Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Δήγματα γραφής


της Βασιλικής Σιούτη, enet.gr.
Περιφρονώντας την κοινωνία

Τι δίνει άραγε το δικαίωμα σε έναν πρωθυπουργό που εκλέγεται από τον ελληνικό λαό για να τον υπηρετήσει, να τον περιφρονεί τόσο επιδεικτικά;

Ολα ξεκίνησαν από την παρωδία με τον τίτλο «Λεφτά υπάρχουν». Οι εκ των υστέρων δικαιολογίες «δεν ξέραμε τι θα βρίσκαμε» δεν έγιναν πιστευτές ποτέ από κανέναν, αφού ήταν ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός που είχε ανακοινώσει δημοσίως ότι «τα λεφτά είχαν τελειώσει».
Φαίνεται, όμως, ότι για τον Γ. Παπανδρέου δεν έχει σημασία τι ακούμε, τι βλέπουμε, τι καταλαβαίνουμε, τι ζούμε. Σημασία έχει μόνο αυτό που δηλώνει εκείνος.
Τι κι αν ακούσαμε τον Ντομινίκ Στρος Καν να λέει ότι τα είχαν προετοιμάσει όλα υπόγεια, γιατί ο πρωθυπουργός ήθελε να τα κρύψει από τους Ελληνες; Ο Γ. Παπανδρέου για άλλα μας απάντησε και οι απολογητές του προσπάθησαν να μας πείσουν ότι εκείνο που έχει σημασία δεν είναι αυτά που είπε ο Στρος Καν, αλλά οι προθέσεις του Λ. Λαζόπουλου που το αποκάλυψε και το αν πήγε στο στρατό.

Τι σημασία έχει που οι εξεταστικές δεν καταλήγουν πουθενά, οι «γιατροί του Κολωνακίου» μάς στέλνουν χαιρετίσματα και οι φοροφυγάδες ζεσταίνουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και αγοράζουν πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο; Φτάνει που ο πρωθυπουργός πέρσι μας διαβεβαίωσε ότι «με το νόμο για τη ριζική αλλαγή του φορολογικού καταργήσαμε κάθε είδους εξαιρέσεις και παράθυρα. Οι κανόνες πια είναι σαφείς, ενιαίοι για όλους και λαμβάνονται σημαντικά, θα έλεγα, και δρακόντεια, μέτρα κατά της φοροδιαφυγής».

Πέρσι τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Διαύγεια» (το σάιτ στο οποίο είναι υποχρεωμένα όλα τα μέλη της κυβέρνησης να αναρτούν ανακοινώσεις για κάθε ευρώ που ξοδεύουν), δήλωσε ότι η χώρα μας θα γίνει «η πιο διαφανής στον κόσμο». Το ότι ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναρτούν παρά ελάχιστα και ασήμαντα έξοδα, αποκρύβοντας τα μεγάλα και ουσιώδη, προφανώς μικρή σημασία έχει.
Η πολυδιαφημισμένη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, που κατέληξε σε φιάσκο, παρουσιάστηκε ως «πράσινη επένδυση» κι ας ήταν «μαύρη».
Πριν από λίγους μήνες εξήγγειλε στην Κοζάνη τη δημιουργία του «μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο». Η τοπική κοινωνία έκπληκτη άκουσε ότι αυτό θα εγκατασταθεί στις εκτάσεις που διεκδικεί με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ισχυρίζεται ότι τους έχουν «υφαρπάξει τη γη τους». Ο πρωθυπουργός, όμως, συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν καν οι πολίτες αυτοί. Εκείνο που έχει σημασία, άλλωστε, είναι ότι αυτός θέλει να φτιάξει «το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο» (με τα λεφτά αυτών που αγνοεί, φυσικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: