Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Αργούν να δικάσουν τα οικολογικά εγκλήματα

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

Πόσο πολύ νοιάζονται για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία η Δικαιοσύνη και το πολιτικό προσωπικό της χώρας; Κατ' αρχάς δίνει τεράστιες αναβολές στην εκδίκαση της δίκης των νόμιμων εκπροσώπων 15 βιομηχανιών επεξεργασίας μετάλλου του νομού Βοιωτίας που κατηγορούνται ότι με τις πράξεις τους προκάλεσαν «υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ' εξακολούθηση από την οποίαν δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου».

Επιπροσθέτως, υπάρχει υπερβολική καθυστέρηση στη δημοσίευση και υλοποίηση αποφάσεων που έχουν πάρει ανώτατα δικαστήρια όπως το ΣτΕ αλλά και η νομαρχία Βοιωτίας και οι οποίες αφορούν την αναστολή λειτουργίας μεγάλων βιομηχανιών. Ολα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2007, όταν στον υδροφόρο ορίζοντα των Οινοφύτων βρέθηκε εξασθενές χρώμιο. Ηταν η πρώτη φορά που έγιναν μετρήσεις για την καρκινογόνο ουσία, παρά τις συνεχείς καταγγελίες των κατοίκων για ύπαρξη βαρέων μετάλλων στο νερό.
Η δημοσιότητα του θέματος ανάγκασε την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να ξύσει την επιφάνεια ενός εκ των μεγαλύτερων οικολογικών εγκλημάτων της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Αμέσως εντόπισαν πλήθος περιβαλλοντικών παραβάσεων από βιομηχανίες μετάλλου της περιοχής, με πιο σημαντικές την ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων και τις άμεσες και έμμεσες απορρίψεις χρωμίου στο περιβάλλον.
Η επεξεργασία μετάλλου αποτελεί ίσως την πιο κερδοφόρα βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα, ωστόσο μικρές και μεγάλες βιομηχανίες δεν διέθεταν τις απαραίτητες άδειες, ούτε μονάδες επεξεργασίας των αποβλήτων τους. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των ελέγχων πήραν τον... μακρύ δρόμο της Δικαιοσύνης.
Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2009, ωστόσο οι αρμόδιοι έδωσαν 16μηνη αναβολή για τον Οκτώβριο του 2010! Διάστημα που φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό για να ετοιμάσουν οι βιομήχανοι την υπεράσπισή τους. Ετσι το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει και νέα ετήσια αναβολή για τις 27 του περασμένου Οκτωβρίου. Τελικά η εκδίκαση αναβλήθηκε για τον Μάιο του 2012, αυτή τη φορά λόγω της αποχής δικηγόρων και δικαστών.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Το Γενάρη του 2010 η νομαρχία Βοιωτίας αποφάσισε να κλείσει προσωρινά το τμήμα συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών, καθώς δεν διέθετε τις απαιτούμενες άδειες.
Από την πλευρά της, η ΕΑΒ απευθύνθηκε στο ΣτΕ. Ζήτησε την ακύρωση της εν λόγω πράξης, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της μέχρι να βγει οριστική απάντηση επί του αιτήματός της. Το ανώτατο δικαστήριο επέτρεψε τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του τμήματος μέχρι τον Νοέμβριο του 2010.
Αμέσως η ΕΑΒ επανήλθε με νέα αίτηση αναστολής προς το ΣτΕ, η οποία συζητήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η απόφαση αγνοείται ακόμα.......
Αυτό όμως σημαίνει ότι ο νομάρχης έπρεπε να είχε εφαρμόσει εδώ και ένα χρόνο την απόφασή του για προσωρινό σφράγισμα του τμήματος συντήρησης της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ, η προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζεται απρόσκοπτα...
Του: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: