Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Ενάντια στο λιθάνθρακα για τη σωτηρία του Κορινθιακού




Αναδημοσίευση απο http://lithanthrakas.wordpress.com/

Mε συνέντευξη τύπου έκλεισαν τις κοινές τους δράσεις των τελευταίων ημερών, στην περιοχή του Κορινθιακού, η Greenpeace, η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον και η Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας). Η συνέντευξη δόθηκε στο λιμάνι της Κορίνθου, πάνω στο πλοίο Rainbow warrior της Greenpeace και παραβρέθηκαν η υπεύθυνη προγράμματος του ΠΑΣΟΚ κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Αλέξης Τσίπρας. Χαιρετισμό στη συνέντευξη τύπου διαβίβασε και ο Έλληνας επίτροπος κ. Δήμας.

Στις, ήδη, έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κατά του λιθάνθρακα έρχεται να προσθέσει τη φωνή της η Greenpeace, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μέσω της κ. Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Τσίπρα, αντίστοιχα, εκφράζουν επίσημα τη θέση τους κατά της επένδυσης στο λιθάνθρακα. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι οι μοναδικοί στην Ελλάδα που υποστηρίζουν τη χρήση λιθάνθρακα είναι οι ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι ο λιθάνθρακας κρύβει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία. Είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που, τελικά, κατασκευαστούν λιθανθρακικές μονάδες, η Ελλάδα θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η λειτουργία μίας τέτοιας μονάδας δεν είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστική.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι ο λιθάνθρακας κρύβει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία. Είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που, τελικά, κατασκευαστούν λιθανθρακικές μονάδες, η Ελλάδα θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η λειτουργία μίας τέτοιας μονάδας δεν είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστική. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε:

Mια σύγχρονη, λιθανθρακική μονάδα, 600 ΜW, εκπέμπει ετησίως 3.226.750 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, σε μόλις 18 μήνες, από 4,3 - 5,15 λεπτά ανά κιλοβατώρα (Μάρτιος 2007) σε 9,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (Σεπτέμβριος 2008). Τέλος, μια τέτοια μονάδα θα προκαλούσε την έκλυση τοξικών αερίων όπως υδράργυρος, κάδμιο και αρσενικό.

Το 95% των Ελλήνων ανησυχεί για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ το 85% γνωρίζει ότι η ηλεκτροπαραγωγή έχει αρνητικές επιπτώσεις για το κλίμα. Η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι επομένως καιρός η ελληνική κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα: “Η Ελλάδα λέει όχι στο λιθάνθρακα!”.

Δυστυχώς σήμερα πολλές περιοχές της Ελλάδας (Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Φθιώτιδα, κα) απειλούνται από την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων με καταστροφικές επιπτώσεις για τις κλιματικές αλλαγές, τα τοπικά οικοσυστήματα και την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών. Για το λόγο αυτό η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον (Βοιωτία, http://symparataxi.blogspot.com/) και η Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας), http://politeskorinthias.blogspot.com/), αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια για τη σωτηρία του Κορινθιακού από τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η σημαντική τους δράση κατά του λιθάνθρακα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην καθυστέρηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση της κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων. Παράλληλα με τις τοπικές τους δράσεις, συμμετέχουν στο πανελλαδικό δίκτυο “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” (http://lithanthrakas.wordpress.com/).

Η Greenpeace, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ξεκινά από την περιοχή του Κορινθιακού τη δράση της με σκοπό να ακυρωθούν οριστικά τα σχέδια για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων σε αυτήν την περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στόχος της Greenpeace είναι η συνεργασία με όλα τα τοπικά κινήματα, προκειμένου η κοινή και συντονισμένη δράση να οδηγήσει στην οριστική ακύρωση όλων των σχεδίων για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: