Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Ανακοίνωση Εργαζομένων στην Θ' Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κατά της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Χαιρώνεια

Σε όλη τη περιπετειώδη διαδρομή για την αδειοδότηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ιταλικής πολυεθνικής ΕΝΕL και του ομίλου Κοπελούζου στη Χαιρώνεια, ένθερμοι συμπαραστάτες για την αποτροπή της μονάδας υπήρξαν όχι μόνο η Θ ΕΠΚΑ ως υπηρεσία, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι στην Εφορεία και στο ΥΠΠΟ και βέβαια ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τις παραμονές των Χριστουγέννων (23/12/08), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 15 προς 1, ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση του και επέτρεψε την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ENELCO στην περιοχή της Χαιρώνειας, με αποτέλεσμα την μετατροπή του ιστορικού χώρου της Χαιρώνειας σε βιομηχανική ζώνη.
Η τοπική κοινωνία, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και εργαζόμενοι της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν εκεί για να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατασκευή της μονάδας.
Οι προσπάθειες του Δήμου της Χαιρώνειας για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής (αγροτική, αρχαιολογική), με το πανέμορφο Μουσείο της Χαιρώνειας να είναι σχεδόν έτοιμο να ανοίξει, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων (Ακρόπολη Πανοπέα), του Πλουτάρχειου Ιστορικού και Πολιτιστικού Πάρκου Χαιρώνειας και του Κέντρου Εικονικής Πραγματικότητας και Πολυμέσων, προσκρούουν στα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών παραγόντων.
Οι εργαζόμενοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Βοιωτίας (Θ΄ ΕΠΚΑ) δηλώνουμε τόσο την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση της περιοχής, όσο και στην αδιαφορία των «δήθεν» υπεύθυνων για την σταδιακή απαξίωση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων.
Ποια είναι η ουσιαστική λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού, αν όχι να προστατεύει τις αρχαιότητες;
Πως μπορούμε να προσκρούουμε συνέχεια σε αντιφατικές αποφάσεις;
ΟΧΙ στη μετατροπή της περιοχής της Χαιρώνειας σε βιομηχανική ζώνη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (Θ΄ ΕΠΚΑ)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ Θ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ!!!!!Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ;

Ανώνυμος είπε...

Αυτόν μην τον περιμένεις.Μάλλον ανήκει σε αυτούς που μαζί με τον Αγνιάδη, θα χαζεύουν την εικόνα της ανάρτησης και θα σκέφτονται: ωραία ιδέα!

grsail είπε...

Μπορεί κάποιος ναμου πει τι εργαστάσιο θα ήταν αυτό; Τι ειδους 'θερμοηλεκτρικό' ... με κάρβουνο, με πετρέλαιο;

Ευχαριστώ!

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Προκειται για εργοστάσιο με καύσιμο φυσικό αέριο και εναλλακτικά μαζουτ.
Για μια τεράστια μονάδα που διάλεξε να εγκατασταθεί σε ένα εντελώς παρθένο μέρος, στην μέση ενός οργανωμένου κάμπου υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελεί και πεδίο διάσημων μαχών, δίπλα σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους.
Ένας χώρος λοιπον αγροτικός και αρχαιολογικός μετατρέπεται με το έτσι θέλω σε βιομηχανικό, χωρίς να έχει ληφθεί καμία μέριμνα για οργάνωση, χωροθέτηση και σχεδιασμό.
Ένα άλλο ανησυχητικό θέμα είναι ότι παρότι το εργοστάσιο εκτείνεται σε 15 στρέμματα, έχουν αγοράσει 180 και συνεχίζουν.
Η εταιρεία που κατέχει το 75% και συνεταιρίσθηκε με ντόπιο όμιλο για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της στη χώρα (π.χ. να ξεπεράσει κάτι "λεπτομέρειες" όπως οι αρχαιολογικοί χώροι)είναι η ΕΝΕΛ (πολυεθνικός ενεργειακός κολοσσός)
Η ΕΝΕΛ λοιπον πέραν των μεγάλων μονάδων λιθάνθρακα αναπτύσσει δυναμικά την πυρηνική της δραστηριότητα και αρκετά απο τα πυρηνικά τη σχέδια αναπτύσσονται στα Βαλκάνια.

dk είπε...

Ας αφήσουμε την Ελλάδα μας να είναι τεράστιες εκτάσεις βοσκοτοπίων. Έχουμε ένα στρατό από χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους να την φυλάνε όπως τη θυμούνταν μικροί. Οι υπόλοιποι - εκτός δημοσίου - ε, υπάρχει και το εξωτερικό!