Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ (ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ)

Οι παλιοί Λιβαδείτες γνωρίζουν ότι η θέση, από την οποία φαίνεται η πόλη σε όλο της το μεγαλείο, είναι η παλιά δεξαμενή του Ζαγαρά, με τον όμορφο πλάτανο.
Από κει και από το Πρόκειμα, γενικότερα, μπορεί να δει κανείς σχεδόν όλη την πόλη, και κυρίως να θαυμάσει το κάστρο της πόλης. Είναι η θέση από την οποία δεκάδες χρόνια περνούσαν και περνούν οι δημότες για να πάνε στον Άγιο Παντελήμονα, στον όσιο Σεραφείμ, στον Αη- Γιάννη, στη Σούρπη, στο Ζερίκι και στο Κυριάκι. Σήμερα δε, πολλοί περιπατητές κάνουν καθημερινά τη διαδρομή Πρόκειμα – Σούρπη.

Σήμερα, η θέση αυτή έχει παραδοθεί στο έλεος της σύγχρονης νεοελληνικής πολιτισμικής πραγματικότητας. Την απόθεση μπάζων, από ασυνείδητους και εγκληματικά φερόμενους συμπολίτες μας. Σίγουρα δεν το κάνουν με σκοπό να ομορφύνουν την εικόνα του κάστρου και της πόλης γενικότερα. Το κάνουν επειδή προφανώς κανείς δεν τους έκανε παρατήρηση, ενώ σχεδόν όλοι οι περίοικοι γνωρίζουν. Το δυστύχημα είναι πως οι πλαστικοί σάκοι της φωτογραφίας έχουν τοποθετηθεί με γερανό, που σημαίνει ότι κάποιοι επαγγελματίες με φορτηγά και γερανούς έχουν συμβάλλει στη μεταμόρφωση του τοπίου σε σκουπιδότοπο. Κοντά σ΄ αυτούς και πολλοί συμπολίτες μας με αγροτικά και Ι.Χ. αυτοκίνητα βοηθούν το έργο των πρώτων.

Μήπως πρέπει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να μεριμνήσουν γι αυτό; Ή μήπως είναι κάποιος άλλος υπεύθυνος; Θα ανεχτούν κι άλλο αυτή την .....αισθητική του τοπίου; Θα κλείσουν τα μάτια τους μπροστά στο έγκλημα κατά της φύσης και θα καμαρώνουν για τους πανσέδες των νέων πεζοδρομίων;
Δεν το έχει δει κανείς; Κάποιος περιπατητής ίσως, που είναι και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου; Κάποιος άλλος περιπατητής; Κάποιος Ζαγαρίτης Δημοτικός Σύμβουλος; Κάποιος επoχούμενος, συνήθως, αντιδήμαρχος; Ούτε οι υπάλληλοι του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ, που επισκέπτονται τακτικά τις δεξαμενές; Ή μήπως κάποιος το είπε φωνάζοντας στην έρημο;

Γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του Δήμου ότι οι αποθέσεις αυτές μπορεί να ευθύνονται στο μέλλον για τυχόν μόλυνση του νερού της Κρύας, εφόσον βρίσκονται μέσα στη λεκάνη απορροής της Έρκυνας και πολύ κοντά στις πηγές; Ή μήπως τα δομικά υλικά, τα πλαστικά, τα σκουπίδια, τα υγρά των ψυγείων, τα ποντίκια και τα ψοφίμια δεν μολύνουν; Ή μήπως το φαινόμενο αυτό είναι ένα νέο είδος ανακύκλωσης;
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Έχω τις εξής πληροφορίες, από πρώτο χέρι, λόγω του ότι είμαι γείτονας της εν λόγω χωματερής.
1. Οι Κυριακάτες το γνωρίζουν αλλά ο Μέγας Αιρετός Λαζάρου δεν απαντά στον κανένα, μέλος κάποιων συλλόγων κλπ. (Ο Κανένας με τύφλωσε!!! είπε ο Πολύφημος).
2. Οι παλιοί Λιβαδίτες γνωρίζουν οι παλιολιβαδίτες όμως του Δημοτικού Συμβουλίου όχι.
3. Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΛ το ξέρει, όπως και οι υπάλληλοι, που επισκέπτονται τις δεξαμενές, αλλά φαίνεται πως έχουν άλλη άποψη για τη μόλυνση των υδάτων. Εναλλακτική…..
4. Το γνωρίζει προφανώς και ο επιχειρηματίας που πούλησε τους γιγαντιαίους σάκους.
5. Ο υιός Γκριτζάπης το γνωρίζει αλλά εφαρμόζει την in situ ανακύκλωση!!!!
6. Οι περίοικοι, οι περιπατητές και οι τσοπάνηδες της περιοχής γνωρίζουν αλλά σε ποιον να το πουν; Στο Δήμαρχο, που είναι Ζαγαρίτης, στη Δημαρχίνα, που είναι νύφη στο Ζαγαρά ή στο Δήμαρχο, που είναι από το Λούτσι; Στον αντιδήμαρχο, που είναι από τη Σούρπη, στον αντιδήμαρχο που είναι από το Ζερίκι ή στο φροντιστηριάκια σύμβουλο, που κατάγεται από το Ζερίκι; Μήπως να το πουν στον αποφασιστικό αντιδήμαρχο πρώην Διευθυντή Λυκείου; Το βρήκα. Να το πουν στο γεωπόνο σύμβουλο, ή στο νοσοκομειακό υπάλληλο σύμβουλο. Είναι πιο ευαίσθητοι και πιο δυναμικοί πολιτικοί άνδρες. Τους υπολογίζουν κιόλας. Οι άλλοι έχουν και άλλες ασχολίες... πιο δύσκολες.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΝ, ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΟΙ ΜΟΥΡΓΟΙ (Γιάννης Σκαρίμπας)
Οι παλιοί Λιβαδίτες ξέρουν ότι το επανέλαβε ο Βαλλάς, όταν άλλοι Λιβαδίτες έκαναν δήμαρχο τον Τσιμπλή. Ποιός θυμάται για τί έχασε τότε ο αξιολογος Πάττας; Ποιός πολιτικάντης του ΠΑΣΟΚ βοήθησε τον ταγματασφαλίτη να γίνει δήμαρχος, αδειάζοντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης; ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕ ΛΕΜΕ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΕΓΙΝΕ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΟΙΜΟΤΑΝ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΝΤΑ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.

Ανώνυμος είπε...

αλήθεια με την ανακύκλωση τι γίνεται; δέησε ο γυιός του αληθούς Δημάρχου Γκριτζάπη να βρεί τρόπο να τα μεταφέρει ή τα στέλνει ακόμη στη χωματερή;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΣΑΡΑΤΕ ΠΡΩΙ- ΠΡΩΙ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ...
ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ. ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ.
ΘΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.
ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. ΕΧΕΙ ΞΕΧΕΙΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΘΑΒΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΘΟΥΝ. ΘΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ? ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟ?
ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΖΑΓΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ.
ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΤΟΥΤΟ ΠΑΛΙΟΞΕΡΟΛΕΣ: ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΑΜΕ ΔΗΜάΡΧΟΙ [ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ] ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΝΑΜΕ [ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΔΑ].
ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ [ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ] ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΩΤΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΤΟΝ ΛΙΑΚΟ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ?

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΑΎΡΙΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΤΖΕΝΤΑ: ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ, ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ. ΣΥΝΤΑΧΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΝΤΑΧΘΕΙΤΕ.