Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ...ΝΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ;

Η ΓΕΝΟΠ προβαίνει σε μία σημαντική αποκάλυψη: στην Ομάδα Εργασίας της ΔΕΗ που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με την ΜΕΤΚΑ για την εφαρμογή των ειδικών όρων της σύμβασης συμμετείχε στέλεχος που λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και έχοντας πια συνταξιοδοτηθεί από την ΔΕΗ ήδη συνεργάζεται επαγγελματικά με την ανάδοχο εταιρεία!
Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με το ...γιοφύρι του Αλιβερίου, του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που, βάσει συμβάσεων, έπρεπε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο, αλλά δεν έχει ακόμη καν ...ξεκινήσει η κατασκευή του!

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προχώρησε στην κατάθεση εξώδικης διαμαρτυρίας προς το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, σε μία εξέλιξη που ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη αντιπαράθεση της Ομοσπονδίας προς τη νέα υπό τον κ. Αρθούρο Ζερβό διοίκηση.

Η ΓΕΝΟΠ σαφέστατα αφήνει αιχμές κατά των ενεργειών αρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΗ, τόσο σε σχέση με την εκ των υστέρων ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων στην τοποθεσία που επρόκειτο να εγκατασταθεί το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού, όσο και σε σχέση με την περίφημη, πλέον, προσθήκη ρήτρας στη σύμβαση με την ανάδοχο ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, με την οποία η κρατική επιχείρηση θα αναλάμβανε οποιεσδήποτε δαπάνες προέκυπταν εξαιτίας της εύρεσης αρχαιοτήτων.

Θυμίζουμε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης είχε οδηγήσει στην καρατόμηση του πρώην Γενικού Διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ κ. Αβραάμ Μιζάν, ενώ η επιχείρηση, για ένα έργο με συμβατικό τίμημα περί τα 200 εκατ. ευρώ έχει ήδη καταβάλει στον ανάδοχο περί τα 150 εκατ. ευρώ χωρίς καν, όπως προαναφέραμε, οι εργασίες κατασκευής, να έχουν ξεκινήσει.

“Πατώντας”, δε, στην ρήτρα που τέθηκε στη σύμβαση, η ΜΕΤΚΑ διεκδίκησε αποζημιώσεις από την ΔΕΗ οι οποίες ήταν της τάξης αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ. Πρόβαλε δε ως αιτιολογία την καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου, την αλλαγή της θέσης του εργοστασίου, προκειμένου να παρακαμφθούν οι αρχαιότητες, καθώς και την τροποποίηση του συστήματος ψύξης του εργοστασίου.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο εξώδικο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “το συνολικώς διεκδικούμενο ποσό φθάνει σε ιδιαίτερα σημαντικό ύψος, πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ, σε πλήρη δυσαναλογία προς το όλο κόστος κατασκευής του ίδιου του έργου”.

Προσθέτει δε ότι οι απαιτήσεις της ΜΕΤΚΑ δεν έχουν επακριβώς προσδιοριστεί –“το σχετικό ποσό εμφανίζεται διαρκώς μεταβαλλόμενο”, αναφέρεται χαρακτηριστικά – ενώ στοιχεία που τις τεκμηριώνουν δεν έχουν παρουσιαστεί από τον ανάδοχο.

Υποστηρίζει δε η Ομοσπονδία ότι για την καθυστέρηση στην εκτέλεση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το Δημόσιο, το οποίο μέσω των αρχαιολογικών υπηρεσιών του είχε τον Απρίλιο του 2005 ερευνήσει τον χώρο, με χρηματοδότηση μάλιστα της ΔΕΗ, χωρίς να διαπιστώσει το πρόβλημα που ανέκυψε τρία χρόνια μετά, όταν ο ανάδοχος εγκατέστησε τον εξοπλισμό του...

Διαπραγματευόταν για την ΔΕΗ, πήρε σύνταξη και δουλεύει στην ΜΕΤΚΑ!

Επιπλέον η ΓΕΝΟΠ προβαίνει σε μία σημαντική αποκάλυψη: στην Ομάδα Εργασίας της ΔΕΗ που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με την ΜΕΤΚΑ για την εφαρμογή των ειδικών όρων της σύμβασης συμμετείχε στέλεχος που λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και έχοντας πια συνταξιοδοτηθεί από την ΔΕΗ ήδη συνεργάζεται επαγγελματικά με την ανάδοχο εταιρεία!

Το δε πρακτικό της συγκεκριμένης Ομάδας Εργασίας, το οποίο παρουσιάζει ως σύγκλιση απόψεων μία ρήτρα κατά την οποία η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώσει την ανάδοχο για τυχόν ζημιές που έχει υποστεί ο εξοπλισμός του, ανεξαρτήτως των συνθηκών αποθήκευσής του από τον ίδιο τον ανάδοχο, χαρακτηρίζεται ως προκλητικό στο εξώδικο της Ομοσπονδίας.

Για όλα αυτά η ΓΕΝΟΠ ζητεί από την Διοίκηση να μην αποδεχθεί της απαιτήσεις οποιουδήποτε σε σχέση με την εκτέλεση της σύμβασης “χωρίς προηγούμενη ακριβή τήρηση των νόμιμων και συμβατικών προϋποθέσεων και χωρίς εξάντληση κάθε μέσου και δυνατότητας αποφυγής ή μείωσης κάθε αρνητικής συνέπειας”.

Ακόμη η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζητεί να της χορηγηθούν τα έγγραφα που αφορούν την συγκεκριμένη σύμβαση, να της γνωστοποιηθεί σε ποιες ενέργειες η Διοίκηση θα προβεί έναντι του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και σε σχέση με την διασφάλιση της καλής εκτέλεσης του εξοπλισμού του έργου.

Τέλος, ζητείται από την Διοίκηση Ζερβού να διερευνήσει τις συνθήκες λειτουργίας κάθε Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε από την ΔΕΗ ΑΕ στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης.

Η υπόθεση του Αλιβερίου είναι άλλη μία “καυτή πατάτα” που έχει κληροδοτήσει η εποχή Αθανασόπουλου στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ...

PROTOTHEMA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: