Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ στην ΒΟΙΩΤΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ Ι.Τ.Α.Π.

Μια σειρά από σημειώματα, γραμμένα σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε έγκαιρα, στο να πετύχει μια νέα προσπάθεια των Ο.Τ.Α με τα στερεά απόβλητα στην Βοιωτία και να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ασφάλεια και η λειτουργικότητα με αυτά. Πιστεύουμε ότι το χρειάζεται ο χώρος, μιας και τον έχουν πνίξει στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Tα στερεά απόβλητα είναι ένα κρισιμότατο συστατικό τους.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1: Στερεά απόβλητα και εξουσίες

Το θέμα της σωστής λειτουργίας των εξουσιών, με τα στερεά απόβλητα που παράγονται στην δεύτερη διαχειριστική ενότητα, του νομού Βοιωτίας (πρωην επαρχεία Θήβας) είναι καυτό και επίκαιρο. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε χωρίς στενή παρακολούθηση και έλεγχο από τον κόσμο του τόπου. Αφορά μια κρίσιμη πτυχή της περιβαλλοντικής διαχείρισης ,που οι εξουσίες μέχρι τώρα τα έχουν κάνει θάλασσα. Tώρα την αναλαμβάνουν οι Ο.Τ.Α., και έτσι δοκιμάζεται με καθοριστικό τρόπο η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα τους ,διότι σε λίγο ξεκινάνε τις αποθέσεις στην νέα περιοχή ταφής στην Θήβα.
Το όλο εγχείρημα, έχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά, σε συνάρτηση με το περιβάλλον της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ.α.ε , όπου στα γραφεία της έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί πανελλήνιο συντονιστικό κέντρο για να κατευθύνει την όλη προσπάθεια σχεδόν πανελλαδικά. Στην έδρα της εταιρείας, στεγάζεται και λειτουργεί το όργανο , της Φο.Δι.Σ.Α. Ένα είδος συντονιστικού οργάνου, Thing Tank για την νέου τύπου διαχείριση των στερεών αποβλήτων, από αυτοδιοίκητα όργανα, από εδώ και πέρα καθορίζοντας διοικητικές-οικονομικές-νομικές πλευρές του ζωτικότατου ζητήματος.
Για το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές συζητήσιμες πλευρές και εμπεριέχονται πολλά ειδικά προβλήματα, Όμως από το πώς θα στηθεί και θα λειτουργηθεί η νέα λύση εξαρτώνται πολλά πράγματα και λύσεις σε τοπικές ανοιχτές πληγές.
Όταν τώρα πλέον το θέμα φορτώνεται στους Ο.Τ.Α , πρέπει τώρα τουλάχιστον, αυτοί να γνωρίσουν
, να προσαρμοσθούν , στα όσα η γνώση επιτάσσει, στα όσα οι υπαρκτοί νόμοι ορίζουν, και στα όσα η κοινή λογική απαιτεί για τα στερεά απόβλητα που παράγονται στους τόπους τους. Και φυσικά πρέπει να γίνει κατορθωτό, να λειτουργήσουν οι ρυθμίσεις, σωστά, νόμιμα και σε συμφέρουσα οικονομική βάση για τον κόσμο . Τότε : Θα έχει υπηρετηθεί η βιωσιμότητα της λύσης και η σωστή ανάπτυξη τις κοινωνίας , στους κατά- ταλαιπωρημένους αυτούς τόπους και αυτό θα είναι σπουδαίο, ιδιαίτερα για τους Βιωτούς, και το δίκαιο.
Επιτελους, τα στερεά απόβλητα πρέπει να λειτουργηθούν σωστά, από τις εξουσίες, στους τόπους αυτούς. Κάθε προηγουμένη διαχείριση τους, από το σύνολο των εξουσιών, μέχρι τώρα, στους τόπους αυτούς, έχει κριθεί ανεπαρκέστατη, επικίνδυνη και ζημιογόνα για το κοινό συμφέρον
Επίσημα, την νέα δουλειά αυτήν, για λογαριασμό των Βοιωτων, την έχει αναλάβει, να την υλοποίηση τώρα, ένα κοινοπραχτικό σχημα,11 Δήμων της Βοιωτίας ,(1) οι οποίοι έφτιαξαν μια ανώνυμη εταιρεία, την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε και από 1-1-05 σε πλήρη στελέχωση,(;;;;) παίρνουν τα λεφτά των φόρων ,από την υπόλοιπη εξουσία ,περιφερειακή και κεντρική, και τα διαχειρίζονται για να φέρουν το αποτέλεσμα με όλα τα στερεά απόβλητα στην περιοχή.
Αλλά: ακόμη γίνεται αντιληπτό ότι: Από την 1-1-09 το έργο μπαίνει σε λειτουργία, στον ειδικό χώρο της υγειονομικής ταφής στην Θήβα και το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στους τόπους αυτούς, πρέπει να τρέξει με άλλες προδιαγραφές λειτουργίας και διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα πλέον.
Ας το βάλουμε συνοπτικά το θέμα :Θα καταλήξουν να θάβουν ότι λάχει ή θα θάβουν ,μη άλλως αξιοποιούμενα ,υπολείμματα μόνον;;;;;.
Είναι κατανοητό ότι: Η δουλειά τις Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ α.ε ,περιλαμβάνει τον έλεγχο προόδου του κατασκευαστικού έργου. Το της προετοιμασίας του χώρου ταφής,(Κελιά υποδοχής, στεγανοποιητικές μεμβράνες, συλλογή και επεξεργασία σταλαγμάτων ,βιολογικό σταθμό επεξεργασίας σταλαγμάτων, συλλογή και αξιοποίηση βιοαερίου ,κ.λ.π.). Επί όλων αυτών, δεν θέλουμε να ασχοληθούμε τώρα ,άλλωστε η ζωή θα δείξει, την επάρκεια και καταλληλότητα κατασκευών. Το βασικό και κύριο είναι, το πως θα λειτουργηθεί ο χώρος και τι στερεά απόβλητα θα καταλήξει να μπαίνουν μέσα. Εκεί θα δείξουν και τα «δόντια τους» οι κατασκευαζόμενες υποδομές.
Άλλο ένα αυτονόητο σημείο και καθήκον, είναι η κατάργηση της αυθαίρετης και απαράδεκτης κατάστασης των χωρών αυθαίρετης διάθεσης στερεών αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α) που οι Δήμοι είχαν δημιουργήσει και λειτουργούν χρόνια τώρα, θάβοντας το οτιδήποτε μαζεύουν, παράνομα, στην όλη περιοχή. Είναι αυτονόητη συμβατική τους υποχρέωση, μια και η κοινωνία του τόπου πληρώνει τα μαλλιοκέφαλα της και κάνουν, τελικά ,το ολον νέο έργο. Οι διάσπαρτοι Χ.Α.Δ.Α πρέπει να κλείσουν, και θα κλείσουν, όποια λειτουργικότητα και αν δοθεί στον νέο χώρο ταφής.
Όμως αυτό είναι το αυτονόητο. Αυτό δεν μπορεί να είναι το συζητούμενο και Το εξεταζόμενο θέμα. Ούτε είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε ότι: Ότι στραβό και μίζερο και αν γίνεται, πρέπει να γίνεται αποδεκτό, αρκεί να επιτευχθεί το αυτονόητο. Όχι το οτιδήποτε γίνεται με τα στερεά απόβλητα δεν γίνεται αποδεκτό πλέον, χρειαζόμαστε σωστά αποτελέσματα, επιτέλους. Το οτιδήποτε που στραβώνει το δέον γενέσθαι Δεν είναι καλώς καμωμένο. Εκείνο που μας απασχολεί και ενδιαφέρει είναι: Το «αν θα αλλάξει ο μανωλιoς και θα βάλλει , τα ρούχα του αλλιώς» δηλαδή: Αν θα επιτραπεί να συνεχιστεί, η ιδία απαράδεχτη καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων και από τους δήμους, μετόχους της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. α.ε στις νέες εγκαταστάσεις;;;; και αν οι μέτοχοι –πελάτες του χώρου ταφής στην Θήβα, θα αξιώνουν την ταφή των όσων συλλέγουν ,όπως τα συλλέγουν.
Δηλαδή θέλουμε να εξετάσουμε :
Αν έχουν συνειδητοποιήσει την αλλαγή νοοτροπίας, δουλειάς και οργάνωσης, που επιβάλλει και συνεπάγεται το νέο εγχείρημα και αν είναι έτοιμοι, (οργανωτικά, λειτουργικά) να δουλέψουν στον κάθε δήμο, με νέο τρόπο, σύμφωνα με τις νέες ,αναγκαίες προδιαγραφές, με όλα τα στερεά απόβλητα, που παράγονται στην περιοχή τους;;
Σε αυτήν την νέα τοπική αυτοδιοίκητη δουλειά, οι ίδιοι οι δήμοι- μέτοχοι, δεν έχουν να περιμένουν από καμιά άλλη εξουσία, κάλυψη, στήριξη, ή άλλη καθοδήγηση. Και γιατί δεν την έχουν και γιατί ίσως δεν θέλουν, να τους την δώσουν, για πολιτικό- κομματικούς λόγους. Δεν θέλουν στην ουσία ,οι κεντρικές εξουσίες, να αλλάξουν τίποτα! Από την δική τους ανάπτυξη (2). Συνηθίζουν να ονοματίζουν «το κρέας ψάρι για να το τρώνε και στις νηστείες» και το κρίμα να το έχουν άλλοι στον λαιμό τους..
Αντίστροφα είναι μοναδική ευκαιρία, οι Δήμοι- μέτοχοι, να διαδώσουν την νέα λογική εκμετάλλευσης- διαχείρισης των σκουπιδιών, ξεκινώντας από τους τόπους της Βοιωτίας για λογαριασμό του κόσμου της Βοιωτίας, και να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες, σε οποίον άλλον, λιγουρεύεται την εκμετάλλευση, του κοινόκτητου, δυνητικά θησαυρού!!!!
Έτσι πρέπει να συν- εξετάσουμε: Σε πιο βαθμό η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. α.ε έχει πετύχει ,λίγους μήνες πριν την έναρξη φόρτισης της νέας περιοχής ταφής, να γίνει εκλαϊκευτής, οργανωτικός φορέας και αποτελεσματικός παράγοντας εμπέδωσης και προσαρμογής των δήμων-μετόχων του, σε αυτόν τον νέο, υποχρεωτικό τρόπο δουλειάς, με τα στερεά απόβλητα;;;
Ομολογούμε ότι δεν είμαστε αισιόδοξοι .Διότι από τα όσα μας δηλώνουν οι ίδιοι, βλέπουμε, ακούμε ,γνωρίζουμε, και ξέρουμε , πηγαίνουμε να δούμε μια από τα ίδια!!!!! και ας έχουν ξοδευτεί τόσα λεφτά .
Το κομβικό σημείο λοιπόν είναι: το πώς θα λειτουργηθεί τελικά ο νέος χώρος ταφής στερεών αποβλήτων!!! Είναι δυνατον να λειτουργηθεί:
1) Είτε σαν ένας χώρος Υγειονομικής ταφής, των όποιων στερεών αποβλήτων (της όποιας δηποτε φύσης, σύστασης, υφής,) συνηθίζουν και συλλέγουν τώρα οι Δημαρχίες – μέτοχοι και ο οποιοσδήποτε ιδιώτης πελάτης και επειδή θα προσφέρει το αντίτιμο και επειδή «τα έχουν φέρει στην πόρτα τους», οι της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ α.ε θα τα παραλαμβάνουν και θα τα θάβουν, Υγειονομικά βέβαια. Νοικοκύρηδες γάρ!!!. ( δηλαδή Χ.Υ.Τ.Α τύπου Λιοσίων με τις γνωστές επιπτώσεις που δεν διαφοροποιείται από το μοντέλο ενός κεντρικού Χ.Α.Δ.Α)
2) Είτε τέλος, μπορεί να λειτουργηθεί σαν χώρος, υγειονομικής ταφής «υπολειμμάτων» από προ-ελεγμένα , αξιοποιηθέντα δια διαχωρισμού και ανακύκλωσης, στερεά απόβλητα των περιοχών τους, δηλαδή σαν (Χ.Υ.Τ.Υ)

Κάθε μοντέλο λειτουργίας, του νέου κεντρικού χώρου ταφής, που μπαίνει μπροστά στην Θήβα, σημαίνει εντελώς διαφορετικές, προοπτικές της όλης εκμετάλλευσης ,από άποψη διαρκείας χρηστικής ζωής του χώρου, από άποψη επικινδυνότητας εργασιών, συνθηκών λειτουργίας , τελικού αποτελέσματος και φυσικά, οικονομικής εκμετάλλευσης και προϋποθέσεις χρήσης προϊόντων ανακύκλωσης και παραπέρα αξιοποίησης τους .Ενώ, κάθε μια τέτοια παράμετρος, για την σωστή υπηρέτηση της, ζητά εντελώς άλλες λογικές και επιχειρησιακές, νοοτροπίες, από τους δήμους μετόχους του εγχειρήματος. Πράγμα που δεν υφίσταται τώρα, και πρέπει να δημιουργηθούν. Ριζικά αλλιώτικες ταχτικές-πολιτικές με τα συλλεγόμενα .
Ας σημειωθεί ότι: η διοίκηση της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. α.ε. και οι μέτοχοι- δήμοι, πριν από όλα, έχουν το καθήκον και οφείλουν, να τον διαφυλάξουν και να τον περιφρουρήσουν, σαν χώρο ταφής που θα διαρκέσει. Διότι, αυτοί, οι χώροι πλέον είναι σπανιότατοι. Έτσι γίνονται, φύλακες και διαχειριστές, των «Δημοσίων Αγαθών» (της Δημόσιας υγείας και του πολυτίμου χώρου, ) πάνω στον οποίο η κοινωνία, δεν τους εξουσιοδοτεί να κάνουν ότι θέλουν και όπως τους βολεύει ή τους συμφέρει ατομικά. Άλλωστε γι’αυτό έχουν φτιαχτεί τόσοι νόμοι τους οποίους και πρέπει να εφαρμόσουν.
Λοιπόν, Αυτό ακριβώς θέλουμε, να είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης μας, αυτή την στιγμή. Κάθε ξεστράτισμα της συζήτησης, σε άλλα σημεία, (όπως προθέσεις, ΘΑ, μακροπροθέσμους σχεδιασμούς και λοιπά,) κρίνουμε ότι, αυτήν την στιγμή, είναι παραπλανητική υπεκφυγή και δεν θέλουμε τώρα να εμπλακούμε σε τέτοιες συζητήσεις «περί την φωτιά». Ευχαρίστως σε άλλη στιγμή, να εξετασθούν και τέτοιες πλευρές της, δουλειάς τους και των προοπτικών της.
Μιας και η σχετική δημόσια συζήτηση, έχει ήδη αρχίσει,(3) θα μας επιτραπεί να δηλώσουμε σαφέστατα ότι : Δηλώσεις, της διοίκησης της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. α.ε. του τύπου ότι:,
«Εξετάστηκε, στις 24-4-08,» σε κλειστές συσκέψεις γραφείων της εξουσίας, «με συμμετοχή του περιφερειάρχη κ. Σκόρδα και του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Νάκου, η δουλειά της εταιρείας, και η πρόοδος των έργων της Χ.Υ.Τ..Α. Θηβών και διαπιστώθηκε η πολύ καλή πορεία της περιοχής μας στον σχεδιασμό(!!!!);;;;για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων»
Αποτελούν το είδος εκείνο των δηλώσεων, που φέρνουν ανατριχίλα !!!
Μας λένε ακριβώς ότι :Οι εξουσίες εκείνες, που τόσα χρόνια τα έχουν κάνει θάλασσα, με τα στερεά απόβλητα στις περιοχές μας, Αυτές που δεν δίνουν δεκάρα για την ουσία τις δουλειάς με τα στερεά απόβλητα ,αλλά, έχουν σαν μόνη τους έγνοια, να αποροφηθούν τα δημόσια λεφτά του Γ! Κ.Π.Σ και ότι θέλει ας γίνει!!!! . Αυτοί λένε πως όλα πάνε καλά !!!
Δηλαδή: Τι είναι αυτό που μας λένε;;;; Τι τελικά, έχουν νομοθετήσει και έχουν κανονίσει, σαν Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των ειδικών- επικινδύνων αποβλήτων στην Στερεά Ελλάδα, ο κύριος περιφερειάρχης και ο υπουργός της κυβέρνησης ;; Είτε, σαν νέοι παλιν εκφραστές –υλοποιείτες της κρατικής πολιτικής , (μιας και νέα διυπουργική επιτροπή, πέρα από τους του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε πήρε την υπόθεση στα χέρια της) με τι στόχο, με τι μέσα και τι δυνατότητες;; έχουν εξοπλίσει τους Ο.Τ.Α, για να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα;;;;
Ρωτάμε ξεκάθαρα:, Τι θα γίνει;;;; με τα ειδικά επικίνδυνα απόβλητα της βιομηχανίας;;; Ποιος έχει εκπαιδευτεί να τα ξεχωρίζει;; Ποιος θα εγγυηθεί να μην συλλέγονται στην ίδια δημαρχιακή βαρέλα;;; Και τα άλλα, τα ανακυκλώσιμα και αξιοποιήσιμα των άλλων εντατικών παραγωγών, που γίνονται σε αυτές τις περιοχές;;; ποιος έχει μάθει να τα ξεχωρίζει;;; Ποιος θα τα εκμεταλλεύεται;;;
Τα ταχτοποιήσατε;;;;;; Πως;;;; Γιατί δεν μας ανακοινώνεται τίποτα από αυτά, κύριοι της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ α.ε. ;;;
Γιατί;; κ.κ. Δήμαρχοι, μέτοχοι της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ α.ε σπεύδετε να φορτώνεσθε ευθύνες άλλων;;;; Πως θα τις διαχειριστείτε, μετά τις πληγές, που σας αφήνουν ανοιχτές, σαν παγίδες, οι προϊστάμενες εξουσίες;;;;(4)
Άλλωστε οι εξουσίες αυτές, Υπουργείο, περιφέρεια , και νομαρχία , είναι που έχουν συμβάλλει, στην περιπλοκή και την διαιώνιση του προβλήματος, τόσα χρόνια, γιατί «θέλουν ομελέτα, χωρίς να σπάσουν αυγά» με τους μεγάλους ρυπαντές και έχουν αφήσει να λειτουργεί η συμφορά και η περιβαλλοντική κρίση στους τόπους αυτούς, και με τα στερεά απόβλητα!!!!!.
Έτσι, θεωρούμε ότι, στερούνται της έξωθεν καλής μαρτυρίας, οι βαθμίδες της εξουσίας αυτές, για να βεβαιώνουν το οτιδήποτε, επί του εξεταζόμενου θέματος.
Επειδή η αναγκαιότητα του να πετύχετε, είναι μονόδρομος, θα πρέπει να ξέρετε ότι όλη η εξουσία του πρακτέου, είναι στα χέρια των 11 Ο.Τ.Α.- μετόχων του όλου εγχειρήματος, τώρα πλέον.
Δεν πρέπει να σας φταίει κανένας άλλος, για το προσδοκόμενο αποτέλεσμα ,αν εμφανισθούν επιπλοκές λειτουργίας του

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
οι δήμοι που συμμετέχουν στην εταιρεία αυτή είναι: Θήβας, Ακραιφνίας, Αλίαρτου, Πλαταιών, Τανάγρας, Σχηματαρίου ,Οινοφύτων, Δερβενοχωρίων, Θεσπιέων, Βαγίων, Θίσβης.
Δες σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Για μια αλλού τύπου τοπική ανάπτυξη……………….διαφορετική, για εμάς τους άλλους επιτέλους»
Στο http://www.oikologio.gr/ kai to http://www.asopos.sos.gr/
3. Δες παρέμβαση μου στις 5-5-08 στο http:/symparataxi.blogspot.com/2008/05/blog-post-05.html με τίτλο «Για τον Χ.Υ.Τ.Α. Θήβας» και την απάντηση του Γενικού Διευθυντή της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. α.ε. κ. Χ. Τοσκανή στο ίδιο.
4. σε αυτό βρίσκετε και η αντίθεση μας στην εργολαβία που ξεκίνησε η Νομαρχία με 3 δήμους(Θήβας, Οινοφύτων, Σχηματαρίου) για κατάρτιση «εθελοντικού μητρώου ρυπαντών» βάση απαντήσεων!!!!! σε ερωτηματολόγιο που θα δίνουν οι ρυπαντές, Την στιγμή που παραμελούν- αγνοούν την εκ του νόμου προκύπτουσα( 13588/725/Μάρτιος 2006) υποχρέωση τους, για αναθεώρηση αδειών διάθεσης αποβλήτων, αναθεώρηση προϋποθέσεων λειτουργίας ρυπαντών-βιομηχάνων και την υποχρεωτική προσαρμογή τους στα νέα ζητούμενα των νόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: