Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Το περιβάλλον δεν είναι «υπόθεση για λίγους» αλλά υπόθεση όλων
 

Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον συνυπογράφει το κείμενο διαμαρτυρίας του Ομίλου Φίλων του Δάσους , σχετικά με την πραξικοπηματική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας με την οποία εκχωρεί αποφασιστικές αρμοδιότητες στα ζητήματα περιβάλλοντος σε ολιγομελή επιτροπή, αντί της ολομέλειας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 Την Δευτέρα 28 Μαρτίου, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο και στις 11.00π.μ. θα  γίνει παράσταση και επίδοση του κοινού κειμένου διαμαρτυρίας.

Ανακοίνωση - Κείμενο διαμαρτυρίας
Το περιβάλλον δεν είναι «υπόθεση για λίγους» αλλά υπόθεση όλων 
Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μεταφορά των αποφάσεων για το περιβάλλονΟι περιβαλλοντικές κινήσεις, σύλλογοι και οργανώσεις της Στερεάς Ελλάδας που συνυπογράφουμε, καταδικάζουμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς να μεταβιβάσει το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων σε μια ολιγομελή επιτροπή.
Τα θέματα για τα οποία οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αφορούν τις γνωμοδοτήσεις για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων, βιομηχανιών και κάθε είδους δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας ή του μεγέθους των επιπτώσεων. Αφορούν επίσης όλες τις επιτελικές και ουσιαστικές αρμοδιότητες για την διαχείριση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της περιφερειακής αειφορικής ανάπτυξης όπως, η κατάρτιση και η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όλες οι αρμοδιότητες για την χωροταξία, η χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής, η σύνταξη – παρακολούθηση - αξιολόγηση κανονισμών και σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Πρόκειται για αποφάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει και δεν αναφέρθηκε καμιά εύλογη αιτία να ασκηθούν από μια ολιγομελή επιτροπή, αποφάσεις κρίσιμες για τον πληθυσμό της Στερεάς Ελλάδας. Όσες και όσοι αγωνιζόμαστε για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα των περιοχών μας, γνωρίζουμε ότι συνδέονται άμεσα με την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση, την υγεία και την ποιότητα ζωής, τη φυσιογνωμία των περιοχών μας. Θεωρούμε ότι η διαφάνεια, η πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και η δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών υποβαθμίζονται δραματικά. Η μεθόδευση που υιοθετήθηκε είναι απαράδεκτη και δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον. Ζητάμε να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις και να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιτροπών για την καλύτερη προετοιμασία των θεμάτων που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο του ευρύτερου δυνατού δημόσιου διαλόγου μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μάρτιος 2011

Δίκτυο κινήσεων πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ευβοίας
ΒΙΟΖΩ
Όμιλος Φίλων του Δάσους
Πολιτιστικό Κέντρο Στρώμης
Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας
Πολίτες γαι την Αειφορία - ΙΤΑΠ (Οινόφυτα)
Άρτεμις - Οικολογική κίνηση Αντίκυρας
Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας, δήμου Λιβαδειάς
Ομάδα πολιτών Κορώνειας, δήμου Λιβαδειάς
Ενεργοί πολίτες Αυλίδας
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
Κέντρο Ελικώνας
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιάρτου 
Κίνηση Πολιτών Θίσβης 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το Κέντρο για την Ανάπτυξη και την Ανάπλαση της Δυτικής και Νότιας Επαρχίας Θήβας ή «Κέντρο Ελικώνας» συνυπογράφει το κείμενο διαμαρτυρίας.
Τα ζητήματα του περιβάλλοντος αφορούν όλους τους πολίτες και δεν μπορούν να τα διαχειρίζονται διορισμένες ομάδες.

Για το Κέντρο Ελικώνας

Κώστας Μπαμπούλας