Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Η υπεραλίευση απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα

Απειλή για τα νερά των ελληνικών θαλασσών αποτελεί η υπεραλίευση. Η αλιεία μπορεί να αποτελεί κυριο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά οι καταστροφικές της μέθοδοι που εφαρμόζονται σε υπερβολικό βαθμό οδηγούν πολλά είδη ψαριών σε εξαφάνιση. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ισορροπία του οικοσυστήματος αλλά και τον ίδιο τον κλάδο της αλιείας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Greepeace, όπως δημοσιεύονται στο "Βήμα", το 65%-70% των δημοφιλέστερων ψαριών στην αγορά, μεταξύ των οποίων το μπαρμπούνι, η κουτσομούρα και ο ξιφίας, αλιεύονται σε υπερβολικό βαθμό και μάλιστα σε μέγεθος μικρότερο απ' αυτό που επιτρέπεται.
Έρευνα της αλιευτικής έρευνας του Αρχιπελάγους στο Ανατολικό Αιγαίο φανέρωσε ότι αλιεύεται μεγάλο ποσοστό ψαριών που δεν έχουν φτάσει σε ηλικία αναπαραγωγής. Όπως δήλωσε η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου από από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" στο Βήμα: "Δεν πρέπει να αγοράζουμε ψάρια μικρότερα του επιτρεπόμενου μεγέθους. Είναι παράνομο και οδηγεί σε κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων, καθώς αλιεύονται πριν από την πρώτη αναπαραγωγή τους.
Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και το επιτρεπόμενο μέγεθος δεν ταυτίζεται με εκείνο της πρώτης αναπαραγωγικής ηλικίας. Για παράδειγμα, επιτρέπεται η αλίευση του βλάχου από τα 45 εκατοστά. Ομως το είδος αυτό μπορεί να αναπαραχθεί όταν φθάσει τα 70 εκατοστά".
Αποδεκατισμένοι φαίνονται ήδη οι πληθυσμοί του ερυθρού και μακρόπτερου τόνου και του ξιφία ενώ έχει απαγορευθεί η αλιεία της πίνας, της μπουρού (μεγάλο κοχύλι), της κοχύλας, της σωλήνας και της πετροσωλήνας. Σύμφωνα με την κα Μήλιου, "Η αλιεία της σωλήνας είναι ιδιαίτερα καταστροφική καθώς την αφαιρούν με κομπρεσέρ καταστρέφοντας την παράκτια ζώνη".
Ο βυθός επίσης και το θαλάσσιο οικοσύστημα δε μένουν ανεπηρέαστα. Η υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Greepeace Άντζελα Λάζου δήλωσε στο Βήμα ότι: "Υπάρχουν αλιευτικά εργαλεία που σέρνονται στον πυθμένα της θάλασσας, ξεριζώνοντας και καταστρέφοντας σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα τα οποία θέλουν εκατοντάδες χρόνια για να σχηματιστούν, όπως κοράλλια και υποθαλάσσια βλάστηση".
Κάθε χρόνο πετιούνται στη θάλασσα 15.000 τόνοι ψαριών που δεν είναι δημοφιλή στην αγορά ενώ βάσει στοιχείων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το 65% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο βρίσκονται εκτός των ασφαλών βιολογικων
από ΤVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: