Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Χαιρώνεια - ENELCO: Σημειώσατε 1!

Με ψήφους εννέα προς πέντε, απέρριψε εχθές το απόγευμα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας ENELCO (σύμπραξη ανάμεσα στην ιταλική πολυεθνική ENEL και τον όμιλο Κοπελούζου)μετά απο πολύωρη διαδικασία.
Ημασταν εκεί 22 μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον, ο Δήμαρχος και δύο δημοτικοί σύμβουλοι Χαιρώνειας, ο Δήμαρχος και οι επικεφαλείς των άλλων δύο δημοτικών παρατάξεων Δαύλειας, ο Νομάρχης Βοιωτίας και ο βουλευτής Β.Τόγιας, δέκα περίπου εκπρόσωποι της ΕΝΕL και... τα ΜΑΤ.
Οι τοποθετήσεις των ενεργών πολιτών όσο και των θεσμικών εκπροσώπων έδωσαν έμφαση στην μη αντιστρεπτή αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα της περιοχής, στην απαξίωση της αρχαιολογικής κληρονομιάς, στην ευρύτερη υποβάθμιση της Βοιωτίας και στην αντίσταση της τοπικής κοινωνίας που δεν ρωτήθηκε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.
Οι εκπρόσωποι της ΕΝΕL, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την αναμενόμενη ρύπανση, να εξισσοροπήσουν τη βλάβη με αόριστες "ωφέλειες" ενώ ισχυρίστηκαν ότι κανείς δεν τους προειδοποίησε ότι η επένδυση που σχεδίαζαν έθιγε άλλες χρήσεις όπως πχ. την αγροτική γή.
Η απόφαση του ΚΑΣ δικαιώνει τον αγώνα που εδώ και ένα χρόνο δίνουν οι πολίτες της περιοχής, επαναλαμβάνει την ιστορία του ΔΑΒΙΔ και του ΓΟΛΙΑΘ και στέλνει ηχηρό μύνημα προς όλες τις κατευθύνσεις: όταν οι τοπικές κοινωνίες κινητοποιούνται όλα είναι δυνατά.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπράβο παιδιά, συγχαρητήρια για τον αγώνα σας, που συνεχίζεται και εν μέσω θέρους.

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορούν να μας πετύχουν χαλαρούς ούτε τα καλοκαίρια. Θυσιάζουμε λίγο (;)από το χρόνο μας αλλά χαλάλι της, της Βοιωτικής γης.

Ανώνυμος είπε...

Η στάση του προέδρου του Κ.Α.Σ. από την αρχή, που μπλοκάριζε το δήμαρχο Χαιρώνειας στην προβολή του DVD, η συμπεριφορά του ως αυθεντία και το γεγονός ότι νόμιζα πως η συζήτηση ξεφεύγει από τα πλαίσια που είχαμε σχεδιάσει σε συνδυασμό με τις άσχετες - έτσι νόμιζα- ερωτήσεις των μελών του Συμβουλίου, μου δημιούργησε πραγματικά ένα άγχος. Το γεγονός αυτό σε σχέση με το τριπλό μπάσιμο του προέδρου σε μένα, δε με άφησαν να τοποθετηθώ όπως θα ήθελα. Η στεναχώρια μου όμως μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος είχε κυρίως να κάνει με το κλείσιμο της ομιλίας μου, που είχα ετοιμάσει και αναφερόταν στα παιδιά του Ιερού Λόχου, που έδωσαν για μια ιδέα τη ζωή τους.
Θα ήταν υποτίθεται το συγκινητικό μου κλείσιμο.
Όταν φύγαμε λοιπόν αισθάνθηκα ενοχή για τα παιδιά αυτά. Σκέφτηκα "ρε γαμώτο δε μπόρεσα να υπερασπιστώ τον Ιερό Λόχο, δε βρήκα τρόπο να ολοκληρώσω την ομιλία μου. Δε μπόρεσα!!"
Γι αυτό και κατέρρευσα, το πήρα προσωπικά.
Όταν όμως μάθαμε τα αποτελέσματα ήταν σαν το καλάθι του Καμπούρη στον τελικό του 87.
Χρυσαφούλα, Δέσποινα, Κατερίνα, Αποστόλη, Βασίλη, Αθηνά, Νίκη, Αργύρη, Παναγιώτα,Ιάσονα, Μελίνα, Γιάννη, Τάσο, Δημήτρη, Κατερίνα, Γιώργο, συγχαρητήρια.
Είναι τιμή μου και καμάρι μου που είμαστε συναγωνιστές σε τίμιους αγώνες!!!!!!!
Με συγκίνησε εκ των αντιπάλων ο διευθύνων σύμβουλος Giovvani, ο οποίος, όταν προσπάθησα να φύγω μου είπε να μη στεναχωριέμαι, δεν είναι προσωπικό ζήτημα! Με κατάλαβε. Η ανθρώπινη πλευρά του τεχνοκράτη, που δείχνει ότι άλλο οι μπίζνες, άλλο η προσωπική ζωή. Τον ευχαριστώ για το συμπονετικό του βλέμμα, όσο μου μιλούσε.
Είναι κι αυτό ένα μάθημα για μένα, όμως μπίζνες στην αυλή του σπιτιού των παιδών μου δεν αφήνω να γίνουν. Κι έχω πολλούς και καλούς φίλους, που πιστεύουν το ίδιο και ξέρουν να αγωνίζονται γιαυτό.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Αλέκος Καρκάνας

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμαρχος της Δαύλειας, η Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο Γιάννης Πραγιάννης.
Τρεις άνθρωποι, πολιτικά διαφορετικοί και αντίθετοι, που δίδαξαν ότι όταν η πόλη τους κινδυνεύει αφήνουν κατά μέρος τα κομματικά τετριμμένα, ενώνονται ρίχνονται στον αγώνα και κερδίζουν.
Το χειρίστηκε και έξυπνα, όπως εκ των υστέρων φάνηκε ο πρόεδρος του Κ.Α.Σ., όταν τους ρωτούσε τις ιδιότητες και αν είναι από άλλες παραυτάξεις ο καθένας.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια
στο δήμαρχο Χαιρώνειας και πρόεδρο της ΤΕΔΚ Νίκο Παπαγγελή, στο δήμαρχο Δαύλειας Γιώργο Λουκά, στο Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά και στο βουλευτή Βοιωτίας Βασίλη Τόγια.
Συγχαρητήρια περισσότερο γιατί συνεργάστηκαν και αγωνίστηκαν μαζί με τους ενεργούς πολίτες της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, υποστήριξαν την ιερή μας χώρα και διακαιώθηκαν.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ Ο ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ!!!
ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ.
ΔΗΜΑΡΧΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΤΑΣΤΑΘΕΙ

Ανώνυμος είπε...

καλά τα συγχαρητήρια σε όλους, αλλά δεν ξέρω αν το προσέξατε πάντως στο δελτίο τύπου ξέχασαν να αναφέρουν την Συμπαράταξη.

Ανώνυμος είπε...

Το παιχνίδι μέχρι ενός σημείου φαινόταν σικέ. Όχι μόνο έγιναν όλα με κινηματογραφική ταχύτητα (ιδίως για τους ρυθμούς του ΥΠΠΟ) αλλά
και τα μέλη της ομάδας που διενήργησε την αυτοψία -πλην ενός- ψήφισαν υπερ του εργοστασίου.
Ευτυχώς όμως οι υπόλοιποι φαίνεται πως ήρθαν στο φιλότιμο, βλέποντας μια τοπική κοινωνία συντεταγμένη, συγκροτημένη και με επιχειρήματα που πάσχιζε να μην αλλοιωθεί μια περιοχή με μνημεία και ιστορία 3000 ετών. Στη συζήτηση που ακολούθησε την έξοδο μας απο το αμφιθέατρο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν να περισώσουν την αξιοπρέπεια του οργάνου ενθυμούμενοι και προηγούμενες μοιραίες αποφάσεις τους - όπως τον Μαραθώνα.
Το μόνο παρατράγουδο στην χαρμόσυνη ατμόσφαιρα των ημερών είναι λίγες προσπάθειες να υποβαθμιστεί ο ρόλος των ενεργών πολιτών που ωστόσο είναι και θα είναι καταλυτικός. Και κάποιοι δεν μας συγχωρούν γιατί κινούμαστε χωρίς φόβο, χωρίς όφελος αλλά με μεγάλες προσδοκίες. Το απρόβλεπτο μίγμα δεν ταιριάζει με τη γνωστή συνταγή: πελατειακή σχέση, εξάρτηση, αδιαφορία και καμμιά φορά χαλάει τη σούπα. Ραντεβού το Σάββατο στη Δομβραίνα και έπεται συνέχεια..

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιο λιβανιστήρι πια οι τοπικές εφημερίδες στους θεσμικούς μας παράγοντες!!
Όταν προσπαθούσαμε να τους ξεκουνήσουμε από τις αναπαυτικές τους καρέκλες μας έλεγαν υπερβολικούς.
Τώρα μας αποκαλούν σκέτους πολίτες.
Ειδικά τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, έχοντας ενημέρωση από πρώτο χέρι μας αγνοούν εντελώς. ΜΠΡΑΒΟ στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία...