Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Το 92% της Εndesa, κατέχει πλέον η ΕΝΕL


Νέες συμπράξεις στην ενέργεια και ο αντίκτυπός τους απο το ιστολόγιο του πανελλαδικού μας δικτύου "Πολίτες κατά του Λιθάνρακα", αναφέρεται σε δημοσιέυματα από την ιστοσελίδα energia.gr:
" Επιχειρηματική εξέλιξη πρώτου μεγέθους στον ενεργειακό χώρο με ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά, καθώς η ιταλική Enel ανακοίνωσε χτες ότι συμφώνησε να αποκτήσει από την ισπανική Acciona έναντι 11,1 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον ποσοστό 25% της επίσης ισπανικής Endesa, στην οποία θα ελέγχει πλέον το 92% του μετοχικού κεφαλαίου.
"Η Enel, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη με ισχύ 53.000 μεγαβάτ έχει αποκτήσει στην χώρα μας σημαντικό αιολικό δυναμικό στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει με τον όμιλο Κοπελούζου. Η Enel ελέγχει και το 75% της Enelco (συμμετέχει με 25% η Προμηθέας Gaz, η οποία ελέγχεται εξ ημισείας από την Gazprom και τον όμιλο Κοπελούζο), η οποία έχει δρομολογήσει την κατασκευή της ισχύος 450 μεγαβάτ μονάδας φυσικού αερίου στην Χαιρώνεια Βοιωτίας, ενώ έχει άδεια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού και στην Αλεξανδρούπολη.
Η Endesa έχει συστήσει με τον όμιλο Μυτιληναίου την Endesa Ελλάς, στην οποία εισφέρονται δραστηριότητες όπως η ευρισκόμενη σε δοκιμαστική λειτουργία ισχύος 330 μεγαβάτ μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας της Αλουμίνιον της Ελλάδος στην Βοιωτία, οι σχεδιαζόμενες νέες μονάδες παραγωγής στην Βοιωτία (Σχόλιο Συμπαράταξης : μιλάει για πάνω απο μια ακόμη μονάδα. Δηλαδή μια που είναι έτοιμη και πόσες ακόμη μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σχεδιάζουν στην Αντίκυρα; ) και στον Βόλο καθώς και αιολικά πάρκα. Η ελληνοϊσπανική εταιρεία δραστηριοποιείται και στην εμπορία ηλεκτρισμού.

νεότερο δημοσίευμα
"Ως θετική εξέλιξη για τον όμιλο Μυτιληναίου, αφού αναμένεται να θέσει και πάλι σε κίνηση την αναπτυξιακή διαδικασία της Endesa Hellas, χαρακτηρίζει σε έκθεσή της η Marfin Analysis την απόκτηση του 25% εκ μέρους της Enel σημειώνοντας παράλληλα ότι «πόσο θετικά θα κινηθούν τα πράγματα για την ελληνική εταιρεία ενέργειας θα εξαρτηθεί από τη στάση της Enel» και σημειώνει ότι «χρειάζεται υπομονή για να υπάρξει πιο καθαρή εικόνα».
Θετική στάση όμως κρατά και η Εθνική P&K για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αφού, όπως υποστηρίζει, «ο όμιλος Μυτιληναίου θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη μεταφορά των ενεργειακών περιουσιακών της στοιχείων στην εταιρεία, να εγγράψει τα 100 εκατ. ευρώ κεφαλαιακών κερδών», σημειώνοντας ότι η Endesa πρέπει ακόμη να καταβάλει ποσό 330 εκατ. ευρώ στο joint venture και να προχωρήσει ταχύτερα στην εφαρμογή του Business plan της στην αγορά ενέργειας.
Η Εθνική P&K αφού υπενθυμίζει ότι στην Endesa Hellas η Endesa συμμετέχει με 50% συν μία μετοχή και το υπόλοιπο ποσοστό κατέχει η Μυτιληναίος Όμιλος Επιχειρήσεων, επισημαίνει ότι η Enel είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά το Ρόκα και την Τέρνα Energy με χαρτοφυλάκιο 87 MW εγκατεστημένων και 42 MW υπό κατασκευή και εκτιμά ότι σαν αποτέλεσμα της απόκτησης της Endesa από την Enel θα πρέπει σύντομα να αναμένεται και η συγχώνευση των επιχειρήσεων της Enel στην Ελλάδα υπό την ομπρέλα της Endesa Hellas."

Δεν υπάρχουν σχόλια: