Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Να σταματήσουν οι καταπατήσεις και οι διεκδικήσεις της δημόσιας γης

Στη δασική και χορτολιβαδική έκταση ΚΑΜΑΡΑ του Δήμου Δαύλειας, έκτασης 5000 περίπου στρεμμάτων, υπάρχουν αγροί ιδιόκτητοι αλλά και δημόσια βοσκοτόπια τα οποία ανήκουν εδώ και δεκαετίες στο Δημόσιο και η χρήση τους έχει παραχωρηθεί στο Δήμο, ο οποίος τοποθετεί για βοσκή Δαυλειώτες κτηνοτρόφους.
Η Μονή Ιερουσαλήμ, πολλές φορές είχε ενοχλήσει την κοινότητα παλιά Δαύλειας και τους κτηνοτρόφους που βόσκουν τα κοπάδια τους εκεί, με εξώδικα. Ισχυρίζεται ότι η έκταση της ανήκει και τους καλούσε να εγκαταλείψουν την περιοχή. Είχε προχωρήσει και στην κατάθεση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να φύγουν οι Δαυλειώτες κτηνοτρόφοι, οι οποίες στα δικαστήρια όλες απερρίφθησαν. Πρόσφατα εμφανίστηκαν συγκεκριμένοι ιδιώτες που βόσκουν όλη την έκταση ισχυριζόμενοι ότι την έχουν νοικιάσει από τη Μονή Ιερουσαλήμ.
Οι κτηνοτρόφοι έχουν φθάσει σε απόγνωση. Δεν έχουν τόπο να βοσκήσουν τα ποίμνια τους δεν μπορούν να πλησιάσουν την ποτίστρα να ποτίσουν τα ζώα τους. Έχουν προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον των ιδιωτών με μηνύσεις και αγωγές ενώ μήνυση έχει υποβάλλει και το Δασαρχείο γιατί επεχείρησαν με συρματοπλέγματα και πάσαλους να φράξουν μεγάλος μέρος δημόσιας δασικής έκτασης.
Η εταιρεία Μελέτης Δημοτικών προβλημάτων Δαύλειας, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Δαυλείας και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, κινητοποιήθηκαν και προσωρινά η περίφραξη απεφεύχθη. Όμως τα υλικά της περίφραξης δεν απομακρύνθηκαν. Οι ως άνω φορείς προέβησαν σε διαβήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, Αγρονομείο, Δήμο Δαύλειας κλπ) και τους καλούν να προασπίσουν το Δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης όπως επιτάσσει το καθήκον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: