Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Eνημέρωση στη Δομβραίνα

Πάνω από 200 άτομα, κυρίως κάτοικοι της περιοχής, ήταν το Σάββατο 2 Αυγούστου, το βράδυ, στην πλατεία της Δομβραίνας, όπου η Επιτροπή Αγώνα Θίσβης, διοργάνωσε ανοιχτή συνάντηση πολιτών. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών, …αλλά και του Δήμαρχου, που παρέστη, για τις επιπτώσεις της ρύπανσης που προκαλούν οι εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή. Οι ομιλητές, αναφέρθηκαν αναλυτικά και τεκμηριωμένα :

- Στην ποσότητα και το είδος των αποβλήτων από την εγκατάσταση «Σωληνουργεία Κορίνθου», που είναι τοξικά και επικίνδυνα και διατίθενται μυστηριωδώς, αφού η βιομηχανία, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την ασφαλή διάθεσή τους.
- Στην ανεξέλεγκτη ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των νερών της περιοχής, μια και στη ΒΙΠΕ δεν υπάρχει καμία υποδομή για την επεξεργασία των αποβλήτων.
- Στην εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 400 MW με φυσικό αέριο και στην δεύτερη αντίστοιχη μονάδα που σχεδιάζεται για την περιοχή, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και θα δημιουργήσουν αναντίστρεπτες συνθήκες στη φυσιογνωμία της περιοχής, αφού θα προσελκύσουν και άλλες οχλούσες εγκαταστάσεις.
- Στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, αφού με βάση σχετική μελέτη, αποδεικνύεται ότι εκεί παρουσιάζεται το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, που εγκλωβίζει τους ρύπους πάνω από το έδαφος, εμποδίζοντας τη διασπορά τους στην ατμόσφαιρα και διοχετεύοντάς τους απευθείας στον ανθρώπινο οργανισμό.
- Στην παράνομη λειτουργία του λιμανιού στο Βαθύ, που με την ανοχή όλων των αρμοδίων, κατέστρεψε τον αρχαιολογικό χώρο και προκαλεί τεράστια ρύπανση στον Κορινθιακό.
- Στην αδειοδότηση και επικείμενη εγκατάσταση πολλών αιολικών πάρκων στα βουνά της περιοχής, που θα διοχετεύουν την ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, με πυλώνες υψηλής τάσης.
- Στην απουσία συγκεκριμένης αρνητικής θέσης από τη Δημοτική Αρχή, η οποία, μεταξύ άλλων τουλάχιστον αμφίσημων αναφορών, επέμενε, παρά την ύπαρξη αδιάσειστων στοιχείων, πως η Σωληνουργία είναι χαμηλής όχλησης και δεν παράγει απόβλητα.

Οι πολίτες της Θίσβης το Σάββατο το βράδυ έστειλαν το μήνυμα πως «η ζωή, ο αέρας, η γη, η θάλασσα, δεν θα γίνουν θυσία στο βωμό των βιομηχάνων». Απαιτούν πραγματική ανάπτυξη για όλους και όχι ανάπτυξη του πλουτισμού των βιομηχάνων και καλούν όλους τους πολίτες, στις 23 Αυγούστου, στο Βαθύ, σε συνάντηση διαμαρτυρίας ενάντια στην ασύδοτη λειτουργία της ΒΙΠΕ και στους σχεδιασμούς που ακυρώνουν τα αυτονόητα δικαιώματα στην ζωή, την υγεία, το περιβάλλον, την φύση, την πολιτιστική κληρονομιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: