Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

H RWE σταματά το λιθάνθρακα, η ΔΕΗ το βιολί της

Είναι γνωστή η προσπάθεια της ΔΕΗ να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική RWE, βασικό στοιχείο του οποίου είναι η κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ένα από τα επιχειρήματα των οικονομικών κολοσσών της ενέργειας, αλλά και της ΔΕΗ, είναι το φθηνό κόστος του καυσίμου. Να όμως που τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, με αποτέλεσμα να καταρρέει και το μοναδικό τους επιχείρημα. Το άμεσο κόστος προμήθειας του λιθάνθρακα, μα και το έμμεσο κόστος της αγοράς των αντίστοιχων δικαιωμάτων των τεράστιων ποσοτήτων ρύπων αυτών των μονάδων (αφού η χώρα μας έχει εξαντλήσει τα περιθώρια εκπομπών που έχει) εκτινάσσουν το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.
Για το λόγο αυτό η RWE ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλα τα νέα προγράμματα κατασκευής λιθανθρακικών σταθμών. Η ΔΕΗ, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, επιμένει στην αγορά του εξοπλισμού των λιθανθρακικών μονάδων, που δεν κατάφερε να εγκαταστήσει η RWE στη Γερμανία, μετά την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, ενώ και το υπουργείο ανάπτυξης εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος για τις υπόλοιπες λιθανθρακικές μονάδες, που σχεδιάζονται στην Αντίκυρα, τη Λάρυμνα, το Μαντούδι, το Αλιβέρι και τον Αστακό.
Έχει κανείς αμφιβολία ότι και οι πολίτες στις περιοχές μας θα κάνουν κάτι λιγότερο από αυτό που έκαναν οι γερμανοί ενεργοί πολίτες; Για του λόγου το αληθές: ανακοινώνεται στις προσεχείς ημέρες η πανελλαδική πρωτοβουλία "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", με πυρήνα τις κινήσεις πολιτών από τις παραπάνω περιοχές.
Διαβάστε και το σχετικό δημοσίευμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: