Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο στέλνει την Ελλάδα η Κομισιόν για τον Ασωπό, ενώ με άλλη της απόφαση προειδοποιεί με πρόστιμα το ελληνικό δημόσιο εάν δεν καταργήσει τις παράνομες χωματερές.
Την απόφαση της Επιτροπής αποκάλυψε απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Ποτότσνικ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή για την πολυετή ρύπανση του Ασωπού.
Ο κ. Χουντής στην ερώτησή του αναφερόταν στη γνωστή επιδημιολογική μελέτη που αφορούσε τη θνησιμότητα των κατοίκων του Δήμου Οινοφύτων και ιδίως στο συμπέρασμά της πως η κυριότερη αιτία αύξησης θανάτων στην περιοχή από σπάνιες μορφές καρκίνου είναι η περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Στη συνέχεια της ερώτησης ο κ. Χουντής αναφερόταν στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ό, τι αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ζητούσε να μάθει εάν οι ελληνικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει το χρώμιο ως σημαντικό ρύπο.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Ποτότσνικ αφού αναφέρεται στην κοινοτική οδηγία για την «καλή κατάσταση» όλων των υδάτων που επιβάλλει την εκπόνηση αναγκαίων σχεδίων και προγραμμάτων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και την κοινοποίηση τους στην Επιτροπή (μέχρι 22.3.2010), σημειώνει συγκεκριμένα για τον Ασωπό: «Όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού και των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα, υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του χρωμίου καθιστούν υποχρεωτική τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων στο πλαίσιο των σχεδίων και των προγραμμάτων βάσει της οδηγίας πλαισίου για το νερό. Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22.3.2010».
Τελευταία προειδοποίηση για τις χωματερές
Σήμερα επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη χώρα μας να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία το κοινοτικό όργανο είχε το 2005 καταδικάσει την Ελλάδα, επειδή δεν έλεβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους.
Μετά από αίτημα του αρμόδιου για το περιβάλλον επιτρόπου, Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.
Η υπόθεση αφορά παράνομες χωματερές οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλες οι παράνομες χωματερές. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή η οποία υπενθύμιζε στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.
ethnosonline
2 σχόλια:
ο κ. Χουντής ξέχασε βέβαια να αναφέρει και αυτό...
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=209711
που κάνει το πρόβλημα του Ασωπού από τοπικό ...πανελλήνιο...
κρίμα... (που το ξέχασε!)
Και για να ευχαριστήσει τον μακαριότατο, ο ΓΑΠ επέλεξε τον κυρίως υπεύθυνο για υποψήφιο περιφερειάρχη. Δείγμα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του... Είμαι περίεργος αν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συμφωνήσει με την αδέκαστη ελληνική δικαιοσύνη που (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους) τούς έδωσε συγχωροχάρτι,(απαλλακτικό βούλευμα το λένε). Καραγκιόζηδες!
Δημοσίευση σχολίου