Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ

Η πρώην νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, κα Γλυκερία Σιούτη ξανακτύπησε καθώς τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο σε δάση και δασικές εκτάσεις, όσο και σε αναδασωτέες.

Μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να αποκλείεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και ότι πάνω από το 95 % των αιολικών πάρκων στην ηπειρωτική Ελλάδα αναπτύσσονται σε δασικές εκτάσεις.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. η κ. Σιούτη ανέφερε στην εισήγησή της ότι είναι παράλογο να αξιώνει κανείς να ολοκληρωθεί η αναδάσωση, προκειμένου να επιτραπεί η κατασκευή μονάδων ΑΠΕ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπούν κάποια από τα δέντρα, τα οποία στο μεταξύ θα έχουν αναπτυχθεί.
Στην ίδια ημερίδα ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γ. Αμοργιανιώτης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο ίδιος τόνισε ότι σε ετήσια βάση εγκαθίστανται 100 - 150 μεγαβάτ νέων μονάδων ΑΠΕ, αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τέλος της 10ετίας, οι επενδύσεις θα πρέπει να δεκαπλασιασθούν σε 1.000 μεγαβάτ ετησίως.

1 σχόλιο:

Τάσος Κεφαλάς είπε...

Θα ήθελα να σημειώσω ότι η ημερίδα, στην οποία αναφέρεται η ανάρτηση, καθώς και η όλη πίεση που ασκείται στο ΣτΕ, έχει σαν αιτία την απόφαση προσωρινής αναστολής εργασιών στο Μελίσσι της Θίσβης, μιας εγκατάστασης 36 MW, η οποία αποτελεί, ουσιαστικά, επέκταση της ... επέκτασης (που επιχειρείται, παράλληλα) της υφιστάμενης εγκατάστασης στη θέση "Άσπρο Κούτσουρο" (ή "Περδικοβούνι") της Αγίας Άννας. Ανήκει δε στον ίδιο όμιλο εταιρειών.

Σε αυτή τη φάση, αναμένεται η οριστική απόφαση του ΣτΕ στο αίτημα της αναστολής εργασιών και στη συνέχεια η απόφαση για την ακύρωση ή μη της εγκατάστασης. Γι αυτό και κορυφώνονται τώρα οι πιέσεις.

Είναι προφανές, ότι αν το ΣτΕ επιμείνει στην αρχική του στάση, θα έχουμε μια σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για τον Ελικώνα, αλλά για κάθε περιοχή της χώρας με ανάλογα προβλήματα. Και, ταυτόχρονα, ένα πλήγμα στη λογική της καταστρατήγησης κάθε έννοιας προστασίας του περιβάλλοντος, που προωθεί η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ.

Ένα πληρέστερο ρεπορτάζ υπάρχει εδώ: http://www.capital.gr/News.asp?id=1059741