Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Αυτοψία με πολλούς μάρτυρες....



Σήμερα Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008 ήλθαν στο χώρο του αγροκτήματος ENELCO (όμιλος Κοπελούζου) στον Άγιο Βλάσιο του Δήμου Χαιρώνειας Βοιωτίας τα μέλη του Κ.Α.Σ. με σκοπό την πραγματοποίηση αυτοψίας για τη μονάδα ισχύος 447 MW, που σχεδιάζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από καύση φυσικού αερίου.
Τα μέλη της Επιτροπής αυτοψίας (Μουρτζάς, Παλαιοκρασά, Θεοχαρόπουλος, Βαλαβάνης και Ξηντάρης) επισκέφτηκαν το οικόπεδο της ENELCO περίπου στις 10:00, στο οποίο στο μεταξύ είχαν συγκεντρωθεί ενεργοί πολίτες και φορείς από τη Χαιρώνεια, τη Δαύλεια, τον Άγιο Βλάσιο, το Μαυρονέρι, την Αντίκυρα και τη Λιβαδειά και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους για την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, που απειλεί την αγροτική γη, τον αέρα και το μικροκλίμα, τους αρχαιολογικούς χώρους, την υγεία των κατοίκων και τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Στη συνέχεια η Επιτροπή αυτοψίας του Κ.Α.Σ. συνεδρίασε στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου της Χαιρώνειας, όπου άκουσε και τις απόψεις του Νομάρχη Βοιωτίας και των δημάρχων Χαιρώνειας και Δαύλειας, οι οποίοι τάχτηκαν εναντίον της κατασκευής αυτού του έργου, όπως εξαρχής είχαν δηλώσει.
Στη σύσκεψη της Επιτροπής προσήλθαν και εκπρόσωποι της εταιρίας ENELCO, οι οποίοι υποστήριξαν τη δική τους θέση.
Τέλος εμφανίστηκαν ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωποι της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον και πολιτών από τη Χαιρώνεια, τη Δαύλεια, το Μαυρονέρι και τη Λιβαδειά, οι οποίοι εξέφρασαν τις δικές τους αρνητικές θέσεις για την κατασκευή του εργοστασίου, εστιάζοντας κατ’ απαίτηση της Επιτροπής μόνο στα αρχαιολογικά θέματα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι ενεργοί πολίτες ήταν συγκεντρωμένοι στην αυλόπορτα του Μουσείου και διαδήλωναν την αντίθεσή τους με αναρτημένο πανώ και συνθήματα, ενώ παρέδωσαν και ψήφισμα στην Επιτροπή και σε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Νομάρχης Βοιωτίας και οι Δήμαρχοι Χαιρώνειας και Δαύλειας, μίλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος και περιέγραψαν τις θέσεις που υποστήριξαν στην Επιτροπή του Κ.Α.Σ.
ΚΑΝΕΝΑΣ βουλευτής του νομού Βοιωτίας δεν παρέστη για να ενισχύσει τις απόψεις των πολιτών και των εκφραστών της τοπικής κοινωνίας παρ’ ότι είχαν όλοι ειδοποιηθεί για το γεγονός. Η παρουσία όμως των ενεργών πολιτών και των μελών της Συμπαράταξης έδειξε για ακόμη μια φορά ότι οποιαδήποτε εποχή του έτους και οποιαδήποτε ώρα θα υπάρχει ικανός αριθμός ευαισθητοποιημένων πολιτών να παλέψει και να αντικρούσει ότι καταστρέφει στη Βοιωτική γη.
Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Αθήνα προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για το αν η κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου ενοχλεί την αρχαιολογική φυσιογνωμία της περιοχής, θα παραστούν και μέλη των ενεργών πολιτών της Χαιρώνειας και των γειτονικών πόλεων, καθώς και μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Το ψήφισμα που επιδόθηκε στα μέλη του ΚΑΣ ήταν το ακόλουθο:
23 Ιουλίου 2008, Ψήφισμα
Ενεργοί πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Αγ. Βλασίου όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 447 MW- ιδιοκτησίας ENELCO, στη μέση ενός παραγωγικού κάμπου με αμιγή αγροτική χρήση, εκτός οργανωμένης ζώνης παραγωγικών δραστηριοτήτων και χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός, δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση μας στη δημιουργία της μονάδας που:
- θα παράγει τεράστιες ποσότητες αέριων ρύπων που θα επιβαρύνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα και την υγεία των κατοίκων
- θα εκλύει σε συνεχή βάση μεγάλες ποσότητες θερμότητας και υγρασίας που θα επηρεάσουν το τοπικό κλίμα και τις αγροτικές καλλιέργειες
- θα υποβαθμίσει τις σημαντικές αρχαιότητες της περιοχής που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά
- θα υποβαθμίσει το υδατικό δυναμικό και τη γη υψηλής παραγωγικότητας
- θα αλλοιώσει το τοπίο που υπήρξε θέατρο πολλών και σημαντικών μαχών κατά την αρχαιότητα
- θα μεταβάλλει βίαια την φυσιογνωμία της περιοχής από αγροτική σε βιομηχανική
- θα αναστείλει τις προσπάθειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού
εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι η μονάδα αυτή – όπως και άλλες εννέα που εγκαθίστανται διάσπαρτα στο νομό Βοιωτίας και τον απειλούν με πλήρη καταστροφή και υποβάθμιση- αδειοδοτήθηκε από την Πολιτεία χωρίς να ληφθεί υπόψη:
- η γνώμη των τοπικών κοινωνιών που μετατρέπονται σε απλούς θεατές εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους
- τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής όπως το κλίμα, η μορφολογία, οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, η αντοχή του φυσικού περιβάλλοντος, η τοπική οικονομία,
και καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και τους εκπροσώπους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να εμείνουν στην αρνητική άποψη που έχει εκφράσει με πλήρη τεκμηρίωση η Θ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και για τους λόγους που επικαλείται στις σχετικές εισηγήσεις της, να προστατέψουν τα μνημεία και να μας δώσουν την ευκαιρία μιας ανάπτυξης με σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά και τους φυσικούς πόρους της περιοχής

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕ ΜΑΣ ΕΚΑΜΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ (;):
1.O πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπασιάκος, όπως το συνηθίζει.
2.Ο βουλευτής Κουτσούμπας τι να πει κι αυτός.
3.Ο βουλευτής Γιαννάκης, που κατά καιρούς το παίζει λαλίστατος.
4.Ο βουλευτής Τόγιας, που όταν έρχονται τα δύσκολα έχει πάντα κάποια δουλειά.
5.Ο πολιτευτής Βαγιάκος, που συνήθως όπου γάμος και χαρά πάντα πρώτος.
6.Ο πολιτευτής Καράμπελας, που συναγωνίζεται το Βαγιάκο σε εμφανίσεις.
7.Η κυρία Τσόνογλου δικαιολογείται. Ήξερε ότι δεν ήταν το πανηγύρι του Αι- Λιά.
8.Η κυρία Αγάτσα δε δικαιολογείται. Την περιμέναμε τόσο πολύ!!!

ΔΑ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΡΕ!!
Σας καταργούμε στη συνείδησή μας. Από τέτοιους πολιτικούς χόρτασε η Βοιωτία. Για κανα καλό ψάχνουμε!

Ανώνυμος είπε...

Καλά ο Τόγιας είχε δουλειά στη βουλή και χωρίς αυτόν τι θα έκαναν οι υπόλοιποι εθνοπατέρες, πως θα έβγαζαν πέρα το δύσκολο έργο τους. Γιατί δεν έστελνε έστω και ως παρουσία κάποιον από τους τόσους αγωνιστές, που προώθησε στα όργανα του ΠΑΣΟΚ; Τον Λουκά Καρκάνα ας πούμε ή έστω το Μπούρα, που εκφράζει και την ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ. Ή ακόμη και το ΣΙδέρη, που κατάγεται από το Δίστομο και θα έχει περισσότερες ευαισθησίες σε περιβαλλοντικά θέματα.
ΕΣΤΩ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΡΕ ΑΑΔΕΡΦΕ!!!!
Τέλειωσαν οι αγωνιστές;

Ανώνυμος είπε...

Συνεπείς οι Δήμαρχοι Χαιρώνειας και Δαύλειας. Συνεπής και ο Νομάρχης. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι σε θέματα σαν και αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση από μέρους τους. Η πίεση προέρχεται πάντα από τον κόσμο. Οι πολίτες σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ανταγωνίζονται τους φορείς, ούτε προσπαθούν να προβληθούν. Το σπίτι τους προσπαθούν να σώσουν. Ένα λιθαράκι για το μέλλον των παιδιών τους. Που δεν είναι πάντα ταυτόσημο με το κέρδος.

Ανώνυμος είπε...

Ήρθε ο Θαπατέρο, μάλωσε τον Καραμανλή, τούπε ότι ενοχλούνται οι επενδυτές του από τις τοπικές κοινωνίες, υποσχέθηκε ο Φώληας ότι θα λύσει το ζήτημα με γραφείο μιας στάσης (Στάση Τραχανά που λένε στο Ζαγαρά) και αποφάσισε ο Λιάπης (όχι ο Αρχιεπίσκοπος, ο άλλος της SIEMENS) να στείλει το Κ.Α.Σ. στη Χαιρώνεια για να δει μήπως νερουλιάσανε του λιονταριού τα ούμπαλα, ή μήπως φύγανε τα αρχαία από εκεί. Έλα όμως που δεν είναι τόσο εύκολο κύριε Θαπατέρο. Έλα όμως, που οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι εύκολες κύριε Φώλια. Έλα να μας δεις κύριε Λιάπη στο ΚΑΣ το Σεπτέμβριο, αν είσαι ακόμη εκεί μέχρι τότε!!! Να σου δώσουμε και την έκθεση της 5ης Εφορείας Αρχαιτήτων Θήβας....

Ανώνυμος είπε...

προς τον παρών 3: Συνεπείς τώρα κάποιοι, η ψυχούλα τους το ξέρει! Έχε χάρη που σηκώθηκε ο κόσμος και άρχισαν οι φωνές αλλιώς θα είχε τελειώσει κιόλας το εργοστάσιο και θα το φχαριστιόμασταν κιόλας για την ανάπτυξη που θα φερνε. Για κάποιους βέβαια θα φερνε πραγματικά ανάπτυξη και μεγάλη μάλιστα.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΑΣΑ ΓΙΤΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ?