Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Με αφορμή την παρουσία σας στο Γαλαξίδι στις 20/9/08, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση της ευαίσθητης θάλασσας του Κορινθιακού Κόλπου. Oι πολίτες του Κορινθιακού, αγωνιούν και ξεσηκώνονται, γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές.

Μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνων της κόκκινης λάσπης που ρίχνει επί δεκαετίες στη θάλασσα το Αλουμίνιο της Ελλάδος, νέες βαριές βιομηχανικές μονάδες εγκαθίστανται ανεξέλεγκτα στα παράλια της Βοιωτίας. Η προβλεπόμενη ρύπανση, από την -ασύδοτη μέχρι τώρα- βιομηχανική δραστηριότητα, θα συνοδευτεί από δραματικό πολλαπλασιασμό των θαλάσσιων μεταφορών από φορτηγά πλοία. Ήδη λειτουργεί παράνομα λιμάνι στη Θίσβη που επιχειρείται να επεκταθεί, ενώ μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις σχεδιάζονται και στην Αντίκυρα.

Τέσσερις τεράστιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα, έχουν ξεκινήσει στην Αντίκυρα και την Θίσβη, έντεκα συνολικά σε όλη τη Βοιωτία Στην ΒΙΠΕ Θίσβης, χωρίς να έχει δημιουργηθεί καμία περιβαλλοντική υποδομή, εγκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια η Σωληνουργία Κορίνθου, ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση και άλλων βαριών μεταλλουργικών βιομηχανιών που τιμωρήθηκαν πρόσφατα για τη ρύπανση του Ασωπού. Μονάδα λιθάνθρακα σχεδιάζεται και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Ταυτόχρονα παρά τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι ελάχιστοι και συνήθως υπολειτουργούν. Μαζί με την εντεινόμενη καταστροφή από την αλόγιστη αλιεία και τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τον Κορινθιακό, που αργοπεθαίνει χωρίς η Πολιτεία να παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία του.

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι εάν όλα όσα σχεδιάζονται, υλοποιηθούν τότε η καταστροφή θα είναι μη αντιστρέψιμη. Πολίτες από όλες τις πλευρές του Κορινθιακού αγωνιζόμαστε μαζί για να ενημερώσουμε για το πρόβλημα και να αποτρέψουμε αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο. Συναντηθήκαμε πολλές φορές στην Κόρινθο, στο Κιάτο, στο Ξυλόκαστρο, στην Πάτρα, στη γέφυρα του Ρίου, στη Ναύπακτο, στην Ερατεινή, στο Γαλαξίδι, στην Ιτέα, στην Άμφισσα, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στην Αντίκυρα και στη Θίσβη και οργανώσαμε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Αναζητήσαμε επιστημονική στήριξη από φορείς και Πανεπιστήμια και πολιτική στήριξη από όλους τους χώρους, την Αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ. Συγκεντρώσαμε υπογραφές και χρήματα για δικαστικές προσφυγές και επιδοθήκαμε σε ένα αγώνα συγκέντρωσης πληροφοριών. Διεκδικούμε θαλάσσιο καταφύγιο και αυστηρό καθεστώς προστασίας για την λεκάνη του Κορινθιακού. Ζητάμε να μη γίνει καμία νέα ρυπογόνος ενεργειακή ή βιομηχανική μονάδα, γιατί θεωρούμε ότι η ανοχή και η δυνατότητα αφομοίωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει ήδη εξαντληθεί.

Κύριε Πρόεδρε,

Μέχρι σήμερα όλοι οι αρμόδιοι, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, κωφεύουν και τα σχέδια για νέα βιομηχανικά και ενεργειακά κέντρα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ως ύπατου εγγυητή των κοινωνικών δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας, ζητάμε την αρωγή σας για την προστασία της υγείας μας και της βιώσιμης ανάπτυξης των παράλιων του Κορινθιακού. Θέλουμε τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας για τους κατοίκους του και όχι θυσία στο βωμό του πλουτισμού των ολίγων. Ζητάμε την παρέμβαση σας για τη διαφύλαξη του πιο πολύτιμου και βασικού δικαιώματος: να σώσουμε τον Κορινθιακό για τις γενιές που θα τον κατοικήσουν μετά από μας. Η κληρονομιά είναι κοινή, δεν δικαιούμαστε να την εκχωρήσουμε όλη.

17 Σεπτεμβρίου 2008,

Ενεργοί πολίτες Αστακού
Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ»
Οικολογική κίνηση Αντίκυρας «Η Άρτεμις»
Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το Περιβάλλον
Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό
Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

2 σχόλια:

jk είπε...

Αξίζει να διαβάσετε το Κυριακάτικο άρθρο του Τάκη Καμπύλη στην κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «Πολιτικό όπλο η ψήφος των πιστών Οι στενές σχέσεις κομμάτων, βουλευτών και υπουργών με την Εκκλησία επιβεβαιώθηκαν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.»
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το εξής απόσπασμα που δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ ‘πείρε τον κακό δρόμο’:
«Εκτός από τη «Δεξιά του Κυρίου», άνοιξε στην Εκκλησία –με τη Μεταπολίτευση– ένα παράθυρο αριστερότερα. Ο Νίκος Σηφουνάκης θυμάται την περίοδο που ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού: «Τέλη 1993 - αρχές 1994, ένας αρχιμανδρίτης στον Αγιο Γεώργιο απέναντι από τη Ροτόντα –νομίζω τ’ όνομά του είναι Τασιάς– απολάμβανε μεγάλου κύρους από σημαντικό κομμάτι των πιστών της περιοχής. Αυτός λοιπόν είχε ζητήσει επίσημα τη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό. Τι πιέσεις δέχθηκα τότε για να του κάνουμε τη χάρη. Πολλοί ισχυροί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη με πίεζαν ενώ μου είχε τηλεφωνήσει και η Δήμητρα. Πώς έφθασε μέχρι εκεί; Πάντως, ευτυχώς βρέθηκε έγγραφο του Ελευθέριου Βενιζέλου που τη χαρακτήριζε ως “ρωμαϊκό μνημείο”».
«Τρίτσης και Σημίτης»
«Ενας άλλος Βενιζέλος, ο Ευάγγελος, λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές του 2004 δεν δίστασε να μιλήσει για τον «προτεσταντισμό» του Σημίτη: «Κάναμε σαφώς λάθος χειρισμό στο θέμα των ταυτοτήτων. Δεν μπορείς να αγνοείς τον Αρχιεπίσκοπο και να τον μειώνεις έτσι. Ο Χριστόδουλος στο θέμα του χειρισμού είχε απόλυτο δίκιο. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τον προτεσταντισμό του Σημίτη. Είχε σχέδιο (ο Σημίτης) και το ΠΑΣΟΚ το πλήρωσε» («Εψιλον», 30/5/2004). Οι καλές σχέσεις του Ευ. Βενιζέλου με την Εκκλησία είχαν άλλωστε εκφραστεί με τον πιο επίσημο τρόπο: στις 24 Μαΐου 2001 με αφορμή έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο, ο μακαριστός Χριστόδουλος είχε δηλώσει πως «είμαστε περήφανοι που έχουμε τέτοιον υπουργό στον Πολιτισμό με ενδιαφέροντα εκκλησιαστικά». (Μια δεκαετία πριν, μια τέτοια δήλωση θα ήταν αδιανόητη για στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το πρωτοφανές άδειασμα του Αντώνη Τρίτση από τον Ανδρέα Παπανδρέου και η στροφή 180 μοιρών στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, το 1988, έδειξε την αυξανόμενη επιρροή της Εκκλησίας και προς τα αριστερά.)»
Στα οποία θα προσθέσω και κάτι δικό μου. Μια από τις καλές πράξεις του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν να συναινέσει στις πιέσεις του τότε Αγίου Θηβών για την εγκατάσταση μοναστηριού μέσα στην Κοιλάδα των Μουσών στον Ελικώνα. Ο καλός ‘συνταγματολόγος’ και νυν διεκδικητής της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον συναίνεσε αλλά έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση του σχεδίου. Συγκεκριμένα,
1. Κάνοντας κατάχρηση της θέσεως του ως υπουργός Πολιτισμού, ανέτρεψε την αρνητική εισήγηση της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την μη εγκατάσταση μοναστηριού μέσα στον ιστορικό αυτό χώρο.
2. Χειραγώγησε το ΚΑΣ για να εγκρίνει την εγκατάσταση του μοναστηριού. (jk:. Αξιοσημείωτη η πρόταση Τατούλη για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για την Διαφάνεια στις δημόσιες υπηρεσίες. Αν ήξεραν στο ΚΑΣ ότι οι διαβουλεύσεις τους αυτές θα ήταν προσβάσιμες στους πολίτες ίσως να έδειχναν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση.)
3. Υπέδειξε στους καλόγερους να χρησιμοποιήσουν προκατασκευασμένα ξύλινα οικήματα για την άμεση εγκατάσταση του μοναστηριού, προφανώς για την δημιουργία τετελεσμένων. Ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ απαγορεύει την εγκατάσταση Προκάτ σε ιστορικούς χώρους, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον κ. Βενιζέλο.
4. Μεσολάβησε ώστε το ειδικό ταμείο του ΥΠΕΧΩΔΕ γνωστό ως ΕΤΕΡΠΣ να χρηματοδοτήσει τα χωματουργικά έργα που κατέστρεψαν 25 στρέμματα δασικής έκτασης που είχε καταπατηθεί από την μητρόπολη Θηβών. Χρήματα δηλαδή που προορίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή του περιβάλλοντος!!!
5. Υπέδειξε στους καλόγερους να αγοράσουν τα Προκάτ από εταιρεία στην εκλογική του περιφέρεια στην Θεσσαλονίκη.
Ο εισαγγελέας Λιβαδειάς άσκησε δίωξη κατά του Δασαρχείου για παράβαση καθήκοντος, αλλά ίσως εξ αιτίας του ‘αφύσικου εναγκαλισμού’ εκκλησίας με την Δικαιοσύνη, όπως γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ, το δικαστήριο τους απήλλαξε.
«Μια περίεργη υπόθεση, τρία χρόνια πριν, έδειξε πώς η διαπλοκή της Εκκλησίας με την εκτελεστική και δικαστική εξουσία μπορεί και να πάρει και τη μορφή του «παρακράτους»: Βαβύλης και επιχειρήσεις Magna Graecia και Πατριαρχείο Ιεροσολύμων... Η υπόθεση Γιοσάκη αντιμετωπίστηκε από την ιεραρχία ως «άσχετη με τα ενδιαφέροντα και τις επιδιώξεις της Εκκλησίας». Ωστόσο, η επιρροή της Εκκλησίας θεωρείται βέβαιη στο χώρο της Δικαιοσύνης.» γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Η θέση που έχω διατυπώσει επανειλημμένως, όπως διαφαίνεται και από το παραπάνω παράδειγμα, είναι πως η *Ελλαδική εκκλησία στη σημερινή της μορφή είναι μια από τις κύριες γενεσιουργούς αιτίες της διαφθοράς στην Ελλάδα*. Βρίσκεται στο επίκεντρο ενός φαύλου κύκλου όπου οι κρατικές επιδοτήσεις (400 εκατ. ευρώ !) και φοροαπαλλαγές, όλες για ψηφοθηρικούς λόγους, αυξάνουν την πολιτική ισχύ της εκκλησίας, που με την σειρά της επιβάλλεται στην πολιτική ηγεσία για ολοένα αυξανόμενες παροχές την στιγμή μάλιστα που χώρα διολισθαίνει σε οικονομικό χάος.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, οι ενεργοί πολίτες και η Συμπαράταξη έχουν ήδη αναδείξει το ζήτημα των "ιερών" διεκδικήσεων στην Βοιωτία όπως π.χ. με τη Μονή Ιερουσαλήμ σε Δαύλεια και Λιβαδειά και τη διεκδίκηση 17.000 και 38.000στρεμμάτων και αναμένουμε τις αντιδράσεις των λοιπών τοπικών και μη παραγόντων.