Δύο απο τις επενδύσεις ηλεκτροπαραγωγής στη Βοιωτία, του Κοπελούζου στη Χαιρώνεια και του Μυτιληναίου στην Αντίκυρα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς κινήθηκαν στα όρια της (μη)νομιμότητας. Συγκεκριμένα για τον μεν Κοπελούζο, η τρίπλα με την αύξηση ισχύος την τελευταία στιγμή - να θυμίσουμε ότι τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ κινήθηκε με ταχύτητα αστραπής και εξέδωσε περιβαλλοντικούς όρους χωρίς να ρωτήσει κανένα, ενώ αστραπιαία κινήθηκαν και όλες οι άλλες υπηρεσίες όπως π.χ. το υπουργείο Ανάπτυξης- καταγγέλθηκε απο την αντίπαλη εταιρεία στην Ε.Ε. . Για τον δε Μυτηλιναίο πρέπει επιτέλους να τον σταματήσουν αφού ενώ όπως ξέρουμε ηλεκτροδοτείται με χαμηλό τιμολόγιο απο τη ΔΕΗ επιχειρεί σκανδαλωδώς να αδειοδοτηθεί για να παράγει ρεύμα που θα της το πουλάει σε διπλάσια τιμή (και τη διαφορά μαντέψτε ποιός θα την πληρώνει!)
Περισσότερα στο δημοσίευμα της Καθημερινής:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100007_02/12/2007_251037
4 σχόλια:
Πάντως και η μονάδα συμπαραγωγής επιδοτήθηκε απο την Ε.Ε. προκειμένου να τροφοδοτεί την Αλουμίνιο της Ελλάδος και όχι να εμπορεύεταιτο ρεύμα. Αφού το δικό μας το κράτος έιναι έρμαιο στις επιδιώξεις τους (ή μήπως αυτοί είναι το κράτος;) ίσως τελικά μας σώσει το Ευρωδικαστήριο.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κου Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ (Πρώην Υπουργού) στην Καθημερινή Της Κυριακής 2/12/07.
Για την Αντιγραφή ΄΄ ΙΘΑΓΕΝΗΣ
Αν εξετάσουμε το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών του ΔΕΣΜΗΕ θα δούμε ότι μεταξύ 2005 και 2006 η μεταβολή ήταν μόλις 11,15% ή 420.000 μεγαβατώρες, που το πολύ να κόστισαν 25 εκατ. ευρώ, άρα η μερίδα του λέοντος από τα 284 εκατ. ήταν για αγορές από ιδιωτικούς σταθμούς παραγωγής στην Ελλάδα. Και το ερώτημα είναι σε ποια τιμή κάνει αυτές τις αγορές η ΔΕΗ; Η τιμή αυτή ονομάζεται οριακή τιμή του συστήματος, ας πούμε χονδρική τιμή ηλεκτρισμού σε απλά λόγια, και υπολογίζεται από τον ΔΕΣΜΗΕ βάσει ενός τύπου που καθορίζει η ΡΑΕ και εγκρίνει ο ΥΠΑΝ. Στις 13.1.2006 η μέση τιμή ήταν 41 ευρώ η μεγαβατώρα. Την επομένη πήδηξε στα 49 ευρώ γιατί η ΡΑΕ άλλαξε τον τύπο, προκειμένου να εισπράττουν περισσότερα οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.
Ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής έχει φτάσει τώρα (Οκτώβριος 2007) τα 71 ευρώ. Αυτήν την τιμή πληρώνει η ΔΕΗ υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ και το Αλουμίνιο της Ελλάδος μέσω του ΔΕΣΜΗΕ, για το ρεύμα που παράγουν οι μονάδες τους και εγχύουν στο σύστημα, ενώ οι ίδιες οι εταιρείες αγοράζουν ρεύμα από τη ΔΕΗ βάσει του βιομηχανικού τιμολογίου Α στα 45 ευρώ (καθαρό κέρδος 58% χωρίς ρίσκο). Τέτοιες, όμως, σταυροειδείς επιδοτήσεις απαγορεύονται ρητά από τις Οδηγίες της Ε.Ε., και υπό την απειλή παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της επιδότησης ρεύματος προς την Αλουμίνιο της Ελλάδος και τη ΛΑΡΚΟ, την διακόψαμε τον Μάρτιο του 2006. Τώρα η ΡΑΕ με την ευλογία του ΥΠΑΝ επανέφερε την επιδότηση από την πίσω πόρτα και το «μάρμαρο» δυστυχώς το πληρώνει ο καταναλωτής. Αν δεν υπήρχε αυτό το μάρμαρο οι αυξήσεις που θα ζητούσε η ΔΕΗ θα ήταν 12 αντί 22%.
Και απο τον Ναυτίλο στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου 1/12: "Καταργείς τις κρατικές εταιρείες παραγωγής και διανομής ρεύματος στις ΗΠΑ και τη θέση τους παίρνουν οι ιδιωτικές -ο ανταγωνισμός, τους λες, θα ρίξει τις τιμές.
Κι όμως! απ' το 1990 (όταν ήταν στη Μασαχουσέτη η κιλοβατώρα στα 9 σεντς) στο 2004 η τιμή αυξήθηκε κατά 50%. Κι από το 2004 έως το 2005 κατά 28% επιπλέον (Ρούσος Βρανάς, «ΤΑ ΝΕΑ» 29.11.2007). Στο Ντελαγουέαρ οι αυξήσεις έφθασαν στο 117% και στο Τέξας 80% («Γουώλ Στρητ Τζόρναλ»). Θαύμα ο ανταγωνισμός!... Μέσα σε 15 χρόνια αύξησε τις τιμές δέκα φορές περισσότερο απ' όσο αυξήθηκαν οι μισθοί (όσοι δεν μειώθηκαν).
Κι όχι μόνον, αλλά, επειδή οι ιδιωτικές εταιρείες κερδίζουν μεν, σπανίως, δε, επενδύουν σε ασφάλεια, έφαγαν κι ένα μπλακ άουτ οι ΗΠΑ το 2003 απολύτως ολοκληρωτικό"
"Τώρα εσύ λες πεινάς. Ε πως να μην πεινάς. Αφού όλοι απο τό δικό σου το πιάτο τρώνε." Απο το Φονιά του Μήτσου Ευθύμιάδη.
Δημοσίευση σχολίου