Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Γερμανία: Παρατείνεται ο χρόνος λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών

Διαδηλωτές εναντίον της πυρηνικής ενέργειας συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της γερμανικής καγκελαρίας στο Βερολίνο, στο εσωτερικό του οποίου η Άνγκελα Μέρκελ συνομιλούσε με τους εταίρους της στην κυβέρνηση συνασπισμού σχετικά με την παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών

Η γερμανική κυβέρνηση, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, συμφώνησε στην πρόταση για επέκταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά μέσο όρο κατά 12 έτη πέραν της τρέχουσας διορίας για την παύση της λειτουργίας τους.

Η συμφωνία θέτει τέλος σε μήνες διαφωνιών εντός του συνασπισμού σχετικά με το αν οι 17 πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας θα πρέπει να λειτουργήσουν πέραν της διορίας του 2021.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν και Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε επιβεβαίωσαν την είδηση για την επίτευξη της συμφωνίας σε σύνοδο μεταξύ της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και των εταίρων της στον κεντροδεξιό συνασπισμό.
Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, επετεύχθη έπειτα από μήνες έντονων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών και των επικεφαλής της πυρηνικής βιομηχανίας και ανατρέπει τη νομοθεσία προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών σε διάστημα 20 ετών.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ συμφώνησε επίσης στην επιβολή ετήσιου φόρου 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ράβδους καυσίμου, αλλά αποφάσισε να περιοριστεί το μέτρο αυτό στα έξι χρόνια, μετά την έντονη αντίδραση των επικεφαλής της βιομηχανίας στις προτάσεις.
Η πυρηνική βιομηχανία αναμένεται επίσης να συμβάλει στο κόστος για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ετήσιες συνδρομές που θα ξεκινήσουν από τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: