Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2007

Ανησυχία για το νερό και τα αγροτικά προιόντα

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές σε τοπικά και εθνικά ΜΜΕ για την καταλληλότητα των τοπικών αγροτικών προιόντων και προφανώς οξύνεται το πρόβλημα των αγροτών μεγάλου μέρους της Βοιωτίας. Μάλιστα ο δήμαρχος Τανάγρας ζήτησε εγγράφως να ελεγχθούν και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων, κάτι που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όχι τυχαία. Εαν πράγματι βρεθεί πρόβλημα θα πρέπει να κινηθεί διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών αλλά και αγωγές απο την πλευρά τους προς τους ρυπαίνοντες. Έτσι μέχρι σήμερα οι αγρότες της περιοχής όχι μόνο εκτίθενται σε κίνδυνο, αφού ποτίζουν με το μολυσμένο νερό, αλλά υφίστανται και ζημία απο τη δυσφήμιση των προϊόντων τους, χωρίς να γνωρίζουν εάν είναι όντως επιβαρυμένα και χωρίς παράλληλα να λαμβάνεται κανένα μέτρο.

Απο την άλλη πλευρά, μόλυνση και της πηγής Μαυροσουβάλας του Δήμου Ωρωπού επισημαίνει το ΠΑΚΟΕ. Δείτε σχετικάhttp://www.skai.gr/master_avod.php?id=67460

2 σχόλια:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ είπε...

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ.
ΟΧΙ ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΠΕΙΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ.
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ. ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΙΑ ΠΑΡΑΓΙΝΑΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ.
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ.

με τη Συμπαράταξη είπε...

Φίλε περιβαλλοντικέ, συμφωνώ απόλυτα για την ψυχραιμία και την ηρεμία, αλλά χωρίς εφησυχασμό. Δεν παίρνουμε θέση ως ειδήμονες (αν και αρκετοί απο όσους τοποθετούνται έχουν και σχετικές ειδικότητες), αλλά ως πολίτες. Το θέμα είναι ότι εφόσον κοινοποιήθηκε η υπόθεση της μόλυνσης του νερού, εύλογα εγείρονται ανησυχίες για τις οποίες και πρέπει να πιέσουμε - όλοι μας- για να λάβουμε υπεύθυνες απαντήσεις απο αυτούς που λες (Δημόσιο, ειδικούς κλπ), ώστε να μην συνεχιστεί το κακό που λές (προφανώς εννοείς τον πανικό και τη ζημία που θα προκαλέσει). Το θέμα του ελέγχου των προιόντων της περιοχής (βιομηχανικών και αγροτικών) έχει τεθεί απο πολλούς (επιστήμονες, ΜΜΕ κλπ) απο την αρχή και μάλιστα ειδικά για τα αγροτικά προιόντα είχε κάνει σχετικές δηλώσεις και ο αντινομάρχης. Άλλωστε όπως θα διάβασες στην ανάρτηση του blog, που είναι ακριβώς στο πνεύμα του σχολίου σου, ο δήμαρχος Τανάγρας διατυπώνει το ίδιο αίτημα: Όσο δεν δίνονται υπεύθυνες απαντήσεις, δημιουργούνται προβλήματα. Εκεί που θα διαφωνήσω είναι στο παραγίναμε ευαίσθητοι. Με τις διαστάσεις των περιβαλλοντικών προβλημάτων, την σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα τους, εκτίμησή μου είναι ότι οι πολίτες μόλις τώρα αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι παίζεται το μέλλον μας και ότι χρειάζεται συλλογική και συστηματική δράση.