Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Η επόμενη μέρα







Πάνω απο 1000 άτομα ,από όλο το νομό, συναντήθηκαμε στη Λιβαδειά, στο δρόμο μπροστά από την πλ. Λάμπρου Κατσώνη (Ζάππειο) για να διαδηλώσουμε την διαμαρτυρία μας για τη σημερινή ρύπανση και την αυριανή μετατροπή του νομού σε ενεργειακό κέντρο (Τηλεοπτικά σε δελτίο ειδήσεων) . Αναλυτικά για το συλλαλητήριο και εδώ
Χαιρέτησαν:
Απο την οργανωτική επιτροπή:
ο νομάρχης Κ.Περγαντάς, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν.Παπαγγελής, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Λιβαδειάς Ν.Παπαναγιώτου- που ενημέρωσε ότι εκπροσωπούσε Ε.Κ. Θήβας που πάλι απουσίαζε-, η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας Ε.Γεωργαντά, η εκπρόσωπος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον Δέσποινα Σπανούδη

Απο τις κινήσεις πολιτών της Συμπαράταξης
:
ΑΡΤΕΜΙΣ (Αντίκυρα) Π. Μαυρίκη, Βαγαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον Τ. Μάρκου, Θηβαίοι Πολίτες Α.Ντάντος, Θίσβιοι πολίτες Α. Γκιζιώτης, Πολίτες για την αειφορία (Οινόφυτα) Θ. Παντελόγλου, Πρωτοβουλία Λιβαδειάς Β. Σπήλιος (δεν τοποθετήθηκαν όλες οι κινήσεις πολιτών της Συμπαράταξης για οικονομία χρόνου).

Επίσης, από τους "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα" ο Τάσος Κεφαλάς και από τους φοιτητές του πανεπιστημιακού τμήματος της Λιβαδειάς ο φοιτητής Χρήστος Δεδεμάδης.

Εκπρόσωποι κομμάτων:
ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, απο τον ΣΥΡΙΖΑ
ο βουλευτής Βοιωτίας Μιχ. Γιαννάκης απο τη ΝΔ
ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος τομέα ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ.Μανιάτης απο το ΠΑΣΟΚ
ο βουλευτής Βοιωτίας Βασ. Τόγιας απο το ΠΑΣΟΚ
η βουλευτής Φθιώτιδας Τόνια Αντωνίου απο το ΠΑΣΟΚ
ο εκπρόσωπος της Ν.Ε. Βοιωτίας: Γιώργος Γκικόπουλος απο το ΚΚΕ
η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Βάσω Ζητουνιάτη
το μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων : Τάσος Κρομμύδας

Ένας πρώτος απολογισμός :

1. Στα θετικά :

- η παρουσία και η συμμετοχή κόσμου από όλο το νομό: Iδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το πολυάριθμο και ζωηρό μπλοκ των Βαγαίων Πολιτών με το πανώ και τους μαθητές, ενώ ισχυρή παρουσία είχαν με πανώ και οι πολίτες της Θήβας, της Αντίκυρας, της Θίσβης, της Κορώνειας. Συμμετείχαν ακόμη πολίτες απο τα Οινόφυτα, την Αγ.Άννα, το Κυριάκι, τις Θεσπιές, το Δίστομο, τη Δαύλεια, τη Χαιρώνεια, τον Αγ.Βλάση, τον Αγ. Γιώργη, την Αγ.Παρασκευή, την Αγ.Τριάδα, τον Ορχομενό και απο άλλα μέρη. Για μια ακόμη φορά, αποδείξαμε ότι υπάρχει διάρκεια και συσπείρωση στο κίνημα των πολιτών του νομού.

- η παρουσία και η συμμετοχή όλων των κομμάτων: σε επίπεδο εκπροσώπησης, ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Οικολόγοι Πράσινοι ,ενώ σε επίπεδο συμμετοχής ισχνή η παρουσία τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ: ή δεν ήθελαν να πετύχει το χθεσινό συλλαλητήριο ή δεν έχουν τη δυνατότητα να συσπειρώσουν τα μέλη τους για τέτοια θέματα.

- η αναφορά του συνόλου των προβλημάτων του νομού: παρά το γεγονός ότι η αιχμή της εκδήλωσης ήταν κατά του λιθάνθρακα, καταφέραμε να αναδείξουμε τόσο τα σημερινά προβλήματα της πληγωμένης Βοιωτίας όσο και αυτά που περιμένουμε, εάν επιτρέψουμε την εγκατάσταση των μονάδων του Μυτιληναίου, του Κοπελούζου, της ΤΕΡΝΑ κλπ. Για μας αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία: οι αιρετοί του νομού μας αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βοιωτία επί των ημερών τους και, συνεπώς, το επόμενο βήμα είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φέρουν αποτελέσματα.

2. Στα αρνητικά:

- η περιορισμένη ευαισθητοποίηση των πολιτών των δύο μεγάλων αστικών κέντρων του νομού Θήβας - Λιβαδειάς. Ειδικά στη Λιβαδειά, καλλιεργήθηκε η άποψη ότι το εργοστάσιο λιθάνθρακα στην Αντίκυρα δεν θα γίνει και, μάλιστα, από τα πιο επίσημα χείλη: Νομάρχης, Δήμαρχος Διστόμου, Πρόεδροι Αντίκυρας και Κυριακίου, αλλά και πολλοί άλλοι, με αποτέλεσμα να μοιάζει και ολίγον μάταιη η κινητοποίηση.

- η χαμηλή δημοσιότητα ιδιαίτερα απο τα κεντρικά ΜΜΕ: δεν είναι η πρώτη φορά που τόσο τα κεντρικά ΜΜΕ αλλά και ορισμένα τοπικά, υποβαθμίζουν τις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις μας, παρά την πλήρη ενημέρωση και ενώ καθημερινά προβάλλονται δεκάδες μικρότερης σημασίας και συμμετοχής κινητοποιήσεις. Το γεγονός μας βάζει σε υποψίες: ένας νόμος σιωπής καλύπτει το νομό μας;

Το τοπικό STAR Κεντρικής Ελλάδος είχε ζωντανή κάλυψη του συλλαλητηρίου. Επίσης ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Σείριος, μετέδιδε δωρεάν το σποτάκι- κάλεσμα.

Δεν θέλουμε να ξανακούσουμε να μιλάνε για το περιβάλλον:

ο Δήμαρχος Λιβαδειάς Δ.Τσιφής: αλγεινή εντύπωση η απουσία του για τρίτη φορά: η πρώτη ήταν όταν κλήθηκε να συνδιοργανώσει την "εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα", η δεύτερη όταν έγινε η συνάντηση των φορέων του νομού και η τρίτη χθές που έλειπε από ένα συλλαλητήριο που έγινε στην Λιβαδειά, συμμετείχαν Νομαρχία, ΤΕΔΚ, όλα τα κόμματα και πάρα πολλοί φορείς του νομού και της Λιβαδειάς. Μάλιστα ο κ. Τσιφής δήλωσε απρόθυμος να βοηθήσει έστω και στα στοιχειώδη οργανωτικά! Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια: πριν από ένα χρόνο, είχε αρνηθεί στην ομάδα της Αντίκυρας να τοποθετήσει πανώ στην πλατεία με το αιτιολογικό οτι ο κ. Μυτιληναίος είναι εντάξει άνθρωπος!.

Οι βουλευτές Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας και Ευαγγελος Μπασιάκος: απουσίασαν για δεύτερη φορά και δεν έχουν πάρει θέση κατά του λιθάνθρακα. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ και σε καμία εκδήλωση ή κινητοποίηση για τα προβλήματα της μόλυνσης και των ενεργειακών εργοστασίων.

Ο κοινοτάρχης Αντίκυρας κ.Μίχος, ο δήμαρχος Διστόμου κ.Πανουργιάς και ασφαλώς ο κοινοτάρχης Κυριακίου κ. Λαζάρου γιατί όπως γράφεται και στο ιστολόγιο Βοιωτία: "τη μόλυνση και τη ρύπανση μπορεί και να την αντέξεις, την κοροϊδία όμως ..." Οι συγκεκριμένοι κλήθηκαν και με προσωπικές επαφές να συμμετέχουν από την αρχή, δεδομένου ότι συμμετείχαν στο δίκτυο "Συμμαχία των δήμων ενάντια στο λιθάνθρακα". Δεν εμφανίστηκαν όταν η Συμπαράταξη κάλεσε τους φορείς να συνδιοργανώσουν την "εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα", δεν εμφανίστηκαν όταν τους κάλεσε στη συνάντηση των φορέων ο Νομάρχης και η υπόλοιπη οργανωτική επιτροπή και έκαναν σύντομη εμφάνιση στο συλλαλητήριο (εκτός απο τον κ. Λαζάρου που εκείνη την ώρα συνέτρωγε με τον κ.Μυτιληναίο). Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί! που λέει και κάποιος φίλος σε ένα προηγούμενο σχόλιο.

Λέει ότι κάνει πίσω ο Μυτηλιναίος! Από την παραμονή του συλλαλητηρίου μάθαμε ότι ο κ. Μυτιληναίος είχε προγραμματίσει συνάντηση με τους κοινοτάρχες Αντίκυρας και Διστόμου, το πρωί και το μεσημέρι (αμάν αυτά τα γεύματα!) της Παρασκευής αντίστοιχα. Λίγο πριν απο το συλλαλητήριο, μάθαμε απο δημοσιογράφους του STAR Kεντρικής Ελλάδας και της εφημερίδας ΔΙΑΒΗΜΑ που παρέστησαν, ότι ο κ.Μυτιληναίος:

1. επιβεβαίωσε ότι μέχρι χθές ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑ

2. ότι ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ όμως ΠΑΓΩΝΟΥΝ, λόγω της κοινωνικής αντίδρασης. Αναλυτικό δημοσίευμα υπάρχει και στο ιστολόγιο Βοιωτία που συνδέει τις ανακοινώσεις με το χθεσινό συλλαλητήριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε ότι ο κ.Μυτηλιναίος είπε..... κλπ. κλπ. ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ Η ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΓΙΑΤΙ ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΡΑΒΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΑ 1000 ΑΤΟΜΑ 200 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΑΤΕ

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΕ ΝΑ ΗΤΑΝ 300 ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΧΙ

Ανώνυμος είπε...

Εκατό ΑΝΘΡΩΠΟΙ ήταν μόνο από το χωριό μου, τα Βάγια, βλοσυρά ανθρωπάκια. Ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε; Διαπτιστώνω ότι χάσατε την ψυχραιμία σας. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί ο κόσμος αρχίζει να ξυπνά και να συσπειρώνεται;

Ανώνυμος είπε...

Αν αναρωτιέστε για τον αριθμό και για να γνωρίζετε πόσα είναι τα 200 άτομα σας πληροφορώ ότι μοιράστηκαν 250 μπαλόνια από τα οποία. Δηλαδή τα παιδιά μόνο της συγκέντωσης ήσαν διακόσια πενήντα. Αρχικοί ανώνυμοι κάντε μια αναγωγή για να καταλάβετε που δε θα καταλάβετε.
Εξ άλλου τι σας κόφτει;
Εσείς πόσο ανησυχείτε για το περιβάλλον και πόσους φέρατε στη διαδήλωση;
ή ήρθατε απλά να παρακολουθήσετε από καμμιά γωνιά;
ή σας έστειλαν να δείτε;
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΑΤΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ ΑΝ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας στην τηλεόραση τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να μιλάει για το Περιβάλλον και κάνοντας από τη θέση που βρίσκεται την υπέρβαση, αναρωτιέμαι αν είδα κάποιο -έστω ένα- Λιβαδείτη παπά στη χθεσινή συγκέντρωση. Είδα όμως δυο (ένα σε καφετέρια-τραπεζάκι έξω και ένα στη βόλτα-γαμπροπάζαρο της πόλης.
Τι συμβαίνει; Πως δείχνουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον οι παπάδες της πόλης μας; Ή δεν τους λέει τίποτα η προσπάθεια του Πατριάρχη;
Μήμως σιγά-σιγά πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται με τα σύγχρονα προβλήματα που έχει το ποίμνιό τους; Ή θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα ακόμη δημοσιουπαλληλικό κλαδο;

Ανώνυμος είπε...

sinxaritiria stoys diorganotes!!!
kalo koyragio k kali sinexia stoys agones paidia tha mas exete konta sas.
alithia aytoi oi alites oi dimarxoi ANTIKIRAS DISTOMOY POY PAREYRETHIKAN GIATI DE XERETISAN TIN EKDILOSI K GIATI DEN ANEFERAN OTI PARISTANTE K SIMETEXOYN??????
TOSO APROKALIPTA KSEPOYLIMENOI PIA?
ELEOS GIATI DE TOYS KATAGKILATE?
TI TOYS FILATE MIPOS DE FENETE PIA KSEKATHARA TI PEXNIDI PEZOYN?

Ανώνυμος είπε...

Παραδειγματική η συμπεριφορά του κ.Τσίπρα: Ήρθε απο την αρχή, δεν αναγγέλθηκε απο κανένα, περίμενε υπομονετικά τη σειρά του (μετά τους εκπροσώπους ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ αν και ο ίδιος είναι αρχηγός κόμματος) και παρέμεινε σχεδόν μέχρι το τέλος της συγκέντρωσης που τράβηξε σε μεγάλο μάκρος αφού μίλησαν καμμιά εικοσαρια ομιλητές. Μακάρι να είχαν έρθει και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί που θέλουν να εκφράζουν το λαικό ή το οικολογικό κίνημα. Την άλλη φορά!

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Φίλε ανώνυμε 4:18, μπήκε ανάρτηση. Ανώνυμε των 1:16 και 1:17, ευχαριστούμε που σε ένα λεπτό μας ανέβασες 100 άτομα, κρίμα που δεν συνέχισες λίγο ακόμη!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Με αφορμή την ανάρτηση αυτή και τα σχόλια προηγούμενων αναρτήσεων, οι Δήμαρχοι Λιβαδειάς και Διστόμου, οι Κοινοτάρχες Κυριακίου και Αντίκυρας, οι βουλευτές Μπασιάκος και Κουτσούμπας αλλά και οι Εκπαιδευτικές και Περιβαλλοντικές Διευθύνσεις του νομού, από δω και πέρα δεν πρέπει να ξαναμιλήσουν για περιβάλλον.
ΑΡΚΕΤA ΤΟ ΜΑΓΑΡHΣΑNE ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ.
Θα τα λέμε με τη σειρά για τον καθένα ξεχωριστά από δω και μπρος. Και θα τα πούμε όλα. Ευκαιρίες τους δώσαμε αλλά τι τα θες, για μερικούς ανθρώπους η εξουσία αντί να σημαίνει δουλειά και ταπεινότητα σημαίναι μπίζνες και μικρότητα, σκύψιμο, γονάτισμα και έρπυσμός, χωρίς να θέλω να θίξω τα περήφανα ερπετά. Έπεται συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

ΚΕΦΑΘΛΙΟ 1: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ


Τον αναιδή κ. Λαζάρου τον είδαμε να μαγαρίζει το Περιβάλλον, κάθε φορά που έπιανε μικρόφωνο για να μιλήσει γι αυτό:
1. Τον είδαμε να το μαγαρίζει όταν από μικροφώνου έλεγε παπαρολογίες στην πλατεία του χωριού του πέρσι το καλοκαίρι, στη συγκέντρωση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Τον πήραμε από τότε γραμμή αλλά τι τα θες. Όλοι σκέφτηκαν ότι έχει απλά τα χαρακτηριστικά του ημιμαθούς, που κάνει τον εξυπνάκια.
2.Τον είδαμε να το μαγαρίζει όταν -ο άθλιος Εφιάλτης- μιλούσε για τη σωτηρία του οικισμού Ταρσός στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όταν συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 1ου εργοστασίου Φυσικού Αερίου της Αντίκυρας. Παρίστανε κι εκεί τον επαναστάτη. Πάλι κάτι δε μας πήγαινε καλά. Οι συγχωριανοί του μας έλεγαν ότι πρόκειται για κουνάβι. Εμείς πάντως θα του ξαναδίναμε ευκαιρία.
3.Τον είδαμε να το μαγαρίζει τη μέρα που τρίψαμε στη μούρη τη Μελέτη των καθηγητάδων του Πολυτεχνείου στην Αντίκυρα. Δεν του καλάρεσε… Μέχρι που τον άκουσαν να λέει ότι αυτή η μελέτη δεν πρέπει να πληρωθεί. Ξεφτίλες καθηγητάδες… Δε δώσατε στον άνθρωπο το άλλοθι που έψαχνε, ώστε να απελευθερωθεί από μας και να στηρίξει ανοιχτά το αφεντικό του.
4.Τον είδαμε να το μαγαρίζει όταν στη σύσκεψη φορέων τόπαιζε ακόμη οικοευαίσθητος – ανέφερε και τη WWF, τη μαγάρησε κι αυτή – και ξανοίχτηκε πλέον. «Με διαβεβαίωσε προσωπικά ο Μυτιληναίος ότι δε θα φτιάξει εργοστάσιο λιθάνθρακα» είπε. Καμαρώστε έναν αυτοδιοικητικό!! Όμως τα εργοστάσια Φυσικού Αερίου τα θέλουμε!!! (μίλησε ο μορφωμένος ειδικός)
5.Τον είδαμε να το μαγαρίζει με τις κατάπτυστες δηλώσεις του για τα μέλη της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. Τους είπε καιροσκόπους, μηδενιστές και μέλη διαφόρων συλλόγων με διάφορες ονομασίες. Ο Παπαντρέου άλλα λέει για αυτούς αλλά ποιος από το τοπικό ΠΑΣΟΚ να τον βάλει στη θέση του; Όταν τους το λές λένε «έλα μωρέ τώρα για το Λαζάρου μιλάς…».
6.Τον είδαμε να το μαγαρίζει όταν αντί πινακίου φακής ξεπουλούσε τους αγώνες των συμπατριωτών του για 60.000 Ευρώ ο φτηνιάρης (Ο Κοπελούζος έδινε 2.000.000 Ευρώ στη Χαιρώνεια και Δαύλεια και τον απέρριψαν).
7.Τον είδαμε να το μαγαρίζει, όταν, ως γνήσιος υποτακτικός, ευχαριστούσε το Μυτιληναίο για την ανιδιοτελή προσφορά του. Κι εμείς που νομίζαμε ότι τα βουνά είναι για τους αητούς κι όχι για τις νεροφίδες και τους γυμνοσάλιαγκες…
8.Τον είδαμε να το μαγαρίζει όταν την ώρα της διαδήλωσης της Λιβαδειάς, συνέτρωγε με το μεγάλο αφεντικό της περιοχής στο Κυριάκι και τον απεικόνισε ο φακός του Μερτζάνη και του Μπαρδώσα.
9.Είδαμε και κάποιους άλλους, του συμβουλίου του Λαζάρου, που τόπαιζαν συναγωνιστές και γονάτισαν κι αυτοί. Θα τα πούμε αργότερα με αυτούς. Όλα τα ξέρουμε……

Ελπίζω οι Σύμβουλοι που τον στήριξαν να πάρουν πίσω την απόφασή τους και να πάψουν και αυτοί να προσβάλλουν το περήφανο χωριό τους. Να τον αναγκάσουν σε ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, γιατί αρκετά ντροπιάστηκε το Κυριάκι.
ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΕΣ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΟΣΟ ΦΤΗΝΑ….Η ΜΑΥΡΙΛΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΞΑΒΑΦΕΙ. ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ.
Τελειώνοντας με το πρώτο κεφάθλιο, αφιερώνω το παρακάτω ποίημα αρχαίου συγγραφέα. Ας του το μεταφράσει κάποιος, του επικίνδυνου ημιμαθή:
Μηδέν άγαν των επτά σοφών ο σοφότατος ειπεν
αλλά συ μη πεισθείς Γέσσιε (Λαζάρου) ταύτ’ έπαθες
και λόγιος περ εών αλογώτατα έσχες όνειδος
ως επιθυμήσας ουρανίης ανόδου.
ούτω Πήγασος ίππος απώλεσε Βελλεροφόντην
βουληθέντα μαθείν αστροθέτους κανόνας.
αλλ’ ο μεν ίππος έχων και θαρσαλέον σθένος ήβης
Γέσσιος (Λαζάρου) ουδε χασείν εύτονον ήτορ έχων.


Επίσης του αφιερώνω τα παρακάτω τσιτάτα του ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (1901)

1. Όταν βλέπεις μια υψηλότητα αποφασίζουσα να κύψει ολίγον, να την θεωρής ως ευρισκομένην χαμηλότερον και της ταπεινοτέρας ταπεινότητος.

2. Φοβού τα τελειότερα εκ των θηρίων, και τους ημιτελείς εκ των ανθρώπων· εκείνα καθιστά θρασύτερα η τελειότης, τούτους πανουργότερους η ατέλειά των.

3. Από τους ανθρώπους, τους έχοντας το συμφέρον εις την θρησκείαν, να προτιμάς πάντοτε τους έχοντας την θρησκείαν εις το συμφέρον• τουλάχιστον οι δεύτεροι έχουν μίαν θρησκείαν, ενώ οι πρώτοι δεν έχουν καμμίαν.

4. Το καθήκον δεν είναι λέξις ήτις να μεταλλάσσει σημασίαν αναλόγως της ιδιοσυγκρασίας και του χαρακτήρος εκάστου ανθρώπου· είναι συνθήκη καθιερωμένη, δια της συμπράξεως θείου και ανθρωπίνου νόμου, προς διαιώνισην της αρμονίας του κόσμου. Εάν δε και ο θεός ακόμη εφωράτο παραβαίνων το καθήκον του, θα εδικαιούτο να αποδοκιμάσει αυτόν και εκείνος ο σκώληξ της γης, διότι αφού άπαξ τον έπλασε, δεν θα είχε το δικαίωμα να διαταράξει την ευδαιμονία και την ειρήνη του βίου του.

5. Υποπτεύου πάντοτε τον θόρυβον• πίθος πλήρης ουδέποτε θορυβεί• ο κενός, ορχήστρα ολόκληρος

6. Αίσχος: το μόνον αθάνατον το οποίον δημιουργεί ο θνητός.

7. Υπάρχουν άνθρωποι, οίτινες προσκυνούντες χλευάζουν, και ασπαζόμενοι δάκνουν, και μειδιώντες δηλητηριάζουν· τοιαύτα πρόσωπα οι ποιηταί καλούσι πρόσωπα κυνός, και οι χημικοί χάλκινα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δεύτερο καφάθλιο με την ιχνογράφηση του Μίχου.

Ανώνυμος είπε...

Έγραψες πάντως με τα ρητά του Πολύβιου!

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Απο την ηλεκτρονική εφημερίδα Διάβημα αντιγράφουμε: ......Ωστόσο ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε ότι αυτή την στιγμή η μονάδα άνθρακα βρίσκεται εκτός ατζέντας λόγω των κακών χειρισμών της ΔΕΗ. Δεν απέκλισε όμως το ενδεχόμενο (αν και εφόσον, όπως είπε χαρακτηριστικά) να αλλάξουν οι συνθήκες και αν συμφωνήσει η τοπική κοινωνία να επανέλθει το θέμα. Επίσης ο κατέστησε σαφές ότι η Βοιωτία λόγο της θέσης της (κοντά στην Αττική και στον αγωγό φυσικού αερίου) εκ των πραγμάτων είναι ο νομός που θα σηκώσει το βάρος για την παραγωγή ενέργειας. Ακόμα δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι ο όμιλος επενδύει στην περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται..

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΗΤΕ? ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

Πολλά είναι αυτά που μπορεί να γίνουν. Αποκλεισμό της Εθνικής είχαμε κάνει και στη συγκέντρωση στα Οινόφυτα. Όρεξη νάχουμε!