Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Nέα περιπέτεια για την Υλίκη με υπογραφή της Υπουργού Περιβάλλοντος




Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της Υλίκης:

Σύμφωνα με την Α5/2280/83 (ΦΕΚ 720/Β) Υγειονομική Διάταξη περί προστασίας των νερών ύδρευσης πρωτευούσης από ρυπάνσεις και μολύνσεις, απαγορεύεται η εκτέλεση κάθε έργου στα 1.500 μ. από την ανώτατη στάθμη της Υλίκης, ενώ επιτρέπεται στα 1.501-5.000 μ. μόνον η εγκατάσταση μη οχλούσας-ρυπαίνουσας τοπικής μονάδας ισχύος μέχρι 15 ίππων, με σωρεία περιορισμών.

Η ιστορία

Στις 18-06-2008 ο Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απορρίπτει αίτημα της ENERGA SA για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πανέλων ισχύος 4,99MW (>15 HΡ) εντός της απαγορευμένης ζώνης των 1.500-5.000 μέτρων από την Υλίκη, όπως του εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες του, η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η ENERGA SA προσφεύγει την 17-07-08 κατά της απόφασης του Γεν. Γραμματέα στον Υπουργό. Ο κ. Σουφλιάς αρνείται το ρίσκο της πιθανής δηλητηρίασης 5 εκατομμυρίων ατόμων, απορρίπτει την ένσταση της ENERGA SA την 24-09-08, λέγοντάς τους –ούτε λίγο ούτε πολύ- πηγαίνετε στα Δικαστήρια.
Ποιο δικαστήριο θα αποφάσιζε το αντίθετο των εισηγήσεων ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ με ρίσκο την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου;
Και τότε άρχισαν τα μαγικά: Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς εξουσιοδοτεί τη Γεν. Διευθύντρια κα Κέμου-Ρίζου να υπογράφει και εκείνη εγκρίνει στις 27-11-2008 τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών πανέλων της ENERGA SA εντός της ζώνης των 1.500-5.000 μέτρων από την Υλίκη. Δηλαδή δύο (2) μόλις μήνες μετά την απόρριψη από τον Υπουργό!!!
Παραμένει το ερώτημα: Ποιο το κίνητρο παράβλεψης Υπηρεσίας, ΕΥΔΑΠ, Γεν. Γραμματέα και Υπουργού;
Απάντηση αφελούς: Προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» πριν την εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ.Απάντηση αφελέστερου: Γρήγορη απορρόφηση των ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ.
Αφού άνοιξε ο δρόμος, ο νέος Γεν. Διευθυντής της Περιφέρειας υπογράφει τη χωροθέτηση και της QUEST ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ισχύος 7,5MW, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πανέλων εντός της ίδιας ζώνης, σε απόσταση 2.235 μέτρων από την Υλίκη, που υπογράφηκε στις 16-09-2009.
Και ύστερα ήρθε η κ. Μπιρμπίλη, που «λύγισε» από τις διαμαρτυρίες των επενδυτών, που δεν εύρισκαν χωράφια πέραν της Υλίκης να στρώσουν πάνελς.
Με το έγγραφο 7475/7 Δεκεμβρίου 2009 αποφάσισε και διέταξε ότι η ΕΥΔΑΠ …δεν δικαιούται δια να ομιλεί – γνωμοδοτεί. Κατακεραύνωσε τις ελεεινές υπηρεσίες που έλαβαν υπόψη όλο το νομικό πλαίσιο, ακόμη και εκείνη την Απαγορευτική Υγειονομική Διάταξη, και τους διατάζει να λάβουν υπόψη μόνον τις γενικές διατάξεις του Χωροταξικού.
Ύστερα από την επιστολή της άλλαξαν στην Υλίκη τον αδόξαστο. Ο Γεν. Διευθυντής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έβαλε υπογραφή ακόμη και για φωτοβολταϊκά με θέα το κύμα. Δεν είναι αστείο, αφού στις 16-12-2009 χωροθετήθηκε μονάδα στα 810 μέτρα από την Υλίκη. Δηλαδή στη ζώνη των 0-1.500 μέτρων, όπου δεν επιτρέπεται να στήνεις ούτε ξώβεργες.
Το πιθανό αποτέλεσμα
Η εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ μπορεί να προκαλέσει διασπορά των τοξικών βαρέων μετάλλων, πυριτίου, μολύβδου, κλπ που υπάρχουν στα φωτοβολταϊκά πάνελς και αναπόφευκτα θα πέσουν στο έδαφος και θα εκπλυθούν στη λίμνη, από θραύση, από εγκατάλειψη, από πυρκαγιά, από έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι), από κακόβουλη ή ατυχή ενέργεια (σκάγια όπλου κυνηγού ή αεροβόλο νεαρού σκοπευτή).
Και από εκεί θα καταλήξουν στο ποτήρι 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας.

3 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2010/02/tina-birbili-vs-heavy-metals.html

Yannis Zabetakis είπε...

http://www.zabetakis.net/?p=2345

Psychedelic Reflection είπε...

σψχετο ερ παιδια αλλά πανέλα και πανελών?
δηλαδή πανέλα ?
έλεος ! τη γαμήσαμε αυτή τη ρημάδα τη γλώσα ! και είναι και επίσιμα σκατόχαρτα!
δηαλδή έλεοοοοοςςς!
κανίβαλοιιιιιιιιιι!!

αυτά !