Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Απόφαση -σταθμός για το εξασθενές χρώμιο

Απόφαση με ιδιαίτερη σημασία απο το Πρωτοδικείο Θηβών:

Παρακάμπτοντας την ελληνική νομοθεσία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που ορίζουν ώς όριο για το πόσιμο νερό τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού για το ολικό χρώμιο, το δικαστήριο δέχθηκε το σκεπτικό της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας ότι στο πόσιμο νερό το εξασθενές χρώμιο πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικό (0,2 μικρογραμμάρια στο λίτρο). Το πρωτοδικείο επέβαλλε ασφαλιστικά μέτρα στον Δήμο Οινοφύτων μετά απο από αίτημα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ για την υδροδότηση του Δηλεσίου με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο με 24 έως και 28 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού και αναγνώρισε ότι «Πιθανολογείται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό σε τόσο υψηλές τιμές συνδέεται με (ενδεχομένως μη αναστρέψιμες) βλάβες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως στομαχικές διαταραχές, παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, ενώ από πολλές επιστημονικές έρευνες πιθανολογείται αυξημένος κίνδυνος καρκίνου μετά από έκθεση σε εξασθενές χρώμιο μέσω της εισπνοής ή της καταπόσεως» .
Έτσι σε λίγες μέρες, από τη στιγμή δηλαδή που καθαρογραφεί και επιδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών, ο Δήμος Οινοφύτων, στον οποίον υπάγεται το Δήλεσι, θα πρέπει να προμηθεύει καθημερινά με υδροφόρες ασφαλές νερό συνολικής ποσότητας 1.200 κυβικών μέτρων στους 6.000 κατοίκους της περιοχής μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία νέου υδροδοτικού δικτύου!
Την πρόταση να γεμίζει με βυτία τις δεξαμενές του δικτύου είχαμε απευθύνει ήδη απο πέρυσι τον Σεπτέμβρη, στον Δήμαρχο Οινοφύτων, θεωρώντας άκρως επικίνδυνο το νερό που κυκλοφορούσε στα δίκτυα ύδρευσης.
Η απόφαση τουΠρωτοδικείου Θήβας δημιουργεί για πρώτη φορά ένα προηγούμενο απο την πλευρά της Πολιτείας, αποδέχεται την ανεπάρκεια του επίσημου ορίου για το ολικό χρώμιο και ανοίγει το δρόμο για προσφυγές και σε κατοίκους άλλων περιοχών με ανάλογο πρόβλημα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια παρατήρηση:
Η απόφαση ΔΕΝ παρακάμπτει την νομοθεσία! Απλά την εφαρμόζει προσεκτικά και κατα γράμμα και ως προς την ουσία!
Σύμφωνα με την νομοθεσία νερό κατάλληλο δεν αυτό που είναι εντός ορίων αλλά αυτό που δεν περιέχει ουσίες που αποτελούν ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ κίνδυνο για την δημοσία υγεία! Είτε είναι εντός ορίων είτε εκτός.
Οι διαπλεκόμενοι όμως της εξουσίας έκαναν πως δεν έβλεπαν τα συγκεκριμένα άρθρα... γιατί άραγε;