Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Χορηγοί οι καταστροφείς του περιβάλλοντος στο Λιδωρίκι!

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δωρίδος

Λιδωρίκι , 4η Νοεμβρίου 2011


Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Λιδωρικίου, έλαβε γνώση ότι στην τελευταία συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή δωρεάς για κατασκευή πυροσβεστικού σταθμού, από τον εργολάβο που για λογαριασμό της εταιρίας Βωξιτών ‘S&Β’, καθημερινά «ξεσκίζει» κυριολεκτικά τα βουνά μας, χαράζοντας δρόμους έρευνας- πρόσβασης, σε κοιτάσματα, εξορυγνύοντας επιφανειακά βωξίτη, σκορπίζοντας τεράστιες ποσότητες, αδρανών υλικών, κόβοντας αιωνόβια δένδρα κλπ.
Η έκπληξή μας είναι μεγάλη όπως και η απογοήτευσή μας , θεωρούμε δε , πως ...είναι απολύτως επείγουσα και αναγκαία η άμεση καταδίκη και ακύρωση της απόφασης αυτής.
Από επαφές με Δημοτικούς Συμβούλους και Αντιδημάρχους μάθαμε ότι ο Δήμαρχος ζήτησε με επιστολή τη βοήθεια του εργολάβου!!! και φυσικά έκανε αποδεκτή τη δωρεά. Όταν συμπολίτες, τους είπαν ότι πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, καθαρό ‘λάδωμα’ ενός ολόκληρου Δήμου, μας είπαν ότι η δωρεά δεν είναι από την ‘S&Β’ αλλιώς δεν θα ήταν αποδεκτή.
Αλλά τί Γιάννης, τί Γιαννάκης; Η ίδια η μητρική εταιρεία δεν κάνει πια εξορύξεις αλλά τις αναθέτει σε υπεργολάβους όπως ο «δωρητής» στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Λιδωρικίου καταδικάζει απερίφραστα την αποδοχή της δωρεάς, ζητεί να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δ.Σ. και να ανακαλέσει ως λανθασμένη την προηγούμενη απόφαση. Ακόμη να μας γνωρίσει τι έκανε τους 10 μήνες που πέρασαν για να σταματήσουν οι επιφανειακές εξορύξεις και να αποκατασταθούν οι ανοικτές πληγές που άφησαν οι προηγούμενες εξορύξεις στα βουνά μας. Απ αυτά βέβαια που μας είπε, ο Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος τίποτα.
Επίσης να μας γνωρίσετε πως το Δ.Σ. θα συγκρουστεί με το φυσικό καταστροφέα των βουνών μας, αν δεν ανακληθεί η απόφαση « δωρεάς» του προς το Δήμο.
Σε χθεσινή μας επίσκεψη και φωτογράφιση στο χώρο εξορύξεων διαπιστώσαμε ότι το « κόκκινο χούμα» έχει καταντήσει κρανίου τόπος, με τεράστια νταμάρια κρατήρες, βουνά από αδρανή υλικά, κοπή αιωνόβιων κέδρων κλπ. Επίσης διανοίγονται δυο δρόμοι, ο ένας προς «Τρουπόραχη» σε πλαγιά με ανεπίτρεπτα μεγάλη κλίση, με επακόλουθο την καταστροφή δάσους από κέδρα και έλατα. Δεν γνωρίζουμε, αν η εταιρεία έχει άδεια από τις αρχές για την διάνοιξη του δρόμου ούτε αν το γνωρίζουν ο Δήμος και το Δασαρχείο.
Αλήθεια πόσοι Δημ. Σύμβουλοι έχουν επισκεφτεί τους χώρους εξορύξεων, τους 10 μήνες της εξουσίας τους κι αν όχι, γιατί; Ποιος από το Δ.Σ. και Τ.Σ. έχει αναλάβει να παρακολουθεί τις εξορύξεις και να ενημερώνει το Δ.Σ.; Εμείς θεωρούμε αυτονόητο ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει το ταχύτερο δυνατό να επισκεφτούν όλους τους χώρους εξορύξεων παλαιών και νέων στα όρια του Δ. Δωρίδας, ώστε να αποκτήσουν ακριβή εικόνα των όσων έχουν συμβεί και συμβαίνουν στα βουνά μας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους πριν τη λήψη τέτοιων αποφάσεων όπως την αποδοχή της «δωρεάς», τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται όχι μόνο οι υπογράφοντες αλλά και όλοι που πάσχουν για την ανεξέλεγκτη καταστροφή του τόπου μας και επιτέλους να αγωνιστούν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και διάσωση της φύσης που δεν μας ανήκει, αλλά στην όποια όλοι ζούμε και θα ζήσουν οι επόμενες πολλές γενιές.

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Λιδωρικίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: