Για το μείζον θέμα της ασφάλειας των προϊόντων της Βοιωτίας το δημοσίευμα στο ιστολόγιο ENVIRONMENTFOOD :
από το ιστολόγιο του βουλευτή της ΝΔ κ. Μ. Γιαννάκηγια την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης, που υπογράφει ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κος Α. Ζαμπέλας :Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τα εξής:Σε σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα (σ.σ. real news, σελ 2 και 5 και Καθημερινή σελ 3) περί μη ασφαλών προϊόντων που προέρχονται από την περιοχή του Ασωπού ποταμού, σας ενημερώνουμε ότι ο ΕΦΕΤ έχει ήδη έρθει σε επαφή με πανεπιστημιακούς και άλλους ερευνητικούς φορείς για το ζήτημα αυτό και συγκεντρώνει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από ερευνητικές μελέτες που έχουν γίνει. Από τη μέχρι σήμερα επικοινωνία μαζί τους προκύπτει ότι οι μελέτες στις οποίες αναφέρονται τα δημοσιεύματα είναι σε πρώιμο στάδιο και κατόπιν τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε επικοινωνία με την ομάδα του ΙΓΜΕ, που εκπόνησε την αναγνωριστική μελέτη στα υπόγεια νερά της ευρύτερης περιοχής της Λεκάνης του Ασωπού, και σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
izabet's comment: με την σειρά μου πρέπει να χαρώ για αυτή την ειλικρινή απάντηση από πλευράς του ΕΦΕΤ. Άρχισε να ανατέλλει μια εποχή όπου οι ελεγκτικές αρχές δεν θα προσπαθούν απλά να κουκουλώνουν ένα πρόβλημα (βλ. δηλώσεις Κατσαρού για το θέμα της ΦΑΓΕ το 2005 ή δηλώσεις Λάζου για το ηλιέλαιο το 2008) αλλά να ενδιαφέρονται να βρουν στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα για την διεξοδική του αντιμετώπιση.
1 σχόλιο:
555
Δημοσίευση σχολίου