Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Ανεξέλεγκτες οι αλλαγές

Η καλπάζουσα και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ιδιωτικών ενεργειακών επενδύσεων δεν βλάπτει μόνο τη Βοιωτία και την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον πλανήτή. Ο φαύλος κύκλος της κλιματικής αλλαγής έκλεισε: όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (που προέρχεται απο καύση) παράγουμε, τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη. Όσο περισσότερο αυξάνει η θερμοκρασία του πλανήτη, τόσο περισσότερο ελαττώνεται η δυνατότητα των ωκεανών και των δασών να απορροφήσουν το διοξείδιο που παράγουμε:

Αναδημοσίευση αποσπασμάτων απο in.gr

"Ακρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης για τις κλιματικές αλλαγές, η οποία έδειξε ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε κατά 35% ταχύτερα από ό,τι αναμένετο το 2000.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο θέτει ως στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 5% έως το 2012.

Ειδικότερα, η έρευνα αποδίδει το 17% της αύξησης στην αναποτελεσματική χρήση των ορυκτών καυσίμων και το υπόλοιπο 18% στη μείωση της απόδοσης των δασών και ωκεανών στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ενδεικτικά, η ποσότητα του CO2 που απορροφούν οι ωκεανοί εμφανίζεται μειωμένη στο ήμισυ την περίοδο 2000-2005 σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας 1990.

Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας του Global Carbon Project δημοσιεύονται στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) και είναι αποτέλεσμα ερευνών από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) τη Βρετανική Εταιρεία Μελετών Ανταρκτικής (BAS)."

Δεν υπάρχουν σχόλια: