Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Όχι από τα χωριά της Θίσβης στους σχεδιασμούς πολιτείας- επενδυτών

Σε μια δυναμική και ουσιαστική συγκέντρωση στη Δομβραίνα, στην οποία συμμετείχαν κινήσεις πολιτών από την περιοχή ,αλλά και πολίτες από όλη τη Βοιωτία, εξελίχτηκε η χθεσινή διοργάνωση. Πολλοί ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο χημικός μηχανικός κ. Παντέλογλου και ο χημικός κ. Ρωμανάς, τόνισαν την τραγική περιβαλλοντική κατάσταση του νομού και την παντελή έλλειψη ελέγχων από την πλευρά της πολιτείας. Ανέδειξαν το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου, που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων και του Ασωπού, κάνοντας ευθείες παραπομπές στη μελλοντική κατάσταση της βιομηχανικής περιοχής της Θίσβης.
Οι εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα της περιοχής (Βάσω Λυμπερίου, Χρήστος Χατζής και Βαγγέλης Φουντάς) επικέντρωσαν στις συνέπειες από την παράνομη και ανεξέλεγκτη λειτουργία του λιμανιού, την εγκατάσταση του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, την υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του Ελικώνα και τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις τους.
Πολλοί ομιλητές υπογράμμισαν την τεράστια ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανοχή και τη συγκάλυψη της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά πολύ περισσότερο για την αδράνεια και την παθητικότητα στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. Ο Δήμαρχος Θίσβης κ. Κοβάνης, προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του, αναφέροντας ότι και ο Δήμος Θίσβης, από την πλευρά του, αρνείται να δεχθεί τις προσπάθειες μετεγκατάστασης ρυπογόνων δραστηριοτήτων και ότι παρά τις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η Νομαρχία γνωμοδοτεί θετικά.
Μετά την εκδήλωση ομάδες πολιτών προχώρησαν στη συμβολική αποξήλωση ενός ανεμομετρητή, από τους δεκάδες που έχουν εγκατασταθεί μέσα στον Ελικώνα, χωρίς άδεια. Να σημειωθεί ότι στον κεντρικό ορεινό όγκο του Ελικώνα έχουν εκδοθεί άδειες για 27 αιολικά πάρκα, ενώ εκκρεμούν άλλες 32 αιτήσεις για νέες άδειες παραγωγής!

1 σχόλιο:

Parakato.gr είπε...

ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ Η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΕΚΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΠΕ ΣΕ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ ΕΠΕΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΗΜΟΥΝ ΠΑΡΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ.