Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Στοιχεία- σοκ από έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για Εύβοια, Ασωπό, αγροτικά προιόντα

Πρωτοσέλιδο άρθρο των ΝΕΩΝ
Στην Εύβοια ποτίζουν με «τοξικό» νερό
Όπως αναφέρεται στην έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν «το εξασθενές χρώμιο λαμβάνεται με τη βοήθεια καθαρού πόσιμου νερού, απορροφάται στο αίμα σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι το τρισθενές (σ.σ. μη καρκινογόνος μορφή του χρωμίου), με αποτέλεσμα μόνο ορισμένη ποσότητα του εξασθενούς να μειώνεται με τη βοήθεια των στομαχικών βιολογικών υγρών και έτσι να παραμένει και μια ποσότητα εξασθενούς χρωμίου αναλλοίωτη, η οποία και δημιουργεί καρκινογενέσεις».
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της έρευνας από το Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανατέθηκε από την Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε., αναλύσεις διενεργήθηκαν και σε λαχανικά που καλλιεργούνται στους Νομούς Ευβοίας και Βοιωτίας. Όπως φαίνεται στα αποτελέσματα, σε μαρούλια φυτωρίου ανιχνεύθηκαν έως 3,6 μικρογραμμάρια ανά κιλό ξηρών φύλλων. Επιπλέον, στα φύλλα λάχανου οι συγκεντρώσεις έφτασαν τα 1,8 μικρογραμμάρια ανά αποξηραμένο κιλό. Πάντως, μερίδα ειδικών επιφυλάσσεται για την εγκυρότητα των μετρήσεων, καθώς «στην προετοιμασία του δείγματος πριν από την ανάλυση χρησιμοποιούνται πυκνά οξέα τα οποία μετατρέπουν το χρώμιο σε εξασθενές, αλλοιώνοντας ως εκ τούτου το αποτέλεσμα προς τα πάνω».
Διπλασιάστηκαν τα εργοστάσια στον Ασωπό
ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκύπτει πως οι βιομηχανίες που μπορεί να ευθύνονται για την κατάσταση στον Ασωπό φτάνουν τις 407, ενώ το 1997 δεν ξεπερνούσαν τις 208. «Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι και οι 407 βιομηχανίες πρέπει να διαθέτουν εγκαταστάσεις προεπεξεργασίας των υγρών αποβλήτων τους εντός του χώρου τους, ώστε η Πολιτεία με έναν αγωγό τον οποίο θα κατασκευάσει και θα περνά έξω από τις εγκαταστάσεις τους, θα συλλέγει το επεξεργασμένο υγρό απόβλητο και θα το οδηγεί σε βιολογικό καθαρισμό, όπου θα κατεβάζει την περιεκτικότητά του σε χρώμιο σε επίπεδα κάτω από 2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο ολικό χρώμιο». Σύμφωνα με την έρευνα, τα συνολικά ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα που πέφτουν στον Ασωπό είναι περίπου 13.000 κυβικά μέτρα την ημέρα.

1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

http://www.tracefoodchain.com/home/10-science/17-the-interconversion-of-criii-to-crvi


http://www.zabetakis.net/?p=2235