Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Άνεμος ενέργειας στη Θεσ/νικη

Μέσα σε ένα κλίμα πολύ μεγάλης συμμετοχής των εργαζόμενων, στις συγκεντρώσεις που έγιναν με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ (6/9), οι πολίτες που αγωνίζονται απέναντι στις επιπτώσεις των ποικίλων ενεργειακών δραστηριοτήτων έδωσαν το δικό τους επιτυχημένο στίγμα. Έβαλαν ένα στοίχημα και το κέρδισαν. Την Πέμπτη 4/9 πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη της ΔΕΗ. Στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 6/9, συγκρότησαν το δικό τους «μπλοκ ενέργειας», μίλησαν για ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας, το μετέφεραν στους συγκεντρωμένους και των τριών εργατικών συγκεντρώσεων, συσπειρώνοντας εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους πολλούς νέους. Ταυτόχρονα, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς, για ριζική αλλαγή πολιτικής στα ζητήματα του ενεργειακού σχεδιασμού.
Η προσυγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, όπου μίλησαν εκπρόσωποι του δικτύου «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα» και του συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανάπτυξη του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, ενώ τη δική τους ιδιαίτερη παρουσία είχαν οι επιμέρους κινήσεις πολιτών από πολλά σημεία της χώρας (Αστακό, Βοιωτία –Αντίκυρα, Κορινθία, Αλιβέρι, Μαντούδι, Χαλκίδα, Βόλο, Καβάλα και αλλού), η πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, η κίνηση πολιτών κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, Πολίτες Αττικής για την Ενέργεια, Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στο λιθάνθρακα και οικολογικές οργανώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα λεωφορείο του «Συλλόγου για την ανεργία και την ανάπτυξη Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης» παρεμποδίστηκε από την αστυνομία και δεν έφτασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη.
Το «μπλοκ ενέργειας» από την Καμάρα, όπου γίνονταν, παράλληλα, η πρώτη εργατική συγκέντρωση, διέσχισε την Εγνατία συναντώντας τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, την παρέκαμψε και, μέσω της Τσιμισκή, κατευθύνθηκε στην πλατεία ΧΑΝΘ, όπου συνάντησε τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Καθώς υπήρξε αρνητική στάση από το ΠΑΜΕ, μέχρι παρεξήγησης, για τη διευκόλυνση της προσέγγισης στο Βελλίδειο - όπου γίνονταν η ομιλία του πρωθυπουργού - το μπλοκ συγκροτημένα επέστρεψε στο χώρο της Καμάρας, όπου και διαλύθηκε, δίνοντας νέο ραντεβού για τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς
που ήταν το ΠΑΜΕ εκεί με τους ανυπάκουους αγωνιστές και δεν επέτρεψαν στους αλήτες - που δε θέλουν τη σταδιακή διείσδυση του λιθάνθρακα - να πλησιάσουν το Βελλίδειο, όπου μιλούσε ο χοντρούλης.
Αναρωτιέται κανείς τι θέλει και πληρώνει η κυβέρνηση τα ΜΑΤ; Έχει προστάτες.....