Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ο Αρχιερέας της διαπλοκής

                                                        (Φωτο: Αντίκυρα 28 Ιουλίου 2011)
Χαμηλή πτήση πάνω από τη «φωτογραφία Μυτιληναίου», που κρύβεται πίσω από τις προβλέψεις του άρθρου 197 του νομοσχεδίου για την αγορά ενέργειας, έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κραδαίνοντας «νομοτεχνικές βελτιώσεις» και λαϊκισμό τού ενός ευρώ που θα επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Από προχθές ετοίμαζαν έναν τακτικό ελιγμό, προκειμένου να μην «κλοτσήσουν» και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη σκανδαλώδη ρύθμιση υπέρ της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ -το κόστος της θα μοιραστεί με τους λογαριασμούς του ρεύματος- και να μην κολλήσουν στον τοίχο τον τέως υπουργό Οικονομικών που δεν προσκόμισε έκθεση για την επιβάρυνση από τη «δωρεά».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου την τελευταία στιγμή έφερε 6 «νομοτεχνικές βελτιώσεις», οι τέσσερις από τις οποίες αφορούν το επίμαχο άρθρο, δίχως όμως αυτές να αλλάζουν επί της ουσίας το παραμικρό για τις ωφέλειες των εκατ. ευρώ ετησίως που καθοδηγούνται προς τον όμιλο Μυτιληναίου (175 εκατ. ευρώ το χρόνο, λένε όλοι οι συντελεστές του κλάδου της ενέργειας, επί 25 χρόνια, 57 εκατ. ευρώ το χρόνο αναφέρει ανεπίσημα το ΥΠΕΚΑ μόνο για τα 130 MW από τα 334 της μονάδας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ).
Αξίζει να αναφερθεί πως ουδείς αρνήθηκε ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη αφορά το συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος μάλιστα την έχει αιτηθεί και εγγράφως.
Παρά τους «νομοτεχνικούς» ελιγμούς του υπουργού, η μονάδα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ (συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας) θα εξομοιωθεί με τις μονάδες ΑΠΕ, θα έχει δηλαδή όχι μόνο προτεραιότητα ένταξης στο δίκτυο, αλλά και επιδοτούμενο τιμολόγιο αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Κοινώς, τιμολόγιο αιολικής ενέργειας συν τη ρήτρα φυσικού αερίου (130 ευρώ/Mwh).
Η κοινοτική οδηγία (72/2009) επιβάλλει μόνο την προτεραιότητα ένταξης των μονάδων ΣΗΘΥΑ στο διαχειριστή του συστήματος και δεν ορίζει τρόπο τιμολόγησης.
Την τιμολόγηση την όρισε το άρθρο-«φωτογραφία» (το 197), ενώ η τροπολογία του υπουργού ήρθε για να την καταστήσει αδιαφανέστερη, καθώς την παραπέμπει για τις λεπτομέρειες σε υπουργική απόφαση κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες; Το αν το ρεύμα Μυτιληναίου θα πληρώνεται με 1 ή 2 ευρώ πάνω ή κάτω από τα 130 ευρώ/Mwh. Ποσό που πρέπει να συγκριθεί με τα 55 ευρώ/Mwh που σήμερα καταβάλλεται ως οριακή τιμή του συστήματος.
Με απλά λόγια ο υπουργός κάποια στιγμή θα εκδώσει την απόφαση για το χρήμα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, η οποία είναι και η μόνη επιχείρηση την οποία περιγράφει το θολό άρθρο 197.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο όμιλος Μυτιληναίου εκλήθη αυτές τις μέρες από αναλυτές να περιγράψει τα οφέλη από το νέο μοντέλο τιμολόγησης του ρεύματος που πωλεί η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, αλλά διευκρινιζόταν πως επιδιώκονται χαμηλοί τόνοι και περιορισμένη δημοσιότητα, προκειμένου τα οφέλη του ομίλου να αποχρωματιστούν από τις κυβερνητικές νομοθετικές πινελιές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στην «Ε» ότι η προσέγγιση για τη νομοθετική επεξεργασία ήταν καθαρά τεχνοκρατική και ότι αρχικά υποτιμήθηκε κάπως η επιβάρυνση της ρύθμισης στο κοινωνικό σύνολο. Κάτι που κατά την άποψή του εξομαλύνθηκε με τις τροπολογίες.
Πάντως, κάποιοι από τη Ν.Δ., που αντέδρασε εντόνως στη ρύθμιση, μονολογούσαν μη θέλοντας να μπουν στη θέση να συγκρίνουν το τι θα γινόταν αν ένα τέτοιο νομοθέτημα προτεινόταν επί κυβέρνησης Ν.Δ.
Τέλος, ο ωφελούμενος επιχειρηματικός όμιλος το τελευταίο διάστημα δίνει τα ρέστα του σε χορηγίες και καταχωρίσεις κύρους σε ΜΜΕ, τα οποία συμπτωματικά έχουν πάθει... αφωνία. *
 enet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

APO FIOTIA ITAN RE TRELI