Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Θέλουμε καθαρό νερό, είναι απλό, χωρίς εξασθενές χρώμιο

Καθαρό νερό σήμερα, ζήτησαν επιτακτικά από τους αρμόδιους χτες το βράδυ οι πολίτες της Θήβας, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Π. Δημαρχείου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συμπαράταξης των Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Σε μια πραγματικά λαϊκή συνέλευση που είχαμε χρόνια να δούμε στην πόλη μας, με θέμα το νερό και τις τιμές του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον συμπατριώτη μας χημικό επιστήμονα κ. Π. Ρωμανά για την σοβαρότητα του θέματος και τον εκπρόσωπο της Συμπαράταξης κ. Τ. Κεφαλά για όλα τα ανοικτά ζητήματα που καθιστούν το νομό μας βιομηχανική χαβούζα.

Ο κος Ρωμανάς μίλησε με απλή και κατανοητή γλώσσα για την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου το οποίο δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου ( αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει όριο, ενώ στις μετρήσεις του νερού στη Θήβα ήταν 12-14 mg/ltr) και το οποίο σαφέστατα έχει ονοματεπώνυμο ώς προς την προέλευσή του. Κάποιος ρυπαίνει είπε χαρακτηριστικά και πρέπει να τον βρούμε, να σταματήσει και να πληρώσει, κάτι που χαρακτηρίζει την παθογένεια της ελληνικής πολιτείας τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια.

Τον λόγο επίσης πήραν εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΘ και αναγνώσθηκε απαντητική επιστολή του Υπουργείου Υγείας με βάση την οποία αναφέρεται ότι με τα μέχρι σήμερα στάνταρντς που χρησιμοποιούνται το νερό φαίνεται κατάλληλο για χρήση. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτά τα στανταρντς αύριο θα αλλάξουν και δεν θα έχουν τραγικές συνέπειες για τη ζωή μας.

Με βάση αυτό το χαρτί επιχείρησε και ο Δήμαρχος κ. Ν. Σβίγγος να σπεύσει να δηλώσει ότι το νερό της Θήβας δεν έχει πρόβλημα, ενώ έκανε και μια ανάλυση περί εξασθενούς και τρισθενούς χρωμίου η οποία αντικρούσθηκε από πολλούς παρευρισκόμενους οι οποίοι δεν πείστηκαν και προέτρεψαν το δήμαρχο να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία να υδροδοτηθεί η πόλη εξολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ μέχρι να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα.

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θήβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: