Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στα τουρκικά παράλια

Ρόδος, 12/05/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του 1ου ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ στο ΑΚΚΟΥΓΙΟΥ (Δελτιο τύπου / 12-05-2010)
Ανακοινώθηκε σήμερα η υπογραφή συμφωνίας ύψους 20 δισεκατομυρίων δολλαρίων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κατασκευή του 1ου πυρηνικού σταθμού στα τουρκικά παράλια της Μεσογείου.
Για την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου Θανάσης Αναπολιτάνος έκανε την εξής δήλωση:
«Είναι μία απόλυτα αρνητική εξέλιξη, που σηματοδοτεί την μόνιμη παρουσία της πυρηνικής απειλής στην περιοχή μας. Με αυτή την απόφαση αναλαμβάνεται ένα τεράστιο ρίσκο για το Περιβάλλον, την Ειρήνη και την ίδια τη Ζωή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.
Κατ’ επανάληψη και με επιχειρήματα, που αποδεικνύουν οτι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά ειδικότερα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή όχι μόνο είναι εξαιρετικά επισφαλής, αλλά και ναρκοθετεί όλη την περιοχή, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου και δεκάδες άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα, έχουν απευθυνθεί κατά καιρούς στην Ελληνική Κυβέρνηση και έχουν ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Δυστυχώς, καμμία απολύτως πρωτοβουλία, παρά τις εκκλήσεις, δεν αναλήφθηκε. Οι ευθύνες που αναλαμβάνει η γειτονική χώρα είναι τεράστιες. Ευθύνες όμως αναλαμβάνουν και όλοι όσοι είχαν τη δυνατότητα να σταματήσουν αυτό το έγκλημα και δεν το έκαναν μέχρι τώρα.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου σε συνεργασία με οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση της αποτροπής εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Απευθύνει έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις, τους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: