Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Αυτονομείται η μονάδα του Μυτηλιναίου

Εγκρίνεται τελικά απο τον Υπ.Ανάπτυξης, Χ.Φώλια, η αλλαγή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στον Αγ.Νικόλαο ώστε να μας πουλάει το ρεύμα που παράγει αντί να το διαθέτει στην Αλουμίνιο της Ελλάδας, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, αδειοδοτηθεί και επιδοτηθεί απο τις αρχές της "συντεταγμένης πολιτείας".
Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί από το 2001 και έχει ενταχθεί στο Γ΄Κ.Π.Σ., επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) 2000-2006, λαμβάνοντας επιδοτήσεις συνολικού ύψους 36 εκ. ευρώ περίπου και όφειλε να έχει ολοκληρώσει την επένδυση και να έχει εντάξει την παραγωγή της στο σύστημα από τον Ιούλιο του 2007.
Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , ή, τυχόν, αποδοχή από τον Υπουργό Ανάπτυξης των επιδιωκόμενων σχεδίων που θα επιφέρουν δραστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, θα δώσει τη δυνατότητα στην Α.τ.Ε να μπορεί να πουλά ακριβά στο σύστημα την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει (περίπου 75 ευρώ/ΜWH) και, η ίδια, εκ των υστέρων να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από την ΔΕΗ πολύ φθηνότερα για να καλύψει τις ανάγκες του εργοστασίου της (σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η Α.τ.Ε. πληρώνει σήμερα στη ΔΕΗ περίπου 38 ευρώ/MWΗ).
Η πρακτική αυτή θα επιφέρει οικονομική ζημιά στη ΔΕΗ της τάξεως των 80 εκ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ στην Επιτροπή των ΔΕΚΟ της Βουλής στις 20/2/2008. Το επιχείρημα που προβάλλεται σχετικά με το ενδεχόμενο του ελλείμματος ηλεκτρικής ισχύος στη χώρα και των φόβων για μπλακ – άουτ το καλοκαίρι θεωρείται από την Διοίκηση της ΔΕΗ και τους εργαζόμενους (ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ) ψευδεπίγραφο και αβάσιμο, αφού ο σταθμός είτε λειτουργήσει ως αυτοπαραγωγός (όπως έχει αδειοδοτηθεί) είτε ως ανεξάρτητος παραγωγός (όπως ζητάει σήμερα η εταιρεία), θα απελευθερωθεί το ίδιο ακριβώς ποσό ηλεκτρικής ισχύος, 334 ΜW, για να διατεθεί για τις ανάγκες του συστήματος!


Η Συμπαράταξη έχει λάβει θέση εναντίον της αυτονόμησης της μονάδας γιατί η λειτουργία της ως εργοστασίου ανεξάρτητου απο το Αλουμίνιο, αλλάζει τις χρήσεις της περιοχής και ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση των άλλων δύο μονάδων φυσικού αερίου και λιθάνθρακα ( πιθανά και άλλων στη συνέχεια).
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τις θέσεις των τοπικών παραγόντων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στα άλλα κόμματα για το συγκεκριμένο ζήτημα: ενδεικτικά αναφέρουμε τους βουλευτές του νομού, το δήμαρχο Διστόμου, τους προέδρους των κοινότητων Αντίκυρας και Κυριακίου, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς κλπ, κλπ. Πάντως ανάμεσα στους 17 βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση δεν περιλαμβάνεται ο Β.Τόγιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: