Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Ανοιχτή επιστολή προς Ευρωβουλευτές

Απο τον Ι.Ζαμπετάκη: Στο λινκ τούτο http://environmentfood.blogspot.com/2009/05/blog-post_13.html δημοσιεύουμε ανοικτή επιστολή προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Θα παρακαλούσαμε για την δημοσίευσή της ώστε να μαζέψουμε όσο το δυνατόν πιο πολλές υπογραφές.
"Στις 7.6.09 έχουμε ευρωεκλογές...εμείς τα μέλη του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ), οι κάτοικοι της ΑττικοΒοιωτίας που πίνουμε άμεσα νερό από την περιοχή και τρώμε έμμεσα τα βαρέα μέταλλα μέσω της τροφικής αλυσίδας...δεν το βάζουμε κάτω! Αγωνιζόμαστε για ένα Ασωπό καθαρό και ετοιμάσαμε και την παρακάτω επιστολή που θα στείλουμε σε όλα τα κόμματα που ζητάνε την ψήφο μας στις 7.6.09. Θα την στείλουμε όμως και στους επικεφαλής όλων των ευρωψηφοδελτίων και από τις απαντήσεις τους που θα τις δημοσιεύσουμε θα μπορέσουμε όλοι μαζί να κρίνουμε ποιος-ποια αξίζει το ...βόλι μας!"

O Aσωπός είναι Eυρωπαϊκό πρόβλημα;
Αγαπητέ κύρια/ε Υποψήφια/ε Ευρωβουλευτή
Από το 2005, γνωρίζετε ότι λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια από την Αθήνα, στα Οινόφυτα, στον Ωρωπό, στη Θήβα και στην Αυλίδα μάς διανέμουν για να πίνουμε νερό με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)], αφού έχει μολυνθεί πλήρως ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας από την σχετική αυθαίρετη διαχείρηση τοξικών αποβλήτων από την σχετική τοπική βιομηχανία! Μιλάμε για μια εκτεταμένη περιοχή όπου ζουν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι και όπου παράγονται τρόφιμα-βολβοί που ξέρουμε –από τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική- ότι βιοσυσσωρεύουν τα βαρέα μέταλλα.
Ρυπασμένο νερό με τοξικά χημικά σημαίνει όμως …θάνατος : 200 νεκρά πουλιά φλαμίνκο (λίμνη Kορώνεια, Σεπτέμβρης του 2007), 1.000 τόνοι νεκρών ψαριών (Aμβρακικός κόλπος, Φλεβάρης του 2008) αλλά και θάνατοι ανθρώπων από καρκίνο στα Oινόφυτα (οι θάνατοι από καρκίνο στα Oινόφυτα ήταν 6% το 1989 ενώ σήμερα είναι …στο 36%, μόλις 600% πάνω!).Oι έλεγχοι όμως στο νερό από την ελληνική συντεταγμένη πολιτεία είναι τόσο αποσπασματικοί που είναι σαν μην…γίνονται! Tο νομικό πλαίσιο είναι διάτρητο και οι εμπλεκόμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πολυδιασπασμένοι αφού ανήκουν σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία! Το νερό στα ποτάμια και τις λίμνες ελέγχεται από την Eιδική Yπηρεσία Eπιθεωρητών Περιβάλλοντος (EYEΠ) του YΠEXΩΔE, το νερό των γεωτρήσεων ελέγχεται από το Iνστιτούτο Γεωλογικών και Mεταλλευτικών Eρευνών (IΓME) του Yπ. Aνάπτυξης. Ενώ το νερό στις βιομηχανίες των τροφίμων δεν ελέγχεται από κανέναν μετά και την «απαλλαγή» του ΕΦΕΤ από το καθήκον αυτό και το εμφιαλωμένο νερό ελέγχεται τύποις από το Yπ. Yγείας...
Λαβύρινθος, πολυνομία και εν τέλει…αναρχία και αναποτελεσματικότητα!
Σήμερα, με τα επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με την ύπαρξη βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι «βρώμικο νερό = μολυσμένα τρόφιμα». Τα βαρέα μέταλλα περνάνε,από το νερό της βιομηχανικής παραγωγής, της κτηνοτροφικής παραγωγής και της άρδευσης, στα παραγώμενα τροφιμα και την «τροφική αλυσίδα» και από εκεί καταλήγουν στο πιάτο μας σε Πανελλήνιο επίπεδο. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν όμως να καταλήξουν και σε όλες τις χώρες της ΕΕ!
Με άλλα λόγια, όταν παραμενει «ανεξέλεγκτο το τοπικό πρόβλημα του νερού» σε Βοιωτία, Εύβοια και Ανατολική Αττική, το πρόβλημα γίνεται εθνικό και ευρωπαϊκό προβλήμα υγείας και προστασίας του καταναλωτή όπως και πρόβλημα «ουσιαστικής βιωσιμότητας» της τοπικής παραγωγής!
Η συντεταγμένη πολιτεία όμως δεν θέλει να ασχοληθεί με το πρόβλημα τούτο. Ήδη οι αγρότες βλέπουν την παραγωγή τους να μένει στα αζήτητα, οι κάτοικοι πίνουμε τοξικό νερό και όλοι μας είμαστε πειραματόζωα σε ένα πείραμα Κινδύνου Υγείας με αναμφίβολη κατάληξη! Την στιγμή που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με βάση την «Αρχή της Προφύλαξης» έναντι παντός «ενδεχόμενου κινδύνου.»
Και σας ερωτάμε:
1. ποια η θέση του κόμματός σας για το έγκλημα του Ασωπού;
2. σε περίπτωση εκλογής σας, σε τι ενέργειες θα προβείτε στις πρώτες 100 μέρες της θητείας σας;
3. η ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται συνεχή πίεση από τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, είστε σε θέση για ένα τέτοιο αέναο pressing;
Υπογραφές
Ομάδα ΙΤΑΠ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κ. Βουλευτές μην φάτε σήμερα!


Πως είπατε κ. Σουφλιά; Ο Ασωπός είναι καθαρός;
Πως είπατε κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και λοιπά μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής; Τα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ απέδωσαν;
Τελικά ή εσείς δουλεύετε εμάς ή δεν βλέπετε καλά!
Το ότι πιαστήκατε κορόϊδα όταν επισκεφθήκατε το ποτάμι, το καταλάβαμε!
Ή εμάς πιάσατε κορόϊδα αφού η ΕΥΔΑΠ έριχνε καθαρό νεράκι για να "θολώσετε" τα μαύρα και επικίνδυνα "νερά";
Στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής συμμετέχουν Βουλευτές απο όλα τα κόμματα. Τον Ασωπό έχουν επισκεφθεί οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων εκτός του Καραμανλή που έχει εμπιστοσύνη(;) στον Σουφλιά.
Αυτοί οι Βουλευτές, που δεν παίζουν με συμφέροντα (έτσι λένε για τους Κυβερνητικούς) τι πάθανε; Ήπιαν το αμίλητο νερό;
Επειδή λοιπόν μας δουλεύετε όλοι ψιλό γαζί, μην φάτε σήμερα!
Έχουμε χελωνόσουπα Ασωπού! Νεκρά χελωνάκια βρέθηκαν στην κοίτη του ποταμού.
Είπαμε να μην πάνε χαμένα και αφού κάνατε τον κόπο να έρθετε απο την Αθήνα τόσες φορές για να μας δουλέψετε να σας κεράσουμε και κάτι!
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

Αναρτήθηκε από thiva-press.blogspot.com στις 9:22 πμ 4 σχόλια