Επιχείρηση για τη σωτηρία του Ασωπού
Δημοσίευση: Ελευθεροτυπία
Μ' ένα συνολικό σχέδιο προστασίας απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος στο οικολογικό έγκλημα του Ασωπού.
Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν την οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων ώστε να κατασκευαστούν δίκτυα και μονάδες επεξεργασίας των διαφόρων ειδών αποβλήτων, τη δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης, την ανάκληση του χουντικού προεδρικού διατάγματος που συνέδεσε τις βιομηχανίες με το ποτάμι και, τέλος, τη χαρτογράφηση-οριοθέτησή του.
* Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη σε συνέντευξη τύπου που θα δώσει τις επόμενες μέρες στα Οινόφυτα. «Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση με στόχο τη διαχείριση του κινδύνου και την αντιμετώπιση όλων των πτυχών του θέματος.
»Θα αποτελείται από άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση των κατοίκων σε ασφαλές πόσιμο νερό, θα διαφυλάσσουν τη δημόσια υγεία και θα αναγκάσουν τους ρυπαίνοντες να αποκαταστήσουν τη ζημιά μέσω της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική ευθύνη», λέει η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη.
Ηδη στα χέρια των επιτελών του υπουργείου βρίσκεται μέρος της μελέτης του ΕΜΠ που πραγματοποίησε η καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου και προβλέπει την κατασκευή κεντρικού βιολογικού καθαρισμού. Ουσιαστικά, αποτελεί επικαιροποίηση της παλιότερης μελέτης που είχε υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ προ δεκαετίας.
Κλιμάκια επιθεωρητών
Ωστόσο, η χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού που προβλέπει το ΕΜΠ προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί η περιοχή που τελικά επιλέχθηκε υποδείχθηκε από τον δήμαρχο Οινοφύτων και βρίσκεται 200 μέτρα νοτιοδυτικά από το τελευταίο σπίτι του οικισμού.
«Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν η μελέτη του Πολυτεχνείου αντί να υποδεικνύει τη σωστή τεχνικά θέση, να αποδέχεται την πρόταση του δημάρχου φέρνοντας στα σπίτια μας την επεξεργασία των λυμάτων, κάτι που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα της ζωής μας», τονίζει ο ιερωμένος Ιωάννης Οικονομίδης, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για τους περιβαλλοντικούς του αγώνες.
**Στα σχέδια του υπουργείου είναι η τοποθέτηση μόνιμου κλιμακίου επιθεωρητών περιβάλλοντος στην περιοχή.
**Ο νέος γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παν. Μέρκος γνωρίζει πως «το θεσμικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, αλληλοσυγχεόμενο με μεγάλα περιθώρια ερμηνείας, εφαρμογής και ελέγχου. Χρειάζεται λοιπόν άμεση ενδυνάμωση της υπηρεσίας τόσο νομοθετικά όσο και σε προσωπικό, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης».
**Οι έλεγχοι των επιθεωρητών θα επικεντρωθούν στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που ευθύνονται για το περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Εξάλλου, σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου, το 78,7% των υγρών αποβλήτων προέρχεται μόλις από 24 επιχειρήσεις.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 350 βιομηχανικές μονάδες, στις οποίες εργάζονται 14.330 άτομα (το 1997 ήταν 223 και 5.500 αντίστοιχα). Εκείνες που παράγουν απόβλητα είναι 130 και, δυστυχώς, μόνο οι 65 διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας.
Π. ΜΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου