Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Κοινοβουλευτική ερώτηση για το ΧΥΤΑ Λιβαδειάς

Ερώτηση για τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών – Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Για το θέμα του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, έχουν γίνει πολλές φορές καταγγελίες μέσα από το ιστολόγιο της Συμπαραταξης, αλλά και από μέλη της Συμπαράταξης προς όλους τους αρμοδίους.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

αναδημοσίευση από Αράχωβας blog
Πολύ κοντά στον οικισμό «Τσουκαλέδες» Λιβαδειάς και στην ειδική θέση «Τουρκόπουλα», λειτουργούσε έως το καλοκαίρι 2010 ο παλιός ΧΥΤΑ ο οποίος δεχόταν ανεξέλεγκτα τα λύματα της ευρύτερης περιοχής παρόλο που είχε υπερκορεστεί και είχε καταστραφεί η μεμβράνη στο έδαφος με αποτέλεσμα τα «σταγγίδια» των απορριμμάτων, είτε να διαχέονται στο υπέδαφος, είτε να καταλήγουν σε παρακείμενο ρέμα και να καταλήγουν, μέσω του κάμπου της Χαιρώνειας, στο βοιωτικό Κηφισό και από εκεί στη λίμνη Υλίκη.
Δίπλα ακριβώς στον παλιό ΧΥΤΑ, λειτουργεί από το καλοκαίρι 2010 το νέο κύτταρο, κατασκευασμένος σε ιδιαίτερα πρανές έδαφος με μεγάλη υψομετρική διαφορά.
Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στον παλιό ΧΥΤΑ και κυρίως για να μην συνεχίζει να μολύνει με τα υπολείμματα που έχει φορτωθεί.
Ο νέος ΧΥΤΑ (κύτταρο) έχει άμεση οπτική επαφή τόσο από τον οικισμό Τσουκαλάδων, όσο και από την ΕΟ Λιβαδειάς – Δελφών παρά τη σχετική νομοθεσία που ρητά το απαγορεύει.

Κάτω ακριβώς από το νέο ΧΥΤΑ υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας, με το νερό του οποίου μάλιστα υδρεύονται κατοικημένες περιοχές της Λιβαδειάς και ήδη έχουν γίνει εκεί τέσσερις (4) γεωτρήσεις, οι οποίες είναι σφραγισμένες. Σύμφωνα με καταγγελίες των περίοικων, μετά από σχετικό έλεγχο και μετρήσεις που οι ίδιοι έκαναν, το νερό μιας από αυτές τις γεωτρήσεις ήταν σκούρο και ακατάλληλο για πόση και συνεπώς χρειάζονται μέτρα για την προστασία του νερού.

Επίσης έχουν γίνει έγγραφες καταγγελίες από περίοικους και όχι μόνο ότι τις βραδινές ώρες λόγω ανεπαρκούς φύλαξης τόσο του παλιού όσο και του νέου ΧΥΤΑ, παράνομα μεταφέρονται με ιδιωτικά απορριμματοφόρα, βυτιοφόρα και κάθε είδους φορτηγά, άγνωστης προέλευσης απορρίμματα, ενδεχομένως και βιομηχανικά απόβλητα. Το γεγονός αυτό έχει παραδεχτεί δημόσια ο νυν δήμαρχος Λιβαδειάς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως και έχουν ληφθεί έως σήμερα συγκεκριμένα μέτρα για τη φύλαξη των ΧΥΤΑ, την σύλληψη των υπευθύνων και την αποτροπή επανάληψης του επικίνδυνου φαινομένου.

Στην ίδια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή ο Δήμος Λιβαδειάς προωθεί την κατασκευή σφαγείων που θα έχει συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση.

Σύμφωνα με καταγγελίες ο Βιολογικός Σταθμός του οικισμού Τσουκαλάδων υπολειτουργεί και τα λήμματα διαχέονται ακατέργαστα στο περιβάλλον. Οι οσμές στον οικισμό Τσουκαλάδων και την ευρύτερη περιοχή είναι ανυπόφορες.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι προτίθενται να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω, τα οποία χειροτερεύουν τη ζωή και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Οι βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος

Γιάννης Γκιόκας

όπως αναδημοσιεύεται σε ιστολόγιο της Αράχωβας,

Δεν υπάρχουν σχόλια: