Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Κάλεσμα για κλιματική δράση!

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε:

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, συμβαίνει, απειλώντας τις ζωές και τις συνθήκες διαβίωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων καθώς και την επιβίωση εκατομμυρίων Ειδών. Κοινωνικά κινήματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες από όλο τον κόσμο καλούν για επείγουσα και ριζοσπαστική δράση για την κλιματική αλλαγή.

Στις 30 Νοέμβρη του 2009, οι κυβερνήσεις του κόσμου θα έρθουν στην Κοπεγχάγη για το δέκατο πέμπτο Συνέδριο του ΟΗΕ για το Κλίμα - UN Climate Conference (COP-15). Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη σύνοδος για την κλιματική αλλαγή που έχει λάβει χώρα ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, οι προηγούμενες συναντήσεις δεν έφεραν αποτελέσματα διαφορετικά από την συνηθισμένη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Υπάρχουν εναλλακτικές στην παρούσα ροή των πραγμάτων, η οποία δίνει έμφαση σε ψεύτικες λύσεις, όπως προσεγγίσεις βασισμένες στην αγορά και τα αγροκαύσιμα. Αν βάλουμε την ανθρωπότητα πάνω από το κέρδος και την αλληλεγγύη πάνω από τον ανταγωνισμό μπορούμε να ζήσουμε καταπληκτικά, χωρίς να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας. Τα ορυκτά καύσιμα χρειάζεται να παραμείνουν στο έδαφος και αντί για αυτό, πρέπει να επενδύσουμε σε κοινοτικά ελεγχόμενες ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Πρέπει να σταματήσουμε την αλόγιστη παραγωγή χάριν υπερκατανάλωσης. Πρέπει όλοι να έχουμε ισότιμη πρόσβαση στα παγκόσμια κοινά αγαθά, μέσω κοινοτικού έλεγχου και αυτοδιαχείρισης της ενέργειας, των δασών, της γης και του νερού. Και φυσικά πρέπει να αναγνωρίσουμε την ιστορική ευθύνη της παγκόσμιας ελίτ και του πλούσιου Παγκόσμιου Βορρά για την πρόκληση αυτής της κρίσης. Η ισότητα και η δικαιοσύνη ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο είναι ουσιαστικής σημασίας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη αντίκτυπο στις ζωές ανθρώπων, και ιδιαίτερα σε γυναίκες, ιθαγενείς λαούς και πληθυσμούς που εξαρτώνται από τα δάση, μικρούς γεωργούς, περιθωριοποιημένες κοινότητες και εξαθλιωμένες γειτονίες, που επίσης φωνάζουν για δράση με σκοπό την κλιματική και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το κάλεσμα, δέχτηκαν ακτιβιστές/ακτιβίστριες και οργανώσεις από 21 χώρες που συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη το σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτέμβρη 2008, για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για μια κινητοποίηση στην Κοπεγχάγη κατά την διάρκεια του συνεδρίου του ΟΗΕ για τις κλιματικές συνθήκες το 2009.

Η 30 Νοέμβριου 2009, είναι επίσης η δέκατη επέτειος από το κλείσιμο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο Σιάτλ, που δείχνει την δύναμη των παγκόσμια συντονισμένων κοινωνικών κινημάτων.

Καλούμε όλους τους λαούς του κόσμου να κινητοποιηθούν και να δράσουν ενάντια στις ουσιαστικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής και στους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για αυτήν, τόσο στην Κοπεγχάγη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η κινητοποίηση ξεκινά τώρα, μέχρι την σύνοδο του COP-15, και έχει και συνέχεια. Οι κινητοποιήσεις στην Κοπεγχάγη και στον υπόλοιπο κόσμο είναι ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού. Έχουμε χρόνο να αποφασίσουμε συλλογικά για την μορφή αυτών το κινητοποιήσεων και να ξεκινήσουμε να οραματιζόμαστε ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μας. Πάρτε μέρος!

Σας ενθαρρύνουμε όλους και όλες να ξεκινήσετε τις κινητοποιήσεις σήμερα στις δικές σας γειτονίες και κοινότητες. Ήρθε η ώρα να ελέγξουμε την κατάσταση. Η δύναμη είναι στα χέρια μας. Η ελπίδα δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, είναι επίσης αφορμή για δράση.

Για να συμμετάσχετε σε αυτή την συνεχιζόμενη και ανοιχτή διαδικασία, εγγραφείτε σε αυτή την ηλεκτρονική λίστα:
climateaction@klimax2009.org


Υ.Γ. Η διάρκεια της συνόδου COP15 είναι από 30 Νοέμβρη μέχρι 10 Δεκέμβρη, 2009 στην Κοπεγχάγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: