία που να μαρτυρούν τοξικότητα.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ερευνα της Κομισιόν για την Αλουμίνιον της Ελλάδος


Γέμισε ο κόσμος πλαστογράφους....

Σύμφωνα με μη ασφαλείς πληροφορίες ετοιμάζονται μηνύσεις στην Κομισιόν για πλαστογραφία...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ερευνήσει αν η προτιμησιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στην εταιρεία "Αλουμίνιον της Ελλάδος" συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θα εξετάσει εάν η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται σε τιμές κατώτερες των τιμών της αγοράς και θα διερευνήσει επίσης καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο κρατικός φορέας "Δημόσια Επιχείρηση Αερίου" επιβαρύνθηκε με τη δαπάνη κατασκευής ενός αγωγού αερίου που ανήκει στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος". Σημειώνεται ότι η έναρξη διεξοδικής έρευνας παρέχει στα ενδιαφερόμενα μέρη τη δυνατότητα να σχολιάσουν τα υπό εξέταση μέτρα.
Σχολιάζοντας την απόφαση της επιτροπής, η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Νίλι Κρους δήλωσε: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η "Αλουμίνιον της Ελλάδος" δεν είχε κάποιο αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αλλά κατέβαλε, όπως κάθε άλλη επιχείρηση, την τιμή της αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο που αγόρασε».
Τον Ιούλιο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε δύο καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είχε χορηγήσει ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση στην εταιρεία παραγωγής αλουμινίου "Αλουμίνιον της Ελλάδος", με την παροχή διαφόρων πλεονεκτημάτων και συγκεκριμένα φορολογικών απαλλαγών, αναβολής φορολογικών υποχρεώσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους, απαλλοτρίωσης εκτάσεων, αποκλειστικής χρήσης παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής, καθώς και χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι από μια πρώτη εκτίμηση τα εν λόγω πλεονεκτήματα συνιστούν κρατική ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως τα πλεονεκτήματα αυτά παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της σύστασης της εταιρείας, το 1960, πολύ πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, το 1981. Τα περισσότερα από αυτά δεν τροποποιήθηκαν μετά την προσχώρηση και, συνεπώς, αποτελούν υφιστάμενες ενισχύσεις, οι οποίες δεν απαιτείται να επιστραφούν.
Εντούτοις , όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα συνέχισε να παρέχει στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές, για 15 μήνες ύστερα από τη λήξη της σύμβασης εγκατάστασης. Η διαφορά μεταξύ της προτιμησιακής και της συνήθους τιμής ανέρχεται σε 17,4 εκατ. ευρώ.
Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται, επίσης, ότι η Ελλάδα χορήγησε στην εταιρεία αυτή παράνομη ενίσχυση, επιτρέποντάς της να πωλεί στην αγορά ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από επιχορηγούμενες εγκαταστάσεις της. Μολονότι η άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας επέβαλε στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" την επιστροφή των επιχορηγήσεων, που είχαν καταβληθεί για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής, το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε ανέκτησε, κατά τους ισχυρισμούς, τα ποσά αυτά.

Από μια πρώτη ανάλυση, η Επιτροπή εκτιμά ότι η μη ανάκτηση των επιχορηγήσεων δεν παρέσχε επιπλέον πλεονεκτήματα, εκτός από τις επιχορηγήσεις που είχαν ήδη κηρυχθεί συμβιβάσιμες από την Επιτροπή και, κατά συνέπεια, δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, η Ελλάδα χορήγησε επίσης παράνομη ενίσχυση στην εταιρεία, καταβάλλοντας τμήμα του κόστους κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, για τη σύνδεση του σταθμού συνδυασμένης παραγωγής τής εν λόγω εταιρείας με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει, ως σήμερα, παράσχει οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με την εν λόγω καταγγελία.
Βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι παρεμβάσεις του δημοσίου σε εταιρείες, που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες, μπορεί να θεωρηθούν ότι δεν συνιστούν ενίσχυση, εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς (αρχή του ιδιώτη επενδυτή που ενεργεί υπό συνθήκες οικονομίας της αγοράς). Κατά την επίσημη διαδικασία έρευνας, η Επιτροπή θα ελέγξει συνεπώς κατά πόσον το κράτος ενήργησε ως πωλητής της οικονομίας της αγοράς, όταν προέβη σε σχετικές με την ενέργεια συναλλαγές με την "Αλουμίνιον της Ελλάδος".
Πηγή: ΕΘΝΟΣ.

Έκρηξη στο Αλουμίνιο της Ελλάδας


Άλλο ένα σοβαρό ατύχημα, ευτυχώς χωρίς θύματα αυτή τη φορά, συνέβη εχθές Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010 στις 7:15 με έκρηξη στο Χυτήριο, στον φούρνο Νο 3. Οι εργαζόμενοι έθεσαν θέμα ασφάλειας και έκαναν έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου αποφάσισαν να μην εργαστούν εχθές οι εργαζόμενοι στους φούρνους Νο 3, Νο 5 και να γίνει συνάντηση με την Διεύθυνση και την Επιθεώρηση Εργασίας. Πηγή: http://www.anexartitoi.gr/

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Προτάσεις προς ΥΠΕΚΑ για το θέμα ΑΣΩΠΟΣ-ΜΕΣΣΑΠΙΑ

Εν΄όψει της εξαγγελίας των μέτρων για τον Ασωπό, απο την Υπουργό Περιβάλλοντος, στις 5 Φεβρουαρίου στα Οινόφυτα, γίνονται συναντήσεις των ενεργών πολιτών με τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους κοινοποιούνται τα αιτήματα που έχει επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού προς το ΥΠΕΚΑ. Διαβάστε το σχετικό υπόμνημα

Ξεκινάει η δίκη των επιχειρήσεων για τη μόλυνση του Ασωπού

Ξεκινάει αύριο στη Θήβα, η δίκη των 19 πρώτων εταιρειών στις οποίες είχαν επιβληθεί πρόστιμα στην περιοχή του Ασωπού. Δείτε: Οι πρώτοι ένοχοι για το εξασθενές
Η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη αλλά έχουν ζητήσει να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή πολίτες των Οινοφύτων και ο σύλλογος Πολίτες Αειφορία.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Φθηνότερη τώρα η μόλυνση του Ασωπού

Εκπτώσεις δεν κάνουν μόνο τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα διοικητικά δικαστήρια. Ηδη μειώθηκαν δύο από τα πέντε πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά σε μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής των Οινοφύτων πριν από δύο χρόνια

*Συγκεκριμένα, για την ΕΛΒΑΛ περιορίστηκε στις 75.000 ευρώ (αρχικό πρόστιμο 180.000) και για την Aluminco στις 168.000 ευρώ (250.000).
*Δεν έχουν βγει ακόμη οι αποφάσεις για τις προσφυγές των υπόλοιπων τριών: Europa Profil Aluminio (πρόστιμο 200.000 ευρώ), Μ. Ι. Μαΐλλης (160.000 ευρώ) και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (150.000 ευρώ).
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης καταβάλλεται το 10% του συνολικού ποσού. Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2008 ο Γ. Σουφλιάς δήλωνε ότι τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν από τις αρμόδιες εφορίες. Ωστόσο, η πρώτη μείωση είχε γίνει ήδη, τέσσερις μήνες πριν:
*Αφορούσε την ΕΛΒΑΛ στην οποία το Νοέμβριο του 2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατέγραψαν τρεις παραβάσεις:
Την παραλαβή και διάθεση στον Ασωπό των αποβλήτων της γειτονικής της ΧΑΛΚΟΡ (του ομίλου Στασινόπουλου και οι δύο). Δεν διέθετε άδεια επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Χρησιμοποιούσε κοινό δίκτυο συλλογής ομβρίων και αποβλήτων στο βόρειο οικόπεδο, με αποτέλεσμα να εκτρέπονται σε παρακείμενο ρέμα και ανεπεξέργαστα απόβλητα.
*Σύμφωνα με το δικαστήριο, «δεν διαπιστώθηκε, με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το υς ως άνω ελέγχους, συγκεκριμένη μόλυνση του περιβάλλοντος, εξαιτίας των παραβάσεων αυτών».
Στην προσφυγή της εταιρείας διαβάζουμε ότι τα τα δείγματα των αποβλήτων που συνέλεξε κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος βρίσκονταν εντός των ορίων που τέθηκαν με την κοινή νομαρχιακή απόφαση του 1979.
*Ενός νόμου που ενώ χρησιμοποιήθηκε στην επιβολή κυρώσεων, η Ενωση Ελλήνων Χημικών έχει επισημάνει ότι καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από άλλον, του 2003. ο οποίος προβλέπει χαμηλότερα όρια απόρριψης βαρέων μετάλλων.
*Στην Aluminco επιβλήθηκαν 250.000 ευρώ για τέσσερις παραβάσεις. Η πιο σημαντική ήταν «οι πολύ υψηλές τιμές του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύτηκαν σε νερό γεώτρησης στο οικόπεδό της».
Τον Απρίλιο του 2009 το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή για τη συγκεκριμένη παράβαση (ύψους 126.000 ευρώ). Εκρινε ότι «οφειλόταν, αν όχι εξ ολοκλήρου (λόγω της γενικότερης μόλυνσης της περιοχής), πάντως σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην παραγωγική δραστηριότητα της προσφεύγουσας».
*Επιπλέον, διατήρησε τη χρηματική ποινή για «τη μη λήψη άδειας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων» (42.000 ευρώ). Ταυτόχρονα, διέγραψε τα πρόστιμα των άλλων δύο παραβάσεων (δεν υπήρχαν άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων και χρήσης της γεώτρησης) ύψους 42.000 και 40.000 ευρώ αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «δεν επεβλήθησαν νόμιμα», γιατί αφορούν άλλες παραβάσεις από εκείνες του νόμου του 1986 (για την προστασία του περιβάλλοντος), βάσει του οποίου εισηγούνται πρόστιμα οι επιθεωτηρτές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

LIVE ΞΕΦΟΡΤΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

Χωρίς λόγια.....


Καταγγελία Βαγαίων πολιτών για την υδροδότηση του Δήμου

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΒΑΓΑΙΟΥΣ
Το κατωτέρω κείμενο αποτελεί την καταγγελία που θα σταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, για τις ενέργειες που μεθοδεύονται από τον Δήμο μας, ο οποίος υποτίθεται οτι προσπαθεί να λύσει το ποιοτικό πρόβλημα του νερού υδροδότησης, με διάνοιξη νέων γεωτρήσεων στους ίδιους ρυπασμένους υπόγειους υδροφορείς της περιοχής. Περιμένουμε επώνυμα την συμπαράταξή σας μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΡΟΣ:
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Κοινοποίηση: - κ. Διαμαντοπούλου, Γραμματέα Περιφέρειας
Στερεάς Ελλάδας.
- Διεύθυνση Υδάτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
- κ. Περγαντά Κλέαρχο, Νομάρχη Βοιωτίας.
- Τεχνικές Υπηρεσίες Ν.Α. Βοιωτίας.
ΘΕΜΑ: ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΑΓΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Ο Δήμος Βαγίων Βοιωτίας με δημόσια διακήρυξη, προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό επιλογής εργολήπτου, για την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης εντός των Διοικητικών ορίων του, με σκοπό την εξασφάλιση πόσιμου νερού για την υδροδότηση των κατοίκων του.
Η σχετική άδεια χορηγήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Το έργο προϋπολογισμού 117.866 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 19% θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από ΣΑΤΑ και το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
Παρά το οτι οι μέχρι τώρα ενέργειες είναι νομότυπες, σας γνωστοποιούμε τις κατωτέρω παραμέτρους τις οποίες παρακαλούμε αφού εξετάσετε και λάβετε υπ’ όψιν σας, να προβείτε στις δέουσες ενέργειες.
Συγκεκριμένα:
1. Η μέχρι τώρα υδροδότηση του Δήμου γίνεται με άντληση νερού από το καρστικό σύστημα Ελικώνα-Παρνασσού-Υλίκης, μέσω γεωτρήσεων.
2. Την τελευταία τριετία, μετά το σοβαρό θέμα που προέκυψε με την ύπαρξη του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά πολλών περιοχών της Βοιωτίας και μετά από επανειλλημμένες χημικές αναλύσεις, διαπιστώθηκε η συγκέντρωση Cr+6 και στο νερό των γεωτρήσεων υδροδότησης, σε ποσοστό μέχρι και 17 μ.gr/ λίτρο. Το καρκινογόνο αυτό στοιχείο θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική κοινότητα, δεν πρέπει να ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό.
3. Το ανωτέρω ποιοτικό πρόβλημα είναι γνωστό στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, όπως είναι γνωστό ότι στην ευρύτερη περιοχή εκτός από σκουπίδια, ασυνείδητοι οδηγοί βυτιοφόρων έχουν ανεξέλεγκτα αδειάσει και ίσως κατά καιρούς εξακολουθούν ακόμη να αδειάζουν, βιομηχανικά λύματα ανακατεμένα με βοθρολύματα. Οι κάτοικοι μάλιστα του γειτονικού οικισμού Λεοντάρι, συνέλαβαν επ’ αυτοφόρω πριν ένα χρόνο ένα τέτοιο βυτιοφόρο.
4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας γνωρίζουν το πρόβλημα του καρκινογόνου Cr+6 στην Βοιωτία, κατάσταση επίσης γνωστή στα Υπουργεία Δημοσίων έργων, Περιβάλλοντος, (θυμίζουμε και την «περιπέτεια» της κ. Καραβασίλη), Υγείας, κ.λ.π. φορείς και βέβαια στην Βοιωτική κοινωνία.
5. Εν τούτοις, παρά τα ανωτέρω υφιστάμενα ποιοτικά προβλήματα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας χορήγησαν «αβασάνιστα» άδεια ανόρυξης γεώτρησης, στο Δήμο Βαγίων.
Αλλά και πέραν αυτών, οι τεχνικές προδιαγραφές του «έργου» είναι επιεικώς ανύπαρκτες, μολονότι η συγκεκριμένη κατασκευή (αν παρ’ όλα όσα αναφέρουμε επιθυμείται η ολοκλήρωσή της), έχει σημαντικές τεχνικές ιδιαιτερότητες.
Ως εκ τούτου το εγχείρημα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι και κατασκευαστικά θα αποτύχει, όπως απέτυχε όμοιο προ δεκαετίας περίπου στον ίδιο χώρο, γεγονός το οποίο οι ως άνω συναρμόδιες υπηρεσίες που χορήγησαν την άδεια γνωρίζουν, ή είναι υποχρεωμένες να γνωρίζουν.
Η αποτυχία του προγραμματιζόμενου «έργου» όμως, εκτός από την ανώφελη σπατάλη Δημοσίου χρήματος, θα σημάνει την συνέχιση της υδροδότησης των Δημοτών με το σημερινό ποιοτικά επιβαρυμένο έως επικίνδυνο νερό.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
Σας επισημαίνουμε ότι παρά τις παραινέσεις μας προς τις Δημοτικές αρχές για την προώθηση άλλων εφικτών λύσεων, επί τριετία ουδεμία απόφαση ή ενέργεια έλαβε χώρα. Επί πλέον η Δημοτική αρχή αρνήθηκε την διαπιστωμένη ύπαρξη του τοξικού στοιχείου, απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις τους πολίτες που διαμαρτύρονταν, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρακτική του Δημάρχου Θηβαίων, ο οποίος όμως πρό της συνεχώς διογκούμενης αγανάκτησης των Δημοτών του, αναγκάσθηκε να δώσει λύση. (Πρόσφατα εγκαινιάσθηκαν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού).
Αντίθετα, η Δημοτική αρχή των Βαγίων, το μόνο που έπραξε είναι η εξασφάλιση άδειας ανόρυξης της γεώτρησης που αναφέραμε, λύση της οποίας την επιλογή αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Σε περίπτωση δε αποτυχίας έχει προεπιλέξει και δεύτερη εξ ίσου προβληματική και ατελέσφορη θέση.
Για τους ανωτέρω λόγους σας ενημερώνουμε-καταγγέλουμε το προγραμματισμένο «έργο» και σας καλούμε να εξετάσετε υπεύθυνα το όλο θέμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας ότι η Τρίτη 26-01-2010 έχει ορισθεί ως ημέρα επίδοσης προσφορών από εργολήπτες ενδιαφερόμενους να αναλάβουν την εκτέλεση του έργου.
Προτείνουμε συνάντηση με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες προς τους οποίους επιδίδουμε την παρούσα, με σκοπό να βοηθήσουμε στην προώθηση ή και την επιβολή, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο, ενδεδειγμένης λύσης το ταχύτερο.
Ο Δήμος Βαγίων, αυτόνομος Δήμος προς το παρόν, αριθμεί 4.500 περίπου κατοίκους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, προμηθεύεται εμφιαλωμένο νερό. Το ίδιο πράττει το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει τους Δημότες ότι δεν υφίσταται ποιοτικό πρόβλημα ή απειλεί με μηνύσεις τους διαμαρτυρόμενους.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για όποιες περαιτέρω πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, ευελπιστώντας ότι η παρούσα μας θα αντιμετωπισθεί με την δέουσα προσοχή στον δέοντα χρόνο.
Η επικοινωνία μας επιθυμούμε να γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση: vagia.blog@gmail.com
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Οι καταγγέλοντες (Ονόματα)
vagia-gr.blogspot.com/

Γενεσιουργά αίτια για το οικολογικό πρόβλημα

Πως ξεκίνησε η "λογική της συνεχούς οικονομικής μεγέθυνσης που βλέπει τους φυσικούς πόρους ανεξάντλητους και απειλεί ευαίσθητα οικοσυστήματα και την βιοποικιλλότητα; "
Ποια χρονική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία επικράτησε "Η ιδέα της κυριαρχίας επάνω στη φύση ;" Δείτε στα Οικοφιλοσοφικά

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Υπογραφές για τον καθρέφτη της Αρκίτσας


Συγκέντρωση υπογραφών για την προστασία του "Καθρέφτη" της Αρκίτσας http://www.gopetition.com/online/33552.html

Αγαπητοί φίλοι

Ξεκίνησε μια καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών για την προστασία του "Καθρέφτη" της Αρκίτσας, ενός σπάνιου φυσικού αποθέματος γεωλογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας.

Γι' αυτό, αν συμφωνείτε, σας παρακαλούμε μπείτε και υπογράψτε εδώ http://www.gopetition.com/online/33552.html, αλλά και στείλτε το σε φίλους και γνωστούς

Εξορύξεις και τοπικές κοινωνίες


Στις 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”. Η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών είναι αποκαλυπτική:

Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα:


Το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τον πλανήτη η λογική της “εξόρυξης των πάντων” το συντομότερο δυνατό, με στόχο τη μεγιστοποίηση του άμεσου κέρδους, φάνηκε καθαρά από την εισήγηση του Γεν. Διευθυντή του ΣΜΕ κ. Χρήστου Καβαλόπουλου. Ο κ. Καβαλόπουλος μας πληροφόρησε ότι “κάθε κάτοικος του πλανήτη στο σύνολο της ζωής του καταναλώνει περίπου 400 τόνους ορυκτών. Οι κάτοικοι του πλανήτη θα προσεγγίσουν σε λίγο τα 8 δις”.
Απαντώντας στην συνέχεια σε γραπτή ερώτησή μας, με την οποία τονίζαμε ότι “σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, θα έχουμε εξόρυξη 16 τρις τόνων μεταλλευμάτων μόνο σε μια γενιά”, ο κ. Καβαλόπουλος ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής: “Είναι μια τεράστια αλήθεια αυτό. Είναι γεγονός ότι, αν όχι τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας θα βλέπουν τις πρώτες ύλες με το κυάλι. Και τότε όλοι θα στραφούν στην ανακύκλωση”! Κατά τα λοιπά, οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις φροντίζουν για την “βιώσιμη” ανάπτυξη και τη “βιώσιμη” διαχείριση του ορυκτού πλούτου, του τόπου μας και του πλανήτη.



Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση ΥΠΕΚΑ με Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίο




Το ΥΠΕΚΑ ανακοινώνει:
Σήμερα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, συναντήθηκε με τους κ. κ. Γ. Βαρδινογιάννη και Ε. Μυτιληναίο και συζήτησαν θέματα ενεργειακής αγοράς.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Πρόστιμα της Ν.Α.Βοιωτίας

Δελτίο τύπου με τα Πρόστιμα στις βιομηχανίες του νομού , μας απέστειλε η Αντινομάρχης Περιβάλλοντος κ.Φ. Παπαθωμά.
Με βάση το Δ.Τ. "καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους η Ν.Α. Βοιωτίας με υπεράνθρωπες προσπάθειες και ποικίλες δράσεις εκτός των υπολοίπων. (ελέγχους, διακοπή λειτουργίας εργοστασίων κ.λ.π.), επέβαλε συνολικά πρόστιμα τα οποία ανέρχονται στο ποσό 931.230€ "
Δυστυχώς στο Δ.Τ. δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για την θέση, το είδος και τη σπουδαιότητα των παραβάσεων.
Στον πίνακα παντως, δεν εντοπίσαμε τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νομού.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Σχέδιο για τον Ασωπό θα εξαγγείλει η Υπ.ΠΕΚΑ

Επιχείρηση για τη σωτηρία του Ασωπού
Δημοσίευση: Ελευθεροτυπία

Μ' ένα συνολικό σχέδιο προστασίας απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος στο οικολογικό έγκλημα του Ασωπού.
Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν την οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων ώστε να κατασκευαστούν δίκτυα και μονάδες επεξεργασίας των διαφόρων ειδών αποβλήτων, τη δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης, την ανάκληση του χουντικού προεδρικού διατάγματος που συνέδεσε τις βιομηχανίες με το ποτάμι και, τέλος, τη χαρτογράφηση-οριοθέτησή του.
* Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη σε συνέντευξη τύπου που θα δώσει τις επόμενες μέρες στα Οινόφυτα. «Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση με στόχο τη διαχείριση του κινδύνου και την αντιμετώπιση όλων των πτυχών του θέματος.
»Θα αποτελείται από άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση των κατοίκων σε ασφαλές πόσιμο νερό, θα διαφυλάσσουν τη δημόσια υγεία και θα αναγκάσουν τους ρυπαίνοντες να αποκαταστήσουν τη ζημιά μέσω της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική ευθύνη», λέει η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη.
Ηδη στα χέρια των επιτελών του υπουργείου βρίσκεται μέρος της μελέτης του ΕΜΠ που πραγματοποίησε η καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου και προβλέπει την κατασκευή κεντρικού βιολογικού καθαρισμού. Ουσιαστικά, αποτελεί επικαιροποίηση της παλιότερης μελέτης που είχε υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ προ δεκαετίας.
Κλιμάκια επιθεωρητών
Ωστόσο, η χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού που προβλέπει το ΕΜΠ προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί η περιοχή που τελικά επιλέχθηκε υποδείχθηκε από τον δήμαρχο Οινοφύτων και βρίσκεται 200 μέτρα νοτιοδυτικά από το τελευταίο σπίτι του οικισμού.
«Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν η μελέτη του Πολυτεχνείου αντί να υποδεικνύει τη σωστή τεχνικά θέση, να αποδέχεται την πρόταση του δημάρχου φέρνοντας στα σπίτια μας την επεξεργασία των λυμάτων, κάτι που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα της ζωής μας», τονίζει ο ιερωμένος Ιωάννης Οικονομίδης, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για τους περιβαλλοντικούς του αγώνες.
**Στα σχέδια του υπουργείου είναι η τοποθέτηση μόνιμου κλιμακίου επιθεωρητών περιβάλλοντος στην περιοχή.
**Ο νέος γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παν. Μέρκος γνωρίζει πως «το θεσμικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, αλληλοσυγχεόμενο με μεγάλα περιθώρια ερμηνείας, εφαρμογής και ελέγχου. Χρειάζεται λοιπόν άμεση ενδυνάμωση της υπηρεσίας τόσο νομοθετικά όσο και σε προσωπικό, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης».
**Οι έλεγχοι των επιθεωρητών θα επικεντρωθούν στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που ευθύνονται για το περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Εξάλλου, σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου, το 78,7% των υγρών αποβλήτων προέρχεται μόλις από 24 επιχειρήσεις.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 350 βιομηχανικές μονάδες, στις οποίες εργάζονται 14.330 άτομα (το 1997 ήταν 223 και 5.500 αντίστοιχα). Εκείνες που παράγουν απόβλητα είναι 130 και, δυστυχώς, μόνο οι 65 διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας.
Π. ΜΠ.

Περιβαλλοντικές μελέτες και αιολικά στη συνεδρίαση του Ν.Σ.Βοιωτίας

Στις 20 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, συνεδριάζει το Ν.Σ. στο Διοικητηριο, Φίλωνος 35-39, Λιβαδειά. Ανάμεσα στα θέματα:
6. Αξιολόγηση ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
7. Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), της βιομηχανίας παραγωγής θερμομονωτικών πάνελ πλυουρεθάνης (λόγω προσθήκης κατ’ επέκτασης νέας μονάδας βαφείου) της εταιρείας «ISOBAU HELLAS A.E.» στη θέση «Τεμπέλι» Δ. Οινοφύτων Ν. Βοιωτίας.
8. Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 9,2 MW της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΑΪ Α.Ε.» στη θέση «Μεγάλο Πλάι» του Δήμου Διστόμου Ν. Βοιωτίας.
9. Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 6,9 MW της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ Α.Ε.» στη θέση «Μαύρα Λιθάρια» του Δήμου Διστόμου Ν. Βοιωτίας

Nέες επιφανειακές εξορύξεις στην Γκιώνα

Nέες επιφανειακές εξορύξεις στην Γκιώνα

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Παρέμβαση Συμπαράταξης Βοιωτών και άλλων φορέων με κριτική για το σχέδιο Νόμου για την προώθηση των ΑΠΕ

Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, κατέθεσε μαζί με άλλες συλλογικότητες και περιβαλλοντικούς φορείς, αναλυτική κριτική και προτάσεις στη διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για το νέο νομοσχέδιο με τίτλο: «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Από τις αρχές του 2007, μας απασχόλησε έντονα η απειλή που κυοφορούνταν για τα δάση του νομού και ιδιαίτερα για τον ορεινό όγκο του Ελικώνα, από τη διαφαινόμενη υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων, χωρίς σχεδιασμό, όρους και κανόνες για την χωροθέτησή τους και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων.
Για το θέμα αυτό προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους πολίτες των περιοχών μας, όσο και τους αιρετούς, προκειμένου να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες. Παράλληλα αναπτύξαμε επιχειρήματα και κριτική επί των Χωροταξικών Πλαισίων που εκπονήθηκαν απο το ΥΠΕΧΩΔΕ την προηγούμενη περίοδο.
Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ένα σχέδιο νόμου, που εγείρει πλήθος αντιδράσεων απο την κοινωνία των πολιτών αλλά και απο ειδικούς και επιστήμονες. Όπως αναφέρουμε και στην κριτική μας, το ερώτημα που τίθεται απο την αρχή είναι κατά πόσο ανταποκρίνεται στο στόχο της "αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής" ή αν επιχειρεί μονομερώς να διευκολύνει τις μεγάλες επενδύσεις, ακόμη και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.
Από την μελέτη του νομοσχεδίου, διαπιστώσαμε σημαντικές αδυναμίες και αντιφάσεις, όπως για παράδειγμα ότι ο στόχος που καλούμαστε να υπηρετήσουμε, θυσιάζοντας κρίσιμους περιβαλλοντικούς και παραγωγικούς πόρους, δεν προσδιορίζεται παρά μόνο ως ποσοστό επί άγνωστης μελλοντικής κατανάλωσης ενέργειας. Το γεγονός αυτό όχι μόνο δυσκολεύει την επίτευξη του στόχου αλλά καθιστά δυσδιάκριτο και το αποτέλεσμα της εξοικονόμησης των ορυκτών καυσίμων, εαν συνεχιστεί η υπερπαραγωγή και υπερκατανάλωση της ενέργειας, που αποτελεί πλέον εμπορεύσιμο αγαθό.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικτύου Αιγαίου: "είναι σαν να έχουμε έναν παχύσαρκο βουλιμικό και να του προτείνουμε χωρίς να κάνει δίαιτα να τρώει και ένα άπαχο γιαουρτάκι μετά το κοκορέτσι, για υγιεινή διατροφή".
Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο νόμου εξαντλείται σε ρυθμίσεις για την εξασφάλιση της γρήγορης εξυπηρέτησης των επενδυτών, επιτρέποντας την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας πάρκων σε δάση, οικοσυστήματα, μοναδικά τοπία, ιστορικές περιοχές, γη υψηλής παραγωγικότητας. Στην πράξη αίρει κάθε περιορισμό για το σύνολο σχεδόν της χώρας: περιοχές προστασίας της φύσης, εθνικά πάρκα, προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς, Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Τόπους Κοινοτικής Σημασίας. Το σχέδιο νόμου εντάσσει στις ΑΠΕ ακόμη και μεγάλα υδροηλεκτρικά φραγμάτα ισχύος μέχρι 100 MW και ευνοεί τη δωρεάν διάθεση πολύτιμων φυσικών πόρων και τεράστιων εκτάσεων δημόσιας γης σε ιδιωτικές επενδύσεις που θα επιδοτηθούν αδρά απο τους καταναλωτές.
Για όλα τα παραπάνω, η "διαβούλευση" περιορίστηκε στη δυνατότητα υποβολής σχολίων μέσω του διαδικτύου, επί ένα περίπου μήνα από την ανακοίνωσή του. Παρόλα αυτά, η σοβαρότητα των προβλημάτων που δημιουργούνται, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάθεση πλήθους σχολίων και κειμένων με ιδιαίτερα σοβαρές επισημάνσεις και προτάσεις.
Συνολικά, πιστεύουμε ότι το σχέδιο νόμου εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη εκδοχή της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης”, αυτήν που βλέπει τη διέξοδο από την οικονομική κρίση στην περαιτέρω συσσώρευση κεφαλαίου και όχι στην φιλοπεριβαλλοντική και κοινωνικά δίκαιη αναδιανομή του.
Στον επίλογο της κριτικής μας, σημειώνουμε ότι το νομοσχέδιο διέπεται από τη λογική της πριμοδότησης των μεγάλου μεγέθους ΑΠΕ και το συστηματικό προσανατολισμό στα αιολικά και φωτοβολταΐκά πάρκα, σε βάρος των αποκεντρωμένων διατάξεων και άλλων Ανανεώσιμων πηγών που βρίσκονται στο περιθώριο του ενδιαφέροντος του επενδυτικού κεφαλαίου. Αντίθετα, για την προστασία του περιβάλλοντος στο γεωμορφολογικά ιδιόμορφο ελληνικό τοπίο, πιο συμβατές προτείνουμε ότι είναι οι αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρότερου μεγέθους. Εγκαταστάσεις που θα ευνοούσαν και πρωτοβουλίες μικρών και μεσαίων αυτοπαραγωγών, αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμών και αυτοδιαχειριζόμενων κοινοτήτων.
Στην κατεύθυνση της αειφορίας, της προώθησης της απασχόλησης, της μείωσης της εξάρτησης και της επιδείνωσης του (αρνητικού) εμπορικού ισοζυγίου θα ήταν σκόπιμο το σχέδιο νόμου να προέβλεπε ουσιαστικά μέτρα και κίνητρα για:
· την εξοικονόμηση ενέργειας που θα μπορούσε, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις ειδικών, να αποτελεί “το πιο σημαντικό, οικολογικά βέλτιστο, εγχώριο «κοίτασμα» ενέργειας της χώρας μας”
· την ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής συστημάτων ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταΐκών και ανεμογεννητριών), που σήμερα είναι εξ’ ολοκλήρου εισαγόμενα
· την έρευνα και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ΑΠΕ
· την ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από ηλιακά και αιολικά συστήματα.
Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι η διαφύλαξη των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων πρέπει να τεθεί σαν το βασικότερο μέσο για την προστασία του κλίματος και απαράβατος κανόνας για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμούμε ότι οι συνέπειες για το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία θα είναι ανυπολόγιστες και ο στόχος για την “αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής” θα λειτουργήσει ως ευφημισμός για την προώθηση της κερδοσκοπίας και την επιδείνωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προβλημάτων.
Η παρέμβαση που συντάχθηκε αρχικά από ομάδα εργασίας της Συμπαράταξης, συνδιαμορφώθηκε και συνυπογράφεται απο τους:

· Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου
· Αρμονική ανάπτυξη Ξυλοκάστρου
· “Αρχιπέλαγος” – Ινστιτούτο θαλάσσιας και περιβαλλοντικής έρευνας Αιγαίου
· Διαδημοτικός οικολογικός σύλλογος κατά των ακτινοβολιών από τις νέες τεχνολογίες
· Διαρκής κίνηση Χαϊδαρίου
· Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου
· Ελληνική Ορνιθολογική εταιρία
· Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
· Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας Βοιωτίας
· Εταιρεία εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης “ΦΟΙΝΙΞ”
· Κίνηση πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος
· Κίνηση πολιτών δήμου Θίσβης Βοιωτίας
· Κίνηση πολιτών Μεσαράς για το περιβάλλον
· Οικολογική κίνηση Αντίκυρας “Η ΑΡΤΕΜΙΣ”
· Οικολογικός πολιτιστικός σύλλογος (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.) Χαϊδαρίου
· Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου “Η ΑΛΚΥΩΝ”
· Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου
· Πανελλήνιος περιβαλλοντικός σύλλογος “ΠΑ.Κ.Ε.ΠΟ.”
· Περιβαλλοντική οργάνωση “Αχελώου ρους”
· Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
· Πολιτιστικός σύλλογος Ζωνιανών
· Πρωτοβουλία πολιτών Αιτωλοακαρνανίας για την ενέργεια
· Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού
· Σύλλογος προστασίας Αράχθου
· Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Το πλήρες κείμενο που κατατέθηκε στη διαβούλευση

Mεταφορά: Δ. Σπανούδη

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ετοιμάζεται ΒΙΠΕ Ριτσώνας- η παρέμβαση των πολιτών

Nέα ανακοίνωση απο τους Ενεργούς Πολίτες της Εύβοιας:

Οι πολίτες όταν κινητοποιούνται φέρνουν αποτελέσματα.

Σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 στην συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής του «Οργανισμού Εφαρμογής Πολεοδομικού Σχεδιασμού Νομού Ευβοίας» που έχει συγκροτήσει η Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, συζητήθηκε η χωροθέτηση και οι προδιαγραφές της βιομηχανικής περιοχής Ριτσώνας. Οι πολίτες που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση τόνισαν την κρισιμότητα του θέματος, σημείωσαν ότι για τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει να διασφαλίζεται η πλήρης ενημέρωση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών φορέων. Και μέχρι σήμερα για τόσο σοβαρά θέματα δεν υπάρχει καμιά ολοκληρωμένη ενημέρωση ή δημοσιότητα, ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι φορείς να έχουν άποψη. Ασφαλώς εάν η επιτροπή και ο οργανισμός δεν έχει τα κατάλληλα μέσα και την υποδομή όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της είναι ένα σοβαρό θέμα για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το έλλειμμα ενημέρωσης και διαβούλευσης που υπάρχει. Τέλος για το συγκεκριμένο θέμα της βιομηχανικής περιοχής, εκφράσανε τις ανησυχίες τους για το κίνδυνο μετατροπής της Ριτσώνας σε μια νέα χωματερή, καύσης και θερμικής επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και μάλιστα υπερτοπικού χαρακτήρα. Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αποφασίσθηκε ομόφωνα από την επιτροπή –προς τιμήν όλων των επιστημόνων που συμμετείχαν- για το συγκεκριμένο θέμα της βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) ότι : «… στην ΒΙΠΕ απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων, καύσης και θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων και υπολειμμάτων (π.χ. RDF, SRF, λάσπες κ.λ.π.» Η εξέλιξη αυτή είναι θετική και δεν μπορεί να την αγνοήσει κανένας πλέον φορέας της αυτοδιοίκησης και γενικότερα της πολιτείας που είναι αρμόδιοι για την αδειοδότηση παρόμοιων μονάδων.
Χαλκίδα 13-1-2010
Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας

Mονάδα καύσης και στη Ριτσώνα;

Απο τους Ενεργούς Πολίτες Εύβοιας λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Προς όλους τους φορείς του Νομού Ευβοίας
Προς όλους τους πολίτες
Αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή του οργανισμού πολεδομικού σχεδιασμού της Νομαρχίας Ευβοίας για την έγκριση εγκατάστασης στη Ριτσώνα μεγάλης μονάδας καύσης στερεών αποβλήτων. Δηλαδή όπως όλοι καταλαβαίνουμε όλα τα σκουπίδια της Αττικής θα συγκεντρώνονται προς καύση στη Ριτσώνα Χαλκίδας. Δηλαδή με άλλα λόγια πάνε περίπατο η ανακύκλωση και όλα τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων και στην θέση τους βάζουν μονάδες καύσης κάθε είδους αποβλήτων οι οποίες μάλιστα θα επιχορηγηθούν. Ολη η περιοχή της Χαλκίδας απειλείται άμεσα με νέφη τοξικής τέφρας, διοξινών και βαρέων μετάλλων.
Και για όλα αυτά η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο Δήμος της Αυλίδας δεν έχουν πει τίποτα σε κανέναν. Κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό την εξέλιξη αυτή για να αιφνιδιάσουν την κοινωνία και τους πολίτες.
Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα.
Όλοι αύριο στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου για να αποτρέψουμε αυτές τις ''μαύρες'' εξελίξεις σε βάρος της περιοχής μας.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Aντιρρήσεις στην επέκταση της 2ης μονάδας αερίου στην Αντίκυρα

Στις 4 Ιανουαρίου 2010 έληγε η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στην ΡΑΕ για την αίτηση αύξησης της ισχύος της 2η ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ENDESA HELLAS (;;;;;) στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Περιμέναμε την Κοινότητα Αντίκυρας να στείλει τις αντιρρήσεις της στη ΡΑΕ για την κατά 13% αύξηση της ισχύος στην επίδικη δεύτερη μονάδα του Αγ. Νικόλαου αλλά ….μάταια, θα μάζευαν φαίνεται τα τραπέζια από την γιορτή παραχώρησης του οικοπέδου…

Περιμέναμε από το Δήμο Διστόμου… μάταια πάλι. Μάλλον ετοιμάζουν τους προβολείς στη δωρεά για την ανακατασκευή του γηπέδου στον όμορο Δήμο.

Από την Κοινότητα Κυριακίου για να είμαστε ειλικρινείς δεν περιμέναμε και τίποτα…..

Η Νομαρχία Βοιωτίας χρονιάρες μέρες ήταν απασχολημένη με τα εγκαίνια του νέου συνεδριακού χώρου στο ισόγειο του Διοικητηρίου και δεν πρόκαναν.

Εν τέλει αποφασίσαμε εμείς της «Αρτέμιδας» για μια ακόμη φορά να αντισταθούμε στις ορέξεις των «μεγαλοδωρητών» και αποστείλαμε τις αντιρρήσεις της κίνησης μας για την ανεξέλεγκτη όπως φαίνεται αύξηση της ισχύος στην 2Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Ελπίζουμε στην επόμενη αίτηση - γιατί θα υπάρξει και επόμενη αίτηση για περαιτέρω αύξηση - να βρουν τον χρόνο οι αρμόδιοι να ασχοληθούν…

Διαβάστε το πλήρες κείμενο: Οι αντιρρήσεις προς τη ΡΑΕ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΑΠΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ



Προς την ‘Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία’ 18/12/09
Σχόλιο-διευκρινίσεις στο άρθρο σας
‘Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά’ της 13/12/09

Συγχαρητήρια για το δημοσίευμά σας ‘Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά’. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αναπτερώνει το ηθικό των κατοίκων του όρμου της Αντίκυρας και κυρίως των ενεργών πολιτών που παλεύουν για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Τα τρία εργοστάσια, το Αλουμίνιο της Ελλάδος (ΑτΕ) μαζί με τους δύο αναπτυξιακά ασύμφορους Θερμοηλεκτρικούς Σταθμούς Φυσικού Αερίου , σε πλήρη λειτουργία αποτελούν έναν Μεγάλο Ρυπαντή, από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Δεσπόζει στην είσοδο του όρμου της Αντίκυρας ρυπαίνοντας αέρα ,γη και θάλασσα σε έναν περίκλειστο από βουνά κυκλοειδή κολπίσκο μέσης ακτίνας τεσσάρων χιλιομέτρων . Η περιοχή τελεί υπό μια κατάσταση οικονομικοκοινωνικής ομηρίας και επιβεβλημένης σιωπής ένεκα της εργασιακής εξάρτησης της πλειονότητας των κατοίκων από την ΑτΕ. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός είναι περιβαλλοντικά απροστάτευτος από τους κρατικούς και πολιτικούς παράγοντες υπό τη σιωπηρή μεθόδευση των κομμάτων εξουσίας με τα εκάστοτε κυβερνητικά τους όργανα.
Ορισμένοι αριθμοί από υπολογιστικές εκτιμήσεις της ομάδας μελέτης του καθηγητή Διον. Μάργαρη στο Πανεπιστήμιο Πατρων βάσει στοιχείων της ΑτΕ προς το ΥΠΕΧΩΔΕ απεικονίζουν την περιβαλλοντική τραγικότητα της περιοχής.

Α) 3.300.000 τόνοι Διοξιδίου του Άνθρακα ετησίως απορρίπτουν τα τρία εργοστάσια σε πλήρη λειτουργία ,δηλ.10.000 τόνοι την ημέρα. Ποσότητα που αντιστοιχεί μάλιστα στο σχεδόν 3% του ‘εθνικού’ μας CO2, του κατεξοχήν αερίου του θερμοκηπίου !
Β) 70 τόνοι ανά έτος, δηλ. 200 κιλά την ημέρα, είναι οι Επικίνδυνοι Αέριοι Ρύποι που διασπείρονται στην ατμόσφαιρα. Κατά τον επίσημο ορισμό πρόκειται για ‘ουσίες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή ικανές να βλάψουν την αναπαραγωγή μέσω της ατμόσφαιρας’ ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες.
Γ) 300 τόνοι ετησίως ή 820 κιλά την ημέρα Φθόριο διαχέεται στην ατμόσφαιρα, ουσία γνωστή για τις καυστικές της ιδιότητες.
Δ) 23.000 τόνοι ανά έτος, δηλ. 63 τόνοι κάθε μέρα, είναι τα απορριπτόμενα Οξίδια Θείου και Αζώτου, γνωστά υπαίτια της όξινης βροχής που μολύνει έδαφος και χλωρίδα (και τον άνθρωπο!).
Ε) 3.000.000.000 (3 δις) κιλοβατώρες (kWh) κατά μέσο όρο είναι η απορριπτόμενη Θερμότητα που προκαλεί το φαινόμενο της Θερμονησίδας με τοπική αύξηση της θερμοκρασίας νερού και αέρα και συνεπακόλουθο τη πιθανή αλλαγή του μικροκλίματος.
ΣΤ) 750.000 τόνους ετησίως Στερεά Κατάλοιπα του Βωξίτη σε διαλυμένη σε νερό Λάσπη ρίχνει η ΑτΕ στη θάλασσα μόλις δυο χιλιόμετρα από την είσοδο του όρμου, μέσα στον Κορινθιακό Κόλπο και καταστρέφει τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Είναι η γνωστή Ερυθρά Ιλύς σε ποσότητα που θα μπορούσε να καλύπτει κάθε χρόνο 50 γήπεδα ποδοσφαίρου με πάχος μισού μέτρου. Και αυτό από το 1965 με συνολική ποσότητα που μπορεί να σχηματίσει ένα λόφο ύψους 85 μέτρων με κάλυψη 41 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Αυτά τα πολύ λίγα για να αποκτήσουμε μια αίσθηση του ‘νόμιμου μέτρου‘ του Μεγάλου Ρυπαντή, ο οποίος κατάφερε μάλιστα να έχει ως μέλος στο ανώτατο επίπεδο διοίκησης του ομίλου επιχειρήσεών του περιβαλλοντολόγο καθηγητή-ακαδημαΐκό!
Είναι επίσης και ‘η άλλη άποψη’ στη κατακλείδα του άρθρου σας, η οποία με προπέτεια μάλλον του απληροφόρητου ή αδαούς ‘διαλύει όλους τους μύθους και τις φαντασιώσεις’ (δηλ. τα παραπάνω και άλλα αδιάψευστα πραγματικά δεδομένα!), κρίνοντας ότι τα ‘πλέον ευαίσθητα φυτά της περιοχής’ επιζούν την τεράστια ρύπανση, επειδή ευρίσκεται εντός κάποιων τυπικών και νομιμοφανών ορίων.
Το τελικό ζητούμενο όμως είναι, αντί να περιμένουμε σύμφωνα με την ‘άλλη άποψη’ να μαραθούν ή όχι τα φυτά, να απαιτήσουμε απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον παιδιά, νέοι και ενήλικες υφίστανται στην υγεία τους τις βλάβες από τη ρύπανση των εργοστασίων της ΑτΕ και κατά πόσον επηρεάζεται ο μέσος όρος ζωής στη περιοχή.
Επιβάλλεται λοιπόν να δοθούν απαντήσεις από μια έγκριτη Επιδημιολογική μελέτη, την οποία καθώς φαίνεται αποφεύγουν και αποτρέπουν όλοι οι αρμόδιοι – κρατικοί και πολιτικοί. Όπως αποφεύγουν επίσης να εφαρμόσουν ακόμα και νόμιμους περιορισμούς στην κερδοσκοπική και αναπτυξιακά επιζήμια δημιουργία των νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων Φυσικού Αερίου της ΑτΕ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση

Τ. Καθηγητής Dr.-Ing. Δημήτρης Γ. Παπανίκας
Πανεπιστήμιο Πατρών,
Τομέας Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αεροναυτικής,
Μέλος επιστημονικής επιτροπής του Συνδέσμου Προστασίας
και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού(ΣΠΟΑΚ)
papanikas@mech.upatras.gr

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ποδαρικό στο 2010 με νέα αιολικά στην Βοιωτία

Στην τελευταία ενημέρωση του αρχείου της ΡΑΕ για τις αιτήσεις νέων έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, διαβάζουμε για τέσσερις νέες αιτήσεις αιολικών πάρκων. Οι δύο στο δήμο Θίσβης (Ρεθ’ Κατούντι – Μαρίστι 1,7 MW και Κορομπίλι 36 MW), μία στο δήμο Πλαταιών (Ταψίζα 11,05 MW) και μία στο δήμο Θήβας (Αμπέλια – Πλατανάκια 20 MW). Ο χορός, λοιπόν, καλά κρατεί!

Η κατάσταση φαίνεται ότι ευνοείται και από τις προβλέψεις του νέου σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ, το οποίο συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τις εναπομείνασες δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εμφανίζονται στο αρχείο για τις ΑΠΕ και τέσσερα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα στην Αιτωλοακαρνανία (και αυτά στον Αχελώο!) της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, ισχύος 72, 142, 220 και 367 MW, αντίστοιχα. Μέχρι τώρα, έργα ΑΠΕ θεωρούνταν τα μικρά υδροηλεκτρικά, ισχύος μέχρι 15 MW.

Στο μεταξύ, φορείς και κινήσεις πολιτών, απ’ όλη την Ελλάδα, επεξεργάζονται κείμενο κοινής παρέμβασης στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, με βάση πρόταση που έχει επεξεργαστεί ομάδα εργασίας της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον. Δείτε περισσότερα για το θέμα αυτό στο energy forum (την κοινότητα των πολιτών για την ενέργεια).

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Σχετικά με τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων στο πόρισμα Ρακιντζή

Οι σφοδρές αντιδράσεις των εμπλεκομένων στο πόρισμα Ρακιντζή, δείτε σχετικά:
Ποιοί κατηγορούνται για τον ΑΣΩΠΟ τόσο με δηλώσεις στα ΜΜΕ, όσο και με την επιθετικότητα "ανώνυμων¨σχολίων στις αναρτήσεις μας δημιουργούν εύλογες απορίες:

Τα ονόματα είχαν δημοσιευθεί στο παρελθόν σε τοπική εφημερίδα και σε ιστολόγιο της Λαμίας. Γιατί δεν απάντησαν τότε;

Γιατί μας κατηγορούν ως συκοφάντες οι "ανώνυμοι" σχολιαστές; Επειδή δημοσιεύσαμε ένα δελτίο τύπου το οποίο αναδημοσιεύθηκε σε όλες τις αθηναικές εφημερίδες;

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι το έγκλημα είναι διαχρονικό. Για κάποιους οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί, για άλλους δεν αποδείχθηκαν, όπως ισχυρίζονται.

Το μείζον θέμα όμως παραμένει και είναι η έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου της Βοιωτίας, που υφίσταται τις συνέπειες του εγκλήματος.

Ας θυμούνται λοιπόν όσοι διατυμπανίζουν ότι απαλλάχτηκαν: οι πολιτικές και ηθικές ευθύνες δεν παραγράφονται.

Και ο Ασωπός είναι δημιούργημα ενός άρρωστου πολιτικού συστήματος, που εκτρέφει φαινόμενα εξάρτησης και συναλλαγής προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπίες.

Μόνο που πολλές φορές πάει η στάμνα για νερό, αλλά καμιά φορά σπάει κιόλας.

Aπάντηση του Νομάρχη Βοιωτίας για την εμπλοκή της Ν.Α.Β.

Για πρώτη φορά απο τη λειτουργία του ιστολογίου, λάβαμε η έγγραφο απο τον Νομάρχη Βοιωτίας: πρόκειται για την ακόλουθη απάντηση που μας έστειλε χωρίς την σχετική απόφαση στην οποία μας παραπέμπει.

Λιβαδειά 7-01-2010

Για την πληρέστερη και αρτιότερη ενημέρωσή σας, θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι σχετικά με την έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης «για την νομιμότητα και πληρότητα δικαιολογητικών των αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων 19 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού ποταμού» και η οποία εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2008 αναφερόμενη σε πιθανές ποινικές ευθύνες εμού, των τότε αρμόδιων Αντινομαρχών και των υπαλλήλων της Διοίκησης, έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις. (Σχετικά η με αριθμ.7958/08 απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Πλήμ/των Αθηνών ).

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Οι κ.Περγαντάς, Τσόνογλου, Αγάτσα και οι άλλοι να δημοσιοποιήσουν το βούλευμα που επικαλούνται ότι τους απάλλαξε για τον Ασωπό

Ήταν και κάποιοι συνεχίζουν να είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των βιομηχανιών του νομού.

Λόγω των τοπικών αντιδράσεων, πήρε δημοσιότητα το θέμα και έγιναν κάποιοι έλεγχοι.

Έτσι λοιπόν, παραπέμφθηκαν απο τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Κλήθηκαν απο τους εισαγγελείς.

Δεν ενημέρωσαν τους πολίτες της Βοιωτίας.

Τώρα που δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματά τους, επικαλούνται απαλλακτικό βούλευμα απο τη Δικαιοσύνη.
Είναι οι μόνοι που το έχουν και μπορούν να το δώσουν στη δημοσιότητα.
Έχουν υποχρέωση να το κάνουν.

Έτσι κιαλλιώς ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ για το έγκλημα του Ασωπού.
Ας μας ενημερώσουν για το σκεπτικό της απαλλαγής τους απο ποινικές και διοικητικές ευθύνες.
Αν δεν το κάνουν ας αναλάβει την ευθύνη η Κυβέρνηση.
ΝΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ.

Οικοφιλοσοφικά

Οικοφιλοσοφικά το νέο ιστολόγιο του Ευθύμη Παπαδημητρίου, συναγωνιστή απο τους Πολίτες της Φωκίδας και ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το πρώτο κείμενο με τον τίτλο : Μετά την Κοπενχάγη, τι; Αξίζει να το δείτε.

Μεγάλη δημοσιότητα για την γνωστοποίηση ονομάτων για το έγκλημα του Ασωπού

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την δημοσιοποίηση των ονομάτων για τον Ασωπό ήταν πολύ μεγάλο. Από την ανάγνωση των άρθρων, γίνονται φανεροί οι λόγοι των όψιμων αντιδράσεων των εμπλεκομένων. Δείτε ενδεικτικά:

Τα ΝΕΑ: Καταγγέλλουν συγκάλυψη στον Ασωπό
Προσπάθεια συγκάλυψης των υπευθύνων για τη ρύπανση του Ασωπού καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος έδωσε χθες στη δημοσιότητα λίστα με δεκαεπτά εταιρείες αλλά και σύσσωμη την ηγεσία της Νομαρχίας Βοιωτίας.
Πιθανές ευθύνες :
Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιας διοίκησης για τα οποία η Έκθεση ζητούσε να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν προχώρησε η οποιαδήποτε έρευνα και ποια ήταν τα αποτελέσματά της, είναι, οι (πρώην) περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδος και Βοιωτίας κ.κ. Αθ. Σκορδάς και Κ. Έξαρχος, ο πρ. γεν. γραμματέας της Νομαρχίας Βοιωτίας κ. Στ. Καστρινάκης, ο νυν και ο πρώην νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλ. Περγαντάς και Ν. Στάμος αντίστοιχα, η αντινομάρχης Βοιωτίας και νυν βουλευτής κ. Άρια Αγάτσα, η βοηθός νομάρχη Βοιωτίας και νυν βουλευτής κ. Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη, ο βοηθός νομάρχη Βοιωτίας κ. Δ. Παπαναγιώτου, ο προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ι. Βουρνάς και ο πρώην γεν. διευθυντής του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γ. Τσούκας.

Eλευθεροτυπία: «Ποτάμι... διαπλοκής με Ασωπό»

Είναι εξοργιστικό ότι η έκθεση ξέρει τα ονόματα των εταιρειών και των ανθρώπων που εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις, βρίσκονται στα χέρια των αρμοδίων χωρίς να αποδοθούν ευθύνες και ούτε να αλλάξει η κατάσταση (στη συνεχιζόμενη μόλυνση του Ασωπού), που απειλεί τη δημόσια υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, στέλεχος και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, τονίζοντας: Ολο αυτό το διάστημα κάποιοι συγκάλυπταν τα οικονομικά συμφέροντα που συνεχίζουν το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα.
Η πρωτοβουλία μας να δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα που μέχρι τώρα έμεναν στη σκιά, συνοδεύεται από την απαίτησή μας, είπε ο κ. Τρεμόπουλος, να μάθουμε αν τα δύο κόμματα εξουσίας εξακολουθούν να στηρίζουν τα στελέχη τους που κατονομάζονται στην έκθεση για πιθανές ευθύνες. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους διοικούντες τη Νομαρχία Βοιωτίας, που εκλέγονται όλα αυτά τα χρόνια με δική του κομματική στήριξη.

Και δεκάδες άλλα δημοσιεύματα. Ενδεικτικά:

Ημερησία: Στο φως οι ρυπαντές του Ασωπού, Τα ονόματα είχαν εξαιρεθεί από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή
Ιδού οι ένοχοι για την ρύπανση του Ασωπού.

Σχέδιο συγκάλυψης της ρύπανσης του Ασωπού καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Μας σκοτώνουν γιά τό κέρδος-Οι περιβαντολογικοί εγκληματίες τού Ασωπού
«Αυτοί ρυπαίνουν τον Ασωπό»

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Ποιοί κατηγορούνται για τον ΑΣΩΠΟ

Σύμφωνα με δελτίο τύπου των Οικολόγων Πρασίνων με τίτλο: ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ! Τα ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ που περιέχονται σε Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και είχαν εξαιρεθεί από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, το Μάρτιο του 2008.
Οι 17 εταιρείες από την περιοχή του Ασωπού που, σύμφωνα την έκθεση, βρέθηκαν με προβλήματα νομιμότητας στις άδειες που τους είχαν χορηγηθεί, είναι οι ακόλουθες:
· ALUMINCO Α.Ε.,
· EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.,
· ΕΛΒΑΛ, Α.Ε.,
· ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΕΒΕ,
· ICR ΙΩΆΝΝΟΥ,
· BERLING ΑΒΕΕ,
· VIOMETALE,
· PROFILCO Α.Ε.,
· ΓΑΛΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΒΕΕ
· ΠΡΟΤΑΛ ΑΒΕΕ,
· ΜΑΣΤΕΡΣΩΛ ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΕΠΕ,
· ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ ΑΕΒΕ,
· ΕΤΕΜ ΑΕ,
· ΒΑΦΙΚΗ Α.Ε.,
· ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε.,
· SIRCA HELLAS ΑΒΕΕ &
· ΣΤΕΡΓΙΟΥ Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Τα 11 δημόσια πρόσωπα για τα οποία η έκθεση ζητά διερεύνηση ευθυνών, είναι:
· Ο (πρώην) Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σκορδάς.
· Ο πρώην περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνστ. Έξαρχος.
· Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Νομαρχίας Βοιωτίας κ. Στ. Καστρινάκης.
· Ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλ. Περγαντάς.
· Ο πρώην Νομάρχης Βοιωτίας κ. Ν. Στάμος.
· Η αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Αριάδνη Αγάτσα.
· Η Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Βασιλική Τσονόγλου-Βυλλιώτη.
· Ο Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Δήμος Παπαναγιώτου.
· Ο πρώην Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Μ. Λύγγος.
· Ο Προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Ι. Βουρνάς
· Ο πρώην Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γ. Τσούκας.

Ολόκληρη η Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει αναρτηθεί στο http://www.oikologoiprasinoi.eu/images/stories/aswpos_ekthesielegxou_mar08.pdf

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί προσφυγή του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ) και της οργάνωσης «Πολίτες για τη Αειφορία» για ακύρωση της άρνησης της Νομαρχίας Βοιωτίας να ανακαλέσει τις παράνομες άδειες των εταιρειών EΠAΛME, E.A.B., MAΪΛΛHΣ, EUROPA PROFIL AΛOYMINIO και ALUMINCO. Η τελική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τον επόμενο μήνα.