Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Προσφυγή κατά του Χωροταξικού για την Βιομηχανία, κατέθεσαν πολίτες της Βοιωτίας

Αίτηση ακυρώσεως του χωροταξικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία κατέθεσαν στο ΣτΕ πολίτες της Βοιωτίας, με το σκεπτικό ότι «διακυβεύεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των οικοσυστημάτων των ορεινών όγκων και των ακτών, η δε ποιότητα της ζωής μας απειλείται με τραγική υποβάθμιση. Η προσβαλλομένη (απόφαση) κατ’ ουσίαν μετατρέπει το σύνολο του νομού Βοιωτίας σε βιομηχανική ζώνη και μάλιστα βαριάς βιομηχανίας, ενώ χωροθετούνται λάθρα εξορυκτικές δραστηριότητες
Επιπλέον στην προσφυγή επισημαίνεται ότι «Δεν προβλέπεται ρητά ότι οι βιομηχανίες υψηλής όχλησης θα πρέπει υποχρεωτικά να εντάσσονται σε οργανωμένους χώρους ενώ ήδη η περιοχή υποφέρει από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση εκατοντάδων βιομηχανιών στην περιοχή Θήβας -Οινοφύτων - Σχηματαρίου και τις βιομηχανικές συγκεντρώσεις στη Θίσβη, την Αντίκυρα και τη Λάρυμνα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στα επιφανειακά και υπόγεια νερά μιας ευρύτατης περιοχής γύρω από τον Ασωπό και τη Θήβα.»
Στην προσφυγή περιγράφεται ότι σύμφωνα με το νέο σχέδιο χωροθετούνται:
α) Η εντατικοποίηση της βιομηχανικής ζώνης Χαλκίδας- Θήβας- Οινοφύτων, η οποία υποτίθεται ότι θα αναδιαρθρωθεί ποιοτικά.
β) Η επέκταση της ζώνης αυτής στην ευρύτερη περιοχή Λιβαδειάς-Ορχομενού, από τη Λάρυμνα μέχρι το Κορινθιακό συμπεριλαμβανομένου και του όρους Ελικών με πλούσια δάση και δασικές εκτάσεις. Η ζώνη περιλαμβάνει γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Η ζώνη αυτή προβλέπεται να συνδεθεί με τη νέα ζώνη που χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.
γ) Ευρεία περιοχή μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες λάθρα χωροθετούνται σε τμήμα από τα Βαρδούσια, την Γκιώνα, τον Παρνασσό και τμήμα του Ελικώνα (συμπεριλαμβανομένων και των Δελφών). Μάλιστα επιτρέπεται η δημιουργία μονάδων μεταποίησης δίπλα σε χωροθετημένα μεταλλεία ή λατομεία.
δ) Βιομηχανικές δραστηριότητες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε άμεση επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο, οι οποίες μπορούν να έχουν ίδιες λιμενικές εγκαταστάσεις και στις οποίες επεκτείνονται οι διατάξεις περί παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας.
Τέλος επισημαίνουν ότι το νέο χωροταξικό «διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός νέου, τεράστιου ενεργειακού κέντρου το οποίο λάθρα χωροθετείται στο νομό Βοιωτίας και την Στερεά» και αναφέρουν τα εργοστάσια με καύσιμο λιθάνθρακα, φυσικό αέριο αλλά και απορρίμματα όπως νέα μονάδα που σχεδιάζεται στη Θήβα.
Δέσποινα Σπανούδη

Σημείωση: Η προσφυγή των πολιτών της Βοιωτίας είναι μια απο τις τουλάχιστον οκτώ προσφυγές που γνωρίζουμε ότι έγιναν κατά του χωροταξικού της βιομηχανίας. Δείτε

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά κανόνα, το χρονικό διάστημα, από την υποβολή μιάς αίτησης στο ΣτΕ, και μέχρι την εκδίκασή της είναι τρία με τέσσερα χρόνια! Σ' αυτό το διάστημα η καταστροφή θα έχει συντελεστεί.
Αυτό που απαιτείται είναι η άμεση υποβολή αίτησης αναστολής εργασιών, που εγγυάται την διακοπή εργασιών και προστασία από τις ολέθριες επεμβάσεις που δείχνουν οι φωτογραφίες στην προηγούμενη ανάρτησή σας. Για να υπάρξει πιθανότης να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής πρέπει να υποβληθεί λεπτομερής φάκελος με όλα τα στοιχεία. Οι γνώμες διακεκριμένων προσωπικοτήτων και άλλων ειδικών, (όπως ο κ. Μ. Δεκλερής), και οπωσδήποτε οι θέσεις των Ο.Τ.Α. παίζουν μεγάλο ρόλο.
Εφόσον ο κ. Κλέαρχος Περγαντάς "συμφωνεί και υποστηρίζει τις θέσεις του δήμου Θίσβης" θα πρέπει να συνυποβάλλει ένα υπόμνημα με την εκτίμηση της Νομαρχίας για τα τεκταινόμενα.
Το ίδιο ισχύει και για την Εκκλησία που χρόνια τώρα οργανώνει σεμινάρια στην Βοιωτία "για το περιβάλλον". Να τεθεί επιτέλους ο Μακαριότατος ενώπιον των ευθυνών του, και να του ζητηθεί η έμπρακτος συμπαράστασή του.
Και επειδή το ΣτΕ στις διαβουλεύσεις του δίνει μεγάλη σημασία και στις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, η φυσική παρουσία, και *συνεχής* επικοινωνία αντιπροσώπων της με τον εισηγητή που θα χρεωθεί την υπόθεση είναι απολύτως απαραίτητη.
Χωρίς δυναμική εγρήγορση η καταστροφή του Ελικώνα είναι δεδομένη.

Δέσποινα Σπ. είπε...

Aγαπητέ ανώνυμε:
για το θέμα της αίτησης αναστολής, το βλέπουμε αυτό το διάστημα

γνώμες ειδικών έχουν ζητηθεί και αναζητούνται

απο τους ΟΤΑ και τη Νομαρχία θα προσπαθήσουμε να έχουμε σύμφωνες γνώμες

ο ορισμός εισηγητή θα πάρει λίγο χρόνο

ΑΛΛΑ πάνω απο όλα θέλουμε βοήθεια και συμπαράσταση

όποιος μπορεί να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο είναι πολύτιμος

perlom-w είπε...

Δυστυχώς ,το ποιο αντι-οικολογικό , πιο καταστροφικό νομοσχέδιο που 'εχει κατατεθεί ποτέ , έχει περάσει στα ψιλά.
Τα μεγάλα ΜΜΕ το έχουν κάνει γαργάρα. Η καταστροφή είναι τεράστια.
Το νομοσχέδιο είναι εμφανώς αντισυνταγματικό. Όμως το παράδειγμα του MALL που χτίστηκε με τον νόμο Βενιζέλου και τον Σπτέμβρη θα βγει η απόφαση.......!!.
Χρειάζεται άμεση κινητοποιηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών. Τα λεφτά είναι πολλά.
Είναι αδίστακτοι. Μην τους αφήσουμε.
Για ότι έχετε κάνει συγχαρητήρια.
Για ότι θα κάνετε κουράγιο.

Δέσποινα Σπανούδη είπε...

Ευχαριστούμε perlom-w
Εν μέσω του καλοκαιριού, εξελλίσσονται πολλά στην περιοχή μας. Η γραμμή στον Ελικώνα, η μονάδα καύσης στη Θήβα κλπ. Οι δικαστικοί αγώνες επίσης είναι πολλοί: απο την Αντίκυρα μέχρι τα Οινόφυτα. Προχωράμε έστω και μετ'εμποδίων. Γιατί υπάρχουν πολλοί που θίγονται και ακόμη περισσότεροι που βάζουν εμπόδια για λογαριασμό τους.

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητή Δέσποινα, όλα όσα θέλουν να περάσουν στη ζούλα φροντίζουν να περάσουν καλοκαίρι... Από τότε που τρέχουμε για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, όλο "θερμά" καλοκαίρια θυμάμαι!

Θα πρέπει να τους ήταν πολύ δυσάρεστη έκπληξη όλες αυτές οι προσφυγές στην εκπνοή του χρόνου. Συγχαρητήρια σε όλους, αλλά τώρα θέλει πολύ δουλειά γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολύ δουλειά και στενή συνέργασία.

Δέσποινα Σπ. είπε...

antigoldgreece
Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι τουλάχιστον για τη συνεργασία!
Για τα υπόλοιπα θα το παλέψουμε. Αν παρασύρουμε και άλλους στην πορεία τόσο το καλλίτερο.