Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Έτοιμο το χωροταξικό!

Για το εθνικό χωροταξικό που με περηφάνεια παρουσίασε ο κ.Σουφλιάς η σωστή παρατήρηση είναι ότι "τα καλά του στοιχεία δεν είναι πρωτότυπα και τα πρωτότυπα δεν είναι καλά". Βέβαια τα καλά στοιχεία δεν είναι και ευδιάκριτα: το μόνο σίγουρο είναι ότι για τη Βοιωτία μπαίνει ταφόπλακα ( το ..τσιμεντάρισμα θα γίνει με τα ειδικά χωροταξικά που ακολουθούν). Χαβούζα της Αττικής και πολύ μας είναι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λίγα σχόλια επιπλέον: Προφανώς είμαστε υπέρ του χωροταξικού σχεδιασμού που θα ορίζει κανόνες: Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, είναι το Σύνταγμα οργάνωσης του χώρου.Δυστυχώς μετά απο αδιαφανείς διαδικασίες τεσσάρων ετών εξαγγέλθηκε ένα γενικόλογο και ασαφές πλαίσιο που ανοίγει διάπλατα πόρτες και παράθυρα στην υποβάθμιση. Όπως και στα Ειδικά Χωροταξικά ΑΠΕ, Τουρισμού και Βιομηχανίας που προηγήθηκαν
δεν συμμετείχαν πουθενά και με καμία μορφή οι τοπικές κοινωνίες- δεν ζητήθηκε π.χ. η γνώμη των νομαρχιακών και τοπικών συμβουλίων, αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη ούτε καν τα Περιφερειακά συμβούλια.
Το σχέδιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και λιγότερη στην συνοχή και το περιβάλλον. π.χ. Για τις βιομηχανίες δεν προβλέπει ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να εντάσσονται σε οργανωμένους χώρους, όπως και για την εκτός σχεδίου δόμηση δεν αλλάζει σε τίποτε το σημερινό καθεστώς (με το οποίο ανοικοδομείται μεταξυ άλλων και ο εθνικός δρυμός του Παρνασσού)ενώ αφήνει πιθανότητες δόμησης και σε ζώνες απόλυτης προστασίας.
Επίσης δεν ορίζει ρητή υποχρέωση για εξειδίκευση των χωροταξικών σχεδίων σε κάθε διοικητικό επίπεδο.