Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Συμπαράταξη και GREENPEACE για τη σωτηρία του Κορινθιακού απο τα καταστροφικά "επιχειρηματικά σχέδια"

Αποσπάσματα απο σχετικό δελτίο τύπου της GREENPEACE:

"Σε ένα απέραντο, θαλάσσιο νεκροταφείο θα μετατραπεί ο Κορινθιακός κόλπος αφού ακόμα δεν προστατεύεται με δημιουργία Θαλάσσιου Καταφύγιου, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται επιπλέον επιβάρυνσή του με την κατασκευή λιθανθρακικών σταθμών στην περιοχή. Οι ακτιβιστές και το πλήρωμα του ιστορικού πλοίου της Greenpeace Rainbow Warrior, γέμισαν με διακόσιους σταυρούς, το θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Αντίκυρας Βοιωτίας όπου λειτουργεί το Αλουμίνιο της Ελλάδος και ενδέχεται να κατασκευαστεί λιθανθρακικός σταθμός".
"Στην περιοχή αυτή ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει ήδη αποσπάσει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα, εγκατεστημένης ισχύος 600 μεγαβάτ (MW). Σε περίπτωση που ο σταθμός αυτός τελικά κατασκευαστεί, θα εκπέμπει ετησίως τουλάχιστον 3.226.750 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όπως και άλλους επικίνδυνους, αέριους ρύπους με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων των περιοχών."
«Η κατασκευή και λειτουργία λιθανθρακικών μονάδων αποτελεί περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Η Ελλάδα θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές θα πληρώνουν για τη ρύπανση ενώ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace."

"‘Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, απορρίπτει το ενεργειακό μοντέλο της υπερπαραγωγής, του ιδιωτικοεπενδυτικού χάους και της υπερσυγκέντρωσης στην περιοχή, ένα μοντέλο με καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Αγωνίζεται για κοινωνικό έλεγχο στον ενεργειακό και χωροταξικό σχεδιασμό. Υποστηρίζει ότι η πιο ασφαλής πηγή ενέργειας είναι η εξοικονόμηση και υιοθετεί την αξιοποίηση των ΑΠΕ με σεβασμό στο περιβάλλον. Θεωρεί προτεραιότητα την πρωτογενή χρήση του φυσικού αερίου και στηρίζει την σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Καταγγέλλει τις σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, τον Αστακό, τη Λάρυμνα, το Μαντούδι και το Αλιβέρι και σε όλη την Ελλάδα και αγωνίζεται μαζί με όλους όσους αντιστέκονται στο εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο’, είπε η Δέσποινα Σπανούδη, μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον.

Κινήσεις πολιτών από όλες τις περιοχές του Κορινθιακού όπως η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, η Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού και η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «ΑΛΚΥΩΝ», συντονίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα και φυσικού αερίου στην Αντίκυρα και τη Θίσβη, τη λειτουργία μεγάλων λιμανιών, τον δραματικό πολλαπλασιασμό των φορτηγών πλοίων και τη μετατροπή της Βοιωτίας σε τεράστιο ενεργειακό και βιομηχανικό κέντρο με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού."

ΥΓ: Οι σταυροί περισυλλέγησαν από τους ακτιβιστές της Greenpeace μετά το τέλος της δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: