Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Για το νερό και τα προβλήματα της Θήβας

Θηβαίοι Πολίτες για το περιβάλλον
Δελτίο Τύπου
Είναι τραγικό να διαπιστώνει κανείς με πόση ανευθυνότητα χειρίζονται το θέμα της παρουσίας τοξικών ρύπων στο πόσιμο νερό ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Σβίγγος στην εισήγηση του με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό του Δημοτικού έργου ενώ βρίσκει απόλυτα κατανοητή την απαίτηση κάθε πολίτη να πίνει καθαρό νερό απαλλαγμένο από κάθε ρυπογόνο ουσία , θεωρεί ταυτόχρονα απαράδεκτο να διαδίδονται φήμες περί ακαταλληλότητας του νερού ….
«Επιτέλους κύριοι θα κατανοήσετε ότι όταν το πόσιμο νερό είναι ρυπασμένο είναι ακατάλληλο για χρήση ;»
Θα κατανοήσετε ότι η παρουσία και μόνο του εξασθενούς χρωμίου στο νερό το καθιστά ακατάλληλο;
Θα κατανοήσετε ότι το εξασθενές χρώμιο είναι τοξικός ρύπος που ευθύνεται για καρκινογενέσεις ;
Θα κατανοήσετε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν οι βιομηχανίες σταματήσουν να απορρίπτουν ανεξέλεγκτα τα απόβλητα τους ;
Θα κατανοήσετε ότι δεν φταίει η ομάδα των πολιτών Θήβας, όπως αναφέρετε στον απολογισμό σας, για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό ούτε προσπαθεί κανείς να τρομοκρατήσει τους συμπολίτες μας;
Γνωρίζετε κύριε Δήμαρχε και κύριε πρόεδρε της ΔΕΥΑΘ ότι υπάρχει δικαστική απόφαση των Δικαστηρίων Θήβας, η οποία λέει ότι το νερό με περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου από 0,05 mg/lt και πάνω είναι ακατάλληλο για χρήση;
Τη θεωρία σας ότι το νερό της Θήβας είναι κατάλληλο και ας μην είναι καθαρό σε ποια επιστημονική θεωρία την ανακαλύψατε;
Αγαπητοί συμπολίτες
Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του προβλήματος με το νερό και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα .
Στην κατεύθυνση αυτή ούτε ο Δήμος ούτε η ΔΕΥΑΘ έχουν κάνει καμία ενέργεια. Αντίθετα από κοινού με την Νομαρχία Βοιωτίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθούν να κουκουλώσουν το πρόβλημα παίζοντας με την υγεία των πολιτών με την υγεία των παιδιών μας.

ΧΥΤΑ – ΔΕΠΟΔΑΘ
Για τον ΧΥΤΑ Θήβας θέλουμε να τονίσουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους όσους εμπλέκονται στη σύσταση και λειτουργία της επιχείρησης. Η ύπαρξη τεραστίων όγκων βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή των 11 Δήμων εγκυμονεί κινδύνους για τη άμεση μετατροπή του σε χωματερή.
Για να μην φτάσουμε για μια ακόμη φορά να απορούμε για την ύπαρξη υψηλών τιμών εξασθενούς χρωμίου στη γεώτρηση των Καλών Κυράδων και όχι μόνο, θα πρέπει να διασφαλισθεί η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία..
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ
Στον πρόσφατο απολογισμό του ο κύριος Σβίγκος δεν αναφέρθηκε στο έργο που προωθεί η Δημοτική Αρχή για τη δενδροφύτευση των περυσινών καμένων του Μοσχοποδιού. Εμείς όμως θα πρέπει να εκφράσουμε την απορία μας.
Δεν είναι πάρα πολλά τα λεφτά για τη μελέτη δενδροφύτευσης που ανατέθηκε στο Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος ΤΕΡΑ;
Με 180.000 ευρώ (60 εκ. δρχ) μήπως θα μπορούσαν να καλυφθούν και άλλες λειτουργικές ανάγκες του Δήμου;
Μεγάλη απλοχεριά όταν την ίδια στιγμή ο Δήμος προβαίνει στη σύναψη δανείου για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών. Υποψιαζόμαστε ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: