Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ- ΔΟΜΒΡΑΙΝΑ, 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 8.30 μμ


Η ζωή μας, ο αέρας, η γη, η θάλασσα δε θα γίνουν θυσία στο βωμό του κέρδους των βιομηχάνων!


Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που είτε ζείτε μόνιμα εδώ, είτε έρχεστε τακτικά ή περιστασιακά στη Δομβραίνα και τη Θίσβη για να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Σε όλους εσάς που θεωρείτε ότι έχετε το αυτονόητο δικαίωμα να ψαρεύετε, να κολυμπάτε, να καλλιεργείτε τη γη, να παράγετε λάδι χωρίς τοξίνες, να ασχολείστε με την κτηνοτροφία, να ζείτε από τον τουρισμό, την αλιεία, τη μελισσοκομία, ν’ απολαμβάνετε τα δημόσια αγαθά που η φύση χάρισε στην περιοχή. Μήπως όμως αυτό το δικαίωμα δεν είναι πια τόσο αυτονόητο γιατί οι τελευταίες κυβερνήσεις και οι βιομήχανοι το απειλούν άμεσα; Μήπως πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά τα αυτονόητα;

Στην περιοχή μας, όπως σας είναι ήδη γνωστό, έχει θεσμοθετηθεί η Βιομηχανική Περιοχή Θίσβης, εντός της οποίας λειτουργεί σήμερα η «Σωληνουργεία Κορίνθου», που χρησιμοποιεί μαζί με την ΕΛΒΑΛ και την ΧΑΛΚΟΡ το λιμάνι στο Βαθύ. Αυτό που δεν σας είναι καθόλου γνωστό, γιατί σκόπιμα αποσιωπείται, είναι η ρύπανση που προκαλεί στο περιβάλλον της περιοχής μας το εργοστάσιο αυτό και ότι για χρόνια λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας. Αυτό που δε συζητείται επίσης καθόλου δημόσια είναι οι άθλιες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπου πέντε χρόνια πριν, όταν βρισκόταν ακόμα στην Κόρινθο, 6 εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο εξαιτίας ελλιπών μέτρων προστασίας. Σας έχουν αποκρύψει ακόμα ότι το λιμάνι στο Βαθύ, λειτουργεί παράνομα με την ανοχή όλων των επίσημων φορέων, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της θάλασσας, χωρίς χώρους αποθήκευσης για τα απόβλητα των πλοίων, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις που έχει η λειτουργία του στην υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων της περιοχής, αποτελώντας μια διαρκή απειλή για τον Κορινθιακό κόλπο συνολικά!

Ίσως δεν γνωρίζετε ακόμα, ότι στην περιοχή μας ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες για να εγκατασταθεί σύντομα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, το οποίο με την λειτουργία του θα γεμίσει την περιοχή μας με ρύπους, (περίπου 5.000 τόνους Διοξειδίου του Άνθρακα ημερησίως) και με τοξικές ουσίες που δημιουργούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, νέφος, όξινη βροχή σε μια μακρινή ακτίνα από τον χώρο εγκατάστασης.

Κι ενώ ουσιαστικά ο τόπος προορίζεται να μετατραπεί σε βιομηχανική χαβούζα (όπως και η Βοιωτία συνολικά), στα μυαλά κάποιων αυτή η προοπτική ταυτίζεται με την «ανάπτυξη», δηλ. την ευημερία όλων μας. Όμως, ακόμα και αυτές οι ελάχιστες θέσεις εργασίας (αν θα υπάρξουν καν), θα έχουν το δυσβάσταχτο κόστος της σταδιακής ερημοποίησης της περιοχής, γιατί τα μόνα καθαρά θα είναι τα κέρδη των βιομηχάνων.

Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο και αδράνεια. Επειδή δεν είναι καθόλου δεδομένα πια όσα μέχρι τώρα είχαμε, πρέπει να παλέψουμε για να τα διεκδικήσουμε ξανά. Το δίκιο εξάλλου το έχουμε εμείς, οι πολλοί, που διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή, και όχι αυτοί, οι λίγοι, που μας το στερούν για το κέρδος.

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘOYΜΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

I could give my own opinion with your topic that is not boring for me.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΔΟΜΒΡΑΙΝΑ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ε δε θα χαθούμε και στη Δομβραίνα! Στην πλατεία υποθέτω.