Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Δρομολογείται επέκταση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην καρδιά του Ελικώνα

Ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ, που έχουν καταθέσει κάτοικοι και ο δήμος Κορώνειας, κατά της πρώτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα όρια του οικισμού της Αγίας Άννας, δρομολογείται η επέκτασή της με την προσθήκη άλλων 8 ανεμογεννητριών, των 3 MW η καθεμία. Πιο συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική αρχή ενέργειας, με απόφασή της στις 4/10/2007, απέρριψε τις αντιρρήσεις που είχε προβάλλει ο Δήμος Κορώνειας και γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα της κατασκευάστριας εταιρείας να διπλασιάσει τον αριθμό των ανεμογεννητριών που έχει, ήδη, τοποθετήσει.

Κατά της γνωμοδότησης αυτής, με πρόσφατη ένστασή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει στραφεί ο Δήμος Κορώνειας, ζητώντας να μη γίνει αποδεκτή η εισήγηση της ΡΑΕ και να μην εγκριθεί η τροποποίηση - επέκταση της υπάρχουσας άδειας παραγωγής. Οι επιτροπές αγώνα των κατοίκων της περιοχής, συζητούν επίσης τις δικές τους αντιδράσεις σε αυτή τη διαφαινόμενη αρνητική εξέλιξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση εγκατάστασης των νέων ανεμογεννητριών κατατέθηκε ταυτόχρονα με την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης των πρώτων ανεμογεννητριών. Κάτι που σημαίνει ότι ήταν προσχεδιασμένη η συγκεκριμένη μεθόδευση, ώστε να μη γίνει πλήρως αντιληπτή η έκταση της επέμβασης στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Τις αντιδράσεις, όμως, δεν τις απέφυγαν, όπως και δεν θα αποφύγουν, πολύ περισσότερο, την κατακραυγή για τη νέα προκλητική επέμβαση.


** Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι με παράλληλη, ομόφωνη, απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορώνειας, απευθύνεται στα 5 συναρμόδια υπουργεία, που εμπλέκονται στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή της γραμμής μεταφοράς ρεύματος, υπερυψηλής τάσης, από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης προς το κεντρικό δίκτυο. Τους ζητά, συγκεκριμένα να απορρίψουν τη σχετική μελέτη που προβλέπει μια παράλογη διαδρομή, μέσω του κεντρικού ορεινού όγκου του Ελικώνα και, από ένα σημείο και μετά, παράλληλα με τους υπάρχοντες πυλώνες, που έχουν, ήδη, κατακρεουργήσει το δρυόδασος της Στριγανιάς στην Κορώνεια. Δεν είναι τυχαίο, πως την ίδια αρνητική στάση έχουν και οι δασικές αρχές του νομού που διαβλέπουν τις σοβαρές επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση.
Να σημειωθεί ότι, προωθείται η γραμμή μεταφοράς, ενώ εξακολουθεί να εκκρεμοδικεί η εκδίκαση της προσφυγής που έχει ασκηθεί κατά της κατασκευής του ίδιου του εργοστασίου και ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του.
Και μια τελευταία σημείωση: Δεν είναι, άραγε, καιρός και ο Δήμος Θίσβης να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για το θέμα της γραμμής μεταφοράς;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OLOI ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ.
ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΜΑΣ ΓΩΝΡΟΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ. ΕΙΝΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΒ.
ΜΠΟΛΙΚΟ ΜΧΡΩΜΙΟ, ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.Η ΣΗΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΑ ΕΠΕΠΜΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ. ΕΧΕΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΑΒ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΑΜΕ ΠΑΡΕΑ, ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Όντως ταναγραίε, υπάρχει θέμα με την ΕΑΒ και το έχουμε εντοπίσει. Δεν έχουμε μέχρι τώρα συγκεκριμένα στοιχεία αλλά πολλές ενδείξεις και επιπλέον η ΕΑΒ δεν έχει ακόμη ελεγχθεί τουλάχιστον απο το ΥΠΕΧΩΔΕ απότι γνωρίζουμε, ενώ έχουν ελεγθεί αρκετές μικρότερες επιχειρήσεις. Ευχαριστούμε για την επισήμανση, θα κάνουμε ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΦΩΤΕΙΝΗ;

12 Δεκέμβριος 2007 10:45 μμ

Ανώνυμος είπε...

Για να μην φωναζει ο Τασος, δεν τρέχει τίποτα. Ηρεμήστε όλοι. Έτσι Τασο, έ Φωτεινή. Ούτε την κεραία, ούτε το σημερινό

Ανώνυμος είπε...

Εγω παλι που ειμαι απο την Κορωνεια ειμαι ΥΠΕΡ των ανεμογεννητριων οπως και παρα πολυ κοσμος. Μακαρι να μπορουσαμε να εχουμε ρευμα μονο απο αιολικα παρκα και να μην εχουμε αναγκη τον λιγνιτη.

Η Greenpeace ειναι υπερ των αιολικων παρκων.. την εχετε και link...

Επεισεις το πανο που εχει μπει στο χωριο μου χαλαει την θεα και θα κατεβει αν δεν εχει κατεβει ηδη.